Η κυρία Μαρία Καραπαναγιώτη, ιδρύτρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Αναπηρίας και Μη και της Καλλιτεχνικής συμπεριληπτικής ομάδας «Δρυάδες εν πλω», μιλά για το επερχόμενο συμπεριληπτικό Φεστιβάλ που αγκαλιάζει τους χορευτές με αναπηρία αλλά και για την απόφασή της να δείξει εμπράκτως ότι η τέχνη είναι για όλους.
της Νάνσυ Παναγουλοπούλου – Δημοσιογράφος
«Στο πρώτο σχολείο που έκανα χορογραφίες για επιδείξεις κατά την διάρκεια των σπουδών μου, ενέταξα ένα κοριτσάκι με αυτισμό στην ομάδα της τάξης της. Η αντίδραση με δάκρυα χαράς της μητέρας του παιδιού που είδε για πρώτη φορά, όπως είπε, την κόρη της να συγχρονίζεται χορευτικά με μια ομάδα με οδήγησε να θέλω να κάνω εθελοντικά μαθήματα χορού σε ένα ίδρυμα παιδιών με πολλαπλές αναπηρίες».
Κάπως έτσι ξεκινά να διηγείται στο nevronas.gr την αρχή στην πορεία της ως δασκάλα χορού σε ΑμεΑ.
«Η χαρά που ζωγραφίζονταν στα πρόσωπα των ανθρώπων εκεί μέσα μου έδινε ενέργεια να προσπαθώ να τους εκπαιδεύω».
7o Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Αναπηρίας και Μη από την Καλλιτεχνική Ομάδα Δρυάδες εν Πλώ (Βίντεο)
Κάπως έτσι ανακάλυψε όχι μόνο τη χαρά αλλά και τις επιπλέον ευεργετικές ιδιότητες του χορού στην γενική ψυχολογία, την καθημερινότητα αλλά και την αποκατάσταση των ΑμεΑ.
Όμως σε καμία διδασκαλία ή θεραπεία σε ΑμεΑ, δεν αρκεί η απλή αγάπη προς τα ΑμεΑ, αν και αποτελεί απαραίτητο συστατικό. Κάπως έτσι «εκτός από τις σπουδές μου στον χορό με γνώσεις ψυχολογίας και μουσικής, εκτός από τις σπουδές μου στην Ρυθμική μουσικοκινητική αγωγή, χρειαζόταν κι άλλες επιπλέον γνώσεις. Αυτές τις απέκτησα συνεχίζοντας σπουδές στο Παρίσι με ειδίκευση στον χορό στην νοητική αναπηρία και κατόπιν στην Χοροθεραπεία EP».
Μετά από όλες αυτές τις σπουδές, μετά την ίδρυση της δικής της σχολή χορού στην Καρδίτσα με συμμετοχές ανάπηρων μαθητών, ήρθε και η ίδρυση του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Αναπηρίας και Μη. Συγκεκριμένα, πριν από 12 περίπου χρόνια, η συμμετοχή ενός κοριτσιού με σύνδρομο Down σε ένα διεθνές, συμπεριληπτικό φεστιβάλ χορού, ενέπνευσε την κυρία Καραπαναγιώτη αλλά και τη νεαρή μαθήτριά της απεριόριστα.
«Κυρία, κυρία κι άλλοι άνθρωποι σαν εμένα χορεύουν!»
Αυτό αναφώνησε η νεαρή Μαρία, δίνοντας το έναυσμα στην δασκάλα της να αρχίσει να ονειρεύεται ένα παρόμοιο φεστιβάλ και για την Ελλάδα. «Ήταν η πρώτη φορά που διαπίστωνε ότι υπήρχαν και άλλα παιδιά με τα δικά της χαρακτηριστικά. Της υποσχέθηκα ότι θα γυρίσουμε Ελλάδα και θα προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε ένα ανάλογο φεστιβάλ».
Η δημιουργία ενός φεστιβάλ τέτοιου βεληνεκούς όμως δεν ήταν απλή υπόθεση. Η διαδικασία ξεκίνησε με τη χαρτογράφηση των συμπεριληπτικών χορευτικών ομάδων σε όλη την Ελλάδα, καθώς επίσης και με την εκπαίδευση των παιδαγωγών που ενδιαφέρονταν για την εκπαίδευση χορευτών με αναπηρία, μέσω της μεθόδου DanceDisability. Οι τελευταίοι με τη σειρά τους, δημιούργησαν και δημιουργούν πολλές συμπεριληπτικές ομάδες, παραπάνω από όσες χώρεσαν στα 6 χρόνια του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Αναπηρίας και Μη. Όμως, όπως αναφέρει «αυτό μας κάνει να ονειρευόμαστε για την επόμενη χρονιά»
«Για χορηγούς δυσκολευτήκαμε. Μας υποστήριξαν αρχικά φίλοι ιδιώτες που πίστεψαν στο όραμα μας, λίγοι μαθητές και οι γονείς τους. Είχαμε την υποστήριξη λίγων φορέων αλλά κυριότερα είχαμε την υποστήριξη πολλών εθελοντών. Τώρα, θέλουμε να πιστεύουμε ότι αποκτά μια άλλη δυναμική για όλους».
Κάθε χρόνο αλλάζει η επιτροπή του φεστιβάλ, προκειμένου να γίνεται γνωστό σε έναν ευρύτερο επιστημονικό και καλλιτεχνικό χώρο. «Φέτος έχουμε την κυρία Τηγανιτάκη, τον κύριο Δερμιτζάκη, τον κύριο Δημόπουλο, τον κύριο Παγίδα, τον κύριο Παράσχο και άλλους σημαντικούς ανθρώπους (βλ www.dryadesenplo.gr)» Πλέον, εθελοντές και υποψήφιοι χορηγοί, έχοντας δει τη δημοτικότητα του φεστιβάλ, συμμετέχουν με μεγαλύτερο ενθουσιασμό, συχνά αναζητώντας οι ίδιοι συνεργασία με αυτό. «Και φυσικά οι θεατές μας που εκτός από την ζωντανή μετάδοση, ελπίζουμε να πολλαπλασιαστούν και δια ζώσης».
Το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Αναπηρίας και Μη θα λάβει χώρα στις 23-25 Μαΐου στο Δημοτικό Κλειστό Γυμναστήριο στην Καρδίτσα.
Οι απονομές των βραβείων θα γίνουν στις 26 Μαΐου στις 11.30 π.μ.
Εκτός από την παρουσίαση χορών, στο φεστιβάλ περιλαμβάνονται και σχετικά βιωματικά εργαστήρια, μια επιλογή που ίσως εκπλήσσει, αλλά γνωρίζοντας το πάθος της κυρίας Καραπαναγιώτη για τη μεταλαμπάδευση της γνώσης σε νεαρούς δασκάλους χορού, βγάζει νόημα. «Πάντα θέλουμε να υπάρχει αλληλεπίδραση μεταξύ των συμμετεχόντων και φυσικά είμαστε υπέρ της συνεχούς εκπαίδευσης και δή της βιωματικής. Στο φεστιβάλ θα διατίθενται εργαστήρια στην μέθοδο BarreAstie από την κυρία Τηγανιτάκη, στην μέθοδο DanceDisability από εμένα, την κυρία Καραπαναγιώτη και στην χορογραφία από τον κύριο Παράσχου.
Όλος ο κοσμος μπορεί να παρακολουθήσει το φεστιβάλ στην Καρδίτσα με ελευθερη συμμεοχή ενώ όσοι βρίσκνται εκτός Καρδίτσας μπορύν να το παρακολουθήσουν live στο site www.dryadesenplo.gr
Γράφει: η Νάνσυ Παναγουλοπούλου – Δημοσιογράφος