Πριν σχεδόν 18 χρόνια η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία “λανσάρισε” και στη χώρα μας την εκστρατεία για τον καρκίνο του μαστού, αφιερώνοντας σ’ αυτήν όλο τον μήνα Οκτώβριο. Η πρωτοβουλία είχε σημαντική απήχηση στον πληθυσμό, αφού σε λίγα χρόνια κινητοποίησε χιλιάδες γυναίκες και δεκάδες οργανώσεις, που συμμετείχαν ενεργά ή δημιούργησαν εκδηλώσεις με μηνύματα για την πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της συγκεκριμένης νόσου.
Φέτος το σύνθημά μας είναι: “Τον Καρκίνο Μαστού τον Σεβόμαστε – Δεν τον Φοβόμαστε”
Η 25η Οκτωβρίου σηματοδοτεί την παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου του μαστού. Όλες οι γυναίκες πρέπει να εντάξουν τον τακτικό προληπτικό έλεγχο στη ζωή τους. Ο καρκίνος του μαστού ΔΕΝ είναι πια αθεράπευτη ασθένεια!
Ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος εμφανιζόμενος καρκίνος στις γυναίκες. Σήμερα, σε όλο τον κόσμο πεθαίνουν από καρκίνο μαστού 600.000 γυναίκες, κάθε χρόνο. Στη χώρα μας ο αριθμός των νέων περιστατικών κάθε χρόνο υπολογίζεται στις 7.000. Οι γυναίκες που υποβάλλονται σε προληπτικό έλεγχο με ψηφιακή μαστογραφία έχουν θνησιμότητα 4,7%, ενώ σε όσες δεν κάνουν μαστογραφία η θνησιμότητα ανέρχεται σε 56%. Η επιβίωση όμως ξεπερνά το 80% και βελτιώνεται συνεχώς λόγω της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου μαστού με την ψηφιακή μαστογραφία και της προόδου των θεραπευτικών μέσων που διαθέτει η ιατρική Επιστήμη.
«Πες ΜΑΣ ΤΟ»: Ακούστε το νέο podcast του «Άλμα Ζωής» για τον καρκίνο του μαστού
«Πες ΜΑΣ ΤΟ»: Ακούστε το νέο podcast του «Άλμα Ζωής» για τον καρκίνο του μαστού
ΑΙΤΙΑ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ
- Ηλικία έναρξης περιόδου και εμμηνόπαυσης.
- Μεγάλη ηλικία της πρώτης εγκυμοσύνης (μείωση της γεννητικότητας)
- Θηλασμός. Η μητέρα οφείλει να θηλάζει το βρέφος.
- Παχυσαρκία μετά την εμμηνόπαυση.
- Οικογενειακό ιστορικό
- Γονιδιακές μεταλλάξεις (BRCA 1 & BRCA 2) και άλλων γονιδιακών διαφοροποιήσεων αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου μαστού. Η ελπίδα είναι να διαπιστωθούν και να μειωθούν παράγοντες του περιβάλλοντος που μαζί με τη γενετική προδιάθεση συμβάλλουν στην εμφάνιση του καρκίνου του μαστού.
- Πολλές ορμόνες που παράγονται στον οργανισμό ενισχύουν την εμφάνιση του καρκίνου του μαστού και η διατροφή επηρεάζει τη στάθμη των ορμονών.
- Επιβεβαιώνεται από ερευνητικές μελέτες, ότι οι μακροχρόνιες ορμονικές θεραπείες μετά την εμμηνόπαυση, ιδιαίτερα ο συνδυασμός οιστρογόνων – προγεστερόνης, αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου μαστού.
- Διατροφικοί παράγοντες.Ενισχυτικοί στην ανάπτυξη καρκίνου µαστού είναι:
- Η μεγάλη κατανάλωση αλκοολούχων ποτών
- Το κάπνισμα
- Η υπερκατανάλωση κορεσμένων λιπών
Προστατευτικοί:
- Τα λαχανικά
- Τα φρούτα
- Η φυσική άσκηση
- Η ηλικία. Άτομα άνω των 65 ετών εμφανίζουν συχνότερα καρκίνο: Άνδρες 3 φορές συχνότερα. Γυναίκες 2 φορές πιο συχνά απ’ ότι άτομα κάτω των 65 ετών.
- Πολλαπλές γονιδιακές μεταλλάξεις μετατρέπουν το φυσιολογικό κύτταρο σε καρκινικό.
- Μακροχρόνια έκθεση σε καρκινογόνες ουσίες στο περιβάλλον που ζούμε.
- Εξασθένιση της ανοσολογικής ικανότητας καταστροφής των καρκινικών κυττάρων και πιθανόν πιο συχνά μεταστάσεις καρκινικών όγκων σε άλλα όργανα.
Η καλύτερη εξέταση για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού είναι η μαστογραφία. Ο τακτικός προληπτικός έλεγχος με μαστογραφία μειώνει τη θνησιμότητα από την ασθένεια σε ποσοστό που φθάνει το 30%. Η εξέταση είναι ανώδυνη, διαρκεί ελάχιστο χρόνο και με τα νέα μηχανήματα που η δόση ακτινοβολίας είναι εξαιρετικά χαμηλή.
Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία το 2006 δημιούργησε το πρόγραμμα ευαισθητοποίησης, πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου μαστού. Σήμερα με δύο μονάδες μαστογράφου με χορηγούς την Estée Lauder και την Κ.Ε.Δ.Ε. εξοπλισμένες με σύγχρονα μηχανήματα περιοδεύουν σε διάφορες περιοχές της χώρας μας και προσφέρουν δωρεάν μαστογραφικό έλεγχο στις γυναίκες που το έχουν ανάγκη.
Προσπάθειά μας είναι να επιτύχουμε να εξεταστούν όσο το δυνατό περισσότερες Ελληνίδες και έτσι να μειώσουμε τις αρνητικές συνέπειες αυτής της ασθένειας.
Μαζί μπορούμε να κάνουμε τον καρκίνο του μαστού παρελθόν.
Μπορείτε να στηρίξετε εδώ..
Περισσότερα νέα Συλλόγων – Φορέων – ΜΚΟ
Πηγή: cancerhellas.org