NEVRONAS LOVES

Το Psaroloco δίνει προτεραιότητα σε θέματα διαφορετικότητας και συμπερίληψης προσφέροντας δωρεάν υπηρεσίες κινηματογραφικού αλφαβητισμού

Το nevronas.gr επικοινώνησε με τη Σουλτάνα Κουμούτση, ιδρύτρια του Psaroloco Media Literacy που ιδρύθηκε το 2010 και είναι αφιερωμένο σε ένα νέο όραμα για τον κινηματογραφικό αλφαβητισμό για τον 21ο αιώνα. Προσφέρει δεξιότητες παιδείας στα μέσα, που είναι απαραίτητες τόσο για τα παιδιά όσο και για τους ενήλικες ως άτομα και ως πολίτες μιας δημοκρατικής κοινωνίας. 

της Νάνσυ Παναγουλοπούλου – Δημοσιογράφος

«Ο κινηματογράφος και ο κινηματογραφικός γραμματισμός παρέχουν ένα ισχυρό μέσο για τους νέους να αντιλαμβάνονται σύνθετα μηνύματα όπως η αποδοχή και η συμπερίληψη του διαφορετικού για διάφορους λόγους. Αρχικά  η οπτική αφήγηση επιτρέπει την καθηλωτική απεικόνιση διαφορετικών οπτικών και εμπειριών μέσω χαρακτήρων, σκηνικών και πλοκών. Επίσης  οι ταινίες έχουν βαθύ συναισθηματικό αντίκτυπο ενισχύοντας την ενσυναίσθηση στους θεατές απεικονίζοντας τις διακρίσεις και την περιθωριοποίηση. Αναλύοντας κινηματογραφικές τεχνικές θέματα και ιδεολογίες οι μαθητές μπορούν να αναπτύξουν τις δεξιότητες κριτικής σκέψης  να αποδομήσουν και να αξιολογήσουν τους τρόπους με τους οποίους οι ταινίες απεικονίζουν ζητήματα που σχετίζονται με την αποδοχή και την ένταξη. Τέλος, οι εμπνευσμένες ταινίες που γιορτάζουν τη διαφορετικότητα μπορούν να εμπνεύσουν τους νέους θεατές να υποστηρίξουν την κοινωνική δικαιοσύνη και να δημιουργήσουν κοινότητες χωρίς αποκλεισμούς

«Οι ταινίες είναι προσβάσιμες σε ένα ευρύ κοινό, καθιστώντας τα μια κοινή πολιτιστική γλώσσα που προωθεί τον διάλογο για κοινωνικά ζητήματα.»

Αυτά, με τα λόγια της κυρίας Κουμούτση, κάνουν τον κινηματογράφο το πλέον ιδανικό μέσο για την ψυχαγωγική διδασκαλία εννοιών όπως διαφορετικότητα και συμπεριληπτικότητα. Κάπως έτσι δημιουργήθηκε το Psaroloco, με στόχο την «παιδεία στα μέσα ή αλλιώς οπτικοακουστική παιδεία με δεξιότητες πρόσβασης δημιουργικής χρήσης και κριτικής ανάλυσης του περιεχομένου.» 

Θέτοντας τους δασκάλους ως υπεύθυνους χειριστές του υλικού που προσφέρει δωρεάν το Psaroloco Media Literacy Project μέσω της ιστοσελίδας του, ο στόχος αυτός δύναται να επιτευχθεί και μέσα στην τάξη.

Όσοι εκπαιδευτικοί ενδιαφέρονται μπορούν να κατευθυνθούν «στην επίσημη σελίδα του Psaroloco Media Literacy Project www.psaroloco.org, στην ενότητα εκπαιδευτική Τάξη PSAROLOCO EDU. Εκεί θα ανακαλύψετε ταινίες και εκπαιδευτικό υλικό που έχει σχεδιαστεί για να παρέχει ουσιαστική ενασχόληση με τις τέχνες, να υποστηρίζει την παιδεία στα μέσα και να βελτιώνει τις δεξιότητες κριτικής σκέψης.  Κάθε σχέδιο μαθήματος περιλαμβάνει θεματικές και προτείνει ηλικιακές καταλληλότητες.»

Ενδεικτικά αναφέρεται ο εκπαιδευτικός πόρος  ΤΑ ΚΙΝΟΥΜΕΝΑ ΣΧΕΔΙΑ ΣΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ. Τα κινούμενα σχέδια μπορούν να είναι πραγματικά θετικά και ένα μεγάλο διδακτικό βοήθημα για παιδιά με αναπηρία ή/και νευροδιαφορετικότητα. Πολλά σχολεία ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών χρησιμοποιούν ήδη την κινούμενη εικόνα ως μέθοδο διδασκαλίας. Το stop motion animation είναι ένα εξαιρετικά οπτικό μέσο που είναι ιδανικό για να εισάγετε σε νέες έννοιες παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες.

Συζητώντας εκτενέστερα με την κυρία Κουμούτση, μάθαμε πως οι επιλεγμένες ταινίες, σε συνδυασμό με τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες που συνοδεύουν την εκάστοτε ταινία «αποτελούν σημαντικό ερέθισμα για την εισαγωγή, τη συζήτηση και την οδήγηση σε δράση σε θέματα που σχετίζονται με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, όπως και την Διαφορετικότητα και Συμπερίληψη»

Η δράση του Psaroloco όμως δεν περιορίζεται εκεί, καθώς οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμμετέχουν «με ελεύθερη πρόσβαση στο Psaroloco Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου – σε βιωματικά εργαστήρια ειδικά σχεδιασμένα για παιδιά και εφήβους – εκπαιδευτικές ημερίδες & προσφέρει διδακτικά εργαλεία μέσω του Psaroloco Edu για οικογένειες και εκπαιδευτικούς.»

Το ετήσιο Psaroloco διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου για παιδιά και νέους θα πραγματοποιηθεί για αυτή τη χρονιά στις 20 και 21 Απριλίου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης με ελεύθερη είσοδο.

Εκεί η ομάδα το Psaroloco με τη συμμετοχή του nevronas.gr θα προσπαθήσει «να εμπνεύσει και να συνδέσει τα παιδιά με ιδέες όπως συμπερίληψη, ισότητα, οικολογική συνείδηση και διαφορετικότητα μέσω εκπληκτικών κινηματογραφικών εμπειριών.».

 «Στο σύνολο όμως οι δραστηριότητες μπορούν εύκολα να προσαρμοστούν για νεότερες ή μεγαλύτερες ηλικίες και  για διαφορετικούς μαθητές.»

Η αρχική αποστολή της Psaroloco έρχεται σε πέρας όταν «γινόμαστε μάρτυρες απτών μετασχηματισμών στις κοινότητές μας. Φανταστείτε τη χαρά στα πρόσωπα των παιδιών καθώς ανακαλύπτουν τις φωνές τους μέσα από τα εξατομικευμένα προγράμματα του Psaroloco.» Πολλοί έχουν εμπιστευτεί ήδη το Psaroloco – γονείς και εκπαιδευτικοί από όλες τις γωνιές της Ελλάδας έχουν ήδη μοιραστεί την εμπειρία αυτή με τα παιδιά τους. Μάλιστα, το Psaroloco Media Literacy Project κέρδισε το Παγκόσμιο Βραβείο της Unesco για την Παιδεία στα Μέσα και την Πληροφορία για το 2021, υπογραμμίζοντας την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητά του σε διεθνή κλίμακα.

Μιλώντας για τις μελλοντικές βλέψεις του Psaroloco Media Literacy Project αναφέρθηκε ότι το συγκεκριμένο project «συνεχίζει να εξελίσσεται και να επεκτείνεται προσαρμοζόμενο στις νέες τεχνολογίες και τις αναδυόμενες τάσεις ενώ παραμένει πιστό στην αποστολή του να προάγει την κριτική σκέψη και  τη δημιουργικότητα.»

«Με τις πολύχρωμες επιλεγμένες ταινίες και την καινοτόμο προσέγγισή στοχεύει στην ανατροφοδότηση των εκπαιδευτικών πόρων που  χρησιμεύουν ως φάρος ελπίδας και ενδυνάμωσης σε ένα ολοένα πιο περίπλοκο τοπίο των μέσων ενημέρωσης.»

Γράφει: η Νάνσυ Παναγουλοπούλου – Δημοσιογράφος