Ο Εργοθεραπευτής Σπύρος Νιφόρος απαντά στις ερωτήσεις μας…
Μία στιγμή που άλλαξε την πορεία της καριέρας σου.
Η στιγμή που αποφάσισα να κάνω ψυχοθεραπεία. Θεωρώ ότι μετά την ψυχοθεραπεία κατάφερα να έχω πιό ελεγχόμενη (όπως απαιτείται) συναισθηματική αλληλεπίδραση και καλύτερη επικοινωνία με τον «πελάτη-ασθενή» και φυσικά αποτελεσματικότερες θεραπείες.
Ένα πρόβλημα που ο κλάδος σου πρέπει να διαχειριστεί.
Να γίνει πιο γνωστός και κατανοητός ο ρόλος των εργοθεραπευτών (στις θεραπείες), ιδιαίτερα από άλλους επαγγελματίες υγείας π.χ γιατρούς, με στόχο να γίνονται σωστές παραπομπές περιστατικών. Αυτό είναι αναγκαίο γιατί η εργοθεραπεία έχει μεγάλο φάσμα εφαρμογών.
Μιά απόφαση που σε έκανε να μετανιώσεις ή λυπηθείς.
Δεσμεύσεις οικονομικές που ανέλαβα για πράγματα που ουσιαστικά δεν εξέλιξαν εμένα. Θα μπορούσα να είχα ταξιδέψει περισσότερο και να εισπράξω τη χαρά και την γνώση του ταξιδιού απ’ ότι π.χ να δεσμευτώ με ένα στεγαστικό δάνειο.
Ένας πελάτης άξιος να θυμάσαι.
Ένας συνομήλικός μου, με Σ.Κ.Π. (Σκλήρυνση Κατά Πλάκας) συνεργάστηκα μαζί του περίπου 3 χρόνια. Η σχέση εμπιστοσύνης, η καλή διάθεση και το γέλιο ήταν απίστευτα θεραπευτικά!!!
Μία πρόταση πολιτιστική (μία ταινία, ένα τραγούδι, ένα θεατρικό).
Η κινηματογραφική ταινία, ισπανικής παραγωγής, με τον αξεπέραστο Χαβιέ Μπαρδέμ, “Η θάλασσα μέσα μου“. Θίγει το δύσκολο (από κάθε άποψη) θέμα της ευθανασίας. Ο πρωταγωνιστής, τετραπληγικός, έχει μεν αρχικά θέληση να ζήσει, αλλά όταν πια θέλει να τελειώσει με όλα, θέλει να πετύχει μια “νόμιμη” ευθανασία —- να πεθάνει με την άδεια του νόμου. Η στάση του στο θέμα είναι δυναμική και αξιοπρεπής..!
Ένα πράγμα που θα άλλαζες στον κλάδο σου ή στους επαγγελματίες του κλάδου σου.
Θα ήταν πολύ χρήσιμο, οι εκπαιδευτές των νέων επαγγελματιών, δηλαδή αυτοί που κάνουν την εποπτεία, στην πρακτική άσκηση των τελειοφοίτων, να έχουν ήδη εκπαιδευτεί οι ίδιοι στο να εκπαιδεύουν και φυσικά να πληρώνονται για αυτό (δηλ. τις εποπτείες).
Ένα μάθημα ζωής που έμαθες με δύσκολο τρόπο.
Ένα πρόβλημα υγείας, του ενός παιδιού μου, με δίδαξε ότι σε κάθε δύσκολη κατάσταση, μόλις καταφέρεις να βρείς το «κατάλληλο κάτι» που θα διευκολύνει το θέμα σου… το έχεις ήδη λύσει. Δεν υπάρχει το αδύνατο, απλά «πάρε την κατάλληλη μπάλα και παίξε!»
Ένας άνθρωπος του κλάδου σου που θαυμάζεις πολύ.
Δεν είναι ένας. Θαυμάζω όλους όσους δεν βαλτώνουν, αλλά έχουν όραμα, ψάχνονται και επιχειρούν (μέσα ή έξω από την εργασία τους).
Ένα τεχνολογικό επίτευγμα που έχει βοηθήσει τον κλάδο σου.
Βλέπω, οτι σχεδόν όλη η τεχνολογία, άμεσα ή έμμεσα διευκολύνει πολύ τις θεραπείες. Ας πάρουμε ακόμα και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, όπως το Wii – για παιδιά – που χρησιμοποιείται στις θεραπείες, π.χ για την βελτίωση του οπτικοκινητικού συντονισμού, παράλληλα με την ψυχαγωγία.
Μία λάθος απόφαση σου (προσωπική ή επαγγελματική).
Το οτι δεν έμεινα στην Αγγλία, μετά την πρακτική μου άσκηση (ενώ υπήρχαν όλες οι προυποθέσεις).
Μία πρόταση αλλαγής στον χώρο της υγείας.
Το κράτος να υποστηρίζει τις θεραπευτικές επιλογές του θεραπευόμενου, π.χ στην Σουηδία, το κράτος σου παρέχει κάποια χρήματα για τις θεραπείες σου, τα οποία όμως, τα διαχειρίζεσαι εσύ, χρησιμοποιώντας τα σε θεραπευτική προσέγγιση της επιλογής σου, κλασική ή εναλλακτική. Αυτό φυσικά προυποθέτει ότι θα πρέπει να εξετάσει και ακολούθως να νομιμοποιήσει τις έγκυρες εναλλακτικές θεραπείες.
Μία χρήσιμη συμβουλή (πληροφορία) για νέους, φιλόδοξους επαγγελματιίες, του κλάδου.
Να μην σταθούν μόνο στην «άψογη» εφαρμογή των τεχνικών προσεγγίσεων, αλλά και στη σωστή χρήση του εαυτού τους (ελεγχομενη συναισθηματικη προσεγγιση- καλη επικοινωνια).
Ένα όνειρο.
Ένα ταξίδι σε κάποιο μέρος της γής, στο οποίο είναι δύσκολο να μπορέσεις να ξαναπάς!!!