MORE AND MORE

Μουσείο Αφής… Ζήσε την εμπειρία!

Tο Μουσείο Αφής ανήκει στο Φάρο Τυφλών της Ελλάδος. Ιδρύθηκε το 1984 με σκοπό τα άτομα με προβλήματα όρασης να έρθουν σε επαφή με την πολιτιστική μας κληρονομιά. Η ιδιαιτερότητά του έγκειται στο γεγονός ότι οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να αγγίζουν τα εκθέματα.  Αυτό αποτελεί και για τους βλέποντες έναν καινούργιο τρόπο προσέγγισης του αρχαιοελληνικού πολιτισμού. Μην περιμένετε λοιπόν, να δείτε πουθενά πινακίδα ”Μην αγγίζετε” – ”Do not touch”.

 

του Νίκου Παγίδα – Εργοθεραπευτής

 

Τα εκθέματα είναι φτιαγμένα από ειδικό υλικό, ακριβή αντίγραφα, πιστοποιημένα από το υπουργείο Πολιτισμού. Αγάλματα, προτομές, ανάγλυφα αετώματα, επιτύμβιες στήλες, χάλκινα ή πήλινα προσωπεία, ειδώλια, τύμπανα, αμφορείς και άλλα πολλά αντικείμενα που τα πρωτότυπα βρίσκονται στις συλλογές μουσείων της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Στο Μουσείο πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα για την ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα τυφλότητας. Οι επισκέπτες, παιδιά ή ενήλικες, φορώντας μάσκες και με την κάθοδήγηση συνοδού  παρακινούνται να αγγίξουν τα εκθέματα, να τα ψηλαφίσουν, να  προβληματιστούν και να αυτενεργήσουν.

Για την καλύτερη ενημέρωση των επισκεπτών έχει δημιουργηθεί αυτόματη ξενάγηση στα ελληνικά – αγγλικά (το χώρο επισκέπτονται πολλοί τουρίστες), έχουν αναρτηθεί επεξηγηματικές πινακίδες στη γραφή Braille και σε μεγενθυμένα γράμματα για τους μερικώς βλέποντες.

Η πρόσβαση για άτομα με κινητικά προβλήματα γίνεται από ειδική ράμπα στην είσοδο του κτιρίου. Η πρόσβαση στους ορόφους γίνεται με ανελκυστήρα Κλίμακας, ενώ υπάρχουν και ειδικά διαμορφωμένες τουαλέτες. Το 2004 έλαβε διάκριση για την προσβασιμότητα του από το Σωματείο Φίλων των Μουσείων.

 

 

Το Μουσείο Αφής το 1988 έλαβε τον έπαινο του Ευρωπαϊκού Μουσείου της Χρονιάς ανάμεσα σε 70 ευρωπαϊκά μουσεία. Από τη μία δείχνει «τη στροφή των τελευταίων δεκαετιών στην αγωγή, εκπαίδευση και ανάπτυξη των αισθήσεων των ατόμων με προβλήματα όρασης, με σκοπό την πρόσβαση τους στον πλούτο των κλασικών καλλιτεχνικών θησαυρών», όπως τονίζει η πρώην πρόεδρος του Φάρου Τυφλών, Δήμητρα Ασιδέρη, σε άρθρο της στο συλλογικό τόμο Πρόσβαση ΑμεΑ σε χώρους Πολιτισμού και Αθλητισμού. Aπό την άλλη, η εμπειρία της απτικής προσέγγισης, για τους βλέποντες, ανοίγει νέους δρόμους για την αντίληψη της τέχνης και την κατανόηση – ευαισθητοποίηση  σε θέματα που αφορούν τα άτομα με προβλήματα όρασης.

Επισκεφθείτε το και ζήστε την εμπειρία!

 

Γράφει: ο Νίκος Παγίδας – Εργοθεραπευτής

 

Πηγή: www.tactualmuseum.gr