5 λεπτά… για την Προσβασιμότητα του μετρό σε Άτομα με Αναπηρίες

Η Συνέντευξη αυτή αφορά σχετική έρευνα, με χρήση ερωτηματολογίου των φοιτητών Μανουσαρίδου Άννα, Μαρμελούδη Στυλιανό και Μπάλλα Χριστίνα, του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Δ.Δ.Τ.Ε. (Διοίκηση και Διαχείριση Τεχνικών Έργων) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.).

 

Στόχος τους, η άμεση καταγραφή των αναγκών, των ατόμων με αναπηρία, κατά την μετακίνησή τους – με μεταφορικό μέσο το Μετρό.

 

Μανουσαρίδου Άννα, Μαρμελούδη Στυλιανό και Μπάλλα Χριστίνα

 

Πώς προέκυψε σε εσάς η ιδέα για μια τέτοιας θεματολογίας έρευνα; Έχετε κάποια σχέση (οικογενειακό ή φιλικό περιβάλλον) με άτομα με αναπηρίες;

 

Στο προπτυχιακό, στο τμήμα των Πολιτικών Μηχανικών στο οποίο βρισκόμασταν και οι 3, παρακολουθήσαμε μαθήματα που αφορούν την προσβασιμότητα των ΑμεΑ, γενικά στο δομημένο περιβάλλον. Ωστόσο η ιδέα του συγκεκριμένου ερωτηματολογίου προήλθε από την φιλική σχέση που διατηρεί η Χριστίνα με μια οικογένεια, με άτομο με αναπηρία.

 

Ποιός είναι ο στόχος σε αυτήν την φάση της έρευνάς σας και πώς θα τον προσεγγίσετε;

 

Στόχος μας είναι η καταγραφή των δυσκολιών που αφορούν την προσβασιμότητα των ΑμεΑ σε Μετρό, την ασφάλειά και την καθοδήγηση που χρειάζονται εντός αλλά και εκτός από τους χώρους του Μετρό. Να διερευνήσουμε δηλαδή τις ανάγκες τους. Αυτό το προσεγγίζουμε με το ερωτηματολόγιο, π.χ. με τις ερωτήσεις σχετικά με την ύπαρξη ραμπών και διαβάσεων στα πεζοδρόμια στις εισόδους των σταθμών του Μετρό ή ποιές δυσκολίες αντιμετωπίζουν τα Άτομα με Αναπηρία, κατά την είσοδο ή την έξοδο τους από δημόσια κτίρια.

 

ΜΕΤΡΟ

 

Το ερωτηματολόγιό σας απευθύνεται σε άτομα με ποιους τύπους χαμηλής λειτουργικότητας (αναπηρίας);

 

Απευθύνεται σε όλους τους τύπους αναπηρίας. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα στο ερωτηματολόγιο. Ακόμη, στο τέλος του ερωτηματολογίου υπάρχει η ερώτηση στην οποία δύναται να προσθέσει ο καθένας αυτό που χρειάζεται ανάλογα με τη δική του αναπηρία.

 

Για να έχετε μια σαφή εικόνα των αναγκών που προκύπτουν γι΄ αυτά τα άτομα, πόσος πληθυσμός θα πρέπει να ανταποκριθεί, να απαντήσει στο ερωτηματολόγιο αυτό;

 

Σε κάθε έρευνα, τέτοιου τύπου, είναι αναγκαία και σημαντική η μεγάλη συμμετοχή του ενδιαφερόμενου πληθυσμού Έτσι λοιπόν και εμείς χρειαζόμαστε τις απαντήσεις από όσο περισσότερο πληθυσμό ΑμεΑ, χωρίς να υπάρχουν περιορισμοί, ώστε να έχουμε σαφή εικόνα.

 

Σκέπτεστε να χρησιμοποιήσετε τα στοιχεία, που θα προκύψουν από την έρευνά σας, για σύνταξη προτάσεων προς κρατικές υπηρεσίες ή και κατασκευαστικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της κατασκευής Μετρό;

 

Φυσικά σκεφτόμαστε να καταγράψουμε προτάσεις οι οποίες, ιδανικά, θα θέλαμε να ενταχθούν στις μελέτες προσβασιμότητας του Μετρό και να λαμβάνονται υπόψη. Οι προτάσεις θα είναι κυρίως τεχνικής φύσεως με στόχο να βελτιώσουν την προσβασιμότητα και τα θέματα ασφάλειας του Μετρό, για τα άτομα με αναπηρίες.

 

Διαβάστε και απαντήστε το ερωτηματολόγιο ΕΔΩ…

 

Συνέντευξη: των φοιτητών Μανουσαρίδου Άννα, Μαρμελούδη Στυλιανό και Μπάλλα Χριστίνα, του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Δ.Δ.Τ.Ε. του Α.Π.Θ, στην Πόπη Μάλεση