Με κύριο γνώμονα την πρόληψη, ο καρδιολόγος ιατρός κάνει «μετάγγιση ανθρωπιάς» (από το 2014 που πήρε τα ηνία της διοίκησης της Πάτρας), δημιουργώντας δομές ΑμεΑ, αλλά και ευάλωτων κοινωνικά ομάδων που αγκαλιάζουν τους πολίτες και προσπαθούν να επιλύουν τα προβλήματά τους.
του Νικόλα Τζαβάρα – Δημοσιογράφος
Ο δήμαρχος Πάτρας κ. Κωνσταντίνος Πελετίδης, δεν κρύφτηκε πίσω από το δάκτυλό του θέτοντας, προ των ευθυνών τους, όλους τους κυβερνώντες σχετικά με τις κουτσουρεμένες χρηματοδοτήσεις και την κρατική βοήθεια προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση: «Ο λόγος της απαγόρευσης πρόσληψης μονίμου προσωπικού και της μειωμένης χρηματοδότησης είναι ένας, οι ανάγκες των ατόμων με αναπηρία αποτελούν κόστος για τις κυβερνήσεις, οι εργαζόμενοι είναι έξοδο, το χρήμα πρέπει να συγκεντρωθεί σε λίγους….»!
«Η κοινωνική πολιτική του Δήμου Πάτρας, είναι εξατομικευμένη πάνω στις ανάγκες των πολιτών της, με αναπηρία, και των οικογενειών τους»
Ο πρώτος τη τάξει δημότης Πάτρας, προσπαθεί και κάνει προσλήψεις αναπήρων ατόμων στις υπηρεσίες του δήμου. Λειτουργεί γραφείο ΑμεΑ, λαϊκά φροντιστήρια, λαϊκό εστιατόριο, ξενώνες αστέγων, κακοποιημένων γυναικών, ΚΔΑΠμεα και τις παιδικές κατασκηνώσεις. Άλλαξε τοπολατρικά έθιμα τα οποία απαξιούσαν την προσωπικότητα μιας γυναίκας με νοητική υστέρηση: «Ο γάμος της Γιαννούλας της κουλουρούς», και αποφάσισε ο καρναβαλικός χορός, του δημάρχου, να γίνεται για τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους.
Η διοίκηση, πήρε μέτρα ανακούφισης με απαλλαγή ή μειωμένα τιμολόγια στα ανταποδοτικά τέλη και την ΔΕΥΑΠ (Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Πάτρας), κι είναι από τους λίγους δήμους που εφάρμοσαν το νόμο για την απαλλαγή των ΑμεΑ από τα δημοτικά τέλη.
Ο δήμος Πάτρας πρωτοπορεί και υλοποιεί την εφαρμογή «Safe AMEA», σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της πόλης. Πρόκειται για μία διαδικτυακή πλατφόρμα καταγραφής ΑμεΑ (με προβλήματα κίνησης, νοητική υστέρηση, ψυχική υγεία κ.α.) μέσω Φορέων, Συλλόγων, Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου, με σκοπό να ενημερώνει τις αρμόδιες υπηρεσίες σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, για την ύπαρξη ατόμων με αναπηρία που χρήζουν, ιδιαίτερης αντιμετώπισης στην προσέγγιση ή μεταφορά τους, κάνοντας χαρτογράφηση των ΑμεΑ στην περιοχή του Δήμου.
Μια εφαρμογή η οποία μπορεί να λειτουργήσει πιλοτικά σε όλη την χώρα και από άλλους δήμους.
Οι στόχοι του Δήμου Πάτρας, σε ό,τι αφορά τα ΑμεΑ, την ένταξή τους, την κοινωνική αλληλεγγύη αλλά και την εκπαίδευση, είναι μέρος ενός νέου κοινωνικοπολιτικού σχεδιασμού για την πόλη και τους κατοίκους της;
«Οι στόχοι του Δήμου μας, είναι να δημιουργήσει τις δομές κι εκείνες τις υπηρεσίες που θα διασφαλίζουν ότι τα άτομα με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους θα μπορούν να ζουν στον τόπο τους, να μετέχουν –κανονικά- σε όλες τις διαδικασίες της κοινωνίας, να διαβιούν στην κοινότητα, να μετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία.“Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο, ότι τα άτομα με αναπηρία πρέπει να είναι ενταγμένα στην κοινωνία και όχι κλεισμένα σ’ ένα δωμάτιο μόνα τους”.
