Ας παρακολουθήσουμε και ας μοιραστούμε τις σκέψεις και τα συναισθήματα των συνανθρώπων μας στη διάρκεια του περίεργου ταξιδιού της παγκόσμιας καραντίνας μέσα από τα επόμενα επεισόδια του Corona Sapiens Project!
Κάποιοι φιλοσοφούν, στοχάζονται, επαναπροσδιορίζονται, ενδοσκοπούν…
Άλλοι πάλι, έχοντας εξαντλήσει τις, ούτως ή άλλως, περιορισμένες δραστηριότητες, που μπορεί κάποιος να έχει κλεισμένος μέσα στους τέσσερις τοίχους του σπιτιού του, αρχίζουν να νιώθουν εκνευρισμό και σύγχυση.
Οι αντιδράσεις αλλάζουν. Βλέπουμε ένα διαφορετικό συναισθηματικό τοπίο να διαμορφώνεται μέσα στους πρωταγωνιστές μας!
Δείτε τα 3 πρώτα επεισόδια εδώ…
Στο 4ο επεισόδιο…
Ο Glen Matheson, δικηγόρος και μουσικός από τη Βοστώνη των ΗΠΑ, περιγράφει τις πρώτες μέρες της καραντίνας και τις αντιδράσεις που παρατηρούσε στους συμπολίτες του. Σκιαγραφεί ένα κλίμα πανικού και υπερβολής και μας βάζει σε σκέψεις σχετικά με την ακραία αντίδραση των ανθρώπων σε κατάσταση φόβου.
Η Marlene Kaminsky, ηθοποιός και σκηνοθέτιδα από τη Γερμανία, που κατοικεί στην Αθήνα, μοιράζεται μαζί μας σκέψεις και ανησυχίες όσον αφορά τις «προβληματικές» οικογένειες και τις δυσκολίες που πιθανότατα βίωσαν την εποχή αυτή του αναγκαστικού εγκλεισμού. Η ευαίσθητη ματιά της παρατηρεί και αφουγκράζεται με απόλαυση την εξωπραγματική ησυχία της πόλης και εύχεται αυτή η αλλαγή να οδηγήσει την ανθρωπότητα σε μεγαλύτερη συνοχή.
Η Μαρίνα Θεοδωροπούλου, κλασική τραγουδίστρια και χορωδός, δείχνει αρκετά γειωμένη και επιφυλακτική. Αναγνωρίζει πως σε ένα σύστημα διεφθαρμένο, υπάρχουν πάντα οι «λύκοι» που καιροφυλαχτούν, για να φάνε τα πρόβατα του κοπαδιού!
Η Μαρία Κωνσταντινίδου, μουσικός και διευθύντρια της Μεικτής Χορωδίας Θεσσαλονίκης, ξεδιπλώνει μια βαθιά φιλοσοφημένη αφήγηση. Αναρωτιέται μήπως τελικά ήμασταν καλά πριν και δεν το ξέραμε. Προβληματίζεται για το «μετά» της καραντίνας στην Ελλάδα, που δεν πρόλαβε καλά καλά να συνέλθει από την οικονομική κρίση του 2009.
Στο 5ο επεισόδιο…
Ο Δημήτρης Τηλιακός, τραγουδιστής της όπερας με μεγάλη διεθνή καριέρα και ένας βαθιά φιλοσοφημένος άνθρωπος, αισθάνεται πως είναι μέρος ενός παγκόσμιου κοινωνικού πειράματος. Αναλογίζεται τις επιπτώσεις που θα έχει αυτή η πρωτοφανής, σε παγκόσμιο επίπεδο, συνθήκη τόσο στο κοινωνικό όσο και στο οικονομικό γίγνεσθαι.
Η Ράια Τσακηρίδη, σκηνοθέτης και ψυχοθεραπεύτρια, μοιράζεται μαζί μας την αγωνία, που της προκαλεί η απομάκρυνση των ανθρώπων και ο φόβος που διακατέχει την ανθρώπινη επαφή. Εκφράζει με ειλικρίνεια την ασφυκτική αίσθηση της απώλειας της ελευθερίας της και αναλογίζεται το κόστος που έχει αυτή για τη συναισθηματική της ακεραιότητα.
