Close Menu
Nevronas

    Subscribe to Updates

    Get the latest creative news from FooBar about art, design and business.

    What's Hot

    Mar Galcerán: Το πρώτο άτομο με σύνδρομο Down σε τοπικό κοινοβούλιο στην Ευρώπη

    July 28, 2026

    Συνάντηση του Συλλόγου Αναπληρωτών Καθηγητών Ειδικής Αγωγής με στελέχη του Υπουργείου Παιδείας για διορισμούς και Ειδική Αγωγή

    July 28, 2026

    Θέση εργασίας Υπεύθυνου Διοικητικών Υπηρεσιών

    July 28, 2026
    Facebook X (Twitter) Instagram
    • About Us
    • Αρθρογράφοι
    • Εγγραφή Επαγγελματιών
    • Διαφημιστείτε
    • Επικοινωνία
    • Όροι Χρήσης
    • GDPR
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube
    Nevronas
    Subscribe
    • Home
    • ΑΡΘΡΑ
      1. NEVRONAS LOVES
      2. AUTISM STORIES
      3. ΑΠΟΨΕΙΣ
      4. Η ΤΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
      5. REFRAME
      6. MORE AND MORE
        • ΕΙΔΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
        • ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
        • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
        • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
        • ΕΡΕΥΝΑ
        • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
        • ΙΑΤΡΙΚΑ
        • ΝΟΜΙΚΑ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
        • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
      7. AUTISMAP
      Recent

      REFRAME: «Ποιος αποφασίζει ποια ζωή άξιζει να αναπνέει;»

      July 24, 2026

      «Κι όμως Μπορώ»… να γίνω ένας άνθρωπος που κάνει τον κόσμο λίγο πιο όμορφο

      July 23, 2026

      REFRAME by Nevronas.gr + EVArtist: Eικαστικός διάλογος με την επικαιρότητα και την αναπηρία

      July 22, 2026
    • PROJECTS
      • NEVRONAS FESTIVAL
      • SCHOOLING FOR ALL
      • LIGHTS OUT ALL IN
      • NEVRONAS SCHOOL EDITION
      • ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΨΗ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ
    • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

      Mar Galcerán: Το πρώτο άτομο με σύνδρομο Down σε τοπικό κοινοβούλιο στην Ευρώπη

      July 28, 2026

      Συνάντηση του Συλλόγου Αναπληρωτών Καθηγητών Ειδικής Αγωγής με στελέχη του Υπουργείου Παιδείας για διορισμούς και Ειδική Αγωγή

      July 28, 2026

      Τυφλή έγκυος έχασε το έμβρυο της μετά από ξυλοδαρμό από τον πρώην σύντροφό της

      July 27, 2026

      Χημικά και αστυνομική βία στη μαζική συγκέντρωση στο Άργος για την δολοφονία του Θοδωρή (Βίντεο)

      July 25, 2026

      REFRAME: «Ποιος αποφασίζει ποια ζωή άξιζει να αναπνέει;»

      July 24, 2026
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
    • ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
      • ΙΑΤΡΟΙ – ΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ
      • ΕΤΑΙΡΙΕΣ
      • ΦΟΡΕΙΣ – ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
      • ΒΙΒΛΙΟΓΩΝΙΑ
      • ΒΙΒΛΙΑ
      • ΕΚΔΟΤΙΚΟΙ ΟΙΚΟΙ
      • ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
    • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
    • SHOP
    • TV
    Nevronas
    • Home
    • ΑΡΘΡΑ
    • PROJECTS
    • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
    • ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
    • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
    • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
    • SHOP
    • TV
    Home » Autism Stories | «Ποιος από μας το κάνει καλύτερα;»
    AUTISM STORIES

    Autism Stories | «Ποιος από μας το κάνει καλύτερα;»

    March 12, 2022Updated:June 11, 20266 Mins Read
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr WhatsApp VKontakte Email
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση και η εκπαίδευση του κόσμου αρχίζει μόλις βγεις από το σπίτι σου… Διαβάζω πολλά. Ίσως περισσότερα απ’ όσα θα ήθελα. Για το ποιος προσφέρει παραπάνω στην ενημέρωση για τον αυτισμό στην Ελλάδα, ποιος αγωνίζεται, πόσο δυναμικά, με ποια μέσα, σε ποια σαλόνια, σε ποια γραφεία, σε ποιους δρόμους, σε ποια δικαστήρια.

     

    της Ειρήνης Συνανίδου – Παιδαγωγός προσχολικής ηλικίας – Μητέρα ΑμεΑ

     

    Είναι σχεδόν ευτράπελο, θυμίζουμε (όλοι εμείς οι γονείς που με διάφορους τρόπους δραστηριοποιούμαστε στο χώρο της ειδικής αγωγής) αγοράκια στην εφηβεία που μετράνε το …μπόι τους και ανταγωνίζονται ποιος θα φτύσει πιο μακριά.

    Να σας πω λοιπόν την δική μου άποψη…

    Πιστεύω ότι κάθε μητέρα και κάθε πατέρας αυτιστικού ατόμου συμμετέχει ενεργά στην ευαισθητοποίηση, κάθε μέρα, από την διάγνωση και δια βίου.

    Ακριβώς. Δια βίου, σε καθημερινή βάση, 24/7 που λένε και στο χωριό μου…

    Στην πολυκατοικία σας. Στην γειτονιά σας. Στο σχολείο των παιδιών σας. Στην παιδική χαρά. Στο πάρκο. Στην καφετέρια. Στην παραλία. Στο τραπέζι της ταβέρνας. Εκπαιδεύεις… (ναι, ΕΣΥ), τον κόσμο που σε περιβάλλει, που ζει δίπλα σου, που συναντιέστε στο πάρκινγκ του σουπερμάρκετ.

    Όπως ΕΣΥ μιλάς στο παιδί σου, θα μάθουν κι αυτοί να του μιλάνε. Όπως το σέβεσαι ΕΣΥ, θα υποχρεωθούν να το σεβαστούν και οι άλλοι. Και όχι επειδή θα τους αναγκάσεις με νόμους, με ΚΥΑ και κανονισμούς, αλλά και επειδή θα δουν την αγάπη, την λατρεία, την ένγνοια και, στο τέλος τέλος, το πόσο σημαντικό είναι το παιδί σου.

    Στην πολυκατοικία μας, εδώ και 18 χρόνια, ούτε ένας γείτονας δεν έχει πει μισή κακή κουβέντα για το Μιχάλη. Είμαι τυχερή;… όχι, δε νομίζω ότι είναι μόνον αυτό. Δεν το επέτρεψα, δεν έδωσα περιθώριο με τη στάση μου.

    Μιλάω στο παιδί μου με σεβασμό, με βλέπουν, με παρατηρούν. Δεν του κάνω χατίρια, δεν του συγχωρώ ό,τι δεν συγχωρείται, δεν του επιτρέπω ό,τι απαγορεύεται από κοινωνικούς κανόνες. Τον προτρέπω να πει «Καλημέρα, Ευχαριστώ, Παρακαλώ», δεν τον υποχρεώνω.

    Από το παρασκήνιο, τον καθοδηγώ να παραχωρεί τη θέση του, να σέβεται τον προσωπικό χώρο του άλλου, να είναι προσεκτικός με τα παιδάκια μικρότερης ηλικίας αλλά και με τους ηλικιωμένους… κι όλα αυτά τα κάνω με αγάπη… και αυτό φαίνεται, το βλέπει ο άλλος.

    Πόσο τον καμαρώνω το γιο μου και πόσο τον υπολογίζω. Πόσο αυτονόητο θεωρώ το ότι θα μας σεβαστούν, όπως τους σεβόμαστε.

    Όταν ήταν μικρός (και μέχρι σήμερα) ο Μιχάλης ερχόταν παντού μαζί μου. Ναι,ακόμα και στο κομμωτήριο που φτιάχνω τα μαλλιά μου ή τα νύχια μου… με συνοδεύει, είναι η παρέα μου. Δεν ψωνίζω ποτέ μόνη μου ρούχα για εκείνον, πάντα θα είναι παρών. Θα τον προτρέψω να τα δοκιμάσει, μπορεί να συνεργαστεί, μπορεί και όχι.. θα το χειριστώ.

    Κι έτσι εκπαιδεύονται όλοι όσοι μας βλέπουν: οι γείτονες, οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων, οι εργαζόμενοι, οι πελάτες. Θα τον καθοδηγήσω (όταν χρειαζόταν) να πληρώσει, να περιμένει τα ρέστα, να χαιρετήσει εγκάρδια τον πωλητή.

    Και θα καταλάβουν ΟΛΟΙ, ότι τον προετοιμάζω για να ζήσει ανάμεσά τους, στην κοινωνία, όπως είναι δικαίωμά του.

    Στο μανάβη, στο λογιστή, στην τράπεζα, παντού μαζί…

    Και ναι, μπορεί να έχει υπερένταση (συνέβαινε πολύ συχνά όταν ήταν μικρότερος, αλλά όχι πια, έχει εκλείψει σαν συμπεριφορά, δε θυμάμαι κανένα tantrum σε δημόσιο χώρο τα τελευταία 5 χρόνια). Θα το αντιμετωπίσω, είναι κομμάτι του παιδιού μου.

    Θα το χειριστώ με αξιοπρέπεια και όπως έχω εκπαιδευτεί.
    Θα το δουν και θα το σεβαστούν.

    Έχει συμβεί βέβαια να μην το σεβαστούν, αλλά τους έδειξα με τον τρόπο μου, ότι δεν ανήκουν στους ανθρώπους που θα έπαιρνα σοβαρά την “αποψάρα” τους. Και τελειώνει εκεί. Δεν παίρνω την απόρριψη σπίτι μου. Ας την πάρουν εκείνοι στο δικό τους σπίτι. Σ’ αυτούς χρεώνεται εξάλλου η απανθρωπιά.

    Σήμερα (και αυτός ήταν ο λόγος που γράφω αυτό το κείμενο) συνέβη το εξής περιστατικό:
    Είχαμε πάει σε τραπέζι γιορτινό και ο Μιχάλης «κουράστηκε» αρκετά. Πιέστηκε, αλλά ήταν άψογος συμπεριφορικά. Όταν μπήκαμε στο αμάξι να φύγουμε, μου έβγαλε ένδειξη ότι το πίσω δεξιά λάστιχο ήθελε αέρα. Είδα ότι είχα πατήσει μία βίδα και ήθελε «μπάλωμα». Και πήγαμε στο βουλκανιζατέρ.

    Το είπα στο Μιχάλη: «Πρέπει να φτιάξουμε το λάστιχο, θα πάμε τώρα και μετά θα επιστρέψουμε στο σπίτι». Όσοι γνωρίζετε τα περί αιφνίδιας αλλαγής προγράμματος, ρουτίνας ή και δρομολογίου ακόμα, με νιώθετε. Είναι όμως τόσο «δουλεμένο» παλικάρι, που συνεργάστηκε και σ’ αυτό. Είχε όμως ήδη τρία αυτοκίνητα εκεί κι εμείς είμασταν το τέταρτο που σημαίνει ότι θα έπρεπε, στην καλύτερη περίπτωση, να περιμένουμε κοντά στο μισάωρο.

    Και τότε συνέβη το εξής…

    Ο Γιάννης, μας θυμόταν από τη μία και μοναδική φορά που είχαμε ξαναπάει με σκασμένο λάστιχο, αρκετά χρόνια πριν. Εκείνη τη φορά ο Μιχάλης ήταν σε οριακή κατάσταση, δευτερόλεπτα πριν το meltdown. Δεν έχει σημασία το τι είχε συμβεί (λίγο πολύ όλοι ξέρετε τι διαδραματίζεται σε ανάλογα σκηνικά).

    Σημασία έχει ότι με είχε δει να του μιλάω με σταθερό τόνο, να μην τον εκθέτω, να μην τον προσβάλλω, να μην τον βλάπτω, να βάζω πρώτη προτεραιότητα την δική του σωματική ακεραιότητα, να του δίνω χρόνο, να του αναγνωρίζω το δικαίωμα να μην είναι καλά, και να είμαι εκεί για να τον αγκαλιάσω όταν περάσει το δύσκολο.

    Να τον κοιτάξω στα μάτια και να του πω: «Εγινε, πέρασε, δεν έφταιγες, σε καταλαβαίνω, σε αγαπάω, πάμε σπίτι μας».

    Ο Γιάννης, σήμερα, με το που μας είδε, σταμάτησε ό,τι έκανε, πήρε μαζί του και ένα συνάδελφό του και μας εξυπηρέτησαν σε ένα δεκάλεπτο, χωρίς να χρειαστεί να του πω το παραμικρό. Μας έδωσε προτεραιότητα και όταν πήγα να πω: «Ευχαριστώ πολύ, έχουμε κάνει πολλή δουλειά και ίσως δε χρειαζόταν, αλλά σου είμαι υποχρεωμένη», μου είπε: «Μακάρι να κάνω και εγώ με τις κόρες μου τη μισή καλή δουλειά. Είστε έτοιμοι, γεια σου φίλε μου Μιχάλη».

    Πλήρωσα, μπήκα στο αμάξι, κοίταξα το γιο μου στο διπλανό κάθισμα, 18 χρονών πλέον, σχεδόν άντρας, και του είπα: «Εσύ το έκανες αυτό να ξέρεις, είναι δικό σου έργο αυτό αγόρι μου…»

    Η ευαισθητοποίηση κυρίες και κύριοι, ξεκινά μόλις βγείτε από την πόρτα του σπιτιού σας. Όλοι μας προσφέρουμε, ας έχουμε στο μυαλό μας να το κάνουμε σωστά, και ας αφήσουμε κάτω τη μεζούρα επιτέλους. Έχουμε πιο σοβαρά πράγματα να κάνουμε.

     

    Βρείτε όλα τα κείμενα της στήλης Autism Stories…

    Γράφει: η Ειρήνη Συνανίδου – Παιδαγωγός προσχολικής ηλικίας – Μητέρα ΑμεΑ

    Επιμέλεια: Πόπη Μάλεση – B.A, M.A Psychology | Νίκος Παγίδας – Εργοθεραπευτής

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr WhatsApp Email
    Previous ArticleΕιδικά Διαμορφωμένα Οχήματα στην υπηρεσία αθλητών ΑμεΑ
    Next Article Το πρώτο Pampering Room για γυναίκες με καρκίνο σε Ελληνικό νοσοκομείο (Βίντεο)

    Δειτε και αυτα

    REFRAME: «Ποιος αποφασίζει ποια ζωή άξιζει να αναπνέει;»

    July 24, 2026

    «Κι όμως Μπορώ»… να γίνω ένας άνθρωπος που κάνει τον κόσμο λίγο πιο όμορφο

    July 23, 2026

    REFRAME by Nevronas.gr + EVArtist: Eικαστικός διάλογος με την επικαιρότητα και την αναπηρία

    July 22, 2026

    Schooling for All: 5.572 μαθητές σε ένα μεγάλο ταξίδι συμπερίληψης στην Αττική

    July 20, 2026

    Η Σιωπή του Άργους: Όταν ο Ικανοτισμός Στραγγαλίζει την Ενσυναίσθηση

    July 20, 2026

    Θα χορεύουμε με το καρπούζι στο χέρι

    July 6, 2026
    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

    Mar Galcerán: Το πρώτο άτομο με σύνδρομο Down σε τοπικό κοινοβούλιο στην Ευρώπη

    July 28, 2026

    Συνάντηση του Συλλόγου Αναπληρωτών Καθηγητών Ειδικής Αγωγής με στελέχη του Υπουργείου Παιδείας για διορισμούς και Ειδική Αγωγή

    July 28, 2026

    Θέση εργασίας Υπεύθυνου Διοικητικών Υπηρεσιών

    July 28, 2026

    Τυφλή έγκυος έχασε το έμβρυο της μετά από ξυλοδαρμό από τον πρώην σύντροφό της

    July 27, 2026
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    ΑΠΟΨΕΙΣ
    ΑΠΟΨΕΙΣ

    Η Σιωπή του Άργους: Όταν ο Ικανοτισμός Στραγγαλίζει την Ενσυναίσθηση

    July 20, 2026

    Υπάρχει μια τρομακτική στιγμή στην ιστορία των κοινωνιών, όπου οι δομές αποκαλύπτουν το πιο σκληρό…

    Θα χορεύουμε με το καρπούζι στο χέρι

    July 6, 2026

    «Υγιή κτίρια», νευροδιαφορετικότητα και γνωστική λειτουργία: ο ρόλος του εσωτερικού περιβάλλοντος στη μάθηση και την ευεξία

    June 18, 2026

    Όταν το σώμα γίνεται έργο τέχνης: Η αναπηρία ως δημιουργική εμπειρία και όχι ως περιορισμός

    June 15, 2026

    Εγγραφείτε στο Newsletter

    Μείνετε συντονισμένοι με όλα τα τελευταία νέα του Nevronas.

    Εργαζόμαστε με τα ανάπηρα άτομα και όχι για τα ανάπηρα άτομα, με στόχο το δικαίωμα όλων στην ισοτιμία. Γιατί ότι κάνουμε μαζί… το κάνουμε με επιτυχία!

    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

    Mar Galcerán: Το πρώτο άτομο με σύνδρομο Down σε τοπικό κοινοβούλιο στην Ευρώπη

    July 28, 2026

    Συνάντηση του Συλλόγου Αναπληρωτών Καθηγητών Ειδικής Αγωγής με στελέχη του Υπουργείου Παιδείας για διορισμούς και Ειδική Αγωγή

    July 28, 2026

    Θέση εργασίας Υπεύθυνου Διοικητικών Υπηρεσιών

    July 28, 2026

    Εγγραφείτε στο Newsletter

    Μείνετε συντονισμένοι με όλα τα τελευταία νέα του Nevronas.

    Facebook YouTube X (Twitter) Instagram
    • Home
    • ΑΡΘΡΑ
    • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
    • ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
    • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ – ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
    • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
    • Buy Now
    © 2026 Nevronas. All Rights Reserved. Designed by LiSolutions.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.