Πρώτο ζήτημα μεγάλο, είναι η πρόληψη. Το ποιος ασχολείται για να μην φτάσω στο σημείο να είμαι ανάπηρος. Κι αφού γίνω ανάπηρος, ποιος ασχολείται για να ενταχθώ στην κοινωνία και να μην απομονωθώ. Όποιος έχει ζήσει την περιπέτεια της μετακίνησης μέσα στην πόλη, όταν έχει κάποιο είδος αναπηρίας, θα καταλάβει ότι δεν μπορεί να βγει έξω από το σπίτι του. Ο στόχος του Δήμου είναι η πλήρης πρόσβαση στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον, στις μεταφορές και στην πληροφόρηση, με την προσαρμογή του περιβάλλοντος, των μέσων μεταφοράς, των μέσων επικοινωνίας και πληροφόρησης, καθώς και εφαρμογή των αρχών του “σχεδιασμού για όλους”. Όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες προσβάσιμα σε άτομα με αναπηρίες.
Συγκροτήσαμε στο Δήμο μας μια ομάδα από όλες τις διευθύνσεις, που υλοποιούν τις παρεμβάσεις και τα έργα έχοντας ως προτεραιότητα τα άτομα με αναπηρία και την μετακίνησή τους.»
«Όμορφα έργα είναι τα έργα που εξυπηρετούν τις ανάγκες όλων των δημοτών μας».
Η προσβασιμότητα σε τι βαθμό αγγίζει την διοίκησή σας;
«Στόχος μας είναι μια προσβάσιμη πόλη, με προσβάσιμα σχολεία, με προσβάσιμες παιδικές χαρές, με προσβάσιμους δρόμους, πεζοδρόμια, σπίτια, μαγαζιά, προσβάσιμο αθλητισμό και προσβάσιμο πολιτισμό.
Στείλαμε το μήνυμα: Τα δρομολογημένα έργα ανάπλασης στο κέντρο της Πάτρας, Άνω-Κάτω Πόλης, στα Ζαρουχλέϊκα, στα Καντριάνικα και αλλού, ξεκινάμε από το βασικό κριτήριο, ότι σ’ αυτούς τους χώρους θα έχουν εύκολη πρόσβαση τα άτομα με αναπηρία.
Διαμόρφωση ραμπών πρόσβασης, κατασκευή οδηγών όδευσης τυφλών, εγκατάσταση συστημάτων ηχητικής ειδοποίησης σε υφιστάμενους σηματοδότες, εξασφάλιση της προσβασιμότητας σε όλα τα υφιστάμενα και νέα κτίρια δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, χώρους εστίασης, χώρους άθλησης, χώρους πολιτισμού.
Όμορφη πόλη είναι η πόλη που δεν έχει ανεργία, οι νέοι δεν είναι εξαρτημένοι από κάθε λογής ναρκωτικό, οι πολίτες χαμογελούν γιατί έχουν πρόσβαση, δεν υπάρχει μοναξιά γιατί λειτουργούν δομές που υπάρχει μέριμνα.
Υπάρχει ο Κοινωνικός Οργανισμός του δήμου που δημιούργησε τα λαϊκά φροντιστήρια, το λαϊκό εστιατόριο, τους ξενώνες αστέγων, των κακοποιημένων γυναικών, τη στέγη αυτόνομης διαβίωσης ΑμεΑ, τα ΚΔΑΠμεα και τις παιδικές κατασκηνώσεις. Ως Δήμος, δίνουμε μάχη μέσα σε δύσκολες συνθήκες, να ανταποκριθούμε σε ό,τι μας αναλογεί, παρά τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και τη μειωμένη χρηματοδότηση. Ο λόγος της απαγόρευσης πρόσληψης μόνιμου προσωπικού και της μειωμένης χρηματοδότησης είναι ένας: οι ανάγκες των ατόμων με αναπηρία για τις κυβερνήσεις είναι κόστος, οι εργαζόμενοι είναι έξοδο, το χρήμα πρέπει να συγκεντρωθεί σε λίγους, άρα καταλήγουμε στην ίδια αιτία».
Ο Κοινωνικός Οργανισμός και οι κοινωνικές δομές του δήμου Πάτρας, πόσο καθοριστικό ρόλο έπαιξαν στο να αντιμετωπίσουν αυτή την κατάσταση;
«Ο Κοινωνικός Οργανισμός του Δήμου αποτέλεσε το πρώτο δείγμα της δυνατότητας αποτελεσματικής παρέμβασης στην πρόληψη, στην αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων καθώς και στην καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού με κύριο άξονα αναφοράς το τοπικό επίπεδο. Λειτούργησε το γραφείο ΑμεΑ, αξιοποιώντας δεδομένες δυνατότητες (θεσμικές, οργανωτικές και οικονομικές), αναπτύσσοντας προγράμματα και υπηρεσίες κοινωνικού περιεχομένου σε τοπικό επίπεδο που στο ευρύ φάσμα τους αφορούν την παιδική μέριμνα και προστασία, την τρίτη ηλικία, την οικογένεια, τα Α.Μ.Ε.Α καθώς και υπηρεσίες πληροφόρησης και συμβούλων. Εμείς προσπαθούμε, με τη λειτουργία των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ), τις κοινωνικές μας υπηρεσίες -με τους λίγους έστω εργαζόμενους που τα λειτουργούν- να βοηθήσουμε.
Πήραμε μέτρα ανακούφισης με απαλλαγή ή μειωμένα τιμολόγια στα ανταποδοτικά τέλη και την ΔΕΥΑΠ (Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Πάτρας). Είμαστε από τους λίγους Δήμους που εφάρμοσε το νόμο για την απαλλαγή των ΑμεΑ από Δημοτικά Τέλη.
Στην ΔΕΥΑΠ που είχαμε την δυνατότητα, προσλάβαμε εργαζόμενους με αναπηρία.
Όταν αναλάβαμε ως Δημοτική Αρχή, αποφασίσαμε ότι ο Καρναβαλικός χορός του Δημάρχου, θα γίνεται για τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους, θέλοντας να στείλουμε το δικό μας μήνυμα για το ποιες είναι οι προτεραιότητές μας και στις οικογένειες των ΑμεΑ.
Καταργήσαμε το δρώμενο του: «Ο Γάμος της Γιαννούλας της κουλουρούς» και το αντικαταστήσαμε με τον «Γάμο του Καραγκιόζη». Βεβαίως, δεν αρκεί μόνο ο συμβολισμός, χρειάζονται έργα, για τα οποία αγωνιζόμαστε να γίνουν γιατί το 10% των κατοίκων της πόλης μας, βρίσκεται σε κάποιας μορφής αναπηρία. Δεν τους βλέπουμε στο δρόμο, γιατί δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις να κινηθούν. Αυτό πρέπει ν’ αλλάξει και γι αυτό αγωνιζόμαστε με έργα και όχι με λόγια».
Έχετε καταγεγραμμένους δημότες ΑμεΑ στην πόλη σας, έχει γίνει κάποια χαρτογράφηση;
«Είναι γεγονός στη χώρα μας δεν υπάρχει Εθνική βάση δεδομένων που να περιλαμβάνει ολοκληρωμένα και αναλυτικά δεδομένα σχετικά με τα άτομα με αναπηρία. Το κόστος της αναπηρίας δεν έχει μετρηθεί ποτέ από καμιά κυβέρνηση.
Δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα καταγραφή της χρήσης πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων υπηρεσιών υγείας. Το κύριο πρόβλημα είναι η αδυναμία πρόσβασης στις Υγειονομικές μονάδες, η έλλειψη ειδικών κλινών ακόμα και σε πανεπιστημιακά νοσοκομεία, η έλλειψη εμπειρίας από το επιστημονικό προσωπικό».
Τι θα εξυπηρετήσει η εφαρμογή «SAFE AMEA»;
«Η εφαρμογή, SAFE AMEA, που υλοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα μέσω του Δήμου Πατρέων και του Πανεπιστημίου μπορεί να λειτουργήσει πιλοτικά για χρήση της σε όλη την χώρα και από άλλους Δήμους.
Πρόκειται για μια διαδικτυακή πλατφόρμα καταγραφής ΑμεΑ (κινητικά, ακοής, νοητική υστέρηση και ψυχική υγεία ) μέσω φορέων, Συλλόγων, Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου (δυνατότητα και αυτοεγγραφής ) με σκοπό να ενημερώνει τις αρμόδιες υπηρεσίες σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, για την ύπαρξη Ατόμων με αναπηρία που χρήζουν, ιδιαίτερης αντιμετώπισης στην προσέγγιση ή μεταφορά τους κάνοντας χαρτογράφηση των ΑμεΑ στην περιοχή του Δήμου μας.
Το σύνολο της εποπτείας της εφαρμογής θα ασκείται από το δήμο Πάτρας. Την διαχείριση και ολοκλήρωση του προγράμματος θα αναλάβει, μεταξύ άλλων, το γραφείο ΑμεΑ του Δήμου της Πάτρας που συγκροτήθηκε με σκοπό την διευκόλυνση των ατόμων με αναπηρία.
Πρόκειται για μια πρωτοπόρα εφαρμογή που έχει τη δυνατότητα να στηρίξει εμπράκτως τα άτομα με αναπηρία, ειδικά αυτά που αντιμετωπίζουν ζητήματα αυτοεξυπηρέτησης, σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών.
Το SAFE AMEA σχεδιάστηκε από τα μέλη της Ομάδας Αρχιτεκτονικής και Διαχείρισης Δικτύων του Πανεπιστημίου Πατρών, με υπεύθυνο τον Αναπληρωτή Καθηγητή κο Σπύρο Δενάζη και την ερευνητική ομάδα του (Χρήστος Τρανώρης, Κωνσταντίνος Μπακούλιας και Κωστής Τράντζας)».
Ποιο είναι το μήνυμα που στέλνει, προς τους συνδημότες του ο δήμαρχος Πάτρας;
«Πρώτ’ απ’ όλα, οφείλουμε να διεκδικήσουμε, ώστε οι κυβερνήσεις να έχουν στο κέντρο της προσοχής τους, να λειτουργούν, να στελεχώνουν, να χρηματοδοτούν το σύνολο των αναγκών των ανθρώπων με αναπηρία. Η βλάβη υπάρχει, αλλά η αναπηρία δεν θα υπήρχε σε μια κοινωνία που θα δέχεται από τον καθένα ό,τι μπορεί να δώσει σύμφωνα με τις δυνατότητές του και θα του αποδίδει ό,τι χρειάζεται για να καλύψει τις ανάγκες του.
Γίνεται προσπάθεια να γίνει η Πάτρα μια σύγχρονη λειτουργική πόλη για όλους. Θέλουμε να διασφαλίσουμε πως θα εξακολουθούν να υπάρχουν, αλλά και θα δημιουργηθούν, οι δομές και οι υπηρεσίες εκείνες που θα επιτρέψουν στα άτομα με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις, τις οικογένειές τους, αλλά και στους άπορους, γιατί η μεγαλύτερη μορφή αναπηρίας είναι η φτώχεια. Στόχος μας είναι να μπορούν να ζουν στον τόπο τους και να μετέχουν, κανονικά, σε όλες τις διαδικασίες της κοινωνίας.
Το αναπηρικό κίνημα δεν είναι ξεχωριστή οντότητα, δεν είναι απομονωμένο, δεν υποφέρει περισσότερο η ανάπηρη μητέρα –πατέρας, από τη μητέρα που δεν έχει γάλα για το παιδί της, από το γονέα που δεν μπορεί να παρέχει τα αναγκαία για την είσοδο του παιδιού του στο Πανεπιστήμιο, από τον άνεργο εργάτη, από τον παππού που ζει μόνος και απροστάτευτος, από τη γιαγιά που αγωνίζεται να ζήσει για να μη χάσει η οικογένεια του παιδιού της τη σύνταξη.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση καλείται να παίξει ουσιαστικό ρόλο ανασυγκρότησης στο επίπεδο της τοπικής κοινωνίας…
Eίναι ο πιο κοντινός στον πολίτη θεσμός και έχει µια κυρίαρχη αποστολή, εκείνη της διαχείρισης της καθημερινότητας και της αναβάθμισης της ποιότητας ζωής των πολιτών. Αγωνιζόμαστε μαζί με το κίνημά τους να έχουν όλα όσα δικαιούνται».
Συνέντευξη: του δημάρχου Πάτρας κου Κώνσταντίνου Πελετίδη, στον Νικόλα Τζαβάρα – Δημοσιογράφος
Η ομάδα του nevronas.gr ευχαριστεί, θερμά, την γιατρό κα Ιουλία Συροκώστα- Σταθοπούλου, (υπεύθυνη γραφείου ΑμεΑ Δήμου Πάτρας και αντιπρόεδρο ΠΑΣΠΑ Αχαΐας) για την πολύτιμη συνεργασία της, ώστε να πραγματοποιηθεί η συνέντευξη.