Οδύσσεια για μία αποκλειστική Θέση Στάθμευσης ΑμεΑ

Άλλη μια θλιβερή πραγματικότητα έρχεται να μας θυμίσει ότι τα άτομα με αναπηρίες αντιμετωπίζονται ρατσιστικά, από μικρό μέρος κατοίκων της τοπικής κοινωνίας, αλλά και σαν αόρατοι ανθρωποι εκ μέρους της τοπικής αυτοδιοίκησης.

 

του Λάζαρου Σαραφίδη – Πατέρας και Ακτιβιστής για τα Δικαιώματα των παιδιών της Ειδικής Αγωγής

 

Μαζί μας έχουμε τον κ. Θεολόγη Γράνδα, σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες με παιδιά με αναπηρίες, σχετικά με το σοβαρό αυτό θέμα που αφορά στην παραχώρηση, εκ μέρους του δήμου, αποκλειστικής θέσης στάθμευσης για ΑμεΑ.

 

Πείτε μας, πώς αποφασίσατε να εγκατασταθείτε στο Ωραιόκαστρο;

Εδώ και ένα χρόνο κατοικώ στο Ωραιόκαστρο. Η απόφαση της μετακόμισης, πάρθηκε μετά από τις συμβουλές και προτροπές των ιατρών του παιδιού. Σύμφωνα με τους ιατρούς, μια τέτοια αλλαγή, μακριά από τους θορύβους και τους γρήγορους ρυθμούς της πόλης, θα έδινε στο παιδί μου την δυνατότητα να ενταχθεί ευκολότερα στον κοινωνικό ιστό και θα συντελούσε θετικά στην ανάπτυξή του.

Ποιά προβλήματα έχετε αντιμετωπίσει;

Δυστυχώς, τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε, τόσο σε κοινωνικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο δήμου, θα μπορούσαν να γίνουν σενάριο δραματικής ταινίας και θα σας τα αναφέρω επιγραμματικά.

Έχω κάνει εδώ και 8 μήνες, αίτημα να μου παραχωρηθεί μία αποκλειστική θέση στάθμευσης ΑμεΑ, όπως ο νόμος ορίζει όσον αφορά την πάθηση του παιδιού μου, το οποίο είναι δικαιούχος και κάτοχος του δελτίου στάθμευσης ΑμεΑ, αλλά δεν έχω πάρει γραπτή απάντηση απο τον δήμο Ωραιοκάστρου.

Έχω βρεθεί ουκ ολίγες φορές στο δημαρχείο και όλοι μου υπόσχονται προφορικά ότι το προβλημα θα λυθεί. Όμως, το πρόβλημα παραμένει.

Έχω δεχθεί λεκτικές επιθέσεις από μια μικρή μερίδα κατοίκων του δήμου και δεν γνωρίζω αν αυτό οφείλεται στον φόβο τους, ότι θα τους “λείψει” μία θέση στάθμευσης στην γειτονιά ή, αν απλά, δεν μπορούν να δεχτούν ότι θα μπει μια αναπηρική πινακίδα που θα τους χαλάει την αισθητική.

Το οικογενειακό μας αυτοκίνητο, εξυπηρετεί δύο μέλη με αναπηρία στην οικογένεια και αναγκάζομαι να σταθμεύω παράνομα. Και πέραν αυτού, κάποιοι, δυστυχώς, έχουν φτάσει στο σημείο να στέλνουν την αστυνομία να βεβαιώνει κλήσεις.

Τί σκέφτεστε να κάνετε για όλα αυτά τα προβληματα που αντιμετωπίζετε;

Σε πρώτη φάση, για τις λεκτικές επιθέσεις και για το bullying που δέχεται η οικογένειά μου, έχει ενημερωθεί ο εισαγγελέας και πλέον οποιαδήποτε ρατσιστική και κακόβουλη συμπεριφορά, θα οδηγηθεί στην δικαιοσύνη.

Όσον αφορά στο θέμα της γραφειοκρατίας και την αντιμέτωπιση εκ μέρους του δήμου Ωραιοκάστρου, εάν συνεχιστεί η αδιάφορη και απαξιωτική συμπεριφορά, θα αναγκαστώ να προσφύγω στον Συνήγορο του Πολίτη και θα χρησιμοποιήσω κάθε νόμιμο μέσο για να δικαιωθεί το παιδί μου.

 

Κάποιος θα μπορούσε να σας ρωτήσει: «γιατί δεν φεύγετε, να πάτε σε μία άλλη περιοχή;»

Θα σας απαντήσω και σ’ αυτό.Τα προβλήματα λύνονται με την αντιμετώπισή τους και όχι με τη φυγή.
Από τότε που ήρθε η αναπηρία στο σπίτι μας, καλούμαστε να λύνουμε προβλήματα και όχι να τρέχουμε μακριά από αυτά, παριστάνοντας ότι δεν τα βλέπουμε.

Όταν αποφασίσαμε να μετακομίσουμε στο Ωραιόκαστρο, ρωτήσαμε διάφορα άτομα να μας πούν πώς αντιμετωπίζονται τα ΑμεΑ στο δήμο τους και μας ανέφεραν ότι αρκετά πράγματα έχουν αλλάξει το τελευταίο διάστημα και πως τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα από ό,τι στο παρελθόν. Επίσης ανέφεραν ότι υπάρχουν άνθρωποι που κατανοούν πλέον όλες αυτές τις δυσκολίες,που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία.
Δυστυχώς όμως, εμείς διαπιστώσαμε ότι, παρόλο που υπάρχουν άνθρωποι με κατανόηση και ενσυναίσθηση, υπάρχει και μία μικρή μερίδα ατόμων που προφανώς για μικροπολιτικούς λόγους και μη θέλοντας να στεναχωρήσουν κανέναν (ψηφοφόρο υποθέτω), προσπαθούν να γκρεμίσουν αυτά που με κόπο φτιάχνουν οι άλλοι.

Εμείς θα μείνουμε εδώ και θα το παλέψουμε, όπως έχουμε μάθει να παλεύουμε όλα αυτά τα χρόνια.

Και δεν σας κρύβω ότι με αυτήν την συνέντευξη και σας ευχαριστώ γι’ αυτήν, ευελπιστώ ότι θα ενεργοποιηθεί επιτέλους η ευσυνειδησία και η ενσυναίσθηση των πολιτικών αρχόντων και θα δοθεί η αποκλειστική θέση στάθμευσης ΑμεΑ, που δια νόμου δικαιούται το παιδί μου.

 

Διαβάστε ακόμη…

Διαδικασία Χορήγησης Ατομικής Θέσης Στάθμευσης ΑμεΑ

 

Συνέντευξη: του κου Θεολόγη Γράνδα στοΛάζαρο Σαραφίδη – Πατέρας και Ακτιβιστής για τα Δικαιώματα των παιδιών της Ειδικής Αγωγής για το nevronas.gr