ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δικαστική διαμάχη της Παραολυμπιακής επιτροπής με τον νεοσύστατο Σύνδεσμο Προπονητών Παραολυμπιακών Αθλημάτων

Συγκρουσιακό κλίμα στον Παραολυμπιακό αθλητισμό ανάμεσα στον νεοσύστατο Πανελλήνιο Σύνδεσμο Προπονητών Παραολυμπιακών Αθλημάτων και στην Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή (ΕΠΕ). Με ανακοίνωση του παρενέβη και ο Σύλλογος Ελλήνων Παραολυμπιονικών.

Ο Σύνδεσμος προπονητών καταγγέλλει ότι o πρόεδρός της ΕΠΕ κ. Καπελλάκης κατέθεσε εκ μέρους της ολομέλειας, ασφαλιστικά μέτρα κατά του νεοσυσταθέντος Πανελλήνιου Συνδέσμου Προπονητών Παραολυμπιακών Αθλημάτων αναφέροντας: «Την Τετάρτη στις 11/1/2023, θα εκδικαστεί η συγκεκριμένη προσφυγή εναντίον μας για να σταματήσουμε να αναφερόμαστε αυτό που εκπροσωπούμε, που αγαπήσαμε, που πονέσαμε, που κερδίσαμε με την αξία μας, τον ιδρώτα και την ψυχή μας.»

Η ανακοίνωση του Συνδέσμου Προπονητών Παραολυμπιακών Αθλημάτων

Μαύρη σελίδα για τον Ελληνικό αθλητισμό:

Η Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή σέρνει στα δικαστήρια τους προπονητές της…

Με πρόφαση την δήθεν παράνομη χρήση του όρου «παραολυμπιακά αθλήματα» ή “Paralympic Coaches” και με επιχείρημα ότι δήθεν «προσβάλλουμε το παραολυμπιακό κίνημα και την Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή», o Πρόεδρος της κ. Καπελλάκης κατέθεσε εκ μέρους της ολομέλειας της ΕΠΕ ασφαλιστικά μέτρα (το κείμενο επισυνάπτεται) κατά του νεοσυσταθέντος Πανελλήνιου Συνδέσμου Προπονητών Παραολυμπιακών Αθλημάτων.

Έτσι, την Τετάρτη που μας έρχεται, στις 11/1/2023, θα εκδικαστεί η συγκεκριμένη προσφυγή εναντίον μας για να σταματήσουμε να αναφερόμαστε αυτό που εκπροσωπούμε, που αγαπήσαμε, που πονέσαμε, που κερδίσαμε με την αξία μας, τον ιδρώτα και την ψυχή μας. Μια προσφυγή σαθρή τόσο νομικά (όπως θα αποδείξουμε στο δικαστήριο) όσο και ουσιαστικά και ηθικά.

Για εμάς ο όρος Paralympic (παραολυμπιακός) δεν είναι ένα ευκαιριακός όρος ή ένας χώρος από τον οποίο θέλουμε να προσκομίσουμε οικονομικά οφέλη ή πολιτική δύναμη. Είναι ένα κίνημα του οποίου όλοι εμείς οι προπονητές είμαστε αναπόσπαστο μέρος. Διδάσκουμε, προπονούμε, παρουσιάζουμε τον Παραολυμπιακό αθλητισμό με επιδείξεις, διαλέξεις, σεμινάρια, σε σχολεία, σε πανεπιστήμια, στην κοινωνία και είμαστε παρόντες, φυσικά, σε εκδηλώσεις της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, όπως π.χ. στο Παραολυμπιακό Πανόραμα. Συμμετέχουμε σε Παραολυμπιακούς αγώνες με τους αθλητές μας και κατακτούμε μετάλλια ανταγωνιζόμενοι με χώρες που διαθέτουν πολύ περισσότερα μέσα και υποδομές, τιμώντας το εθνόσημο και την Ελλάδα. Πώς είναι δυνατόν οι Προπονητές των Παραολυμπιονικών να μην μπορούν να ονομαστούν προπονητές παραολυμπιακών αθλημάτων;

Κύριε Καπελλάκη, ως Χρυσός Παραολυμπιονίκης στο Πεκίνο το 2008 αλλά και οι υπόλοιποι παραολυμπιονίκες μέλη της ολομέλειας της ΕΠΕ, δεν είχατε προπονητές; Δεν είμαστε και εμείς τμήμα, έστω μικρό, των επιτυχιών σας; Δεν διαδραματίζουν οι προπονητές ως γυμναστές, δάσκαλοι, μέντορες, συνοδοιπόροι, ρόλο στον κοινό αυτό αγώνα;

Βασιλική Καλογεροπούλου: Από τους Ολυμπιακούς Αγώνες Κωφών στο Australian Open

Βασιλική Καλογεροπούλου: Από τους Ολυμπιακούς Αγώνες Κωφών στο Australian Open

Η πρώτη πράξη του Συνδέσμου μας, όταν έγιναν οι αρχαιρεσίες μας και συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο ΔΣ μας, ήταν να σας αποστείλει εγκάρδιο χαιρετισμό και κάλεσμα συνεργασίας (επισυνάπτεται). Δεν ανταποκριθήκατε ποτέ. Αντιθέτως, η απάντησή σας σε αυτή μας την πράξη, το δικό σας «κάλεσμα», ήταν η κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων. Στο απαράδεκτο κείμενο της δικογραφίας που μας αποστείλατε, αναφέρετε ότι προσβάλλουμε με το όνομά μας την Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή και το Παραολυμπιακό κίνημα και μας απειλείτε με φυλάκιση και με χιλιάδες ευρώ πρόστιμο. Αξίζει, άραγε, αυτή η αναίτια και απρόκλητη, η τόσο επιθετική και προσβλητική συμπεριφορά απέναντι στους συνεργάτες σας, στους προπονητές που σας ανέδειξαν Παραολυμπιονίκες;

Υποτιμήσατε την επί 20 και πλέον έτη προσφορά μας, τον κόπο μας, την προσπάθειά μας και προσπαθείτε να φιμώσετε και να κλείσετε τον σύλλογό μας. Προσπαθείτε, δηλαδή, να καταργήσετε το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα που έχει κάθε πολίτης να εκφράζεται ελεύθερα, να συνδικαλίζεται, να διεκδικεί από την πολιτεία και τους οργανωμένους θεσμούς τα δικαιώματά του. Δεν αισθανόμαστε απλώς απογοήτευση, είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι που ένας θεσμός με τόσο ισχυρή ουσιαστική και συμβολική σημασία, όπως η Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή, χρησιμοποιεί αβασάνιστα, χωρίς κανένα διάλογο, αυταρχικές και αντιδημοκρατικές μεθόδους εκφοβισμού και φίμωσης προκαλώντας αναταραχή και συγκρουσιακό κλίμα σε έναν εξαιρετικά ευαίσθητο χώρο και μάλιστα 1,5 μόλις χρόνο πριν τους Παραολυμπιακούς αγώνες του Παρισιού το 2024! Γιατί;;

Το ίδιο το δικαστήριο έχει για εμάς και τους αθλητές μας ελάχιστη σημασία. Περισσότερη σημασία σε συμβολικό επίπεδο έχει το ότι, αν και χαμηλόμισθοι, αναγκαζόμαστε να ξοδέψουμε από το υστέρημά μας για την υπεράσπισή μας στο δικαστήριο. Την ίδια ώρα εσείς ξοδεύετε χρήματα του ελληνικού λαού (ως δικαστικά έξοδα) για να μας εξοντώσετε, αντί να διαθέσετε τα χρήματα αυτά στους Έλληνες αθλητές και αθλήτριες που διεκδικούν πρόκριση και διάκριση στους Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι το 2024.

Φαίνεται τελικά ότι τα ματαιόδοξα μικροπολιτικά παιχνίδια εξουσίας και δύναμης υπερτερούν του κοινού μας σκοπού, της διάδοσης και ανάπτυξης του Παραολυμπιακού κινήματος στην Ελλάδα! Ανεξαρτήτως της απόφασης του δικαστηρίου (που αισιοδοξούμε ότι θα μας δικαιώσει), η παραολυμπιακή κοινότητα ήδη σας έχει κρίνει…

Για το ΔΣ του Πανελλήνιου Συνδέσμου Προπονητών Παραολυμπιακών Αθλημάτων
Με τιμή
Ο Πρόεδρος Δημήτρης Κάζαγλης
Ο Γενικός Γραμματέας Σταύρος Στραγάλης

Ο Σύλλογος Ελλήνων Παραολυμπιονικών εκφράζει τον αποτροπιασμό του για την απαράδεκτη έκφραση «μαύρη σελίδα» που έγραψαν μία «παρέα» αυτοαποκαλούμενων Παραολυμπιακών προπονητών (δεν υφίσταται όρος «Ολυμπιακός», ούτε «Παραολυμπιακός» προπονητής, τόσο νομικά όσο και φιλολογικά) και δεν δίστασαν να λοιδορήσουν και να συκοφαντήσουν, με απώτερο σκοπό την δολοφονία χαρακτήρα του Χρυσού Παραολυμπιονίκη και μέλος του Συλλόγου μας, Γεώργιου Καπελλάκη.

Πέραν αυτού, προέβησαν σε απαράδεκτους και μισαναπηρικούς χαρακτηρισμούς για το σύνολο των Ελλήνων Παραολυμπιονικών.

Ανέφεραν, ότι ανέδειξαν και έβγαλαν από τα σπίτια τους, τους Έλληνες Παραολυμπιονίκες. Αυτό γυρνάει την ελληνική πολιτεία 100 χρόνια πίσω και φυσικά δεν πρεσβεύει καμία από τις αρχές του Παραολυμπιακού κινήματος.

ΟΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΙ, ΟΥΤΕ ΜΑΣ ΑΝΕΔΕΙΞΑΝ ΟΥΤΕ ΜΑΣ ΕΒΓΑΛΑΝ ΑΠΟ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ!
Οι Έλληνες Παραολυμπιονίκες στέκονται πάντα στο πλευρό των προπονητών τους με αίσθημα ισότητας και ευγνωμοσύνης για ότι αυτοί προσφέρουν. Είναι γνωστό ότι πάντα προσπαθούμε για να αναδειχτεί ο ρόλος τους, τόσο μέσω των οικονομικών επιβραβεύσεων, όσο και με διευκολύνσεις στην εργασία τους (αθλητικές άδειες). Οι Έλληνες παραολυμπιονίκες θέλουν και έχουν κάνει πράξη, να έχουν δίπλα τους προπονητές τους. Δεν θα επιτρέψουμε όμως σε μία μικρή μερίδα που στόχο έχει, μικροσυνδικαλιστικά οφέλη και την ένταξή τους σε κομματικά ψηφοδέλτια, να κάνουν τον Παραολυμπιακό αθλητισμό συνδικαλιστικό συνεργείο.
Άλλωστε, η «παρέα» αυτή, των χαμηλόμισθων αλλά παράλληλα με υψηλές οικονομικές επιβραβεύσεις, θέλει να χρησιμοποιήσει τον όρο «Παραολυμπιακός» με δόλο, προκειμένου να έχει ευκαιριακά οικονομικά και πολιτικά οφέλη και έχοντας την ψευδαίσθηση ότι οι Έλληνες προπονητές αθλητών με αναπηρία είναι μόνο 20 με 25 άτομα, καθώς δεν προσκάλεσε ουδέποτε την πλειονότητα των προπονητών των Ελλήνων Παραολυμπιονικών και αθλητών με αναπηρία.
Η προάσπιση των δικαιωμάτων και της αξίας των Ελλήνων Παραολυμπιονικών είναι αδιαπραγμάτευτη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *