ΑΡΘΡΑ

(Βίντεο) Διακεκριμένοι Έλληνες καλλιτέχνες αλλά και απλοί πολίτες μιλούν για την Καραντίνα

Πριν λίγο καιρό εγκαινιάσαμε το εγχείρημα μιας ομάδας γυναικών, που θέλησαν να καταγράψουν τις προσωπικές εμπειρίες καραντίνας των ανθρώπων του σήμερα, δημιουργώντας έτσι έναν τόπο επικοινωνίας.

 

Σήμερα σας παρουσιάζουμε το αποτέλεσμα της δράσης αυτής! 

Στα τρία πρώτα βίντεο του Corona Sapiens Project ακούγονται οι φωνές διακεκριμένων Ελλήνων καλλιτεχνών αλλά και απλών πολιτών. Έχει πολύ ενδιαφέρον να παρατηρήσει κανείς πως αυτή η εμπειρία, ανεξαρτήτως επαγγέλματος, κοινωνικού και οικονομικού status, επηρεάζει κατά βάση όλους στον ίδιο βαθμό.

Η αναζήτηση μιας δημιουργικής διεξόδου απ΄ την ασφυκτική αίσθηση του εγκλεισμού, η ανησυχία για την επόμενη μέρα της καραντίνας, ο φόβος για τις κοινωνικές, οικονομικές και ψυχολογικές συνέπειες αυτής της πραγματικότητας, φαίνεται πως επιδρά σε όλους τους σκεπτόμενους ανθρώπους.

Κάποιοι δείχνουν να το αντιμετωπίζουν με περισσότερο χιούμορ.

Άλλοι χρησιμοποιούν την εμπειρία τους αυτή ως μέσο αυτοανάλυσης και αυτοβελτίωσης, ενώ υπάρχει και μία τρίτη κατηγορία, στην οποία οι συμμετέχοντες ταλαντεύονται μεταξύ αισιοδοξίας και απαισιοδοξίας.

 

Στο πρώτο βίντεο μοιράζεται μαζί μας την εμπειρία του ο μαέστρος Μίλτος Λογιάδης, πρώην διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής. Ο Μ. Λογιάδης είναι ένας από τους κορυφαίους Έλληνες αρχιμουσικούς και ο λόγος του αποπνέει ηρεμία και έλεγχο, καθώς παραθέτει ερωτήματα και σκέψεις για το πώς η πολιτεία οφείλει να χρησιμοποιήσει τη γνώση αυτή για την ενδυνάμωση των κοινωνικών δομών.

Η Ελένη Καρακάση, ηθοποιός, ξεδιπλώνει τον έντονο συναισθηματικό της κόσμο, τον γεμάτο ελπίδα, κοινωνώντας το μήνυμα πως με αλληλεγγύη, υπομονή και ευγένεια μπορούν όλα να ξεπεραστούν.

Η Ειρήνη Τσιρακίδου, μια λυρική τραγουδίστρια με μεγάλη διεθνή καριέρα και αντισυμβατική  ζωή, με δράση τόσο στον καλλιτεχνικό, τον πνευματικό αλλά και κοινωνικό χώρο, μιλά για τον φόβο, που γίνεται τελικά η αιτία της αρρώστιας, ψυχικής και σωματικής.

Η Αθηνά Φράττη, μια νηπιαγωγός με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τις εναλλακτικές θεραπείες, δείχνει αισιόδοξη και πιστεύει πως αυτή η εμπειρία θα μας κάνει να εκτιμήσουμε τις ποιότητες της ζωής που είχαμε ως δεδομένες και συνιστά ψυχραιμία, χιούμορ και υπομονή.

Από την άλλη η Σοφία Γεωργίου, φυσικοθεραπεύτρια φωνής και εργοφυσιολόγος, μας καλεί σε βαθιά ενδοσκόπηση. Θεωρεί πως ήρθε η ώρα ο άνθρωπος να στραφεί στον εσώτερο εαυτό του, να κλειστεί σε ένα προσωπικό κουκούλι και να μεταμορφωθεί. Ο λόγος της δείχνει βαθιά ενσυνείδηση και ίσως αυτός είναι και ο πιο δημιουργικός και αποτελεσματικός τρόπος διαχείρισης του απείρου χρόνου που έχουμε διαθέσιμο την περίοδο αυτή.

Η Εμμανουέλα Συρίγου, φοιτήτρια από τη Σαντορίνη, ιδιαιτέρως ευδιάθετη, χαίρεται τις στιγμές που έχει με την οικογένειά της, καθώς ο κατ’οίκον περιορισμός την έφερε ξανά κοντά με τα αγαπημένα της πρόσωπα.

 

Στο δεύτερο βίντεο, ο λόγος της Κλεονίκης Καλέργη, μιας φιλολόγου και ποιήτριας, εστιάζεται στην κοινωνική αλληλεγγύη, τη δύναμη και συνοχή που πρέπει να δείξει ο άνθρωπος, αλλά και στην ευθύνη των κρατών, ώστε να προστατεύσουν τους πολίτες. Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε πως πρωταρχικό ρόλο παίζει ο άνθρωπος και όχι το κέρδος.

Ο Σάββας Καρατζιάς, ένας συνθέτης που κατοικεί στη Ρόδο και ανήκει στην ομάδα των ανθρώπων με ειδικές ανάγκες, μοιράζεται μαζί μας την ευαισθησία της ψυχής του, τη δύναμη που του δίνει η απομόνωση με σκοπό την ενδοσκόπηση και την ελπίδα να γίνουμε όλοι καλύτεροι άνθρωποι μετά από αυτό.

Ο Θεόδωρος Κερκέζος, διάσημος Έλληνας σαξοφωνίστας με διεθνή καριέρα και πολλά εύσημα, μας εξομολογείται πως για τους μουσικούς, η απομόνωση και ο εγκλεισμός είναι μία συνήθη συνθήκη της καθημερινότητας τους, καθώς η μελέτη τούς κρατά πολλές ώρες μέσα στο σπίτι. Με τον σταθερό και δυνατό λόγο του πρεσβεύει πως είναι καθήκον του ανθρώπου να αντισταθεί στον φόβο, ώστε να μπορέσει να αντιταχθεί σε όλα όσα θα του επιβληθούν μελλοντικά «για το καλό του».

Από την άλλη η νεαρή φοιτήτρια Άννα Γιαννάκα εκθέτει την έντονη επίδραση που έχει στους νέους ανθρώπους όλη αυτή η κατάσταση. Μιλάει για την ανασφάλεια και τον φόβο, που βίωσε, λόγω της άγνοιας του πώς να συμπεριφερθεί σε μια τέτοια ακραία συνθήκη. Με ειλικρίνεια και ευαισθησία καταδεικνύει πόσο οι νέοι άνθρωποι, που δεν έχουν ακόμα δομήσει τον κοινωνικό τους εαυτό, μπλοκάρουν συναισθηματικά και νοητικά, οδηγούμενοι μοιραία σε μεγάλο στρες.

 

Στο τρίτο βίντεο ο λόγος της Χριστίνας Πουλίτση είναι εγκάρδιος. Η Χριστίνα, μια τραγουδίστρια της όπερας με διεθνή καριέρα και πολύ μεγάλες επιτυχίες στο εξωτερικό, διακρίνεται για το ήθος, την αισιοδοξία, την πίστη και την αγάπη της για τον συνάνθρωπο. Μέσα στα λόγια της υπάρχει πάντα η ελπίδα πως όλα αυτά συμβαίνουν για να μας κάνουν καλύτερους ανθρώπους. Πιστεύει απόλυτα στη δύναμη της τέχνης και θεωρεί πως η φύση μας δίνει ένα “μάθημα ζωής”.

Ο Ζαχαρίας Ταρπάγκος, φλαουτίστας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, είναι ένας νέος με μεγάλη κοινωνική και φιλανθρωπική δράση! Μέλος του μη κερδοσκοπικού οργανισμού keys of change, ταξιδεύει σε όλον τον κόσμο, εκπαιδεύοντας νέους, που δεν έχουν την ευκαιρία να βρεθούν κοντά σε ένα πιάνο ή ένα φλάουτο, όπως συμβαίνει στα απομακρυσμένα χωριά της Ινδίας ή των Άνδεων. Η δήλωσή του πως «μέσα σε αυτό, είμαστε όλοι ένα», είναι ίσως το πιο δυνατό μήνυμα, που έχει ειπωθεί εν μέσω καραντίνας.

Από την άλλη, ο συνθέτης Βαλέριο Μάτολα επιδεικνύει ψυχραιμία και αντιμετωπίζει την κατάσταση με χιούμορ. Εύχεται αυτή η εμπειρία να μας κάνει καλύτερους και όχι χειρότερους ανθρώπους.

Η Νιόβη Καφαντάρη, μια νεαρή ζωγράφος και γλύπτρια, εκφράζει το άγχος, τον φόβο για τους δικούς της ανθρώπους αλλά και τη σύγχυση που της προκαλούν τα περιοριστικά μέτρα, τα οποία αποδέχεται αναγκαστικά. Δυσανασχετεί όχι τόσο για τον εγκλεισμό, αφού η δουλειά της απαιτεί πολλές ώρες απομόνωσης, όσο για την άτυπη παρακολούθηση των πολιτών και τον τρόπο που έχει επιβληθεί χάριν της καραντίνας.

 

Δείτε τα επόμενα επεισόδια εδώ…

 

Για όσους θέλετε να δηλώσετε συμμετοχή, επικοινωνήστε στο:
coronasapiensproject@ gmail.com

ή στη σελίδα στο fb Corona Sapiens Project

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *