MORE AND MORE

Κ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. «Ορίζοντες»… Προγράμματα και Δραστηριοποίηση

Το Κ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. «Ορίζοντες» αποτελεί ένα Φιλανθρωπικό Σωματείο και έχει πιστοποιηθεί ως φορέας παροχής υπηρεσιών Κοινωνικής Φροντίδας, μη Κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Δημιουργήθηκε το 1997 από γονείς Ατόμων με Αναπηρία, επιστήμονες και ευαισθητοποιημένους πολίτες της πόλης μας. Από τον Σεπτέμβριο του 2013, λειτουργεί ένα κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας για νέους με Νοητική Υστέρηση και Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος, στην Ηλιούπολη Αττικής.

Η δραστηριοποίηση του Φορέα εστιάζει στους εξής κεντρικούς άξονες:

 1. Παροχή υπηρεσιών (εκπαιδευτικών, αθλητικών, θεραπευτικών, κοινωνικών, ψυχαγωγικών, προεπαγγελματικών) προς τους 85 εκπαιδευόμενους του Κέντρου Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρία.

 2. Παροχή υπηρεσιών (συμβουλευτικών, υποστηρικτικών, ψυχαγωγικών, επιμορφωτικών) προς τους γονείς και το υποστηρικτικό περιβάλλον των ατόμων με Αναπηρία.

 3. Παροχή υπηρεσιών προς το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο- δράσεις εξωστρέφειας, γόνιμης σύμπραξης μικτών ομάδων (τυπικών-μη τυπικών) πολιτών και διαμόρφωσης κοινωνικής συνείδησης.

 4. Διαρκής επιμόρφωση του εκπαιδευτικού προσωπικού και αναβάθμιση γνώσεων και πρακτικών στο κέντρο μας.

 5. Προώθηση και υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Σχεδιασμού Ανάπτυξης του Κέντρου, με στόχο τη διάχυση των καλών ευρωπαϊκών εφαρμοζόμενων πολιτικών στην ελληνική πραγματικότητα και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών με Αναπηρία.

Αναλυτικότερα, στο Κέντρο Διημέρευσης του Κ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. «Ορίζοντες» λειτουργούν τα εξής επτά

Δημιουργικά – Εργαστηριακά Τμήματα:

 • Εργαστήριο Η/Υ – Οργάνωσης Γραφείου,

 • Εργαστήριο Χειροτεχνίας,

 • Εργαστήριο Κεραμικής – Decoupage,

 • Εργαστήριο Τραπεζαρίας,

 • 2 Εργαστήρια Κοσμημάτων – Χαλκογραφίας

 • Εργαστήριο Εργοθεραπείας.

Στα Εργαστήρια αυτά, οι εκπαιδευόμενοι ακολουθούν ειδικά καταρτισμένο εξατομικευμένο πρόγραμμα παρέμβασης, υπό την εποπτεία της Διεπιστημονικής Ομάδας και την υποστήριξη του Επιστημονικού Υπεύθυνου.

Τα πεδία στα οποία εκπαιδεύονται οι νέοι μας εστιάζουν στις εξής θεματικές:

 • Γνωστική-Μαθησιακή εκπαίδευση (γνωστική διεύρυνση του πραγματολογικού, αντιληπτικού και σημασιολογικού τομέα) ,

 • Εργαστηριακή κατάρτιση/ προεπαγγελματικές και επαγγελματικές δεξιότητες,

 • Εκπαίδευση στην Αυτόνομη Διαβίωση και εκμάθηση Δεξιοτήτων Καθημερινής Ζωής,

 • Κοινωνικοποίηση και Συναισθηματική Καλλιέργεια.

Για την επίτευξη των παραπάνω λειτουργούν τα εξής συμπληρωματικά προγράμματα:

 • Ατομική και Ομαδική Ψυχοθεραπεία-Συμβουλευτική Υποστήριξη αναφορικά με τα εξής: συναισθηματική ωρίμαση, επίλυση προσωπικών και διαπροσωπικών προβλημάτων, μείωση άγχους, προώθηση αποδοχής, καλλιέργεια ενσυναίσθησης.

 • Πρόγραμμα κοινωνικοποίησης «Σούπερ-Μάρκετ», υπό την εποπτεία Λογοθεραπευτή του Κέντρου, στο οποίο παρέχεται εκπαίδευση σε κοινωνικούς διαλόγους και στη συναλλαγή με χρήματα σε πραγματικές συνθήκες.

 • Πρόγραμμα «Γνωρίζω τη γειτονιά μου», κατά το οποίο οι νέοι μας εκπαιδεύονται στην Κυκλοφοριακή Αγωγή και την ανεξάρτητη κίνηση στο δρόμο, αποκτώντας γνώσεις για το περιβάλλον και την κοινωνική δομή.

 • Πρόγραμμα Παρασκευής Εδεσμάτων, Εργοθεραπευτικής παρέμβασης, κατά το οποίο οι εκπαιδευόμενοι μαθαίνουν να παρασκευάζουν μικρά εδέσματα και φαγητά, να εξοικειώνονται με τη χρήση των εργαλείων κουζίνας και να διασφαλίζουν την ασφάλεια και την υγιεινή στο χώρο.

 • Εργοθεραπευτικό Πρόγραμμα «Τακτοποίησης χώρου», στο οποίο παρέχεται εκπαίδευση σε δεξιότητες φροντίδας χώρου και τήρηση υγιεινής.

 • Εργοθεραπευτικό πρόγραμμα «Μεριδοποίησης και Διανομής Σίτισης» στο οποίο ομάδα εκπαιδευόμενων εκπαιδευέται σε δεξιότητες οργάνωσης κουζίνας και διανομής του καθημερινού catering.

 • Πρόγραμμα Yoga, για μια εναλλακτική προσέγγιση στο πεδίο της χαλάρωσης, της ευεξίας και της επικοινωνίας με τον εαυτό και με τους γύρω μας.

 • Πρόγραμμα Μουσικοθεραπείας, για προώθηση της αυθόρμητης έκφρασης, τη θεραπευτικής δύναμης της μουσικής και την καλλιέργεια δεξιοτήτων επικοινωνίας μέσω αυτής.

 • Πρόγραμμα Θεραπευτικής Ιππασίας, επιστημονικά εποπτευόμενο από Εργοθεραπεύτρια.

 • Πρόγραμμα Εκπαίδευσης στη Σωματογνωσία, εποπτευόμενο από την Καθηγήτρια Ειδικής Φυσικής Αγωγής, στο οποίο παρέχεται εκπαίδευση στις βιολογικές λειτουργίες και γνώση για τα μέρη του σώματος.

 • Πρόγραμμα γυμναστικής σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο, στο άρτια εξοπλισμένο χώρο του Γυμναστηρίου του Κέντρου μας.

 • Προγράμματα Κολύμβησης, με τη χρήση του Κολυμβητηρίου Ηλιούπολης (2 πισίνες).

 • Προγράμματα Ποδοσφαίρου και Μπάσκετ, καθώς και εκπαίδευση στο Χόκεϊ, με τη χρήση του Γυμναστηρίου Ηλιούπολης.

 • Πρόγραμμα Κηπουρικής και φροντίδας κήπου καθώς και μέρους του Δημοτικού Λαχανόκηπου.

 • Πρόγραμμα Οδηγισμού, με την μακρόχρονη εθελοντική συμμετοχή ατόμων του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού, όπου καλλιεργείται η ομαδικότητα παράλληλα με την ατομική δημιουργική δραστηριοποίηση.

 • Ραδιοφωνική εκπομπή από την Δημοσιογραφική Ομάδα του Κ.Ε.Ε.Π.Ε.Α., διαμέσου του διαδικτυακού ραδιοφώνου sunshineradio.gr σε εβδομαδιαία βάση.

 

 • Παραγωγή και δωρεάν διανομή της Εφημερίδας του Κέντρου, από το Εργαστήριο Η/Υ.

 • Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης, με στόχο τη διαμόρφωση οικολογικής συνείδησης και τη γνώση του περιβάλλοντος.

 • Λογοθεραπευτικό πρόγραμμα «Ομάδας Project», στο οποίο ομάδα εκπαιδευόμενων πραγματεύεται γνωστικά και διερευνητικά διάφορες θεματικές ενότητες.

 • Διοργάνωση δραστηριοτήτων Κοινωνικοποίησης κατά το Σαββατοκύριακο, με ψυχαγωγικό ή εκπαιδευτικό χαρακτήρα (πχ. θεατρική παράσταση, έξοδος για bowling, γεύμα σε εστιατόριο κτλ.) και στόχο την ένταξη των νέων μας σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής.

 • Πρόγραμμα Μουσικής (δύο ομάδες μουσικής αγωγής) και δημιουργία Χορωδίας του Κέντρου.

 • Για τη διενέργεια των παραπάνω προγραμμάτων χρησιμοποιείται ο άρτια εξοπλισμένος χώρος του Κέντρου με Η/Υ σε κάθε τάξη, τέσσερις υπερσύγχρονους διαδραστικούς πίνακες που «ζωντανεύουν» το μάθημα και τη χρήση του πολυαισθητηριακού δωματίου Snoezelen Room (με χρήση εργοθεραπευτική, ψυχοθεραπευτική και εκπαιδευτική).

 • Επιπλέον, με στόχο την ολόπλευρη ψυχοσυναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη των νέων μας, προχωρήσαμε στη σύσταση «Απογευματινών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων» στο Κέντρο και συγκεκριμένα στα εξής: 1) Αθλοπαιδιές- Εκμάθηση Χορών, 2) Δραματοθεραπεία, 3) Μουσικοθεραπεία. Στα εν λόγω προγράμματα μπορούν να συμμετέχουν και νέοι με Αναπηρία που δεν είναι εντεταγμένοι στο Κέντρο Διημέρευσης.

 

Αναφορικά με την παροχή υπηρεσιών προς τους γονείς και το υποστηρικτικό περιβάλλον των ατόμων με Αναπηρία, λειτουργεί για τρίτη χρονιά το πρόγραμμα Ψυχοεκπαίδευσης-Συμβουλευτικής, διενεργούμενο από Ψυχολόγο και Κοινωνική Λειτουργό. Στοχεύει στη γνωστική και συναισθηματική ανατροφοδότηση των γονέων όσον αφορά τη διαπαιδαγώγηση του παιδιού τους ενώ ταυτόχρονα ενισχύει το εσωτερικό κίνητρο εμπλοκής τους στη μαθησιακή διαδικασία.

Επιπλέον γίνονται συχνά εκπαιδευτικές ομιλίες, από άρτια καταρτισμένους επαγγελματίες, προς τους γονείς των εκπαιδευόμενων του Κέντρου μας, σε θεματικές όπου χρειάζονται καθοδήγηση και ενημέρωση, (πχ. η θεραπευτική δράση της Μουσικοθεραπείας, Αρχές ισορροπημένης διατροφής, Φυσικοθεραπεία και Αναπηρία, η Τεχνική των Κοινωνικών Ιστοριών στην Ειδική Αγωγή κτλ.)

Υπάρχει η δυνατότητα παροχής ατομικής συμβουλευτικής υποστήριξης κατά περίπτωση, κατ’οίκον επίσκεψης και παρέμβασης όπου χρειαστεί, ενώ υπάρχει συστηματική ανατροφοδότηση, ενημέρωση και καθοδήγηση σε προνοιακά και ασφαλιστικά θέματα καθώς και παροχή διαρκούς συμβουλευτικής αναφορικά με τρέχοντα θέματα που αφορούν την Αναπηρία.

Συμπληρωματικά προβαίνουμε στη συχνή διοργάνωση συχνών και τακτικών ψυχαγωγικών προγραμμάτων τα Σαββατοκύριακα και για τους γονείς (πχ. εκδρομές μονοήμερες ή πολυήμερες, συναθροίσεις και συνεστιάσεις κτλ.) με στόχο τη γνωριμία μεταξύ τους και την ψυχαγωγία όλων.

Μέσα από τα παραπάνω προγράμματα και πεδία δράσης του Φορέα μας, πραγματώνεται ο σταθερός και διαρκής στόχος μας: η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με Αναπηρία, η ενίσχυση των δεξιοτήτων τους και η στήριξη των οικογενειών τους.

Δείτε το video παρουσίασης του Φορέα…

Σας περιμένουμε να γνωρίσετε από κοντά τη δομή και τα προγράμματά μας και να έρθετε στη μεγάλη μας παρέα!

Γράφουν: τα μέλη της Διεπιστημονικής Ομάδας του Κ.Ε.Ε.Π.Ε.Α «Ορίζοντες»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *