Τα λεξικά περιγράφουν την ευεξία ως «η καλή κατάσταση της υγείας».
Πόσο υποκειμενικό ή αντικειμενικό όμως είναι αυτό; Τελικά να κάνω αυτό ή το άλλο; Τι πρέπει να κάνω; Τι είναι το καλύτερο για μένα; Η απάντηση είναι πολύ απλή από την στιγμή που μαθαίνουμε να ακούμε το σώμα μας.
του Ηλία Κουμπούνη – Εμψυχωτής Ευεξίας Γέλιου
Δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές, μόνο διαφορετικές οπτικές προσεγγίσεις, προσαρμοσμένες στα μέτρα μας. Πώς νοιώθω τώρα; Πονάω; είμαι σφιγμένος; νοιώθω μελαγχολία, θλίψη, λύπη; Τι μπορώ να κάνω τώρα, με αυτό που αισθάνομαι; Τι εναλλακτικές επιλογές έχω;
Μία από τις πιο γνώριμες προσεγγίσεις, είναι το γέλιο. Το φυσικό αντίδοτο του οργανισμού, από τα πρώιμα χρόνια της παιδικής μας ηλικίας.
Μας αποκαλούσαν χαζοχαρούμενα. Γνωστή και η έκφραση “χαζό παιδί, χαρά γεμάτο” η οποία χρησιμοποιείται συνήθως με περιπαικτική διάθεση για να χαρακτηρίσει ανθρώπους που είναι εύθυμοι και γελαστοί, περισσότερο από το συνηθισμένο.
Ποιό ορίζεται όμως ως “συνηθισμένο” στην εποχή μας; Μήπως, η σοβαροφάνεια πίσω από τις δήθεν μάσκες, της επιτηδευμένης σοβαρότητας; Το γέλιο, με πολύχρωμες γιρλάντες γελοιότητας; Φυσικά,Το γέλιο δεν έχει σχέση με τα παραπάνω. Είναι σοβαρή υπόθεση και επειδή είναι το πλέον δυνατό αντίδοτο σε κάθε μορφή θλίψης, λύπης και στεναχώριας, επιλέγουμε να γελάσουμε, επειδή μπορούμε.
Το έχουμε μέσα μας, παρέα με την χαρά, την ικανοποίηση, την αγάπη, την ευγνωμοσύνη, την διασκέδαση, την έμπνευση, την γαλήνη, την ελπίδα, το δέος και την υπερηφάνεια που είναι τα δέκα θετικά συναισθήματα με βάση την προσέγγιση του κλάδου της Θετικής Ψυχολογίας.
Τελικά, η ευεξία μέσω του γέλιου αποτελεί μια βασική προληπτική στάση, σε αντιδιαστολή με κάθε τι μίζερο και καταθλιπτικό.
Επιλέγω να γελάσω, επειδή μπορώ. Και “αν δεν μπορώ”… εφευρίσκω τρόπους να γελάσω.
Δείτε το βίντεο με το mini workshop της ομάδας του nevronas.gr και του Ηλία Κουμπούνη