MORE AND MORE

4 Προτάσεις από την Λογοσύνθεση για Δημιουργικό Χρόνο με τα Παιδιά μας στο Σπίτι!

Ο κορονοϊός Covid-19 έχει χαρακτηριστεί πλέον επίσημα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως πανδημία. Με την κατάσταση στη χώρα μας, αρκετά κρίσιμη, είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε όλοι μας τη σπουδαιότητα του «Μένουμε Σπίτι», με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού. Μείνετε, λοιπόν, σπίτι και εκμεταλλευτείτε αυτή την περίοδο για να έρθετε πιο κοντά με τα παιδιά σας!

 

της Μαρίτας Τυράκη – Ειδική Παιδαγωγός

Μέλος της διεπιστημονικής ομάδας στα Κέντρα Ειδικών Θεραπειών & Δημιουργικής Έκφρασης ΛΟΓΟΣΥΝΘΕΣΗ

 

Η ομάδα της Λογοσύνθεσης σας δίνει μερικές ιδέες για να περάσετε δημιουργικό χρόνο με τα παιδιά σας:

Φτιάξτε ένα δικό σας παραμύθι

Μια πρωτότυπη ασχολία είναι η δημιουργία ενός δικού σας παραμυθιού. Ζητήστε από το παιδί σας να βρει ένα θέμα που του αρέσει και παροτρύνετέ το να το φτιάξει σε παραμύθι. Μπορείτε τόσο να γράψετε τα λόγια όσο και να ζωγραφίσετε τις εικόνες από κοινού. Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι ένα τετράδιο ή ένα μπλοκ ζωγραφικής, ένα μολύβι και χρώματα. Είναι μια ασχολία που μπορεί να διαρκέσει αρκετά (ανάλογα με το μέγεθος του παραμυθιού) και που θα επιτρέψει στα παιδιά να δημιουργήσουν με γνώμονα τη φαντασία τους μια ιστορία από το μηδέν. Μόλις είναι έτοιμο το παραμύθι επιτρέψτε στα παιδιά σας να σας το αφηγηθούν με τον δικό τους ιδιαίτερο τρόπο, ακόμη και να σας νανουρίσουν με αυτό!

 

Σινεμά στο σπίτι

Οι παιδικές ταινίες είναι πάντοτε καλή ιδέα. Πολλά παιδιά τρελαίνονται για τον κινηματογράφο. Τι θα λέγατε να φέρετε τον κινηματογράφο στο σπίτι σας; Είναι πιο εύκολο απ’ ότι ακούγεται! Σχεδιάστε «εισιτήρια», τα οποία θα αγοράσετε μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας από τον κύριο Αρκούδο, τον «ταμία», φτιάξτε παρέα σπιτικό ποπ κορν, για να αγοράσετε πριν ξεκινήσει η ταινία, χαμηλώστε τα φώτα και… η προβολή σας ξεκινά! Σςςς ησυχία! Δεν μιλάμε στο σινεμά.

Εντάξει μπορούμε να μιλάμε χαμηλόφωνα όταν θέλουμε να σχολιάσουμε κάποια πολύ σημαντική σκηνή! Και βέβαια μπορούμε να γελάμε στις αστείες σκηνές! Ας ελπίσουμε ότι η ταινία που θα επιλέξετε θα διαθέτει πολλές αστείες σκηνές.

Το γέλιο είναι θεραπευτικό και το έχουμε ανάγκη ειδικά στις μέρες μας!

 

Γίνετε κηπουροί

Μεταμορφώστε, παρέα με τα παιδιά σας, το μπαλκόνι σας σε έναν μικρό, όμορφο κήπο. Δώστε στα παιδιά επιλογές, δείχνοντάς τους εικόνες στο σπίτι και αφήστε τα να διαλέξουν αυτά τι θα ήθελαν να φυτέψουν. Προμηθευτείτε από ένα φυτώριο λουλούδια και οτιδήποτε έχετε αποφασίσει να φυτέψετε και γίνετε για λίγο κηπουροί.

Φυτέψτε σε χρωματιστές γλάστρες! Χρειαζόμαστε χρώμα στη ζωή μας! Έπειτα εξηγείστε στα παιδιά σας πώς περιποιούμαστε τα φυτά. Ποτίστε μαζί τα φυτά. Μιλήστε τους και βάλτε τους μουσική. Δείξτε τους αγάπη.

Καθημερινά θα πρέπει να περνάτε λίγο χρόνο όλοι μαζί στην πράσινη γωνίτσα που δημιουργήσατε.

 

 

Δημιουργείστε Δανειστική Βιβλιοθήκη

Στα περισσότερα σπίτια υπάρχει μία βιβλιοθήκη με παιδικά και, όχι μόνο, βιβλία. Θα μπορούσατε να μετατρέψετε τη βιβλιοθήκη σας σε δανειστική βιβλιοθήκη.

Οργανώστε τα βιβλία στα ράφια ανά είδος, φτιάξτε έναν κατάλογο με όλα τα βιβλία που έχετε και ‘βουαλά’ έτοιμη η δανειστική σας βιβλιοθήκη! Ορίστε το παιδί σας υπεύθυνο της βιβλιοθήκης. Θα πρέπει να σημειώνει τα βιβλία που δανείζεται οποιοδήποτε μέλος της οικογένειας συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού του βέβαια! Θα μπορεί μάλιστα ως βιβλιοθηκάριος να σας προτείνει και βιβλία που βρίσκει ενδιαφέροντα για να διαβάσετε.

Μην παραλείψετε να κάνετε συζητήσεις μαζί του μόλις ολοκληρώνετε κάποιο βιβλίο. Ξεκινήστε με μικρά βιβλία, ώστε να υπάρχει συχνότερη ανατροφοδότηση κι ευχαρίστηση από την όλη διαδικασία του δανεισμού βιβλίων. Η συγκεκριμένη ιδέα θα μάθει στο παιδί σας να αγαπάει και να σέβεται τα βιβλία, αλλά ταυτόχρονα θα προωθήσει και το αίσθημα φιλαναγνωσίας όλης της οικογένειας.

 

Τα παραπάνω είναι μερικές ιδέες μόνο για διαφορετικές και δημιουργικές ασχολίες στο σπίτι!

Υπάρχουν πολλά ακόμη πράγματα που μπορείτε να σκεφτείτε κι ακόμη περισσότερα που μπορούν να σκεφτούν τα ίδια τα παιδιά για δημιουργική αξιοποίηση του άπλετου χρόνου που έχουμε αυτές τις μέρες στο σπίτι.

Σε κάθε περίπτωση, όπως κι αν επιλέξετε να αξιοποιήσετε τον χρόνο σας να θυμάστε ότι αυτό που έχει σημασία είναι να έχουμε θετική ενέργεια και να είμαστε αισιόδοξοι! Τόσο για εμάς όσο και για τα παιδιά μας!

Όσο μπορείτε –ανεξαρτήτως του τί συμβαίνει έξω- δημιουργείστε συνθήκες γέλιου μέσα στο σπίτι!

Το είπαμε και θα το λέμε πάντοτε: Το γέλιο είναι θεραπευτικό!

Όπως είπε και ο Λόρδος Βύρωνας: «Πάντα να γελάτε όταν μπορείτε. Είναι φθηνό φάρμακο.»

 

Διαβάστε ακόμη…

Παιχνίδια για να περάσετε Ευχάριστα με τα Παιδιά σας στο Σπίτι!

 

 

Γράφει: η Μαρίτα Τυράκη – Ειδική Παιδαγωγός

Μέλος της διεπιστημονικής ομάδας στα Κέντρα Ειδικών Θεραπειών & Δημιουργικής Έκφρασης ΛΟΓΟΣΥΝΘΕΣΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *