MORE AND MORE

Γνωρίστε τον Σύλλογο ΑΜΥΜΩΝΗ

Η ΑΜΥΜΩΝΗ – Πανελλήνιος Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Προβλήματα Όρασης και Πρόσθετες Αναπηρίες, είναι Σωματείο ειδικώς αναγνωρισμένο ως φιλανθρωπικό, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Ιδρύθηκε το 1993 στην Αθήνα, από την ανάγκη των γονέων να διεκδικήσουν τα δικαιώματα των παιδιών τους.

 

Η ΑΜΥΜΩΝΗ είναι Ν.Π.Ι.Δ., πιστοποιημένο από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και διοικείται από 7μελές Διοικητικό Συμβούλιο. Εποπτεύεται από το Υπουργείο Εργασίας και από την Περιφέρεια Αθηνών.

 

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ

 

Δραστηριοποιείται κυρίως στην περιοχή της Αττικής, σε οικογένειες που έχουν παιδιά με Προβλήματα Όρασης και Πρόσθετες Αναπηρίες. Πλέον, επεκτείνει τις υπηρεσίες της και τα προγράμματά της σε όλη την Ελλάδα.

 

ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΙ

 

Οι ωφελούμενοί μας είναι παιδιά και ενήλικες με προβλήματα όρασης (είτε ολική, είτε μερική απώλεια της όρασής τους) και πρόσθετες αναπηρίες όπως:

 • Νοητική Υστέρηση
 • Αυτισμό Σύνδρομα
 • Νευρολογικές Διαταραχές
 • Κινητικά Προβλήματα
 • Επιληψία
 • Ψυχιατρικές Διαταραχές
 • Προβλήματα Ακοής

Η Αμυμώνη έχει ήδη προσφέρει υπηρεσίες σε περισσότερες από 200 οικογένειες, παρέχοντας εκπαίδευση, θεραπεία, συμβουλευτική και στήριξη.

Σήμερα, εκπαιδεύονται και φιλοξενούνται πλέον των 100 ατόμων με τύφλωση και πρόσθετες αναπηρίες, στα 4 προγράμματά της.

 

ΔΡΑΣΕΙΣ_ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΜΥΜΩΝΗΣ

 

Το κοινωνικό μας όραμα εστιάζεται στην παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών σε τυφλά άτομα με πρόσθετες αναπηρίες, καλύπτοντας ένα σημαντικό κενό στον τομέα Πρόνοιας του ελληνικού κράτους, το οποίο δεν παρέχει κατάλληλες λύσεις για την αξιοπρεπή διαβίωση και την εκπαιδευτική υποστήριξή τους.

Στόχος είναι η, όσο δυνατόν, μεγαλύτερη ανεξαρτητοποίηση του κάθε ωφελούμενου, στην καθημερινή διαβίωση και η στήριξη της οικογένειάς του.

Για την εξυπηρέτηση και τη σωστή εκπαίδευση και απασχόληση των παιδιών μας, με την ευθύνη της Διοίκησης του Συλλόγου, πραγματοποιούνται τα παρακάτω προγράμματα:

 • Πρόγραμμα Πρώιμης Παρέμβασης

Απευθύνεται σε παιδιά βρεφικής και πρώτης παιδικής ηλικίας 0 έως 6 ετών, με προβλήματα όρασης (με ή χωρίς πρόσθετες αναπηρίες).

Παρέχεται στο σπίτι του κάθε παιδιού, σε στενή συνεργασία με το οικογενειακό πλαίσιο.

 

 

 

 

Στόχοι του προγράμματος είναι η, όσο το δυνατόν, έγκαιρη αξιολόγηση και αξιοποίηση των δυνατοτήτων του παιδιού και η στήριξη και καθοδήγηση των γονέων.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, η ΑΜΥΜΩΝΗ συνεργάζεται με το Blindeninstitut της Γερμανίας. Πλέον, υπάρχει αξιόλογη δικτύωση με φορείς και ιδρύματα του εξωτερικού.

Από το 2014 το Πρόγραμμα καλύπτει εξ’ αποστάσεως τις ανάγκες υποστήριξης παιδιών, έως 10 ετών στην επαρχία μέσω τηλεδιασκέψεων.

 

 

 

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται αυτή την 3ετία (2016 – 2019) από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Σύνολο Εκπαιδευομένων: 20 στην Αττική και 15 εκτός Αττικής / Σύνολο εργαζομένων: 5

 

 

 • Κέντρο Ημέρας «Ίριδα»

Είναι το πρώτο Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας στην Ελλάδα που παρέχει υπηρεσίες σε άτομα με μερική ή ολική απώλεια όρασης και πολλαπλές αναπηρίες και λειτουργεί από το 1995. Στεγάζεται στο Ελληνικό, στην Πρώην Αμερικάνικη Βάση.

 

 

 

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, από τον Ιανουάριο του 2013, λειτουργούν εργαστήρια, όπου οι εκπαιδευόμενοι είναι χωρισμένοι σε θεματικές ομάδες και ο κάθε εκπαιδευόμενος ακολουθεί εξατομικευμένο εκπαιδευτικό-θεραπευτικό πρόγραμμα.

Σύνολο Εκπαιδευομένων: 40 / Σύνολο Εργαζομένων: 35

 

 • Ξενώνας «Πολίχνη»

Είναι το μοναδικό στην Ελλάδα Πρόγραμμα προετοιμασίας στην Ημιαυτόνομη Διαβίωση για άτομα με προβλήματα όρασης και πρόσθετες αναπηρίες και λειτουργεί από τον Μάρτιο του 1996, σε μονοκατοικία στο Χαλάνδρι.

 

 

Οι βασικές αρχές που διέπουν τη λειτουργία του προγράμματος είναι η δια βίου εκπαίδευση σε δεξιότητες καθημερινότητας, καθώς και ο εμπλουτισμός της ποιότητας ζωής των εκπαιδευόμενων.

Σύνολο Εκπαιδευομένων: 15 / Σύνολο Εργαζομένων: 8

 

 • Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ) «Λίλιαν Βουδούρη»

Το πρόγραμμα αυτό απευθύνεται σε ενήλικα άτομα με προβλήματα όρασης και πρόσθετες αναπηρίες. Στεγάζεται σε μονοκατοικία στο Πικέρμι (δωρεά του Ιδρύματος Λίλιαν Βουδούρη) και λειτουργεί από τον Αύγουστο του 2012. Σκοπός της ΣΥΔ, είναι η δια βίου παραμονή σε οικογενειακό περιβάλλον.

 

 

 

Πρόκειται για την πρώτη και μοναδική ΣΥΔ στη χώρα, για άτομα με αυτόν το συνδυασμό αναπηριών και αποτελούσε όνειρο αλλά και αγωνία των γονέων από την ίδρυση του Φορέα.

Σύνολο εξυπηρετούμενων 7 / Σύνολο Εργαζομένων: 10

 

ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

 

Η ΑΜΥΜΩΝΗ βάσισε τη λειτουργία των προγραμμάτων της στην εμπειρία και τεχνογνωσία ευρωπαϊκών φορέων (Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία) με αντίστοιχο αντικείμενο, οι οποίοι χαίρουν της πλήρους οικονομικής υποστήριξης των κρατών τους.

Ωστόσο, κινήθηκε σε εξαιρετικά ανταγωνιστικά επίπεδα με επιτυχία στην ποιότητα και την αξιοπιστία, στις παρεχόμενες υπηρεσίες της, παρά τα προβλήματα χρηματοδότησης που είχε ως ΝΠΙΔ. Αξιοποίησε τις επαφές αυτές και με εγγυητή την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών κατάφερε και εξακολουθητικά επιδιώκει να εκπαιδεύει τους εκπαιδευτές και να τους φέρνει σε επαφή με τις καλές πρακτικές των χωρών αυτών, να αναβαθμίζει τα προσόντα τους, να βελτιώνει τις παρεχόμενες υπηρεσίες, προωθώντας κάθε καινοτόμα δράση και προσπαθώντας να αξιοποιήσει κάθε πηγή χρηματοδότησης που μπορεί να προκύψει.

Το 2005, σε συνεργασία με το Τμήμα Στατιστικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, συνέβαλε στην καταγραφή στοιχείων για τα άτομα με προβλήματα όρασης και πολλαπλές αναπηρίες σε πανελλαδική κλίμακα.

Το 2006 η Αμυμώνη στήριξε και συνέβαλε στην ίδρυση του Συλλόγου Γονέων παιδιών με τύφλωση και πρόσθετες αναπηρίες, στη Θεσσαλονίκη. Στη συνέχεια, συνέβαλε ενεργά με εκπαίδευση, συμβουλευτική και εποπτεία για την ίδρυση του Κέντρου Ημέρας του Συλλόγου στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, το 2013.

 

Η ΑΜΥΜΩΝΗ ΣΗΜΕΡΑ

 

Σήμερα, αποτιμά μία εξαιρετικά σημαντική δράση, η οποία καθημερινά διευρύνεται με νέα καινοτόμα προγράμματα και, με πραγματικό ενδιαφέρον, προσφέρει τις υπηρεσίες της σε οποιοδήποτε άτομο τυφλό με πολλαπλές αναπηρίες το έχει ανάγκη. Στο πλαίσιο αυτό:

 • Συμμετέχει σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα
 • Προτείνει καινοτόμες δράσεις για χρηματοδότηση μέσω crowdfunding
 • Δικτυώνεται και ενημερώνεται συνεχώς
 • Εκσυγχρονίζει τις οργανωτικές δομές της, προκειμένου να γίνεται περισσότερο αποτελεσματική, στη διαχείριση των οικονομικών της
 • Καταγράφει συστηματικά ανάγκες ανά την ελληνική επικράτεια με την συμβολή εταιρειών ερευνών
 • Καινοτομεί στην παρεχόμενη υπηρεσία επεκτείνοντας τη δράση της σε τομείς όπως η Πρώιμη Παρέμβαση
 • Επιδιώκει την τόνωση επαγγελματικής αυτοπεποίθησης του προσωπικού της και την απόκτηση διεθνούς εμπειρίας.

 

 

Συνδεθείτε στο Facebook με την Αμυμώνη εδώ

Δείτε το βίντεο-παρουσίαση της Αμυμώνης!

 

Διεύθυνση: Λ. Βουλιαγμένης (πρώην Αμερικάνικη Βάση) Τηλέφωνο: 2109631441 Email: info@amimoni.gr

Ευχαριστούμε τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Προβλήματα Όρασης και Πρόσθετες Αναπηρίες ΑΜΥΜΩΝΗ για το υλικό που μας παραχώρησε.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *