ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι Κοινωνικές Δομές Υποστήριξης Ευπαθών Ομάδων στην Πάτρα

Στο ξεκίνημα της νέας Σχολικής Χρονιάς που μας βρίσκει με τεράστια κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα ο Δήμος Πατρέων  στέκεται δίπλα σε κάθε πολίτη που έχει ανάγκη. Η ανακούφιση των συμπολιτών μας που αντιμετωπίζουν την φτώχεια και την ανεργία μαζί με ότι άλλα προβλήματα αυτά συνεπάγονται αποτελεί μια από τις βασικές προτεραιότητες του Δήμου Πάτρας.

 

ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΥΠΑΘΩΝ ΟΜΑΔΩΝ

Στο πλαίσιο αυτό ξεκίνησαν και συνεχίζουν την λειτουργία Συγκεκριμένων Κοινωνικών Δομών με την υποστήριξη των χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων του ΕΠ. Δυτική Ελλάδα- ΕΣΠΑ 2014-2020.
Χωρίς τη μεσολάβηση ΜΚΟ ή εταιρειών, εξασφαλίζοντας τα υπάρχοντα δικαιώματα των εργαζομένων, που προσλήφθηκαν για τη λειτουργία τους και εξοικονομώντας κονδύλια, που θα κατέληγαν στους μεσάζοντες –  διαχειριστές, λειτουργούν οι παρακάτω δομές για ευάλωτες ομάδες:

Το “Κέντρο Κοινότητας Δήμου Πατρέων” που περιλαμβάνει και Κινητή Μονάδα
Οι “Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών: Κοινωνικό Παντοπωλείο, Παροχή Συσσιτίου”
Δομές Αστέγων: Ανοικτό Κέντρο Ημέρας & Υπνωτήριο 

Αναγκαιότητα αποτελεί οι κοινωνικές αυτές δομές να λειτουργούν μόνιμα, με μόνιμους εργαζόμενους και όχι για περιορισμένο χρονικό διάστημα, όπως γίνεται με τα προγράμματα ΕΣΠΑ. Γι΄αυτό διεκδικούμε, όπως για όλα τα προγράμματα, μονιμοποίηση όλων των εργαζόμενων, ένταξή τους στο δυναμικό του Δήμου και άμεση χρηματοδότησή της από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να εξασφαλίζεται η συνεχής και μόνιμη λειτουργία της.

 

people_disability_all together

 

Συγκεκριμένα στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Ελλάδος – ξεκίνησαν την λειτουργία τους στον Δήμο μας:

Το ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ

Είναι μια νέα δομή που λειτουργεί συμπληρωματικά στην κοινωνική υπηρεσία του Δήμου Πατρέων και αποτελεί το πρώτο σημείο επαφής και υποδοχής του πολίτη. Από εκεί ο πολίτης ενημερώνεται για όλα τα επιδόματα που δικαιούται, όλους τους φορείς, υπηρεσίες και προγράμματα που του παρέχουν κοινωνική φροντίδα οποιασδήποτε μορφής σε επίπεδο Δήμου, Περιφέρειας ή επικράτειας.

Στο Κέντρο Κοινότητας μπορούν να απευθύνονται όλοι οι πολίτες της περιοχής, οι οποίοι αντιμετωπίζουν κάποιο κοινωνικό πρόβλημα οι ίδιοι ή μέλη της οικογένειας τους (ανεργία, οικονομική αδυναμία, έλλειψη στέγης, προβλήματα διαβίωσης λόγω αναπηρίας ή γήρατος) και χρειάζονται τη συνδρομή της Πολιτείας. Επίσης απευθύνεται και σε στοχευμένες ευπαθείς ομάδες όπως οι εξαρτημένοι, οι ρομά, οι πρόσφυγες κλπ.

Ποιες υπηρεσίες παρέχει;

 • πληροφόρηση, παραπομπή και διασύνδεση με προγράμματα πρόνοιας και κοινωνικής ένταξης ανάλογα με τις ανάγκες του ωφελούμενου
 • υποστήριξη στην υποβολή αιτήσεων για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης ή  άλλα προγράμματα
 • ψυχοκοινωνική υποστήριξη
 • μαθησιακή στήριξη
 • διοργάνωση τοπικών εκδηλώσεων με επιμορφωτικό, ενημερωτικό και κοινωνικό περιεχόμενο
 • υπηρεσίες εργασιακής συμβουλευτικής

Στελεχώνεται από:

Κοινωνικούς Λειτουργούς, Ψυχολόγο, Παιδαγωγό, Διοικητικό Υπάλληλο.

Η κατάθεση δικαιολογητικών για τα παρακάτω επιδόματα γίνεται αυτοπροσώπως μόνο μετά από τηλεφωνικό ραντεβού:

 • Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (πρώην ΚΕΑ)
 • Επίδομα Στέγασης
 • Επίδομα Γέννησης
 • Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης Ανασφάλιστου Υπερήλικα
 • Η προετοιμασία φακέλου για την Πιστοποίηση Αναπηρίας γίνεται με σειρά προτεραιότητας  καθημερινά.

Τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσουν οι αιτούντες  για κάθε παροχή βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα του ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ  καθώς και στην  υπηρεσία του Κέντρου Κοινότητας.

Λειτουργία: καθημερινά, από Δευτέρα έως Παρασκευή  08:00-16:00.
Ώρες εξυπηρέτησης δικαιούχων: 08:30-14:00
Διεύθυνση: Ελ. Βενιζέλου 33 & Σολωμού, Τ.Κ 26332 Πάτρα
Επικοινωνία: 2614409977 / 2614409970 για ΚΕΑ, d.patrewn.k.k@gmail.com

ΚΙΝΗΤΗ ΜΟΝΑΔΑ:
Τρίτη: Δημοτική Ενότητα Ρίου, Κτίριο πρώην  Δημαρχείου Ρίου, 1ος όροφος – τηλ. 2613602626
Πέμπτη : Δημοτική Ενότητα Βραχνεϊκων, Ελ. Βενιζέλου 41 & Ι. Σταυροπούλου (πρώην Δημαρχείο) –
τηλ. 2613600730
Παρασκευή: Δημοτική Ενότητα Οβρυάς, Δημοκρατίας 209 (πρώην Δημαρχείο) τηλ 2613600914

Το Κέντρο Κοινότητας λειτουργεί από τον ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος “ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ” και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο – ΕΣΠΑ 2014-2020.

 

ΔΟΜΕΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΒΑΣΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ &  ΣΥΣΣΙΤΙΑ 

Στόχος της δομών αυτών είναι η αντιμετώπιση του φαινομένου της ακραίας φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού μέσω της υποστήριξης των ομάδων τοπικού πληθυσμού που πλήττονται ή απειλούνται  από την φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Συγκεκριμένα οι δομές του Κοινωνικού Παντοπωλείου και Παροχής Συσσιτίου απευθύνονται σε εκείνο το μέρος του τοπικού πληθυσμού που δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του σε βασικά αγαθά διατροφής, ένδυσης, και ενίοτε αντιμετωπίζει πρόβλημα καθημερινής επιβίωσης.

Βάση του Κανονισμού Λειτουργίας που πρόσφατα ψήφισε ο Δήμος μας με συγκεκριμένα κοινωνικο – οικονομικά όρια-κριτήρια, που είναι  υψηλότερα των θεσπισμένων ορίων της φτώχειας, από την ΕΕ και το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ο κάθε πολίτης, το  κάθε νοικοκυριό που έχει σοβαρή ανάγκη σε θέματα καθημερινής διατροφής μπορεί να απευθύνεται στις δομές μας.

 

 

Στόχος είναι όλοι οι πολίτες που αντιμετωπίζουν θέματα σίτισης να λάβουν την αναγκαία  βοήθεια
σε επίπεδο παροχής τροφίμων και λοιπών αγαθών πρώτης ανάγκης
σε επίπεδο ψυχοκοινωνικής στήριξης για την βελτίωση του επιπέδου ζωήςτους.

Κοινωνικό Παντοπωλείο

Η Δομή παρέχει…

 • Τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης σε τακτική βάση σε άτομα και οικογένειες/νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν πρόβλημα καθημερινής διαβίωσης.
 • Δίνονται τρόφιμα μακράς διάρκειας (γάλα εβαπορέ, ρύζι, όσπρια, ζυμαρικά, ζάχαρη, ελαιόλαδο) καθώς και νωπό κρέας ή πουλερικά.
 • Συμπληρωματικά δίνονται φρούτα, λαχανικά καθώς και είδη καθαριότητας και είδη ατομικής υγιεινής (ανάλογα με τις δυνατότητες).
 • Σε συνεργασία με τη Δημοτική Ιματιοθήκη  είδη ρουχισμού και παιχνίδια.

Αριθμός ωφελούμενων νοικοκυριών αυτή την στιγμή περίπου 700.

Παροχή πρωινού -δεκατιανού σε παιδιά που φοιτούν στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση με σκοπό να καλύψουν την ανάγκη των μαθητών οικονομικά αδύναμων οικογενειών  για ένα πρωινό/δεκατιανό γεύμα . Σε μηνιαία βάση δίνονται: γάλα εβαπορέ, φρυγανιές, δημητριακά, βούτυρο, μαρμελάδα.
Αριθμός παιδιών: 1200 ανά διανομή

Δομή Παροχής Συσσιτίου

Αφορά στην παροχή γευμάτων σε καθημερινή βάση σε ωφελούμενα άτομα και οικογένειες που έχουν αδυναμία πρόσβασης σε μαγειρεμένο φαγητό: Άτομα άστεγα, τρίτης ηλικίας με αδυναμία αυτοεξυπηρέτησης, Άτομα με Αναπηρία, νοικοκυριά που δεν έχουν ρεύμα, πρόσφυγες,  μετανάστες κλπ.

 

 

Επιπλέον υποστηρίζει την σίτιση παιδιών οικονομικά αδύναμων οικογενειών που συμμετέχουν στα θερινά ΚΔΑΠ του Δήμου Πατρέων.

Η διατροφή καλύπτει δύο γεύματα την ημέρα ανά άτομο για επτά ημέρες την εβδομάδα.
Καθημερινά δίνονται πάνω από 200 μερίδες φαγητού.

Οι ενδιαφερόμενοι απευθύνονται στην έδρα της Δομής που είναι το Κοινωνικό Παντοπωλείο:
Ελ. Βενιζέλου 38 και Σολωμού / τηλ. 2614409977, 2610311561
e-mail: koinonikopantopoleio.patras@gmail.com

Οι Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών λειτουργούν από τον ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος “ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ” και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο – ΕΣΠΑ 2014-2020.

 

ΔΟΜΕΣ ΑΣΤΕΓΩΝ: ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΑΣ – ΥΠΝΩΤΗΡΙΟ 

Το Ανοικτό Κέντρο Ημέρας και το Υπνωτήριο είναι δύο νέες δομές που απευθύνονται σε άστεγους συμπολίτες μας καθώς και σε άτομα που ζουν σε συνθήκες αστεγότητας και στερούνται οικονομικών πόρων για εξασφάλιση χώρου διαμονής. Οι δομές έχουν ξεκινήσει την λειτουργία τους τον Δεκέμβριο του 2019 και ήδη έχουν υποστηρίξει και βοηθήσει μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας που αντιμετωπίζει θέματα προσωρινής ή μόνιμης  στέγασης και διαβίωσης.

 

 

Ειδικότερα οι Δομές απευθύνονται σε άτομα και οικογένειες που διαβιούν σε δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους εξωτερικούς ή μερικώς στεγασμένους, σε ακατάλληλη ή επισφαλή κατοικία, σε κατοικίες χωρίς τις βασικές ανάγκες επιβίωσης (νερό ρεύμα κλπ) και οι τις περισσότερες φορές δεν έχουν οικογενειακό ή άλλο υποστηρικτικό πλαίσιο, προκειμένου να υποστηριχθούν στην προσπάθεια επανένταξής τους ώστε  να εξασφαλίσουν την μακροχρόνια στέγασή τους αλλά και πιθανή επαγγελματική ένταξη.

Παρέχουν μια σειρά από υπηρεσίες όπως:

 • Ημερήσια παραμονή σε ασφαλή και κατάλληλα θερμαινόμενο/κλιματιζόμενο χώρο
 • Διανυκτέρευση σε ασφαλή και κατάλληλα θερμαινόμενο/κλιματιζόμενο χώρο
 • Ατομική υγιεινή και παροχή ειδών υγιεινής
 • Χρήση πλυντηρίων
 • Παροχή ειδών ένδυσης και υπόδησης (σε συνεργασία με την Δημοτική Ιματιοθήκη)
 • Φύλαξη προσωπικών αντικειμένων
 • Βασική υγειονομική φροντίδα και φαρμακευτική αγωγή όταν απαιτείται.
 • Παροχή τριών γευμάτων ημερησίως – πρωινό, μεσημεριανό, βραδυνό (με την συνεργασία των συσσιτίων  και του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου)
 • Ψυχοκοινωνική στήριξη.
 • Δράσεις Δικτύωσης & Διασύνδεσης με υπηρεσίες στέγασης , σίτισης, ψυχολογικής υποστήριξης, νομικής συνδρομής, συμβουλευτική υγείας, πρόνοιας κοινωνικής και εργασιακής επανένταξης.

 

 

Οι ενδιαφερόμενοι  μπορούν  να προσέρχονται καθημερινά Δευτέρα έως Παρασκευή κατά τις ώρες 8:00 -15:00, προκειμένου να ενημερωθούν από τους Κοινωνικούς Λειτουργούς των Δομών  για τις παρεχόμενες υπηρεσίες, τις απαιτούμενες ιατρικές εξετάσεις καθώς και για τις υποχρεώσεις / δεσμεύσεις τους  με την ένταξή τους στην δομή.

Οι πολίτες που εντοπίζουν άστεγο πολίτη μπορούν να επικοινωνούν με την υπηρεσία μας ώστε να καταγράφεται η περίπτωση και να εντοπίζεται από την Ομάδα Δρόμου.

Στοιχεία επικοινωνίας
Διεύθυνση: Μπουκαούρη 100 και Γούναρη.
τηλέφωνο: 2610342995
e-mail: ipnotirio.dp@gmail.com, kentroimeras.dp@gmail.com
Ώρες επικοινωνίας: Δευτέρα – Παρασκευή, 8:00-15:00

Οι Δομές Αστέγων- Ανοικτό Κέντρο Ημέρας και  Υπνωτήριο του Δήμου Πατρέων ιδρύθηκαν  και λειτουργούν από τον ΚΟΔΗΠ βάση του νόμου  4052/2012(ΦΕΚ  1336 Β΄/12.05.2016)- Δομές Παροχής Υπηρεσιών σε Αστέγους και  τηρούν τις προϋποθέσεις και προδιαγραφές της Υ.Α. αρ.. Δ23/ΟΙΚ. 19061- 1457 “Καθορισμός Πλαισίου ελάχιστων προδιαγραφών για Δομές Παροχής Υπηρεσιών σε Αστέγους.

Λειτουργούν από τον ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος “ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ” και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο – ΕΣΠΑ 2014-2020.

 

Περισσότερα νέα Συλλόγων – Φορέων – ΜΚΟ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *