“Gigi και Μυρμής” μια ιδιαίτερη θεατρική προσέγγιση του Αισώπου που σε ταξιδεύει με τα υπέροχα σκηνικά και κοστούμια στον χρόνο!
Ο Νικόλας Μαρμαράς και η Γιώτα Ευσταθίου (μέλη της θεατρικής ομάδας “Οι Τρεις Θεατροφύλακες”) με τις ερμηνείες τους και την επιμέλεια της παράστασης δείχνουν την αγάπη τους για το παιδικό θέατρο και δίνουν τα δικά τους μηνύματα σε μικρούς και μεγάλους…
Ποιοι είναι “Oι Tρεις Θεατροφύλακες”; Πώς προέκυψε το όνομα της ομάδας σας;
Νικόλας: Πριν από δέκα χρόνια γνωριστήκαμε. Η Γιώτα Ευσταθίου, ο Νικόλας Μαρμαράς και η Νάντια Κλάδη, είμασταν σπουδαστές στη δραματική σχολή του Γιώργου Αρμένη, Νέο Ελληνικό Θέατρο (Ν.Ε.Θ.). Λίγο καιρό μετά, βρεθήκαμε σε ένα live της Αλεξάνδρας Κλάδη (αδερφής της Νάντιας), η οποία τότε έγραφε το πρώτο της παραμύθι “Φλώρα: Ακολουθώντας τη μαγική πυξίδα” (εκδόσεις Ελληνοεκδοτική). Όταν έφτασε η στιγμή να εκδοθεί το παραμύθι, γεννήθηκε η ανώνυμη, ως τότε, ομάδα μας, αρχικά για το CD του βιβλίου κι έπειτα για τη δραματοποιημένη παρουσίασή του.
Γιώτα: Όταν ξεκινήσαμε να δουλεύουμε τις παιδικές παραστάσεις, διαπίστωσα πως πλέον χρειαζόμασταν ένα όνομα. Οι βασικοί ηθοποιοί είμασταν τρεις και μας ενδιέφερε, ανάμεσα σε πολλά άλλα, να παρουσιάζουμε όμορφες θεατρικές παραστάσεις με αγάπη, ειλικρίνεια και σεβασμό προς εμάς, τους θεατές μας και τον μαγικό χώρο του θεάτρου. Έτσι, χωρίς δεύτερη σκέψη, μου βγήκε σχεδόν αυτόματα το “Θεατροφύλακες”. Μετά, απλά κόλλησε το “Τρεις”.
Και από τότε είστε μαζί;
Νικόλας: Αρχικά, συνεργαζόμασταν περιστασιακά, μέχρι να μαζέψουμε την απαραίτητη εμπειρία που χρειάζεται, για να έχει η προσωπική μας δουλειά επαγγελματικό χαρακτήρα. Έτσι, περιπλανηθήκαμε σε θιάσους, από καταξιωμένους επαγγελματίες του χώρου, μέχρι να έρθει η ώρα να συναντηθούμε πάλι σε μόνιμη βάση.
Γιατί “Gigi και Μυρμής”;
Γιώτα: Ήταν ένα όμορφο πρωινό του Απρίλη, το 2013 (αν θυμάμαι καλά), όταν πίνοντας έναν ζεστό καφέ διαπίστωσα την τεράστια ανάγκη μου να γράψω ένα έργο για παιδικό θέατρο. Εάν έχεις κάνει μια φορά παιδικό θέατρο, δεν μπορείς με ευκολία να το σταματήσεις. Ξεκίνησα, λοιπόν, να ψάχνω στη βιβλιοθήκη μου να βρω ποιο έργο θα διασκευάσω. Κάπου εκεί έπεσα πάνω στα άπαντα του Αισώπου. “Ο Τζίτζικας και ο Μέρμηγκας” ήταν πάντα από τα αγαπημένα μου.
Ξεκίνησα δειλά δειλά να κάνω την πρώτη μου θεατρική διασκευή για παιδικό έργο. Τη λάτρεψα από την πρώτη στιγμή! Όπως και τον Αίσωπο. Το πρώτο μου διασκευασμένο θεατρικό παιδί, με τίτλο: “Τζίτζης και Μυρμής” ήταν γεγονός.
Λίγο καιρό μετά, τα σχέδιά μου για παράσταση με αυτό το “παιδί” μου, ήρθε να διακόψει η ανακοίνωση για την μελλοντική έλευση του φυσικού μου παιδιού, οπότε και τα σχέδια για παράσταση αναβλήθηκαν. Έτσι μπήκε στο συρτάρι μαζί με τα υπόλοιπα θεατρικά κείμενά μου – που είχα γράψει για ενήλικο κοινό.
Μετά την επιτυχημένη περιοδεία της χριστουγεννιάτικης παράστασής μας “Rudolph, και του χρόνου! (2017)“, βγήκε και πάλι στην επιφάνεια και σχεδόν αυτόματα παραδόθηκε ολοκληρωτικά στα χέρια του αγαπημένου μου θεατροφύλακα, Νικόλα, ο οποίος επιτέλους έδωσε σάρκα και οστά σε ένα τόσο αγαπημένο κείμενο.
Νικόλας: Μη θέλοντας να προσδιορίσουμε το φύλο του τζιτζικιού στην παράσταση, για να υπάρχει απόλυτη ταύτιση με το κοινό, σε έναν τέτοιο αρχετυπικό χαρακτήρα και για να μπορέσει να παιχτεί ο ρόλος και από κορίτσι, το όνομα Τζίτζης έγινε Gigi.
Πώς συνδέονται η αρχαιότητα του Αισώπου με τη βικτωριανή εποχή και τα reality shows του σήμερα;
Νικόλας: Κάνοντας την έρευνά μας για τη ζωή και το έργο του Αισώπου γενικότερα, ανακαλύψαμε ότι οι μύθοι του δε γράφτηκαν ποτέ από τον ίδιο αλλά αποτελούσαν κομμάτι της προφορικής κληρονομιάς που μας παρέδωσε, μιας και ο ίδιος ήταν σκλάβος, από την Αιθιοπία, χωρίς μόρφωση! Ωστόσο, ευτυχώς, βρέθηκαν διάφοροι άλλοι λόγιοι που μεταγενέστερα κατέγραψαν και μετέφρασαν τους μύθους του από τα αρχαία ελληνικά στα λατινικά και τούμπαλιν, μέχρι που έφτασαν να γίνουν από τα πρώτα βιβλία που τυπώθηκαν στην Αγγλία. Δεν άργησε να γίνει εκπαιδευτικό πρότυπο και να καθιερωθεί στον δυτικό πολιτισμό, κατά τη διάρκεια της Βικτωριανής Εποχής, λόγω της ηθικοπλαστικότητας των ιστοριών του.
Γιώτα: Βέβαια, η ανάγκη για τέτοιες ιστορίες στο σήμερα γίνεται απόλυτα αισθητή εξαιτίας της καλλιτεχνικής μόδας των εφήμερων talent shows που καθοδηγούν τους νέους στην εύκολη δόξα που γρήγορα ξεφουσκώνει.
Πρόκειται όντως για μια zero waste παράσταση και αν ναι από πού προκύπτει αυτό;
Νικόλας: Μια υποκατηγορία της φανταστικής λογοτεχνίας που αργότερα μεταπήδησε και σε άλλες τέχνες, είναι το steampunk. Αυτό συνδυάζει φαντασία, τέχνη, ιστορία και επιστήμη. Η γήινη παλέτα που χρησιμοποιείται στην αισθητική του, σε συνδυασμό με τα γρανάζια από τις χρονομηχανές και την ατμοκίνητη τεχνολογία, μας έκαναν να αναζητήσουμε μια ιδιαίτερη προσέγγιση για τις ειδικές κατασκευές που θα χρειαζόμασταν στην παράσταση.
Όντας ευαισθητοποιημένοι σε περιβαλλοντολογικά ζητήματα, αναζητήσαμε λύσεις που δε θα επιβάρυναν τον πλανήτη μας. Ανακυκλώσιμα υλικά και παλιά αντικείμενα που είχαν χάσει την αρχική χρησιμότητά τους, βρήκαν νέα χρήση και μορφή.
Γιώτα: Θεωρούμε πως είναι καθήκον μας να κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές έναν πλανήτη για να ζουν και ένα φανταστικό σύμπαν για να ονειρεύονται!
Αν και παιδική παράσταση, παρακολουθώντας τις πρόβες, διαπίστωσα πως ευχάριστα μπορούν να την παρακολουθήσουν και ενήλικες. Η πρόσκλησή σας σε ποιους απευθύνετε;
Νικόλας: Το έργο μας απευθύνεται σε όλα τα μέλη της οικογένειας. Ο κόσμος μας μπορεί να έχει φτιαχτεί για ετεροφυλόφιλους, αρτιμελείς/ υγιείς και εύπορους λευκούς άνδρες, αλλά είναι στο χέρι μας να το αλλάξουμε αυτό.
Γιώτα: Η παράσταση αυτή προσπαθεί να μην κάνει διακρίσεις στο κοινό που θα την παρακολουθήσει και θέλει να κάνει δυνατή την πρόσβαση σε όλους. Εντάσσεται στο πλαίσιο της συνεργασίας μας με το portal nevronas.gr και είναι μέρος του project “Ο NEVRONAS ΠαραμύθιαΖει…“.
Νικόλας: Ο βασικός χαρακτήρας του έργου (Gigi), υιοθετεί ένα ανδρόγυνο – άφυλο στυλ και κάτω από το πλαίσιο της μουσικής κωμωδίας θέλουμε να προβληματιστείτε ευχάριστα σε ένα θεατρικό ταξίδι στον χρόνο που θα κάνουμε παρέα.
Ποια είναι η υπόθεση του έργου;
Γιώτα: Επειδή η παράσταση περιοδεύει, θέλαμε να δημιουργήσουμε έναν θεατρικό χώρο οπουδήποτε (σχολικές τάξεις, πλατείες και αυλές, πολιτιστικούς χώρους κ.λ/π.) γι’ αυτό χρησιμοποιούμε το σχήμα “θέατρο μέσα στο θέατρο” καθώς και τον “κύκλο” για να δώσουμε έμφαση στο θεατρικό στοιχείο.
Νικόλας: Η πρώτη σκηνή του έργου, λοιπόν, βρίσκει μια ηθοποιό στο παρασκήνιο ενός παλιού θεάτρου της βικτωριανής εποχής, που χρησιμεύει και ως καμαρίνι και αποθήκη σκηνικών, γεμάτο με παλιές βαλίτσες, καπελιέρες, μια τροχήλατη κρεμάστρα με κοστούμια, μια προτομή και μια κούκλα βιτρίνας. Το έργο που πρόκειται να παιχτεί σε λίγο είναι “O Τζίτζικας και ο Μέρμηγκας”, αλλά ένας ηθοποιός θα πρέπει να αντικατασταθεί τελευταία στιγμή. Ευτυχώς η φήμη αυτού του έργου “ξυπνάει” το αρχαίο άγαλμα του Αισώπου, ο οποίος όντας απόλυτος γνώστης της ιστορίας κάνει την αντικατάσταση και από το παρασκήνιο περνάμε στη σκηνή του θεάτρου.
Εκεί, μπαίνουμε στη μυρμηγκοφωλιά και γνωρίζουμε τη ζωή του μέρμηγκα (Μυρμής), της γυναίκας του (Γκία) και των παιδιών τους. Αργότερα, τον ακολουθούμε στο δάσος, μαθαίνουμε για τη σχέση του με το τζιτζίκι (Gigi) και τη φιλοδοξία του τελευταίου να κερδίσει στο Surviving Music Star- ένα talent show στο σήμερα. Με ξεναγούς τους πρωταγωνιστές μας, κάνουμε ένα ταξίδι στις εποχές της ιστορίας, τις εποχές του χρόνου και τα στάδια της ζωής των εντόμων στηρίζοντας το περιβάλλον, τη φιλία, την οικογένεια και τις ευπαθείς ομάδες μέσα από τις τέχνες.
Πού μπορούμε να σας δούμε;
Νικόλας: Στη σελίδα μας στο facebook: “Οι 3 Θεατροφύλακες“, μπορείτε να ενημερώνεστε για τις επόμενες παραστάσεις μας. Μέχρι στιγμής, έχουν προγραμματιστεί παραστάσεις στην επαρχία.
Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο τηλέφωνο 6947878439 για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις παραστάσεων στον δικό σας χώρο.
Γιώτα: Μέχρι τότε μπορείτε να ανακαλύψετε τις ηχογραφημένες μας παραστάσεις στο βιβλίο-CD “Φλώρα: Ακολουθώντας τη μαγική πυξίδα” (εκδόσεις Ελληνοεκδοτική), στα χρώματα με CD της Toy Color “Ο κύριος Τόυ και τα χρώματα της Colorias” και βρίσκεται υπό έκδοση το νέο βιβλίο-CD “Λήδα η φυσαλίδα” (εκδόσεις Μαγική Πυξίδα).
Συνέντευξη των Νικόλα Μαρμαρά και Γιώτα Ευσταθίου (μέλη της θεατρικής ομάδας “Οι Τρεις Θεατροφύλακες”), στο nevronas.gr
Διαβάστε ακόμη…
“Gigi και Μυρμής” μια Παράσταση για όλη την Οικογένεια