ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Yπολείπεται η Ελλάδα στην ισότιμη συμμετοχή των τυφλών στην κοινωνική ζωή

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γραφής Braille ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Θράκης Ερσίν Μποζ μίλησε στο  paratiritis-news.gr για τα όσα πρέπει να γίνουν σε τοπικό και εθνικό επίπεδο για τους συμπολίτες μας με οπτική αναπηρία.

Στην Ελλάδα του σήμερα, αν ένας μαθητής ή μαθήτρια της Α Δημοτικού καταθέσει αίτηση προς το Υπουργείο Παιδείας για την παροχή γραφομηχανής Braille, σύμφωνα με τα πάμπολλα παραδείγματα που υπάρχουν, μπορεί τελικά να την αποκτήσει όταν φτάσει στην Β Λυκείου ή και καθόλου. Το παράδειγμα αυτό είναι μόλις ένα δείγμα των όσων υπολείπονται να γίνουν στην χώρα μας, για την επίτευξη της ισότιμης συμμετοχή των τυφλών στην κοινωνική ζωή ως ισότιμων πολιτών. Με την αφορμή της Παγκόσμιας Ημέρας Γραφής Braille που τιμάται στις 4 Ιανουαρίου ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Θράκης κ.Ερσίν Μποζ, μίλησε στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» για την αξία της γραφής αυτής ως προς την εξασφάλιση της «εισόδου» των συμπολιτών μας με οπτική αναπηρία στον κόσμο της ενημέρωσης και της πληροφορίας, στον κόσμο διαφορετικά της γνώσης.

Η γραφή Braille θα έπρεπε να χρησιμοποιείται στο σύνολο των προϊόντων Ξεκινώντας από την αφορμή της συζήτησης λοιπόν, ήτοι την γραφή Braille ο ίδιος υπογράμμισε τη σημασία της τονίζοντας ωστόσο πως ενώ αυτονόητα θα έπρεπε η γραφή αυτή να χρησιμοποιείται στο σύνολο των προϊόντων που χρησιμοποιούμε για την κάλυψη των αναγκών μας καθημερινά, στην χώρα μας περιορίζεται στα φαρμακευτικά σκευάσματα και σε μία πολύ μικρή μειοψηφία λοιπών προϊόντων, προσφέροντας τουλάχιστον την αυτονομία και την ανεξαρτησία στα άτομα με οπτική αναπηρία να βρουν και να επιλέξουν το σκεύασμα που χρειάζονται. Η Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Θράκης από το 2010 στην Ξάνθη, από το 2014 στην Αλεξανδρούπολη και πλέον, με την έναρξη λειτουργίας του παραρτήματός της και στην Κομοτηνή, πραγματοποιεί μαθήματα εκμάθησης της γραφής Braille, ο τελευταίος μάλιστα κύκλος των οποίων έτυχε θερμής συμμετοχής, κυρίως από εκπροσώπους της εκπαιδευτικής κοινότητας. Όπως έκανε γνωστό 28 άτομα εκπαιδεύτηκαν στην γραφή και έδωσαν τις εξετάσεις τους τα αποτελέσματα των οποίων αναμένονται, ενώ στις 5 Φεβρουαρίου, αναμένεται η εκκίνηση του νέου κύκλου μαθημάτων, δίμηνης περίπου διάρκειας. Συγκριτικό πλεονέκτημα η γνώση της Braille για εκπαιδευτικούς και όχι μόνο Η γνώση της γραφής Braille σύμφωνα με τον ίδιο αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα για όσους εργάζονται στον χώρο της εκπαίδευσης και δη της ειδικής αγωγής, και όχι όμως μόνο, καθώς ολοένα και περισσότεροι επαγγελματίες, με χαρακτηριστικό το παράδειγμα των επαγγελματιών της εστίασης, να δείχνουν ενδιαφέρον και για την μεταγραφή των καταλόγων τους σε Braille, όχι μόνο λόγω της νομοθεσίας που το επιβάλλει – αλλά δεν ακολουθείται πιστά – αλλά και γιατί μέσα από δράσεις ενημέρωσης ευαισθητοποιούνται.

Εξ αποστάσεως εκπαίδευση σε θέματα υπολογιστών από την Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών

Εξ αποστάσεως εκπαίδευση σε θέματα υπολογιστών από την Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών

Άλλωστε όπως εξήγησε ο κ. Μποζ η αναγραφή ενός τιμοκαταλόγου και σε γραφή Braille αποτελεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των καταστημάτων που το πράττουν, καθώς μπορεί να οδηγήσει και σε αύξηση της επισκεψιμότητας ακόμα και τουριστών με οπτική αναπηρία που κάνουν την σχετική «έρευνα αγοράς». «Όπως σε κάθε κατάστημα υπάρχει η ράμπα για τα άτομα με κινητικές αναπηρίες, τόσο λογική και θα έπρεπε να είναι και η ύπαρξη του τιμοκαταλόγου σε γραφή Braille» ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά. Μάλιστα όπως έκανε γνωστό τα μαθήματα πραγματοποιούνται με αντίτιμο, αναγκαίο για την κάλυψη των εξόδων λειτουργίας της Ένωσης, ωστόσο για άτομα με οπτική αναπηρία και τους συγγενείς τους έως πρώτου βαθμού τα μαθήματα αυτά προσφέρονται δωρεάν, όπως και για άτομα με οποιαδήποτε αναπηρία σε ποσοστό 67% και πάνω. Ερωτηθείς σχετικά με την υφιστάμενη πραγματικότητα των τυφλών ατόμων στην χώρα μας, ο κ.Μποζ έκανε λόγο για «πολύ αρχικό στάδιο». «Στη καλύτερη περίπτωση υπάρχουν κάποια ηχητικά φανάρια σε κάποιες πόλεις και εκείνο ως δείγμα που σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουν τις ανάγκες των πολιτών» ανέφερε χαρακτηριστικά γνωστοποιώντας πως τα μέλη της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Θράκης διεκδικούν και πιέζουν και τις τοπικές διοικήσεις για την υιοθέτηση πρακτικών και εργαλείων που θα διευκολύνουν την ισότιμη πρόσβαση όλων παντού και την ασφαλή μετακίνηση και των τυφλών ατόμων στις πόλεις τουλάχιστον της Θράκης που αποτελεί και τόπο λειτουργίας της Ένωσης.

Οι συναντήσεις αυτές θα γίνουν εκ νέου και με τους εκπροσώπους των νέων διοικήσεων σε όλη την Θράκη και την Περιφέρεια ΑΜ-Θ, το αμέσως επόμενο διάστημα, ευελπιστώντας να καταστεί σαφές, πέραν όλων των άλλων, ότι η ύπαρξη τέτοιων βοηθημάτων και εργαλείων μπορούν να καταστήσουν την περιοχή μας πόλο έλξης και για τουρίστες που αντιμετωπίζουν οπτική αναπηρία. Από την «τσέπη» τους πληρώνουν οι πολίτες ακόμα και το λευκό μπαστούνι Ως προς το κομμάτι της κεντρικής πολιτείας και πάλι όπως επεσήμανε ο ίδιος «είμαστε πολύ πίσω σε πολλά πράγματα, ακόμα και σε πράγματα που θα έπρεπε να θεωρούνται αυτονόητα».

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα που ο ίδιος έδωσε και σύμφωνα με το οποίο ένας μαθητής με οπτική αναπηρία που αποφοιτά σήμερα από ένα δημοτικό και πηγαίνει στο Γυμνάσιο, δεν υπάρχει τρόπος να εξασφαλίσει γραφομηχανή Braille, το κόστος της οποίας ανέρχεται περίπου στα 1000 ευρώ. «Ακόμα και αν κάνεις σήμερα αίτηση προς το υπουργείο Παιδείας να παράσχει την γραφομηχανή έχουμε πάμπολλες περιπτώσεις που μπορεί κανείς να καταθέσει την αίτηση όντας στην Α δημοτικού και να την λαμβάνει στην Β λυκείου ή και καθόλου» ανέφερε χαρακτηριστικά εξηγώντας πως το βάρος αυτό τελικά το επωμίζεται η οικογένεια. Αντίστοιχα υπάρχουν πολύ μεγάλες καθυστερήσεις στην παράδοση των βιβλίων που χρησιμοποιούνται οι μαθητές με χαμηλή όραση, βιβλία με μεγεθυμένη μορφή ή υπολογιστή με ανάγνωση οθόνης ή μεγέθυνση που επίσης η οικογένεια αναγκάζεται να τα καλύπτει από την τσέπη της. «Εντυπωσιακό» δε είναι το γεγονός ότι οι τυφλοί συμπολίτες μας πληρώνουν από την τσέπη τους και το λευκό μπαστούνι καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα αυτή τη στιγμή να το λάβουν μέσα από τον ασφαλιστικό τους φορέα. Αισιόδοξη η αλλαγή στην κοινωνία «Η καθημερινότητα όλων των πολιτών με αναπηρία στην Ελλάδα, και όχι μόνο αυτών με οπτική αναπηρία, εμπεριέχει πολλά προβλήματα» ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά μοιραζόμενος ωστόσο την αισιόδοξη πλευρά της κοινωνίας που τα τελευταία χρόνια δείχνει να αποκτά την αναγκαία κουλτούρα.

Αυτό ξεκινά όπως τόνισε μέσα από τα σχολεία όπου γίνεται πολύ καλή δουλειά ως προς την ευαισθητοποίηση των μικρότερων ηλικιακά πολιτών, με χαρακτηριστικό το παράδειγμα των επισκέψεων που πραγματοποίησαν στελέχη της Ένωσης σε περισσότερα των 15 σχολείων της περιοχής με την αφορμή της 3ης του Δεκέμβρη, ήτοι της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία. «Κάναμε βιωματικές δράσεις, παίξαμε παιχνίδια για ανθρώπους με οπτική αναπηρία, ποδόσφαιρο για τυφλούς, κάναμε χρήση του λευκού μπαστουνιού και νομίζω ότι μέσα από τέτοιες δράσεις αλλάζει η κοινωνία» συμπλήρωσε ο ίδιος υπογραμμίζοντας πως «έχουν γίνει μεγάλες βελτιώσεις, δεν είμαστε σε καμία περίπτωση στην δεκαετία του ’80 και του ’90, ωστόσο πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης». «Γι’ αυτό αγωνιζόμαστε. Έχουμε μάθει από μικροί να αγωνιζόμαστε και πιστεύω ότι σιγά σιγά όλο και θα βελτιώνονται τα πράγματα, σε όλους τους τομείς» κατέληξε τονίζοντας επίσης πως «όταν κάνεις μια ημερίδα ή οποιαδήποτε δράση τόσο ως δημόσιος ή ακόμα και ως ιδιωτικός φορέας, δεν μπορείς να αφήνει καμία κατηγορία πολιτών χωρίς να τους παρέχεις την δυνατότητα της παρακολούθησης, θα πρέπει να είναι συμπεριληπτική για όλους».

Περισσότερα νέα Συλλόγων – Φορέων – ΜΚΟ

Πηγή: paratiritis-news.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *