ΑΡΘΡΑ

Δωρεάν Εκπαιδευτικό Υλικό: Γράφοντας Μαζί, τη Δική σου Ιστορία… για τον Κορονοϊό!

Το βιβλιαράκι που έχετε στα χέρια σας είναι μια προσπάθεια υποστήριξης και φροντίδας των παιδιών που βιώνουν αυτή την ξαφνική ανατροπή της κανονικότητάς τους λόγω της πανδημίας κι απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από πέντε έως και δώδεκα ετών.

 

της Όλγας Κάσσαρη – Ειδική Παιδαγωγός – Παιδοψυχολόγος
Λεόντειος Σχολή Ν. Σμύρνης

 

Πρόκειται για ένα υλικό ψυχοπαιδαγωγικό, σχεδιασμένο για να βοηθήσει τα παιδιά να εμπλακούν σε μια διαδικασία εξερεύνησης σκέψεων και συναισθημάτων, σχετικά με το τραυματικό γεγονός το οποίο βιώνουν. Επιχειρεί με τρόπο απλό και προσιτό να βοηθήσει τα παιδιά να αναγνωρίσουν και να εκφράσουν όλα εκείνα τα αρνητικά συναισθήματα που νιώθουν. Επιπλέον, παρέχει στα παιδιά όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, που θα τα διευκολύνουν να κατανοήσουν έννοιες που μπήκαν βίαια στη ζωή τους, όπως ο κορονοϊός, η καραντίνα κ.α. Βασίζεται στις αρχές της Γνωσιακής Συμπεριφοριστικής Θεραπείας και συνδυάζει τεχνικές Θετικής Ψυχολογίας κι έκφρασης μέσω των εικαστικών.

Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ το υποστηρικτικό υλικό εδώ…

 

 

Κάθε παιδί βιώνει το τραυματικό γεγονός με διαφορετική ένταση και αντιδρά με το δικό του τρόπο. Κάποια παιδιά ίσως να εκτίθενται για πρώτη φορά σε ένα τραυματικό γεγονός, ενώ για άλλα παιδιά η φόρτιση αυτή πιθανά να προστίθεται σε προηγούμενες απώλειες ή ανατροπές. Σε κάθε περίπτωση, τα συναισθήματα που δημιουργούνται είναι ισχυρά και μπορεί να αποδειχτούν τοξικά αν εμείς οι ενήλικες δεν ασχοληθούμε μαζί τους με εποικοδομητικό τρόπο. Αντίθετα, όταν τα πιεστικά συναισθήματα βρίσκουν τρόπο να εκφραστούν, σταδιακά μειώνεται η έντασή τους και το παιδί μπορεί να τα αντέξει και να τα διαχειριστεί κατάλληλα.

Η σκέψη πίσω από τη δημιουργία αυτού του βιβλίου ήταν να δομηθεί, μέσα σε αυτές τις έκτακτες συνθήκες, μια γέφυρα ουσιαστικής, συναισθηματικής επικοινωνίας μεταξύ του παιδιού και των γονέων. Αξιοποιώντας το υλικό αυτό, θα μπορέσουμε να διευκολύνουμε το παιδί να επικοινωνήσει με έμμεσο τρόπο (μέσα από τη ζωγραφική και τις δραστηριότητες), καθώς και με άμεσο (μέσα από τις πρωτοβουλίες και τη συζήτηση) τα ισχυρά αυτά συναισθήματα και να ενισχύσετε την ψυχική ανθεκτικότητα του.

Αυτή τη στιγμή το παιδί καταγράφει ένα σημαντικό κεφάλαιο της δικής του, προσωπικής ιστορίας. Ένα κεφάλαιο που σίγουρα θα το επηρεάσει και θα καθορίσει τον τρόπο που θα αντιμετωπίσει επόμενες δυσκολίες στο μέλλον! Ας το βοηθήσουμε να θυμάται θετικά όσα έμαθε σε αυτό το κεφάλαιο της ιστορίας του κι ας είναι αυτή μια καλή αρχή για συναισθηματική ενδυνάμωση και ουσιαστική επικοινωνία που θα το θωρακίσει για πάντα!

Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ το υποστηρικτικό υλικό εδώ…

 

Διαβάστε ακόμη…

Δωρεάν Υλικό για Παιδιά και Γονείς που τους Δυσκολεύει η Τηλεδιάσκεψη!

 

Γράφει: η Όλγα Κάσσαρη – Ειδική Παιδαγωγός – Παιδοψυχολόγος
                                                               Λεόντειος Σχολή Ν. Σμύρνης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *