NEVRONAS LOVES

Κωνσταντίνος Πελετίδης: «Οι ανάγκες των οικογενειών που έχουν ΑμεΑ, στην πόλη μας, επέβαλαν τη δημιουργία ΣΥΔ και ΚΔΗΦ»

«Το πιο ελπιδοφόρο συναίσθημα, αρνείται να αποδεχθεί πως το παρόν δεν μπορεί να αλλάξει». Ο Κωνσταντίνος Πελετίδης, είναι η προσωπογραφία αυτής της ρήσης. Ο δήμαρχος Πάτρας, πρωτοπόρος στα κοινωνικά προβλήματα, επιδιώκει, φεύγοντας, ν’ αφήσει πίσω του μια Σχεδιασμένη Κοινωνία Προσβάσιμη για Όλους. Πιστεύει πως τα ΑμεΑ πρέπει να είναι ενταγμένα στην κοινωνία κι όχι κλεισμένα στα σπίτια τους.

 

του Νικόλα Τζαβάρα – Δημοσιογράφος

 

Η δημοτική αρχή της Αχαϊκής Πρωτεύουσας, δείχνει το δρόμο και στέλνει το μήνυμα το οποίο θα πρέπει να αποτελέσει εφαλτήριο και για άλλους Δήμους της Ελλάδας, ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές προσβασιμότητας.

Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης και Κέντρο Ημέρας στην Πάτρα…

Η Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ) και το Κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας (ΚΔΗΦ) ΑμεΑ, που επιχειρεί να δημιουργήσει στο Δήμο Πάτρας είναι το επιστέγασμα αυτής της φιλοσοφίας η οποία έχει ως επίκεντρό της τον άνθρωπο, χωρίς στιγματισμούς.

Συγκεκριμένα ο δήμαρχος Πάτρας κ. Κώστας Πελετίδης, διακήρυξε ανοικτό διαγωνισμό με σκοπό τη δημιουργία διώροφης οικοδομής με τμήμα υπογείου και κολυμβητική δεξαμενή, με προϋπολογισμό 3.083.880 ευρώ. Το έργο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Παρά τις δυσκολίες της εποχής, την οικονομική δυσμένεια, τις πετσοκομμένες χρηματοδοτήσεις προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, υπάρχουν λύσεις και επιλογές δημιουργίας, για κάποιον που θέλει και μπορεί…

 

 

«Οι ανάγκες των οικογενειών που έχουν ΑμεΑ, στην πόλη μας, επέβαλαν τη δημιουργία ΣΥΔ και ΚΔΗΦ στην Πάτρα»

Ο δήμαρχος εξηγεί στο nevronas.gr πώς πάρθηκε η απόφαση να δημιουργηθεί ένα τόσο σπουδαίο έργο:

«Βασικός παράγοντας είναι οι ανάγκες. Τέσσερις Σύλλογοι Γονέων, που έχουν παιδιά με αναπηρία, μπήκαν μπροστά και ζήτησαν το αυτονόητο. Λόγω έλλειψης κρατικής φροντίδας -αφού οι ανάγκες του λαού είναι έξοδο για τους κυβερνώντες- απευθύνθηκαν στον Δήμο. Από προηγούμενα χρόνια ξεκίνησε η διαδικασία αξιοποίησης του Σταθακοπούλειου κληροδοτήματος και του Καρανικολού, που σύμφωνα με τους όρους της δωρεάς τους επέβαλαν να χρησιμοποιηθούν για κοινωνικούς σκοπούς».

Ο πρώτος δημότης Πάτρας ανέφερε πως κατόπιν τούτων:

«Αποφασίστηκε να γίνουν τέσσερις ξεχωριστές δομές: 1. για άτομα με νοητική υστέρηση 2. για άτομα με αυτισμό 3. για άτομα με ψυχική νόσο 4. για άτομα με πολλαπλές αναπηρίες.Ο Σύλλογος για Ψυχική Νόσο «ΣΟΨΥ Πάτρας» απέσυρε το ενδιαφέρον για δομή και για πολλαπλές αναπηρίες διότι καλύφθηκε από το ΠΙΚΠΑ στην παραλία Πατρών κι έτσι φτάσαμε στο να έχει ολοκληρωθεί η μία δομή, με φορέα λειτουργίας το σύλλογο «ΜΑΧΗΤΕΣ». Ο Σύλλογος έχει παιδιά με Νοητική Υστέρηση. Δημοπρατήθηκε, επίσης, η δομή για Αυτισμό στο Σταθακοπούλειο κληροδότημα με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας 2014-2020, με φορέα υλοποίησης τον Δήμο Πατρέων και φορέα λειτουργίας το σύλλογο γονέων κηδεμόνων και φίλων των ατόμων με αυτισμό Αχαΐας (ΕΨΥΕΠΕΑ -ΜΙΤΟΣ). Η διαδρομή για την υλοποίηση των δυο δομών, που προανέφερα, ήταν μακρά και επίπονη. Ήταν εξαιρετικά υποστηρικτική η στάση όλων των δημοσίων λειτουργών που στελεχώνουν τις υπηρεσίες του δήμου και τους ευχαριστώ».

Μέσω ΕΣΠΑ η χρηματοδότηση του έργου, αλλά και με την αμέριστη βοήθεια του Σωματείου Γονέων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό…

Ο δήμαρχος μας ενημερώνει σχετικά με το πώς έγινε η εξεύρεση πόρων, από την δημοτική αρχή, προκειμένου να δημιουργηθεί το έργο, καθώς και πώς θα καλυφθούν τα λειτουργικά και πάγια έξοδα, αλλά και οι τρέχουσες ανάγκες:

«Η υλικοτεχνική υποδομή προβλέπεται από τη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ. Τη λειτουργία θ’ αναλάβει το Σωματείο Γονέων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό. Η οικονομοτεχνική μελέτη και η μελέτη βιωσιμότητας προβλέπει, ότι οι πόροι λειτουργίας της δομής θα προέρχονται από συμβάσεις των ωφελούμενων με τον ΕΟΠΥΥ, για θεραπευτικές και παιδαγωγικές πράξεις στο Κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας (ΚΔΗΦ) καθώς και από τα νοσήλεια για τη διαμονή στις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ). Επικουρικά σε έκτακτες περιπτώσεις και ανάγκες, θα διαθέτει μια οικονομική βοήθεια, το κληροδότημα, από τους πόρους που διαθέτει».

 

Ρεπορτάζ: Νικόλας Τζαβάρας – Δημοσιογράφος

 

Μην χάσετε την αποκλειστική συνέντευξή του δημάρχου Πάτρας κ. Κωνσταντίνου Πελετίδη…

Ο πρώτος τη τάξει πολίτης της Αχαϊκής πρωτεύουσας, μιλάει –αποκλειστικά στο nevronas.gr και το δημοσιογράφο Νικόλα Τζαβάρα για τη λειτουργία των κοινωνικών δομών, την πολιτική της δημοτικής αρχής Πάτρας, η οποία εφαρμόζει υποδομές και υπηρεσίες υποστήριξης των ΑμεΑ, καθώς και το όραμά του να διαμορφώσει μια εξατομικευμένη πόλη προσαρμοσμένη στις ανάγκες και στα προβλήματα όλων των πολιτών της.

 

Η ομάδα του nevronas.gr ευχαριστεί, θερμά, την γιατρό κα Ιουλία Συροκώστα – Σταθοπούλου, (υπεύθυνη γραφείου ΑμεΑ Δήμου Πάτρας και αντιπρόεδρο ΠΑΣΠΑ Αχαΐας) για την πολύτιμη συνεργασία της, ώστε να πραγματοποιηθεί η συνέντευξη με το δήμαρχο Πάτρας κο Κωνσταντίνο Πελετίδη.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


error: Content is protected !!