Paraclimbing. Mια αθλητική δραστηριότητα, όχι και τόσο γνωστή στην Ελλάδα, όμως πολύ διαδεδομένη στο εξωτερικό, με αγώνες τοπικούς, εθνικούς και παγκόσμιους να πραγματοποιούνται κάθε χρόνο. Ένα σπορ όπου η ενασχόληση των ανθρώπων με σωματική ή νοητική αναπηρία, αποδεικνύει ότι δεν υπάρχουν όρια στο τι μπορούμε να πετύχουμε στη ζωή μας.

 

Πολλοί θα σκεφτούν: “…μα  καλά, πώς γίνεται ένας τυφλός, ένα άτομο με κινητικά προβλήματα, ένας αυτιστικός, ένας άνθρωπος με οποιαδήποτε μορφή αναπηρίας να καταφέρει να σκαρφαλώσει – αναρριχηθεί σε ένα βράχο, ένα λόφο, ένα βουνό ή μια πίστα αναρρίχησης;

Την απάντηση την δίνουν οι ίδιοι οι αθλητές του paraclimbing, εξηγώντας ότι μπορεί να υπάρχουν δυσκολίες, δεν υπάρχουν όμως περιορισμοί. Οδηγός τους είναι η θέληση, η συνεργασία, η τήρηση των κανόνων ασφαλείας και η ελευθερία που νιώθουν όταν αναρριχώνται!
Jamie Andrew

Ο Σκοτσέζος Jamie Andrew, ακρωτηριάστηκε και στα 4 άκρα από κρυοπαγήματα, όταν εγκλωβίστηκε στις Άλπεις. Χωρίς χέρια και με τεχνητά πόδια, έχει καταφέρει εκπληκτικά πράγματα στα βουνά, σε όλο τον κόσμο!

Τον Ιούνιο του 2000 ανέβηκε το Ben Nevis, ένα από τα μεγαλύτερα βουνά της Βρετανίας. Τον Μάιο του 2001 βρέθηκε στο Cosmiques Arete on L’Aiguille du Midi. Το 2004 κατάφερε μαζι με τρείς άλλους Paraclimbers, να ανέβουν στο ψηλότερο βουνό της Αφρικής το Kilimajaro. Έχει πραγματοποιήσει, κατά διαστήματα, αναρριχήσεις σε πολλά βουνά των Άλπεων. Διοργανώνει και συμμετέχει σε ποικίλες εκδηλώσεις, συγκεντρώνοντας χρήματα για σημαντικούς σκοπούς.

Ένας πραγματικά δυνατός και δραστήριος άνθρωπος. Εκτός από το Paraclimbing – κολυμπάει, κάνει σκι, ποδήλατο, τρέχει μεγάλες αποστάσεις, κάνει caving, snowboard, ιστιοπλοΐα και πιστεύει πως τους μεγαλύτερους περιορισμούς, τους επιβάλλουμε οι ίδιοι στον εαυτό μας.

Προσπαθεί με τη δράση του να ενθαρρύνει τους ανθρώπους, να σκεφτούν και να κάνουν αυτό που πραγματικά θέλουν και μπορούν!

 

 

Ο John Churcher είναι 43 ετών, πάσχει από το Usher Syndrome (Σύνδρομο Άσερ) _μια γενετική ανωμαλία, με μερική ή ολική απώλεια ακοής εκ γενετής και σταδιακή απώλεια όρασης, Αρχικά υπάρχει τύφλωση μόνο την νύχτα (night blindness) δηλ.τα μάτια δεν μπορούν να δούν σε αμυδρό φως. Επίσης, σε ορισμένους ασθενείς παρουσιάζονται  προβλήματα ισορροπίας και λόγου.

John Churcher

Kάπως έτσι έγινε και με τον John. Γεννήθηκε με πρόβλημα στην ακοή και χρειάστηκε να φοράει ακουστικά και στα δυο του αυτιά. Η κατάσταση της όρασής του είναι RP (Retinitis Pigmentosa_μαύρη χρωστική ουσία που ανιχνεύεται στον αμφιβληστροειδή χιτώνα) και ξεκίνησε στην ηλικία των 14 ετών με night blindness. Σήμερα η όρασή του είναι στο 3%. Φροντίζει και φροντίζεται από τον σκύλο οδηγό του, την Annie.

Πριν από 6 χρόνια, ένας φίλος του τον κάλεσε να δοκιμάσει για πρώτη φορά σε έναν αναρριχητικό τοίχο. Το λάτρεψε και κατάλαβε ότι ήταν καλός σε αυτό. Έψαξε και βρήκε πού θα μπορούσε να διαγωνιστεί ως άτομο με αναπηρία και κατάφερε να πάρει μέρος στους Εθνικούς Αγώνες, κερδίζοντας μια θέση στην Εθνική Ομάδα Paraclimbing της Μεγάλης Βρετανίας. Ως μέλος της ομάδας, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, προσπαθεί να κάνει γνωστό το Paraclimbing, σε κάθε ευκαιρία που του παρουσιάζεται.

Τον Ιούλιο του 2015 συμμετείχε μαζί με τους Alex Taylor που πάσχει από Multiple Sclerosis (πολλαπλή σκλήρυνση ή σκλήρυνση κατα πλάκας_μια φλεγμονώδη ασθένεια όπου τα μονωτικά καλύμματα των νευρικών κυτάρων στον εγκέφαλο και την σπονδυλική στήλη καταστρέφονται με αποτέλεσμα ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων με σωματικά, πνευματικά και ενίοτε ψυχιατρικά προβλήματα) και Jay Owen που είναι αυτιστικός, στην αναρρίχηση του Eiger στην Ελβετία, μέσω της διαδρομής West Flank. Η ομάδα τους είχε την βοήθεια των Mark McGowan (οδηγός του Churcher) και Colin Gourley (έμπειρος αναρριχητής).

Σκοπός τους ήταν, εκτός της προώθησης του Paraclimbing, να εμπνεύσουν την περιπέτεια και σε άλλα άτομα με αναπηρία και να στείλουν το μήνυμα πως η αναπηρία δεν πρέπει να σε περιορίζει από τις δραστηριότητες εκτός σπιτιού.

 

Παρακολουθήστε το, διάρκειας 2’, βίντεο του John για την αναρρίχηση, που δείχνει τι μπορούν να πετύχουν τα άτομα με προβλήματα όρασης!

 

Υπάρχουν πολλοί ακόμα αθλητές του Paraclimbing, ο κάθε ένας με την δική του ιστορία. Όλοι όμως συμφωνούν ότι για να φτάσεις στην κορυφή, πρέπει να ξεπεράσεις τους φόβους σου και να προσαρμόσεις την δυσκολία σου στις συνθήκες του αθλήματος.

Δείτε ορισμένα βίντεο που συγκεντρώσαμε και είναι πραγματικά άξια θαυμασμού…

 

Sianagh Gallagher

 

Manikandan Kumar

 

Αν θέλετε να δοκιμάσετε αυτή την ξεχωριστή εμπειρία βρείτε μια πίστα αναρρίχησης www.climbing-greece.com κοντά στον τόπο διαμονής σας, επικοινωνήστε με την σχολή και μάθετε πώς μπορείτε να ξεκινήσετε.

 

Γράφει: ο Νίκος Παγίδας – Εργοθεραπευτής

Eπιμέλεια: Πόπη Μάλεση – B.A, M.A Psychology

 

Πηγή:

http://www.johnchurcher.co.uk/

www.facebook.com/johnchurcherparaclimber

http://www.jamieandrew.com/