Η Διατροφή είναι τρόπος Ζωής

Ηλιαλένα Λυσικάτου Διατροφολόγος

Η Ηλιαλένα Λυσικάτου – Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος απαντάει στις ερωτήσεις μας…

Ηλιαλένα, γιατί διάλεξες την ειδικότητα αυτή;

Λατρεύω την βιολογία και το πόσο μαγικά λειτουργεί το ανθρώπινο σώμα. Η εξειδίκευσή μου αφορά στα μεταβολικά νοσήματα και το αποφάσισα, λόγω προβλημάτων υγείας, συγγενικού μου προσώπου.

Τα νοσήματα αυτά, ναι μεν είναι χρόνια, δεν είναι ιάσιμα, αλλά είναι αντιμετωπίσιμα. Με την κατάλληλη διατροφή και κάποια φαρμακευτική αγωγή μπορείς να έχεις πολύ καλύτερη λειτουργία του οργανισμού, καλύτερη διάθεση και γενικότερα καλύτερη ζωή. Χαίρομαι πάντα να βλέπω την αλλαγή αυτή, στην ζωή των ανθρώπων.

Διατροφή = Δίαιτα;

Διατροφή και Δίαιτα είναι δυο διαφορετικά πράγματα.

Η Διατροφή είναι τρόπος ζωής.

Με το να βάλεις υγιεινές διατροφικές συνήθειες στην ζωή σου, δίνεις στον οργανισμό σου επάρκεια σε μακροθρεπτικά και μικροθρεπτικά συστατικά. Έτσι, βελτιώνεις την υγεία σου, την ψυχική διάθεση και επιμηκύνεις το προσδόκιμο ζωής.
Η Δίαιτα είναι μικρή χρονικά, με άμεσο στόχο και γίνεται για να ισορροπήσουμε λειτουργίες του οργανισμού, να μειώσουμε βιοχημικούς δείκτες (χοληστερόλη,τριγλυκερίδια κλπ) που προκαλούν παθολογικές καταστάσεις και να φέρεις ισορροπία σε διατροφικές ανεπάρκειες.

Διατροφή και δίαιτα. Ο κόσμος τις σκέφτεται σαν θέμα υγείας, ή περισσότερο για αισθητικά αποτελέσματα;

Νομίζω ότι σκέφτονται και τα δύο. Ειδικά οι νέοι, υιοθετούν το μοντέλο του «υγιούς ανθρώπου», προσέχοντας την διατροφή τους και κάνοντας γυμναστική. Αλλά, πρέπει να προσέχουν τα λάθος πρότυπα και να μην αναλώνονται σε έντονες και διαρκείς πρωτεινικές δίαιτες που μπορεί να προβούν επικίνδυνες, προκαλώντας, μακροπρόθεσμα, μείωση νεφρικής ή ηπατικής λειτουργίας, σε σημείο που να είναι μη αναστρέψιμο. Σε αυτές τις δίαιτες συνήθως εμπεριέχονται μπάρες με πρωτείνες και γενικά πρωτεινικά σκευάσματα για γρήγορα αποτελέσματα στην σμίλευση του σώματος.

 

running-.jpg

Αν δεν έχω κάποια πάθηση_είμαι υγιής, τρώω ό,τι θέλω, όσο και όποτε θέλω;

Σε αυτή την περίπτωση μπορείς να τρως ό,τι θέλεις αλλά  όχι σε υπερβολικές ποσότητες και εντάσσεις στο διαιτολόγιο σου όλες τις ομάδες τροφών. Δεν αποκλείεις καμμία ομάδα τροφίμων. Δηλαδή χρειάζεται ισορροπία και μέτρο.

Μπορεί η διατροφή να βοηθήσει σε κάποια νοσήματα, δηλαδή να κάνει ηπιότερα τα συμπτώματα κλπ;

Ναι.  Μπορεί να μειώσει κάποιους βιοχημικούς δείκτες (χοληστερόλη, ουρία κλπ) που συνδέονται με παθολογικές καταστάσεις αλλά και σε χρόνια νοσήματα πχ στον διαβήτη, ΧΑΠ, νεφρική ανεπάρκεια κλπ, σε συνδυασμό με φαρμακευτική αγωγή, βοηθάει στην αντιμετώπιση της νόσου, με μείωση της έντασης των συμπτωμάτων και καλύτερη ποιότητα ζωής του ασθενούς.

Συχνά βλέπουμε σε διαφημίσεις, ότι κάποιες τροφές σε αδυνατίζουν. Ισχύει;

Μία τροφή από μόνη της, ούτε σε παχαίνει ούτε σε αδυνατίζει. Αυτό, δηλαδή το να αδυνατίσεις, εξαρτάται από το πώς εντάσσεται μία τροφή στο διατροφικό σου πρόγραμμα, σε τί ποσότητα και ποιά συχνότητα.

Στην Ελλάδα της κρίσης, που ο Έλληνας έχει πολλές δυσκολίες σε όλα τα επίπεδα και φυσικά πολύ στρες, η διατροφή τι ρόλο παίζει ανάμεσα και σε άλλες προσεγγίσεις, για τη διαχείριση του στρες;

Μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε φλαβονοειδή, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του άγχους. Ειδικότερα, η κατανάλωση ποικιλίας φρούτων και λαχανικών, μπορεί να οδηγήσει στη βελτίωση της διάθεσης, όπως και η συχνή κατανάλωση λιπαρών ψαριών και θαλασσινών που είναι πλούσια σε ψευδάργυρο και ωμέγα3 – λιπαρά οξέα. Δεν ξεχνάμε και την πρόσληψη μαγνησίου από κακάο και σοκολάτα.

 

λαχανικά.jpg

Είμαστε στην Ελλάδα,στην Μεσόγειο. Οι Έλληνες κάνουμε την περίφημη, υγιεινή, Μεσογειακή Διατροφή; Και τι είναι ακριβώς αυτή;

Δυστυχώς, οι σύγχρονοι Έλληνες λόγω του τρόπου ζωής που ακολουθούν τείνουν να καταναλώνουν προπαρασκευασμένα γεύματα ή fast food και αρκετά γλυκά. Και όλα αυτά σε λίγα γεύματα, μεγάλων ποσοτήτων μέσα στην ημέρα. Αυτό σίγουρα δεν είναι μεσογειακή διατροφή και μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης μιας νόσου.

 

olive-oil-.jpg

 

Η Μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει, σε καθημερινή βάση, ψωμί και ακατέργαστα δημητριακά, φρούτα και λαχανικά καθώς και ωμό ελαιόλαδο. Επίσης, πολύ συχνή κατανάλωση οσπρίων, λιπαρών ψαριών και θαλασσινών, πουλερικά καθώς και παραδοσιακό γιαούρτι και τυρί. Επιπλέον, περιλαμβάνει ξηρούς καρπούς, μέλι και μικρές ποσότητες κρασιού. Ακόμα, πολύ σημαντική είναι η κατανάλωση νερού (6-8 ποτήρια/ ημέρα).

 

picnic.jpg

 

Έχει αναφερθεί ότι προστατεύει από την εμφάνιση αρκετών ασθενειών. Σε πολλές μελέτες φάνηκε ότι  θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ασθένειες που σχετίζονται με χρόνιες φλεγμονές, συμπεριλαμβανομένου του μεταβολικού συνδρόμου, της αθηροσκλήρωσης, του καρκίνου, του διαβήτη, της παχυσαρκίας, των πνευμονικών παθήσεων και των διαταραχών της νοημοσύνης (Ginter &Simko, 2015).

Η μεσογειακή διατροφή  εστιάζει στην ποικιλία των τροφών και τις ποσότητες και όχι σε μεμονωμένα θρεπτικά συστατικά. Τέλος, έχει αποδειχθεί ότι  έχει προστατευτική δράση στη μείωση του επιπολασμού χρόνιων και εκφυλιστικών ασθενειών.

 

Συνέντευξη: της Ηλιαλένας Λυσικάτου – Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος ,στην Πόπη Μάλεση