Close Menu
Nevronas

    Subscribe to Updates

    Get the latest creative news from FooBar about art, design and business.

    What's Hot

    REFRAME: Το 34%

    August 21, 2026

    Βανδάλισαν SEATRAC στην παραλία των Νέων Φλογητών Χαλκιδικής

    August 19, 2026

    Καταγγελία για την συμπεριφορά σε αυτιστικό παιδί στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας

    August 18, 2026
    Facebook X (Twitter) Instagram
    • About Us
    • Αρθρογράφοι
    • Εγγραφή Επαγγελματιών
    • Διαφημιστείτε
    • Επικοινωνία
    • Όροι Χρήσης
    • GDPR
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube
    Nevronas
    Subscribe
    • Home
    • ΑΡΘΡΑ
      1. NEVRONAS LOVES
      2. AUTISM STORIES
      3. ΑΠΟΨΕΙΣ
      4. Η ΤΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
      5. REFRAME
      6. MORE AND MORE
        • ΕΙΔΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
        • ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
        • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
        • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
        • ΕΡΕΥΝΑ
        • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
        • ΙΑΤΡΙΚΑ
        • ΝΟΜΙΚΑ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
        • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
      7. AUTISMAP
      Featured

      REFRAME: Το 34%

      August 21, 2026
      Recent

      REFRAME: Το 34%

      August 21, 2026

      Δεν αντέχω άλλο να είμαι δυνατή – το burnout των «αόρατων» ανθρώπων

      August 18, 2026

      REFRAME: Όταν η Επίδαυρος άνοιξε πραγματικά

      August 14, 2026
    • PROJECTS
      • NEVRONAS FESTIVAL
      • SCHOOLING FOR ALL
      • LIGHTS OUT ALL IN
      • NEVRONAS SCHOOL EDITION
      • ΣΕΙΡΑ ΣΟΥ
      • ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΨΗ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ
    • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

      Βανδάλισαν SEATRAC στην παραλία των Νέων Φλογητών Χαλκιδικής

      August 19, 2026

      Καταγγελία για την συμπεριφορά σε αυτιστικό παιδί στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας

      August 18, 2026

      Αναρτήθηκαν τα οριστικά αποτελέσματα για τα voucher σε ΚΔΑΠ ΑμεΑ, παιδικούς σταθμούς και ΚΔΑΠ

      August 17, 2026

      Ειδικά Σχολεία Λευκάδας: Απαιτούνται άμεσες ενέργειες για τις σοβαρές κτιριακές και λειτουργικές ελλείψεις

      August 17, 2026

      Δύο ευρωπαϊκά μετάλλια για το ελληνικό Παρα Τζούντο στη Χαϊδελβέργη

      August 16, 2026
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
    • ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
      • ΕΓΓΡΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ
      • ΙΑΤΡΟΙ – ΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ
      • ΕΤΑΙΡΙΕΣ
      • ΦΟΡΕΙΣ – ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
      • ΒΙΒΛΙΟΓΩΝΙΑ
      • ΒΙΒΛΙΑ
      • ΕΚΔΟΤΙΚΟΙ ΟΙΚΟΙ
      • ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
    • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
    • SHOP
    • TV
    Nevronas
    Home » 3 μέρες συμπερίληψης για εκατοντάδες παιδιά στην Ικαρία από το nevronas.gr
    NEVRONAS LOVES

    3 μέρες συμπερίληψης για εκατοντάδες παιδιά στην Ικαρία από το nevronas.gr

    June 16, 2024Updated:June 11, 20266 Mins Read
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr WhatsApp VKontakte Email
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Ένας αθλητής με αναπηρία «περικυκλωμένος» από δεκάδες παιδάκια νηπιαγωγείου και δημοτικού που του ζητούν αυτόγραφο… Εκατοντάδες μαθητές όλων των ηλικιών, μέσα σε ένα τριήμερο να συζητούν, να ρωτούν, να μαθαίνουν βιωματικά για την συμπερίληψη, την προσβασιμότητα, τον αθλητισμό και την αναπηρία με τον πιο άμεσο τρόπο.

    Αυτό έζησα τον Απρίλιο στην Ικαρία όταν μου έδωσε το nevronas.gr την ευκαιρία να συνοδέψω τον αθλητή Γιώργο Καντζίκη, κάτοχο αργυρού ευρωπαϊκού μεταλλίου στο Θαλάσσιο Σκι με αμαξίδιο και πολυνίκη στο Κανόε Καγιάκ.

    του Βαγγέλη Καρατζά – Πατέρας αυτιστικού παιδιού

    Από νηπιαγωγείο μέχρι Λύκειο…

    Βρεθήκαμε σε τρία διαφορετικά μέρη: στον πανέμορφο Χριστό Ραχών, στο Εύδηλο και στον Άγιο Κήρυκο όπου είχαμε την ευκαιρία να συναντήσουμε παιδιά και εκπαιδευτικούς από όλο το νησί  ακόμα και τα πιο απομακρυσμένα μέρη του. Ο Γιώργος μίλησε για το άθλημα, άλλα και για την καθημερινότητα του, δείξαμε βίντεο με το πως προπονείται, αγωνίζεται και κινείται και είχε την ευκαιρία να απαντήσει σε άπειρες ερωτήσεις των παιδιών αλλά και των εκπαιδευτικών.

    Απορίες, απορίες απορίες…

    ‌«Παίζατε μπάλα στο σχολείο;», «Γιατί δεν μπορείτε να περπατήσετε;», «Τι γίνεται όταν πέσετε από τις σανίδα;» «Πώς ανεβαίνετε στο κρεβάτι για να κοιμηθείτε;» και η κορυφαία ερώτηση από ένα γλυκύτατο κοριτσάκι πορείτε να κάνετε σχοινάκι;» Περιττό να σας πω ότι ο Γιώργος άρχισε να σκέφτεται πώς μπορεί να το κάνει σαν chsallenge (είναι και tiktoker)  και όσοι τον ξέρουν καταλαβαίνουν ότι το εννοούσε κιόλας…
    Ο Γιώργος όχι μόνο απάντησε στις  ερωτήσεις με άνεση, αλλά έκανε κάτι καλύτερο: Έδειξε στα παιδιά έξω από τις αίθουσες των ομιλιών, πώς  ανεβαίνει και κατεβαίνει από το αυτοκίνητό του, από το αμαξίδιο. Άλλωστε, εγώ έχω οδηγήσει αυτοκίνητο μόνο σε pc και παλιότερα σε playstation και ήταν εκείνος που οδηγούσε όλες τις μέρες στο νησί!

    Διαβάστε | (Βίντεο) Όταν υπάρχει Όραμα… Γιώργος Καντζίκης (Αθλητής ΑμεΑ Wakeboard – Καθιστό θαλάσσιο Σκι)

    Ανάγκη για ενημέρωση…

    Ήρθαν να μας μιλήσουν  εκπαιδευτικοί, κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι, που έδειξαν τον ίδιο ενθουσιασμό με τα παιδιά, μας επισήμαναν ότι χρειάζονται τέτοιες δράσεις και εκτίμησαν αυτό που έγινε από το nevronas.gr. Ως πατέρας αυτιστικού  παιδιού, μίλησα στα παιδιά και για τις αναπηρίες που δεν είναι ορατές. Τόνισα ότι η αναπηρία δεν είναι μία λέξη που πρέπει να φοβόμαστε ή να χρησιμοποιούμε αρνητικά, αλλά μία πραγματικότητα για έναν στους 10 Έλληνες, τουλάχιστον.

    Το μεγαλύτερο μάθημα όμως, το πήραν τα παιδιά από τον Γιώργο όταν μίλησε για τους φίλους του που στάθηκαν πάντα δίπλα του, από μικρό παιδί μέχρι σήμερα, δίνοντας τους ένα πρακτικό παράδειγμα το τι μπορεί να κάνει κάποιος αν έχει ανθρώπους δίπλα του. Όλοι χρειαζόμαστε ανθρώπους δίπλα μας.

    Άρνηση…

    Ζω στην επαρχία και είδα κάτι γνώριμο για μένα στο νησί: Την άρνηση των γονέων απέναντι στην αναπηρία και ιδιαίτερα στον αυτισμό. Πολλοί γονείς σε κλειστές κοινωνίες, φοβούνται τη διάγνωση, φοβούνται το κοινωνικό «στίγμα» στα παιδιά τους. Υπάρχουν παιδιά στο νησί, που δεν έχουν την θεραπευτική και εκπαιδευτική υποστήριξη και βοήθεια που χρειάζονται, γιατί οι γονείς τους δεν μπορούν ακόμα να αποδεχτούν την πραγματικότητα που βιώνουν. Αυτό είναι κάτι που παλεύουν οι εκπαιδευτικοί, οι θεραπευτές αλλά και ο Σύλλογος Ηλιαχτίδα να αλλάξει. Πόσο σημαντικότερη γίνεται η δράση του nevronas.gr υπό αυτό το πρίσμα και πόσο αναγκαίο να γίνει και σε άλλα μέρη σε ολόκληρη την Ελλάδα.

    Διαβάστε | Αναπηρία, Προσβασιμότητα, Συμπερίληψη στην Ικαρία με τον Γιώργο Καντζίκη και το Nevronas.gr (Βίντεο)

    Ο Γιώργος…

    Το να γνωρίσω έναν αθλητή στο επίπεδο του Γιώργου όταν ήμουν στη χειρότερη φυσική κατάσταση της τελευταία δεκαετίας ήταν πρόκληση! Για τον Γιώργο Καντζίκη ο αθλητισμός είναι μία πλήρης απασχόληση, αλλά έχει μόνο υποστήριξη από ιδιώτες. Κι’ όμως δεν θα τον ακούσετε ποτέ να παραπονιέται, όπως δεν τον άκουσα ολόκληρο το τριήμερο. Ήταν κάθε μέρα με τα παιδιά και τους μιλούσε απλά για αυτό που αγαπάει και για αυτό που ζει ως άτομο με αναπηρία στην Ελλάδα. Για μένα ήταν η καλύτερη παρέα, την πρώτη ώρα που φύγαμε για την Ικαρία μέχρι τελευταία στιγμή που φτάσαμε στον Πειραιά. Δεν επιλέχτηκε τυχαία. Στο nevronas.gr πάγια πρακτική στις δράσεις και συζητήσεις για την αναπηρία, την προσβασιμότητα και τη συμπερίληψη, είναι η συμμετοχή των ίδιων των ατόμων με αναπηρία. Μιλάμε για τον αυτισμό με αυτιστικούς ανθρώπους. Βιώνουμε την προσβασιμότητα στην τέχνη με ανάπηρους καλλιτέχνες. Μιλάμε για συμπερίληψη στον  αθλητισμό με ανάπηρους αθλητές.

    Γιώργος Καντζίκης και Φανούρης Καρούτσος, Δήμαρχος Ικαρίας

    Η Ικαρία είναι οι άνθρωποι της…

    Ό,τι έχετε ακούσει για την Ικαρία αληθεύει… Αυτό που κάνει την Ικαρία μοναδική δεν είναι μόνο η ομορφιά της, είναι οι άνθρωποι της… Ο νεοκλεγείς δήμαρχος Φανούρης Καρούτσος, έχει φτιάξει μία ομάδα ανθρώπων που έχουν αφήσει στη άκρη τα κοστούμια και δουλεύουν σκληρά για το νησί τους. Είδα στην πράξη τον αντιδήμαρχο στον Εύδηλο Γιώργο Καλογέρη και τον αντιδήμαρχο Νίκο Λαρδά να βάζουν προσωπική εργασία για να πάνε όλα όπως πρέπει!

    Για το Κέντρο Κοινότητας και το Ειδικό Νηπιαγωγείο Ικαρίας τα λόγια είναι φτωχά. Η Νάντια Λιγνού, η Ακριβή Φούσκα και η Στέλλα Λαρδά από το Κέντρο Κοινότητας από τα μεσάνυχτα της πρώτης νύχτας που μας υποδέχτηκαν στο λιμάνι, μέχρι την τελευταία στιγμή πριν μπούμε στο βαπόρι της επιστροφής, ήταν δίπλα μας, οργάνωσαν και συντόνισαν τα πάντα στην εντέλεια και το έκαναν με πολύ κόπο αλλά και χαμόγελο! Η ψυχή της δράσης ήταν η Μαρίνα Ζαχαροπούλου από το Ειδικό Νηπιαγωγείο, πλαισιωμένη από την Αγγελική Μπινίκου και την Μαρία Καμίτση.

    Σε όλες τις κινήσεις γονέων που διεκδίκησαν και πέτυχαν πράγματα για τον αυτισμό και τα άτομα με αναπηρία γενικότερα, ο Συλλόγος Γονέων Κηδεμόνων Φίλων ΑμεΑ και Αναπήρων «Ηλιαχτίδα» Ικαρίας ήταν πάντα μπροστά και παρών. Επιτέλους γνώρισα από κοντά τον πρόεδρο Γιάννη Κράτσα και τον γραμματέα Λευτέρη  Καλογερή-Μπερμούντες και ήταν λες και γνωριζόμαστε από πάντα. Μαχητικοί άνθρωποι που σε δύσκολες συνθήκες διεκδικούν για τα παιδιά τους και όλα τα παιδιά ένα καλύτερο μέλλον στην πράξη.

    Φιλοξενία…

    Ο Δήμος Ικαρίας, το Ειδικό Νηπιαγωγείο και το Κέντρο Κοινότητας και όλοι στο νησί μας φιλοξένησαν με τον καλύτερο τρόπο, τον Ικαριώτικο… Ιδιαίτερες ευχαριστίες πρέπει να δώσουμε για τη διαμονή μας στα καταλύματα, Ξενοδοχείο Αθέρας στον Εύδηλο και Hotel Filiopi στον Άγιος Κήρυκο και για το φαγητό τις επιχειρήσεις Ριφιφί και Cozi Blue στον Εύδηλο και Ζαγοράς και Καφενείο του Βόλικα στον Άγιο Κήρυκο.

    Ελπίζω κάποια στιγμή να έχω την ευκαιρία να γυρίσω πίσω για ακόμα πιο όμορφα πράγματα και δράσεις και γιατί όχι να έχω την τύχη να γνωρίσω στο παιδί μου το νησί και τον όμορφο τρόπο ζωής σας.

    Γράφει: o Βαγγέλης Καρατζάς – Πατέρας αυτιστικού παιδιού

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr WhatsApp Email
    Previous ArticleSummer Camp με πρόγραμμα Πρώιμης Εκπαιδευτικής και Θεραπευτικής Παρέμβασης
    Next Article Καλές επιδόσεις στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κολύμβησης ΑμεΑ εν όψει Παραολυμπιακών

    Δειτε και αυτα

    REFRAME: Το 34%

    August 21, 2026

    Δεν αντέχω άλλο να είμαι δυνατή – το burnout των «αόρατων» ανθρώπων

    August 18, 2026

    REFRAME: Όταν η Επίδαυρος άνοιξε πραγματικά

    August 14, 2026

    REFRAME: Το αμαξίδιο που ζητάτε

    August 5, 2026

    Το camp τελειώνει τον Ιούλιο, η ζωή συνεχίζεται τον Αύγουστο

    August 3, 2026

    Για ένα σώμα καλοκαιριού

    August 3, 2026
    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

    REFRAME: Το 34%

    August 21, 2026

    Βανδάλισαν SEATRAC στην παραλία των Νέων Φλογητών Χαλκιδικής

    August 19, 2026

    Καταγγελία για την συμπεριφορά σε αυτιστικό παιδί στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας

    August 18, 2026

    Δεν αντέχω άλλο να είμαι δυνατή – το burnout των «αόρατων» ανθρώπων

    August 18, 2026
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    ΑΠΟΨΕΙΣ
    ΑΠΟΨΕΙΣ

    Δεν αντέχω άλλο να είμαι δυνατή – το burnout των «αόρατων» ανθρώπων

    August 18, 2026

    Υπάρχει μια φράση που επαναλαμβάνεται σχεδόν μηχανικά σε γονείς και θεραπευτές παιδιών στο φάσμα: «Πρέπει…

    Το camp τελειώνει τον Ιούλιο, η ζωή συνεχίζεται τον Αύγουστο

    August 3, 2026

    Για ένα σώμα καλοκαιριού

    August 3, 2026

    Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΟΥ ΑΝΗΚΕΙΝ: Νευροδιαφορετικότητα, η Βία της Ομοιομορφίας και το Δικαίωμα στην Ύπαρξη

    August 1, 2026

    Εγγραφείτε στο Newsletter

    Μείνετε συντονισμένοι με όλα τα τελευταία νέα του Nevronas.

    Εργαζόμαστε με τα ανάπηρα άτομα και όχι για τα ανάπηρα άτομα, με στόχο το δικαίωμα όλων στην ισοτιμία. Γιατί ότι κάνουμε μαζί… το κάνουμε με επιτυχία!

    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

    REFRAME: Το 34%

    August 21, 2026

    Βανδάλισαν SEATRAC στην παραλία των Νέων Φλογητών Χαλκιδικής

    August 19, 2026

    Καταγγελία για την συμπεριφορά σε αυτιστικό παιδί στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας

    August 18, 2026

    Εγγραφείτε στο Newsletter

    Μείνετε συντονισμένοι με όλα τα τελευταία νέα του Nevronas.

    Facebook YouTube X (Twitter) Instagram
    • Home
    • ΑΡΘΡΑ
    • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
    • ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
    • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ – ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
    • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
    • ΕΓΓΡΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ
    • Shop
    © 2026 Nevronas. All Rights Reserved. Designed by LiSolutions.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.