Η Κλαούντια Μάτολα, ραδιοφωνική παραγωγός, δείχνει έκπληκτη από την αμέλεια και απερισκεψία των συνανθρώπων της, που δείχνουν να μην έχουν κοινωνική ευαισθησία και λειτουργούν επιπόλαια σε ό,τι αφορά την δημόσια υγεία.
Η Γκέλλυ Φλουρή, τραγουδίστρια και vocal coach, δηλώνει επιφυλακτική απέναντι στις κυβερνητικές δομές και πιστεύει πως, αν σε παγκόσμιο επίπεδο είχε υπάρξει υγειονομική μέριμνα και επαρκής χρηματοδότηση στον τομέα της υγείας, ίσως να μη φτάναμε στο σημείο τόσο ακραίων μέτρων προστασίας.
Στο 6ο επεισόδιο…
Η Χριστίνα Παντελή, πιανίστα και καθηγήτρια πιάνου, μέσα από το έμφυτο χιούμορ και τη χειμαρρώδη προσωπικότητά της, μας εξιστορεί καθημερινές στιγμές με τρόπο κωμικό, ακόμα και όταν περιγράφει κάτι δυσάρεστο! Η αναφορά της δε στη «διατροφή της πάχυνσης» πιστεύουμε πως θα βρει συνένοχους τους περισσότερους από εμάς….τουλάχιστον για την περίοδο της καραντίνας!
Ο Γιώργος Καλούδης, τσελίστας και λυράρης, ένας άνθρωπος με ευγενική και αισιόδοξη φύση, δείχνει να έχει φιλοσοφήσει τόσο την κατάσταση του εγκλεισμού όσο και τη ζωή γενικότερα. Πιστεύει πως υπάρχουν πολλοί λόγοι να παραπονιέται κανείς καθημερινά, έως ότου καταφέρει να διαπρέψει στην γκρίνια! Διότι ό,τι θρέφει μέσα του με σκέψεις, αυτό θα τον κατακλύσει. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο θέτει έναν προβληματισμό, για να αναλογιστεί ο καθένας την ευθύνη που έχει στο να ορίσει την πραγματικότητα μέσα και έξω απ΄αυτόν.
Η Δήμητρα Κοκκινοπούλου, πιανίστα και καθηγήτρια πιάνου, απολαμβάνει τους άδειους δρόμους και την ησυχία της πόλης, που ταυτόχρονα της δημιουργούν μια περίεργη αίσθηση, καθώς βιώνουμε όλοι μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Την προβληματίζει η επόμενη μέρα κυρίως για τις κοινωνικές αλλά και τις ψυχολογικές επιπτώσεις της. Πιστεύει πως τώρα είναι ευκαιρία να στοχαστούμε και να ενδοσκοπήσουμε, ώστε να επαναπροσδιορίσουμε τα θέλω, τις πραγματικές ανάγκες και την κοσμοθεωρία μας για τη ζωή.
Ο Γιώργος Αρνής, κορυφαίος κοντραμπασίστας στην Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, ομολογεί πως η ζωή του μουσικού είναι μια συνεχής καραντίνα και πως η μοναχικότητα κι ο εκούσιος εγκλεισμός είναι αναπόσπαστα κομμάτια της. Παρολαυτά, νιώθει πως η απομόνωση, που μας έχει επιβληθεί, ωθεί με εξαναγκασμό τον άνθρωπο να στραφεί μέσα του. Όπως μας περιγράφει, είναι σαν να μας πιάνει από το λαιμό και να μας λέει «Τώρα θα το κάνεις, θες δε θες, γιατί δεν έχεις άλλη επιλογή».
Συνεχίζουμε να μοιραζόμαστε, συνεχίζουμε να ενωνόμαστε!
Δείτε τα 3 πρώτα επεισόδια εδώ…
Για όσους θέλετε να δηλώσετε συμμετοχή, επικοινωνήστε στο:
coronasapiensproject@ gmail.com
ή στη σελίδα στο fb Corona Sapiens Project