Όμως τί είναι Μουσική;
Υπάρχουν διαχρονικά διάφοροι ορισμοί για το τί είναι Μουσική, μερικοί από τους επικρατέστερους είναι ότι:
- Μουσική είναι η Τέχνη των Ήχων μέσα στο χρόνο.
- Μουσική είναι η ηδονή που αισθάνεται η ανθρώπινη ψυχή όταν μετράει, χωρίς να έχει συναίσθηση ότι μετράει.
της Εύας Κωστίκα – Music&Art4All
- Μουσική είναι η μοναδική από τις τέχνες που είναι απόλυτα αφηρημένη και βαθιά συναισθηματική. Δεν έχει την ικανότητα να αναπαριστάνει τίποτε το συγκεκριμένο ή το εξωτερικό, έχει όμως μια μοναδική ικανότητα να εκφράζει καταστάσεις και συναισθήματα. Η μουσική μπορεί να αγγίξει την καρδιά άμεσα, δεν χρειάζεται μεσολαβητή.
- Μουσική είναι μία από τις καλές τέχνες που ασχολείται με το συνδυασμό ήχων με σκοπό την ομορφιά της μορφής και της έκφρασης της σκέψης ή συναισθήματος.
- Μουσική είναι το θρόισμα του κόσμου.
Ότι είναι για το σώμα η γυμναστική, είναι για την ψυχή η μουσική…
Για τον κάθε έναν από εμάς, η Μουσική κατέχει καίρια θέση σε διάφορες στιγμές της ζωής μας. Το γεγονός ότι η Μουσική είναι μη λεκτική, αποτελεί ένα ασφαλές περιβάλλον, κάνοντας τον κάθε άνθρωπο να μπορεί να εκφραστεί μέσω αυτής, να συγκεντρωθεί, να αλληλεπιδράσει, να νιώσει και να είναι σημαντικός!
Η ικανότητα του ανθρώπου να ανταποκρίνεται στη Μουσική είναι έμφυτη και κανείς δεν αποτελεί εξαίρεση.
Με γνώμονα τη βελτίωση της ζωής των ΑμεΑ και την ένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο, το 2013 ιδρύθηκε η Music&Art 4All από την Αρχιμουσικό Κωστίκα Παρασκευή-Εύα. Μετά από δεκατέσσερα χρόνια εμπειρία στον τομέα της ως μουσικός σε ΑμεΑ, και μετά από πολλές συνεργασίες της με Δήμους, Κοινωνικές Υπηρεσίες, Ενορίες, Συλλόγους, Ωδεία, Μουσικές σχολές, σχολεία, ΙΕΚ και άλλους φορείς.
Η Music & Art 4 All έχει προχωρήσει στη δημιουργία και εφαρμογή της Μοναδικής Εκπαιδευτικής Μεθόδου εκμάθησης μουσικών οργάνων σε ΑμεΑ σε ό,τι αφορά τη Μουσική Τέχνη, αλλά και την εφαρμογή της είτε απευθείας στα ΑμεΑ μέσω εξειδικευμένων, εξατομικευμένων, τόσο ατομικών αλλά και ομαδικών προγραμμάτων μουσικής, όσο και στο να εκπαιδεύσει άτομα με Μοριοδοτούμενα Προγράμματα Κατάρτησης – Χωρίς απαραίτητα να διαθέτουν μουσικές γνώσεις – που θέλουν να ασχοληθούν με αυτό, και να συμβάλουν ενεργά, ενισχύοντας την όλη προσπάθεια.
Στόχος μας είναι η επικέντρωση στις ικανότητες και όχι στην αναπηρία…
Η αναπηρία δεν είναι αρρώστια που μπορεί να γιατρευτεί, αλλά μέσω της μουσικής μπορούν να ενισχυθούν τομείς που εξαιτίας της ‘’αναπηρίας’’ δεν ακολούθησαν την αναμενόμενη εξέλιξη και ανάπτυξη.
Η μουσική εκπαίδευση στο Δυτικό κόσμο, συχνά επικεντρώνεται στη μουσική σημειογραφία, δηλαδή την ευχέρεια στη γραφή και ανάγνωση της μουσικής. Όμως αυτό δεν είναι πάντα μια απλή υπόθεση, μερικές φορές δε, ακόμη και για επαγγελματίες μουσικούς.
Στη μέθοδό μας, δουλεύουμε εκτός των άλλων, με εξειδικευμένες παρτιτούρες – ζωγραφιές που αποτελούν ειδικούς μνημονικούς κώδικες εκμάθησης μουσικής.
Ποια τα οφέλη…
Η ενεργός ενασχόληση με τη μουσική είναι μια διαδικασία που πηγάζει από μέσα μας προς τα έξω – ενδογενή κίνητρα. Είναι, λοιπόν, κάτι παραπάνω από μουσική ακρόαση που στοχεύει σε ότι αφορά
το ομαδικό επίπεδο σε:
- Κοινωνικοποίηση.
- Ανάπτυξη αυτογνωσίας και αυτοπεποίθησης
- Ανάπτυξη αντίληψης, επεξεργασίας και ολοκλήρωσης πολυαισθητηριακών ερεθισμάτων
- Συμμόρφωση στους κανόνες
- Συνεργασία
- Ψυχαγωγία
Ενώ σε ατομικό επίπεδο:
- Ανάπτυξη λεπτής και αδρής κίνησης
- Ανάπτυξη ακοής και συγκέντρωσης
- Δημιουργία και ανάπτυξη οπτικοκινητικών ικανοτήτων
- Ανάπτυξη συντονισμού χεριών – ματιών
- Ανάπτυξη λόγου μέσα από τα τραγούδια
- Δημιουργία και ανάπτυξη μη λεκτικής επικοινωνίας
- Βελτίωση συναισθηματικής κατάστασης
- Έκφραση συναισθημάτων μέσα από μουσικά όργανα
- Στο εκπαιδευτικό κομμάτι εκμάθηση διαφόρων μουσικών εννοιών, χρώματα, αριθμοί, μέρη του σώματος, ζώα και ήχοι αυτών, εποχές, μουσικά όργανα και οι ήχοι τους
- Δημιουργία και ανάπτυξη ορθών τρόπων αναπνοής.
Εξάλλου, παίζουμε μουσική ή καλύτερα παίζοντας με τη μουσική, χρησιμοποιώντας την ως “εργαλείο” μπορούμε να φτιάξουμε τη δική μας ορχήστρα, μπορούμε να πετύχουμε τόσα πολλά!
Πάντα με γνώμονα ότι η Αγάπη είναι το μέσον για την αποδοχή της διαφορετικότητας.
Και ας μην ξεχνάμε ότι:
Όλοι έχουν δικαίωμα στην Τέχνη, όλοι έχουν δικαίωμα στη Μουσική!
Γράφει: η Εύα Κωστίκα – Music&Art4All