ΑΡΘΡΑ

Τεχνική Μείωσης Στρες για τη Πιθανή Μείωση Ημικρανιών, Αλτσχάιμερ

Φωτογραφία από Indira Andrade από το Pixabay

Σύμφωνα με το άρθρο του Γουίλ Χέκτορ (Will Hector, Ψυχοθεραπευτής – εναλλακτικών προσεγγίσεων στην Καλιφόρνια, ΗΠΑ), οι ερευνητές εξακολουθούν να αποκαλύπτουν τις θετικές συνέπειες των νοητικών και σωματικών παρεμβάσεων όπως η Γιόγκα και ο Διαλογισμός που ενδεχομένως να αλλάξουν τη ζωή των ασθενών. Προσφάτως, η τεχνική μείωσης του στρες μέσω της ενσυνειδητότητας – Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) (εφεξής θα αναφέρεται ως τεχνική MBSR) έχει αποδείξει να ανακουφίζει άτομα με Ήπια Γνωστική Ανεπάρκεια και με ημικρανίες.

 

Η Ρεβέκα Έργουιν Ουέλς (Rebecca Erwin Wells, M.D.), βοηθός καθηγητή νευρολογίας στο ιατρικό κέντρο Wake Forest Baptist, διερωτάται από τα φοιτητικά της χρόνια για τις θετικές επιδράσεις της Γιόγκα και των μαθημάτων διαλογισμού. Στράφηκε προς το ενδιαφέρον για μελέτη της αποτελεσματικότητας της τεχνικής (MBSR), ένα πρόγραμμα διαλογισμού και γιόγκα, ως θεραπεία για άτομα με Ήπια Γνωστική Ανεπάρκεια – με ημικρανίες καθώς επίσης και με προβλήματα μνήμης και άλλων γνωστικών λειτουργιών εκτός της άνοιας.

Στη μελέτη οι συμμετέχοντες ήταν ενήλικες μεταξύ 55 και 90 χρονών με Ήπια Γνωστική Ανεπάρκεια. Όσοι εξάσκησαν την τεχνική MBSR για οκτώ εβδομάδες σημείωσαν σημαντική βελτίωση της συνδεσιμότητας του λειτουργικού εγκεφαλικού δικτύου συγκριτικά με αυτούς που έλαβαν τη συνηθισμένη φροντίδα. Ειδικότερα το λειτουργικό εγκεφαλικό δίκτυο είναι ενεργό κατά τον εσωτερικό συλλογισμό όπως για παράδειγμα η ανάκτηση μνήμης καθώς και περιπτώσεις μικρότερης ατροφίας του ιπποκάμπου (η περιοχή του εγκεφάλου που ευθύνεται για τα συναισθήματα, τη μάθηση και τη μνήμη). Τα ως άνω ευρήματα δηλώνουν ότι ο διαλογισμός ενδέχεται να επηρεάσει θετικά τις περιοχές του εγκεφάλου που προσβάλλονται περισσότερο από το Αλτσχάιμερ και κατά συνέπεια να επιβραδύνουν την εξάπλωση της νόσου.

“Αρχίζουμε να αναγνωρίζουμε ότι ο διαλογισμός αλλάζει τον ανθρώπινο εγκέφαλο” λέει η Ουέλς (Wells).

“Και αυτή είναι μόνο η αρχή για την κατανόηση αυτών των αλλαγών και για τη δυνατότητά τους να διευκολύνουν τη θέση του διαμεσολαβητή”.

Στη δεύτερη μελέτη της η Ουέλς (Wells) συμπέρανε ότι οι ενήλικες με ημικρανίες που άσκησαν την τεχνική MBSR για οκτώ εβδομάδες παρουσίαζαν λιγότερες εξουθενωτικές ημικρανίες από αυτούς που βρίσκονταν σε ελεγχόμενη ομάδα οι οποίοι λάμβαναν τη συνηθισμένη ιατρική φροντίδα. Τα μέλη της ομάδας MBSR παρουσίαζαν λιγότερα κρούσματα σοβαρής ημικρανίας και ανέφεραν μεγαλύτερο έλεγχο των ημικρανιών τους.

“Και οι δυο άνωθι μελέτες είναι μικρής κλίμακας στις οποίες συμμετείχαν μικρές ομάδες ατόμων και όπως είναι φυσικό απαιτείται περαιτέρω έρευνα, ωστόσο είμαι πολύ ενθουσιασμένη με τα πορίσματα τους”, λέει η Ουέλς (Wells) η οποία ξεκίνησε και τις δυο μελέτες κατά τη μαθητεία της στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ (Harvard Medical School). Τέτοιου είδους διαλογισμός είναι ασφαλής και αποτελεί σχετικά απλή παρέμβαση και εφόσον μπορεί να επιβραδύνει τη νοητική φθορά και να ανακουφίσει από ημικρανίες θα μπορούσε να συμβάλλει σημαντικά στην βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των ασθενών.

Επίσης, ο Φάντελ  Ζέϊνταν (Fadel Zeidan), Ph.D., (ο οποίος είναι βοηθός καθηγητή νευροβιολογίας και ανατομίας και μέλος της σχολής Wake Forest Baptist faculty που βρίσκεται στη βόρεια Καρολίνα, ΗΠΑ) μελετάει τον αντίκτυπο του διαλογισμού σε ασθενείς. Έχει αποδείξει ότι αρκούνε τρείς εικοσάλεπτες εκπαιδευτικές συνεδρίες της τεχνικής MBSR για να ανακουφίσουν από τον πόνο και το καθημερινό άγχος σε υγιή άτομα χωρίς να έχουν προηγουμένως ασχοληθεί με τον διαλογισμό. Ειδικότερα έχει προσδιορίσει τους εγκεφαλικούς μηχανισμούς που εμπλέκονται σ’αυτή τη διαδικασία μέσω της χρήσης ειδικού τύπου εικόνων που απεικονίζουν με μεγαλύτερη ακρίβεια και διάρκεια τις εγκεφαλικές λειτουργίες συγκριτικά με τo μαγνητικό τομογράφο.

Αναφορικά με τη μελέτη του Ζέϊνταν (Zeidan) για την αντίληψη του πόνου, οι συμμετέχοντες βαθμολόγησαν τον πόνο που προκλήθηκε από μια συσκευή που θέρμαινε μια μικρή περιοχή του δέρματος τους στους 120 βαθμούς Κελσίου.    Σημείωσαν ότι ο πόνος που ένιωθαν κατά τη διάρκεια του διαλογισμού ήταν 40 τοις εκατό λιγότερο έντονος και 57 τοις εκατό λιγότερο ανυπόφορος συγκριτικά με το όταν αναπαύονταν με κλειστά μάτια. Την ίδια χρονική στιγμή, η εγκεφαλική απεικόνιση παρουσίασε μειωμένη νευρική δραστηριότητα στην περιοχή του εγκεφάλου που ασχολείται με τον εντοπισμό και την ένταση του πόνου και αυξημένη εγκεφαλική δραστηριότητα στις περιοχές που σχετίζονται με τη συγκέντρωση και την δυνατότητα να διαχειρίζονται συναισθήματα.

 

Όσον αφορά την έρευνα για το άγχος, οι συμμετέχοντες ανέφεραν 39 τοις εκατό μείωσης του καθημερινού άγχους κατόπιν διαλογισμού. Κατά τον διαλογισμό οι εικόνες από τη σάρωση του εγκεφάλου έδειξαν ότι ο εγκέφαλος παρουσίασε αυξημένη δραστηριότητα στην περιοχή του εγκεφαλικού φλοιού που συσχετίζονται με τη διαχείριση της σκέψης και των συναισθημάτων όπως οι έγνοιες/ανησυχίες.

“Οι προαναφερθείσες μελέτες μας έχουν διαφωτίσει σχετικά με τις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη μείωση του πόνου και του άγχους κατά τον διαλογισμό” λέει ο Ζέϊνταν (Zeidan). “Ουσιαστικά, χάρη στη σάρωση του εγκεφάλου κατά τον διαλογισμό μπορούμε με αντικειμενικότητα να επιβεβαιώσουμε αυτό που ισχυρίζονται οι Βουδιστές μοναχοί για το διαλογισμό εδώ και χιλιάδες χρόνια”.

Την παρούσα περίοδο ο Ζέϊνταν (Zeidan) και η Ουέλς (Wells) συνεργάζονται από κοινού σε δυο δοκιμαστικές έρευνες. Η μια από αυτές που διεξάγεται από τον Ζέϊνταν (Zeidan) θα επιχειρήσει να καθορίσει με μεγαλύτερη ακρίβεια πώς ο διαλογισμός μέσω της ευσυνειδητότητας μειώνει τον πόνο και βελτιώνει την υγεία. Η άλλη που διεξάγεται από την Ουέλς (Wells), θα εξερευνήσει περαιτέρω τα πορίσματα που προέκυψαν από τις έρευνες μικρής κλίμακας για το διαλογισμό και τις ημικρανίες, συμπεριλαμβάνοντας ένα μεγαλύτερο αριθμό συμμετεχόντων.

“Η ερευνά μας αποδεικνύει ότι ο διαλογισμός επηρεάζει έντονα τη συμπεριφορά και τον εγκέφαλο και ενδεχομένως να αποτελέσει ένα αποτελεσματικό μέσο για την ουσιαστική μείωση του πόνου. Αυτό που απομένει να κάνουμε είναι να ανακαλύψουμε το πώς ακριβώς λειτουργεί και ποια είναι η σύνθεσή του” λέει ο Ζέϊνταν (Zeidan).

 

Μετάφραση: Εμμανουέλα  Σκαλίδη – Καθηγήτρια Αγγλικής Γλώσσας

Επιμέλεια: Πόπη Μάλεση – B.A, M.A Psychology

Πηγή: http://www.labroots.com