Ο Δημήτρης Θαρενός ανέπτυξε μια ψηφιακή βοηθό για smartphones, τη Demy Assistant, που όπως εξηγεί ο ίδιος “επιτρέπει τον χειρισμό των Android συσκευών με τη φωνή. Δηλαδή με αυτό το εργαλείο οι χρήστες ζητάνε φωνητικά από την Demy να εκτελέσει διάφορες ενέργειες χωρίς να απαιτούνται ιδιαίτερες τεχνολογικές γνώσεις.
της Νάνσυ Παναγουλοπούλου – Δημοσιογράφος
Ο δημιουργός της Demy…
Ο Δημήτρης δεν είναι επαγγελματίας προγραμματιστής, ο προγραμματισμός είναι απλά ένα από τα χόμπι του και απλά θελησε να προσφέρει στο κομμάτι της ψηφιακής προσβασιμότητας. Έχει μεταφράσει διάφορες εφαρμογές στην Ελληνική γλώσσα κατάλληλες για ΑμεΑ όπως: το lazarillo, το dotwalker και το Sullivan+, αλλά ένιωσε την έλλειψη μιας ψηφιακής βοηθού που να λειτουργεί με φωνητικές εντολές στην ελληνική γλώσσα και να προσφέρει καινοτόμες λειτουργίες κατάλληλες για ΑμεΑ.
“Όλο αυτό έγινε με πάρα πολλή δουλειά και πάρα πολλή αγάπη”
Έτσι ξεκίνησε να δουλεύει αδιάκοπα από το 2019 για να φέρει σήμερα στο κοινό αυτό το πολύτιμο εργαλείο. “Οι καραντίνες για μένα πέρασαν πολύ εύκολα γιατί ασχολούμουν με τη Demy, πάνω από εφτά ώρες κάθε ημέρα.”
Γιατί φτιάχτηκε η Demy Assistant;
Βλέποντας ότι τα ψηφιακά εργαλεία προσβασιμότητας στα ελληνικά είναι ελάχιστα ενώ οι εταιρείες όλο αναβάλλουν την κυκλοφορία σχετικών προϊόντων στη γλώσσα μας, ο Δημήτρης το “έβαλε πείσμα”. “Εντάξει, δεν θα παρακαλάω για το αυτονόητο, θα το φτιάξω μόνος μου”
“Ξεκίνησα με λίγες γνώσεις στην αρχή και πολύ διάβασμα, και σιγά-σιγά εξέλιξα την εφαρμογή”
Έτσι, με τη βοήθεια του tasker για τον προγραμματισμό αυτοματοποιημένων ενεργειών, ξεκίνησε τον προγραμματισμό της Demy Assistant με στόχο την βελτίωση της προσβασιμότητας στο λειτουργικό android για άτομα με οπτική αναπηρία.
“Επειδή και εγώ είμαι τυφλός έχω φροντίσει να φτιάξω μια εφαρμογή στα μέτρα τα δικά μας, όπως τη θέλουμε”. Παράλληλα πρόσθεσε και άλλες δυνατότητες που βοηθούν άτομα με διάφορα κινητικά προβλήματα. Η εξέλιξη της Demy Assistant είναι τόσο ραγδαία, που πλέον μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλους ανεξαιρέτως, προσφέροντας καινοτόμες λειτουργίες που δεν υπάρχουν σε καμία άλλη παρόμοια εφαρμογή.
Ποιές είναι μερικές από τις δυνατότητες της Demy Assistant;
“Μπορώ για παράδειγμα να πω πάρε τηλέφωνο τον Χ και να τον πάρει τηλέφωνο ή στείλε μήνυμα στον Χ, να της πω [της Demy] το κείμενο και να το στείλει σε μήνυμα.”
Οι ικανότητες της Demy Assistant δεν αφορούν μόνο την επικοινωνία, αφού με τη βοήθειά της μπορούμε να κάνουμε ρυθμίσεις στη συσκευή μας, να δημιουργήσουμε ή να επεξεργαστούμε επαφές, να ζητήσουμε από την ψηφιακή βοηθό να αναπαράγει στο YouTube αυτόματα το αγαπημένο μας περιεχόμενο, να μας απαντήσει σχεδόν σε οποιαδήποτε ερώτηση της κάνουμε από πληροφορίες που λαμβάνει από τη βικιπαίδεια και να παρακολουθήσουμε τα αγαπημένα μας τηλεοπτικά κανάλια.
Ακόμη, με τη Demy ανοίγουμε φωνητικά τις εφαρμογές που θέλουμε, χρησιμοποιούμε το GPS και επικοινωνούμε με τις υπόλοιπες συσκευές μας στο Google Account μας. Υπάρχει επίσης και η δυνατότητα για επικοινωνία με άλλα μέσα.
Μπορεί κάποιος να κάνει κλήσεις στο Whatsapp, στο Viber, στο Meet, στο Signal, στο Telegram, να διαβάσει και να στείλει e-mail, όλα αυτά με τη φωνή, δηλαδή χωρίς να χρειάζεται κάποιος να ακουμπάει καν την οθόνη.
Υπάρχουν λειτουργίες εκκίνησης της εφαρμογής που απευθύνονται σε άτομα με άλλα είδη αναπηρίας, όπως την εκκίνηση της βοηθού με τον αισθητήρα εγγύτητας που επιτρέπει στους χρήστες να ξεκινούν την Demy περνώντας το χέρι τους πάνω από την οθόνη του κινητού τους ή να ξεκινούν την εφαρμογή με ανακίνηση της συσκευής.
Επιπλέον ο Δημήτρης μίλησε για το γεγονός ότι φτιάχνει νέες, προσωποποιημένες δυνατότητες, ανάλογα με τις ανάγκες του υποψήφιου χρήστη.
Οι δυνατότητες της Demy Assistant είναι πάρα πολλές και μπορείτε να μάθετε περισσότερες στη διαδικτυακή σελίδα https://www.psifiakiprosvasimotita.gr.
“Είναι μια πάρα πολύ σημαντική εφαρμογή γιατί δίνει αυτοπεποίθηση και ανεξαρτησία στους χρήστες”
Πώς εγκαθίσταται η Demy Assistant;
Μπορείτε να κάνετε λήψη του αρχείου εγκατάστασης από την ιστοσελίδα υποστήριξης της εφαρμογής.
Η δωρεάν έκδοση της Demy Assistant περιλαμβάνει τις βασικές λειτουργίες, ενώ αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε την πλήρη έκδοση της εφαρμογής θα πρέπει να προσφέρεται μία δωρεά στον προγραμματιστή από 10 ευρώ και άνω, που θα σας επιτρέψει να χρησιμοποιείτε την Demy Assistant σε οποιαδήποτε συσκευή Android διαθέτετε, εφόσον είναι συνδεδεμένη στον προσωπικό σας λογαριασμό ηλεκτρονικής αλληλογραφίας.
Επίσης, θα χρειαστεί να αγοράσετε ορισμένα πρόσθετα του tasker που έχουν δημιουργήσει άλλοι προγραμματιστές.
Σε ό,τι αφορά τους αρχάριους χρήστες με οπτική αναπηρία μπορούν να απευθύνονται στον “Φάρο Τυφλών Ελλάδος” για να λάβουν βοήθεια από το εξειδικευμένο προσωπικό του φορέα σχετικά με την εγκατάσταση της Demy Assistant και τις απαραίτητες ρυθμίσεις Αndroid συσκευών που βελτιώνουν την ψηφιακή προσβασιμότητα.
Επίσης, για τα άτομα με κινητικές δυσκολίες και για τους χρήστες που δεν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα αναπηρίας και θέλουν να χρησιμοποιήσουν την Demy Assistant, μπορούν να επικοινωνούν τηλεφωνικά ή μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας με τον Δημήτρη Θαρενό, ο οποίος θα τους βοηθήσει με μεγάλη χαρά στην εξοικείωση τους με την Demy Assistant!
Το σημαντικότερο από όλα είναι ότι πλέον υπάρχει μία ψηφιακή βοηθός με πανίσχυρα εργαλεία που απευθύνεται σε όλους ανεξαιρέτως και μπορεί να διευκολύνει σημαντικά την καθημερινότητά τους…
Συνέντευξη: του Δημήτρη Θαρενού, δημιουργού της Demy Assistant, στη Νάνσυ Παναγουλοπούλου – Δημοσιογράφος
Επιμέλεια: Πόπη Μάλεση – B.A, M.A Psychology