ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Η Αμυμώνη συνεχίζει να μας «παραμυθιάζει» Συμπεριληπτικά!

Η μυσταγωγία, η αθωότητα και το συναρπαστικό ταξίδι σε μαγικούς προορισμούς, με φανταστικούς ήρωες που κρύβουν μέσα τους τα παραμύθια είναι εδώ!

Κόκκινη κλωστή δεμένη…
στην Αμυμώνη τυλιγμένη
δώσ’ της κλώτσο να γυρίσει,
παραμύθι ν’ αρχινίσει.

 

του Νικόλα Τζαβάρα – Δημοσιογράφος

Τα παραμύθια της Αμυμώνης δεν έχουν όρια και συμπεριλαμβάνουν όλα τα παιδιά!

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Προβλήματα Όρασης και Πρόσθετες Αναπηρίες Αμυμώνη, συνεχίζει το συναρπαστικό «δρομολόγιο» στον όμορφο κόσμο των παραμυθιών για παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας με προβλήματα όρασης.

Το «Παραμύθι χωρίς όρια ΙΙ» είναι η εξέλιξη της πρώτης ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης παραμυθιών, με οπτικοποίηση επτά ακουστικών παραμυθιών υπό της οδηγίες του προγράμματος της Πρώιμης Παρέμβασης της Αμυμώνης.

Την Παρασκευή 2 Ιουλίου στις 20:00, στο Cafe στον Κήπο του Νομισματικού Μουσείου, θα παρουσιαστεί από το σύλλογο η όμορφη και πρωτότυπη δουλειά πάνω στο συμπεριληπτικό παραμύθι.

Ο nevronas.gr μίλησε με δύο από τις πρωταγωνίστριες αυτού του εγχειρήματος τις κ.κ. Ζώτου Χριστιάνα και Χονδρονάσιου Μαρία, υπεύθυνη συντονισμού και υπεύθυνη επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων αντίστοιχα.

Πως ξεκίνησε η δημιουργία παραμυθιών για παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας με προβλήματα όρασης;

Η δημιουργία της πρώτης σειράς που αποτελείται από 10 παραμύθια, 7 ακουστικά και 3 οπτικοποιημένα/ακουστικά, ξεκίνησε το 2019, με χρηματοδότηση του προγράμματος «Σημεία Στήριξης» σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο και το «Διαβάζω για τους άλλους». Στη συνέχεια, το 2020, μέσω του προγράμματος «Έργα και δράσεις Ψηφιακού Πολιτισμού» του Υπουργείου Πολιτισμού, οπτικοποιήσαμε τα 7 ακουστικά παραμύθια της πρώτης σειράς και προσθέσαμε 10 ακόμη οπτικοποιημένα/ακουστικά.

Το «Παραμύθι χωρίς όρια ΙΙ» είναι η αποτύπωση μιας επιτυχούς πορείας του πρώτου εγχειρήματος, μιας ανάγκης ή μιας εξέλιξης με οπτικοποιημένο και ακουστικό υλικό για άτομα με οπτικές δυσκολίες;

Σε κάθε μας δράση το ζητούμενο είναι η συνέχεια. Η ηλεκτρονική μας βιβλιοθήκη έλαβε από την αρχή θερμή υποδοχή από γονείς και παιδιά. Κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown, παρατηρήσαμε μια ραγδαία αύξηση των προβολών των παραμυθιών και αποφασίσαμε να αναπτύξουμε τη βιβλιοθήκη, αφενός λόγω της ανάγκης για δημιουργική απασχόληση στο σπίτι εν μέσω πανδημίας, αφετέρου για να κάνουμε προσβάσιμα περισσότερα παραμύθια αλλά και παραμύθια για μεγαλύτερα παιδιά.

Έτσι γεννήθηκε το «Παραμύθι χωρίς όρια ΙΙ»!

Μιλώντας για οπτικοποίηση, με ποιόν τρόπο μπορεί να προσαρμοστεί σ’ ένα παιδί με πολύ χαμηλή ή μηδενική όραση ένα παραμύθι;

Η οπτικοποίηση απευθύνεται σε παιδιά με εναπομείνασα όραση και στη συγκεκριμένη δράση, έχει τρία στάδια (για πολύ χαμηλή, λιγότερο χαμηλή ή λίγο χαμηλή όραση). Είναι πάντα βασισμένη στην πρωτότυπη εικονογράφηση του κάθε βιβλίου και σε συνεργασία με την γραφίστρια, καταλήγουμε σε ευκρινή σχήματα, έντονες χρωματικές αντιθέσεις, σαφή σχήματα ή και πιο αφηρημένα εάν η όραση είναι πολύ χαμηλή. Ο στόχος είναι το παιδί, να μπορεί να έχει οπτική επαφή με το παραμύθι παράλληλα με την αφήγηση που έτσι κι αλλιώς είναι φιλική προς παιδιά με οπτική αναπηρία.

Από την εμπειρία σας, τι εισπράξατε, πόση αποδοχή είχαν τα παραμύθια δίχως όρια στον πληθυσμό ατόμων που απευθύνονται;

Τα παραμύθια φαίνεται πως έχουν μεγάλη αποδοχή τόσο από τα παιδιά μας και τους γονείς τους, όσο και από εκπαιδευτικούς στο χώρο της ειδικής αγωγής. Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα που διενεργήσαμε σε συνεργασία με τους γονείς της Πρώιμης Παρέμβασης, είναι χαρακτηριστικό ότι το κυρίαρχο συναίσθημα των παιδιών κατά τη διάρκεια της προβολής είναι η χαρά και μετά το πέρα της προβολής, η επιθυμία για άλλο παραμύθι.

 

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι τα παραμύθια έχουν αγαπηθεί ευρύτερα από γονείς και παιδιά με και χωρίς αναπηρία, καθιστώντας τη βιβλιοθήκη μας ένα χώρο μοιράσματος, αποδοχής και συμπερίληψης. Αυτή τη στιγμή, το ομώνυμο κανάλι πλησιάζει τις 80.000 προβολές και τους 800 συνδρομητές.

Τελικά, τα παραμύθια… έχουν όρια;

Τα παραμύθια αποτελούν ψυχική και πνευματική τροφή, γεννούν συναισθήματα και είναι συνυφασμένα με την παιδική ηλικία κάθε παιδιού. Τα παραμύθια δεν έχουν όρια, αντιθέτως τα ξεπερνούν και συμπεριλαμβάνουν όλα τα παιδιά, γιατί κάθε παιδί έχει και πρέπει να έχει ισότιμη πρόσβαση σε αυτά.

Πως μπορεί να βρει κάποιος την ηλεκτρονική βιβλιοθήκη παραμυθιών και να ενημερωθεί σχετικά;

Η ηλεκτρονική βιβλιοθήκη είναι δωρεάν προσβάσιμη στην ιστοσελίδα μας εδώ…
Και στο αντίστοιχο κανάλι στο Youtube εδώ…

Μιλήστε μας λίγο για τους συντελεστές και τους υποστηρικτές αυτής της δράσης;

Η δράση «Παραμύθι χωρίς όρια ΙΙ» υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο και περιλαμβάνει 9 νέα παραμύθια των Εκδόσεων Καλειδοσκόπιο και 1 των Εκδόσεων Άπαρσις.
Η οπτικοποίηση έγινε υπό τις οδηγίες του προγράμματος της Πρώιμης Παρέμβασης της Αμυμώνης, ώστε κάθε παραμύθι να έχει διαφορετικό επίπεδο οπτικής προσαρμογής, για να γίνεται αντιληπτό από παιδιά με αντίστοιχο επίπεδο όρασης.

Η δράση υλοποιήθηκε με την επιχορήγηση και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού στο πλαίσιο του προγράμματος «Έργα και δράσεις Ψηφιακού Πολιτισμού 2020».

Συντελεστές:

Συγγραφείς των παραμυθιών (αλφαβητικά): Εύη Γεροκώστα, Μιχάλης Καζάζης, Δημήτρης Μπασλάμ, Χρήστος Μπουλώτης, Ιωάννα & Έρση Νιαώτη, Βαλεντίνα Παπαδημητράκη, Λίλα Πατρόκλου, Αργυρώ Πιπίνη, Κώστας Μάγος, Αγνή Στρουμπούλη, Γαβριέλλα Ψιλοπούλου – Ιερωνυμίδου
Συγγραφείς παραμυθιών ξένων εκδοτικών οίκων (δικαιώματα στα ελληνικά εκδόσεων Καλειδοσκόπιο): Eric Carle, Alex Latimer
Αφήγηση παραμυθιών (αλφαβητικά): Εύη Γεροκώστα, Χαρά Ζησιμάτου, Τατιάνα Ζωγράφου, Μάτα Καστρισίου, Χρυσέλλα Λαγαρία, Κυριάκος Μούρτζης, Βαλεντίνα Παπαδημητράκη, Λίλα Πατρόκλου, Μαρία Πλουμή
Οπτική Προσαρμογή & Μοντάζ: Δανάη Παρουνιάδη
Μουσική Επιμέλεια: Αλέξανδρος Ιακώβου
Ηχοληψία: Θοδωρής Δαμουράκης
Λογότυπο Δράσης και Υλικό Επικοινωνίας: Κρύστη Μουρατίδου

Τι θα γίνει την Παρασκευή 2 Ιουλίου στον αίθριο χώρο του Νομισματικού Μουσείου;

Αυτή την Παρασκευή, στις 20.00, θα παρουσιάσουμε τη δράση «Παραμύθι χωρίς όρια ΙΙ», θα προβάλουμε 3 από τα παραμύθια της και θα μιλήσουμε με τους αφηγητές καθώς και με γονείς παιδιών της Πρώιμης Παρέμβασης για την εμπειρία τους. Σας περιμένουμε για να ταξιδέψουμε μαζί σ’ έναν κόσμο που τα παραμύθια δεν έχουν όρια!

Δείτε το SPOT εδώ…

Ευχαριστούμε θερμά τους χορηγούς επικοινωνίας της εκδήλωσης, την ΕΡΤ και την ομάδα του nevronas.gr!

 

Συνέντευξη: των Χριστιάνα Ζώτου – Υπεύθυνη Συντονισμού και Μαρίας Χονδρονάσιου – Υπεύθυνη Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων του Πανελλήνιου Συλλόγου Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Προβλήματα Όρασης και Πρόσθετες Αναπηρίες Αμυμώνη, στον δημοσιογράφο Νικόλα Τζαβάρα για το nevronas.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *