ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

“Χρώμα δεν αλλάζουνε τα μάτια”… με τον Γεράσιμο Ανδρεάτο

Σε κερδίζει από την πρώτη στιγμή, με την ηρεμία που αποπνέουν η παρουσία του, η χροιά και η καθαρότητα της φωνής του αλλά και οι ευγενικοί του τρόποι. Ένας καλλιτέχνης ώριμος, ολοκληρωμένος με διάρκεια που αντέχει στη φθορά του χρόνου, όπως και τα τραγούδια του.

 

Ο Γεράσιμος Ανδρεάτος συναντά την Ταξούλα Ζάχου και την εφημερίδα «+οικία»

 

«Λόγω τιμής» κ.Ανδρεάτε, χάρηκα πολύ για τη γνωριμία.

 

 

Κε. Ανδρεάτε ποια ήταν η πρώτη σας επαφή με τη μουσική;

Από ακούσματα στο σπίτι. Από μικρό παιδάκι θυμάμαι τους δικούς μου που τραγουδούσαν. Οι γονείς μου στο σπίτι έκαναν γλέντια, καλούσαν φίλους κι επειδή ο πατέρας μου ήταν από την Κεφαλονιά , ήταν ωραίοι τύποι, τραγουδιστές, κανταδόροι. Μ’εντυπωσίαζε ο ήχος, που μπορεί να βγει απ’τη φωνή και πόσο συγκλονιστικός μπορεί να είναι. Το συνταίριασμα των φωνών, επίσης, κι έτσι μπήκα από μικρός στη μαγεία του τραγουδιού.

Σας έχουμε γνωρίσει σαν ερμηνευτή , αλλά ξεκινήσατε παίζοντας μπουζούκι.

Μαζί. Παίζοντας και τραγουδώντας ταυτόχρονα.

Τί ήταν αυτό που σας έκανε να αφήσετε το μπουζούκι και να αφιερωθείτε στο τραγούδι;

Κάνοντας τις πρώτες επιτυχίες είχα τη δυνατότητα να έχω μεγάλη ορχήστρα, δύο μπουζούκια, οπότε εγώ έπαιζα λιγότερο. Στάθηκα λοιπόν όρθιος μπροστά να υποστηρίζω τα τραγούδια μου,αλλά δεν άφησα ποτέ το μπαλγαμά μου, ούτε και το μπουζούκι. Παίζω, κάποιες στιγμές, για να μπορώ να συγκεντρώνομαι περισσότερο στο τραγούδι και στους στίχους.

 

 

Ένας τραγουδιστής πρέπει να είναι προσκολλημένος σ΄ένα είδος ή θα πρέπει να τολμάει και να πειραματίζεται σε διάφορα είδη μουσικής; Μήπως όμως έτσι χάνει την ταυτότητά του;

Βεβαίως και πρέπει να να πειραματίζεται και την ταυτότητά του δεν τη χάνει όσο είναι πιστός σε κάποιες αξίες, σε κάποια πιστεύω.

Έχω διαβάσει ότι έχουν μιλήσει με κολακευτικά σχόλια για εσάς δύο ιερά τέρατα της ελληνικής μουσικής σκηνής. Ο Άκης Πάνου και ο Στέλιος Καζαντζίδης. Ποια τα συναισθήματά σας;

Ο Άκης Πάνου όχι και τόσο. Είχα προλάβει να τον γνωρίσω.
Με θεωρούσε φίλο του, αλλά δεν προλάβαμε να κάνουμε πράγματα μαζί. Έκανα, εκ των υστέρων, ένα δίσκο, μετά το θάνατό του.
Ο Στέλιος Καζαντζίδης – ναι- μ’ είχε συγκινήσει δυο-τρεις φορές γιατί είχε εκφραστεί δημόσια για εμένα. Αυτό είναι η μεγαλύτερη , μες την ψυχή μου, καταξίωση και αναγνώριση.

Θα μου μιλήσετε για τη νέα δισκογραφική σας δουλειά;
«Ψυχές γενναίες»;

Οι «Ψυχές γενναίες» είναι μια καινούρια δισκογραφική δουλειά σε στίχους κυρίως Μάκη Ψαραδέλλη και σε μουσική διαφόρων.

Έξι τραγούδια έχω εγώ σα δημιουργός, δύο ο Αντώνης Απέργης, δύο o Βασίλης Παπαδόπουλος, ένα ο Νίκος Πλατύραχος, ένα ο Ν.Καλλίνης που το τραγουδάμε μαζί , σε στίχους Μάκη Ψαραδέλλη και είναι και δύο μεμονωμένοι δημιουργοί που μου έχουν δώσει δυο τραγούδια τους o Γ.Μουκίδης και ο Γ. Σκαρής. Έχει λοιπόν 14 τραγούδια.

Ο τίτλος «Ψυχές γενναίες», είναι ένα τραγουδάκι, το τραγουδάκι το λέω λόγω διάρκειας, κρατάει 1,5 λεπτό και είναι εισαγωγικό. Το τραγούδι και ο δίσκος είναι αφιερωμένος στις Ψυχές γενναίες. Τους καθημερινούς ανθρώπους -όλους εμάς- για το κουράγιο που επιδεικνύουμε.

Είναι και συμβολικός λόγω της συγκυρίας με τον κορωνοϊό;

Όχι συμβολικός, κυριολεκτικός.

 

 

Πόσο ψυχές γενναίες πρέπει να είναι οι καλλιτέχνες σε περίοδο κορωνοϊού, μια που το κράτος δε σας έχει σταθεί αρωγός;

Πρέπει να είμαστε πολύ γενναίοι, γιατί όχι μόνο δεν έχει σταθεί αρωγός, αλλά έχει στρέψει κι ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας εναντίον μας. Αμφισβητείται η αξία και ο ρόλος του καλλιτέχνη στην κοινωνία. Πολλοί , λοιπόν, έχουν πέσει σ’ αυτό το παραμύθι και πρέπει να είναι ακόμη πιο γενναία ψυχή ο καλλιτέχνης για να μπορέσει μέσα από αυτή τη δυσκολία –πολλοί συνάδελφοι δεν έχουν να φάνε- να βρουν το θάρρος να δημιουργήσουν και να στηρίξουν και τους υπόλοιπους. Δίνω συγχαρητήρια σε όλους και την ευχή μου για να μπορέσουμε να κρατηθούμε και να πάμε αρκετά βήματα παραπέρα την κοινωνία ολόκληρη.

Πως ήταν το φετινό καλοκαίρι;

Ήταν γεμάτο ακυρώσεις και ματαιώσεις. Μέρα με τη μέρα βλέπαμε τους Δήμους να κατεβάζουν ρολά, όσον αφορά τις τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, κι εμείς να μην ξέρουμε πως να αντιδράσουμε και να καλύψουμε τα έξοδα και τις ανάγκες μας. Υπήρχαν βέβαια, και άνθρωποι στους Δήμους που ήταν δίπλα και σ’ εμάς και στους δημότες και προσπάθησαν με τις παρούσες συνθήκες και τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα να προσφέρουν καλλιτεχνικά γεγονότα απαραίτητα στη ζωή μας.

Πώς βλέπατε τον κόσμο πάνω απ’ τη σκηνή;

Πάρα πολύ φοβισμένο. Η προσέλευση ήταν πολύ μικρή. Τηρούσαν τα μέτρα, αλλά ο κόσμος δεν μπορούσε να τραγουδήσει, να γελάσει, να χορέψει, να χαρεί. Δεν ήταν σαν άλλες χρονιές. Είχαμε και καινούρια δεδομένα, όπως ο νέος τρόπος διεξαγωγής συναυλιών το live streaming, που έγινε περισσότερο για εμάς, μια δυνατότητα να συντηρηθούμε , αλλά και για τον κόσμο που μας παρακολουθεί. Να αναφέρω όμως ότι δεν είμαστε μόνοι, είναι και άλλα επαγγέλματα που εμπλέκονται στις εκδηλώσεις και αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Τα καλλιτεχνικά γραφεία, οι τεχνικοί ήχου και φώτων, οι άνθρωποι που στήνουν εξέδρες, οι διαφημιστές και πολλοί άλλοι.

Τί άλλες δυσκολίες αντιμετωπίζετε;

Εκτός από την απαγόρευση του τσιγάρου στα μαγαζιά που στοίχησε στη νυχτερινή ζωή, ένα άλλο μεγάλο πλήγμα είναι το θέμα της κατάργησης των αφισών- η οποία συντριπτικά ενημερώνει τον κόσμο για τις εκδηλώσεις και που δεν έχει βρεθεί άλλο μέσο να την υποκαταστήσει- κι ήρθαν όλα αυτά, μαζί με τον κορωνοϊό, και μας «γονάτισαν».

Βρισκόμαστε στον Άγιο Δημήτριο. Δε σας είναι άγνωστη η περιοχή. Γνωρίζω πως έχετε και φίλους από τα μέρη μας.

Ναι τον Χάρη και τον Πάνο Κατσιμίχα, που μ΄έχουν επηρεάσει βαθιά, γιατί είχαμε μια μορφή συνεργασίας, παλιά, στο ξεκίνημά τους. Ο Πάνος μου έδωσε και τραγούδια του σε στίχους και μουσική, από τα πολύ αγαπημένα μου τραγούδια. Και του είμαι ευγνώμων. Επίσης ο Δ. Λογαράς είναι πολύ στενός μου φίλος και κουμπάρος. Γνωρίζω τον Ηρακλή Κοντό. Θεωρώ την περιοχή, δεύτερή μου γειτονιά και έχω κάνει και πολλές συναυλίες.

Πώς ορίζετε την επιτυχία κ.Ανδρεάτε;

Να γίνει γνωστή μια δημιουργία μου, κάτι το οποίο θα με εκφράζει απόλυτα, που θα είμαι ο εαυτός μου. Μ’ ένα τραγούδι που θα με συγκινήσει, που θα έχει ποιότητα ο στίχος, θα έχει ωραία μελωδία και θα αγγίξει τον κόσμο.

κε Ανδρεάτε σας ευχαριστώ πολύ!

κι εγώ σας ευχαριστώ!

 

Συνέντευξη: του Γεράσιμου Ανδρεάτου στην Ταξούλα Ζάχου για την εφημερίδα «+οικία» (ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ-ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2020 Β’ ΠΕΡΙΟΔΟΣ Αρ. φυλ. 16ο).

 

Ευχαριστούμε τους συντάκτες της εφημερίδας «+οικία» και τον πρωτεργάτη αυτής της προσπάθειας κο Σπήλιο Διαβολίτση για την άδεια αναδημοσίευσης.

 

 

Την εφημερίδα «+οικία» θα την βρείτε σε έντυπη μορφή σε διάφορα σημεία διανομής στον Άγιο Δημήτριο.

Την ηλεκτρονική μορφή της «+οικία» μπορείτε να την βρείτε εδώ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ +οικία ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ-ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2020 Β’ ΠΕΡΙΟΔΟΣ Αρ. φυλ. 16ο

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *