Κατερίνα Πεζώνη: «Μια Ελλάδα χωρίς αδέσποτα είναι το όραμά μας»

«Όσο οι άνθρωποι εγκαταλείπουν ζώα τόσο οι δήμοι που είναι οι αρμόδιοι για τη διαχείριση των αδέσποτων καθώς και τα φιλοζωικά σωματεία και οι εθελοντές, θα βιώνουν καθημερινά ατέλειωτα περιστατικά.»

Μία συνέντευξη  της κας Κατερίνας Πεζώνη – Προέδρου του Φιλοζωικού Ομίλου Καλαμάτας στο nevronas.gr

 

του Νικόλα Τσιλιβαράκου – Κοινωνικός Λειτουργός – Σύμβουλος Επικοινωνίας

 

Με αφορμή δυο περιστατικά με αγέλες σκύλων που συνέβησαν πρόσφατα στην πόλη της Καλαμάτας, ο nevronas.gr  στην προσπάθειά του να προβάλει τις πραγματικές διαστάσεις του θέματος και να κατευνάσει την όποια προσπάθεια ρητορικής μίσους και φόβου απέναντι σε ανυπεράσπιστα αδέσποτα ζώα, επικοινώνησε με την Πρόεδρο του Φιλοζωικού Ομίλου Καλαμάτας κυρία Κατερίνα Πεζώνη. 

Η κα Πεζώνη μας μίλησε για όλα όσα συμβαίνουν στην πόλη της Καλαμάτας αλλά και ευρύτερα στην ελληνική πραγματικότητα, για τις προσπάθειες των εθελοντών που σε καθημερινή βάση προσπαθούν να στηρίξουν το έργο του Δήμου για τη διαχείριση του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων, για τις εγκαταλείψεις, τις κακοποιήσεις, τις υιοθεσίες, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα σημαντικά αιτήματα προς την Πολιτεία.

  • Πώς αντιμετωπίσατε τα συγκεκριμένα περιστατικά ως Φιλοζωικός Όμιλος στην πόλη της Καλαμάτας; Ποια ήταν η στάση των κατοίκων της περιοχής;

Ο Φιλοζωικός Όμιλος Καλαμάτας όπως και οι πολίτες θορυβήθηκαν από αυτό το περιστατικό καθώς πασχίζουμε καθημερινά ώστε να μην υπάρχουν αδέσποτα στους δρόμους της πόλης καθώς και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Μια Ελλάδα χωρίς αδέσποτα είναι το όραμά μας. Θέλω να πιστεύω ότι περιστατικά σαν αυτό που συνέβη είναι μεμονωμένα και όχι ο κανόνας.

Ωστόσο ανησυχώ ότι το εν λόγω περιστατικό έχει επηρεάσει αρνητικά μια μεγάλη μερίδα πολιτών που χαρακτηρίζουν όλα τα αδέσποτα ως επιθετικά και ανεπιθύμητα.

Δεν είναι όλα τα αδέσποτα επιθετικά και πρέπει να συμβιώνουμε μαζί τους, όταν αυτά βρίσκονται στον δρόμο. Αυτό ορίζει και η νομοθεσία.

  • Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε με τη διαχείριση του πληθυσμού αδέσποτων σκύλων στην πόλη;

Δυστυχώς αντιμετωπίζουμε πολλά προβλήματα σε αρκετές περιοχές καθώς, πριν αναλάβουμε εμείς δράση, δεν «σπάστηκαν» οι αγέλες από τον προηγούμενο ανάδοχο του Δήμου, δεν στειρώθηκαν και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθούν. Η μη κοινωνικοποίηση των ζώων αυτών έχει δημιουργήσει ζώα φοβικά που είναι δύσκολο να πιαστούν για να στειρωθούν, να σημανθούν και να γίνουν οι υπόλοιπες ιατρικές ενέργειες από τον κτηνίατρο του Δήμου.

Να σημειώσω ότι οι ζώνες επανένταξης στην περιοχή της Καλαμάτα είναι δυστυχώς μηδαμινές.

  • Με ποιον τρόπο διαχειρίζεστε τα αδέσποτα της περιοχής;

Εδώ και δέκα μήνες έχουμε συνάψει σύμβαση με τον Δήμο Καλαμάτας για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων. Τα αιτήματα από τους πολίτες είναι πάρα πολλά, παραπάνω από 1500. Παραλάβαμε μια πόλη με αγέλες που όχι μόνο δεν είχαν «σπάσει», αλλά δεν είχαν στειρωθεί!

Όπως αντιλαμβάνεστε μας ενδιαφέρει η τύχη αυτών των ζώων ώστε να επανενταχθούν στα σημεία που βρέθηκαν και όπου μπορούν να βρουν τροφή και νερό και όχι σε απομακρυσμένες περιοχές που δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν. Εκτός όμως από τη σύμβαση με τον Δήμο προσπαθούμε και εμείς οι ίδιοι να παρέμβουμε και να βοηθήσουμε σε περιστατικά με άρρωστα, ηλικιωμένα, ταλαιπωρημένα και τραυματισμένα ζώα.

Φιλοξενούμε ζώα από κεντρικά σημεία της πόλης όπου δεν τα έχουμε κάνει επανένταξη για να μην δημιουργηθούν και άλλα προβλήματα. Αυτά τα ζώα τα φιλοξενούμε αφιλοκερδώς καθώς επίσης και πολλά άρρωστα, ηλικιωμένα, κουτάβια και τραυματισμένα. Με δικούς μας πόρους ενισχύουμε το έργο του Δήμου προσπαθώντας για το καλύτερο.

Είναι τα Αδέσποτα σκυλιά ο πραγματικός Κίνδυνος;

Είναι τα Αδέσποτα σκυλιά ο πραγματικός Κίνδυνος;

  • Πόσο δύσκολο είναι να υιοθετηθεί ένα αδέσποτο ζώο; Οι εγκαταλείψεις είναι συχνό φαινόμενο;

Μια υιοθεσία μέσω του Δήμου ή από εμάς δεν είναι δύσκολο να πραγματοποιηθεί. Από την πλευρά μας τηρούμε τη νομοθεσία, γίνονται έλεγχοι στην κατοικία του ζώου, φροντίζουμε να δίνεται με συμβόλαιο υιοθεσίας και με τσιπ δηλωμένο στον καινούργιο κηδεμόνα.

Δυστυχώς διανύουμε μια τραγική περίοδο με όλο και περισσότερα αδέσποτα στον δρόμο, σε ανεξέλεγκτο ρυθμό. Όσο οι άνθρωποι εγκαταλείπουν ζώα τόσο οι δήμοι που είναι οι αρμόδιοι για τη διαχείριση των αδέσποτων καθώς και τα φιλοζωικά σωματεία και οι εθελοντές, θα βιώνουν καθημερινά ατέλειωτα περιστατικά.

Εμείς ως Φιλοζωικός Όμιλος Καλαμάτας ζητάμε από τον Δήμο:

  • να αυξήσει τις στειρώσεις σε 500 τον χρόνο,
  • να δημιουργήσει το δημοτικό κυνοκομείο όσο πιο σύντομα γίνεται,
  • να γίνονται έλεγχοι από τη Δημοτική Αστυνομία,
  • να καταγραφεί ο πληθυσμός των αδέσποτων ζώων ανά περιοχή ώστε να γνωρίζουμε τον πραγματικό αριθμό τους,
  • να υλοποιηθούν καμπάνιες ευαισθητοποίησης και να κατασκευαστούν σπιτάκια με σκοπό να καλλιεργήσουμε τη φιλοζωία και τα δικαιώματα των ζώων,
  • να πραγματοποιούνται επισκέψεις εθελοντών μας στα Σχολεία με σκοπό την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και την εκπαίδευση των μαθητών.

Ευχαριστούμε την κα Πεζώνη για την συνέντευξη αυτή.

Συνέντευξη: Μία συνέντευξη  της κας Κατερίνας Πεζώνη – Προέδρου του Φιλοζωικού Ομίλου Καλαμάτας στον Νικόλα Τσιλιβαράκο – Κοινωνικό Λειτουργό – Σύμβουλο Επικοινωνίας για το nevronas.gr