ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σύλλογος ΑμεΑ Μεραμβέλλου: Νιώθουμε ότι μας αντιμετωπίζουν ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας

Ο Σύλλογος ΑμεΑ Επαρχίας Μεραμβέλλου με επιστολή του στο anatolh.com ζητά να τοποθετηθεί έστω σε μία παραλία του Αγίου Νικολάου μηχανισμός SEATRAC και τονίζει χαρακτηριστικά: “Νιώθουμε ότι μας αντιμετωπίζουν ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας”.

 

Το κείμενο όπως το απέστειλε στην ΑΝΑΤΟΛΗ η Μαριάννα Διαμαντοπούλου, Γραμματέας Συλλόγου ΑμεΑ Επαρχίας Μεραμβελλου:

Φτάνουμε στα μέσα Ιουνίου και οι άνθρωποι ετοιμάζονται να πάνε ή είναι ήδη διακοπές σε όμορφα παραθαλάσσια μέρη όπως ο Άγιος Νικόλαος. Συχνά οι επισκέπτες μας λένε πόσο τυχεροί είμαστε όσοι ζούμε εδώ και απολαμβάνουμε τις αμέτρητες παραλίες. Πραγματικά έτσι είναι γιατί ακόμα και αν οι κάτοικοι τουριστικών περιοχών όπως η δική μας δουλεύουν τους θερινούς μήνες έχουν την δυνατότητα να πάνε για μπάνιο έστω για μια ώρα την μέρα ή κάποιες φορές την εβδομάδα. Υπάρχει όμως μια ομάδα δημοτών αλλά και επισκεπτών που δεν έχουν αυτή την δυνατότητα. Δεν μπορούν δηλαδή να πάνε σε μια παραλία και ν’ απολαύσουν το μπάνιο τους χωρίς εμπόδια και με ευκολία. Αυτή η ομάδα είναι τα άτομα με αναπηρία.

Με ποιο τρόπο ένα άτομο με κινητική αναπηρία θα μπει στην θάλασσα σε μια παραλία του Δήμου μας; Στην παραλία του αλμυρού ο Δήμος διαθέτει ένα αμαξίδιο θαλάσσης και ήταν ένα καλό πρώτο βήμα. Δυστυχώς όμως έμειναν σε αυτό. Δεν αρκεί η μία παραλία και σαφώς δεν αρκεί μόνο ένα αμαξίδιο θαλάσσης. Σε μια παραλία με αμαξίδιο θαλάσσης μπορεί να εξυπηρετηθεί ένα άτομο με αναπηρία μόνο αν έχει παρέα ή προσωπικό βοηθό. Με την προϋπόθεση φυσικά η παρέα του να έχει τη σωματική δύναμη να βοηθήσει το άτομο να μπει και να βγει από την θάλασσα σπρώχνοντας το αμαξίδιο θαλάσσης. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που το άτομο δεν έχει συνοδό ή θέλει να απολαύσει το μπάνιο μόνο του; Πώς θα μπορούσε να λυθεί αυτό το πρόβλημα τόσο για τους δημότες και τους τουρίστες με αναπηρία αλλά και για την κατά τ΄ άλλα φιλόξενη εικόνα που θέλει να προβάλλει ο Δήμος; Προτείνουμε την τοποθέτηση έστω σε μία παραλία του Άγιου Νικολάου μηχανισμού SEATRAC και παράλληλα σε περισσότερες παράλιες αμαξίδιο θαλάσσης, ώστε να υπάρχει στα άτομα με αναπηρία η δυνατότητα επιλογής αναλόγως των αναγκών τους.

Το SEATRAC είναι ένα μηχανισμός πρόσβασης στη θάλασσα των ατόμων με αναπηρία καθώς και ατόμων τρίτης ηλικίας ώστε, να μπορούν ν’ απολαύσουν μια απλή δραστηριότητα, όπως το κολύμπι αυτόνομα χωρίς καμία άλλη βοήθεια. Ο μηχανισμός αποτελείται από ράγες μέσα στις οποίες ένα ειδικά διαμορφωμένο κάθισμα μπορεί να κινηθεί μέσα και έξω από το νερό. Ελέγχεται μέσω τηλεχειριστηρίου, σαν μόνη πηγή τροφοδοσίας χρησιμοποιεί ηλιακή ενέργεια και μπορεί να εγκατασταθεί στην αρχή της θερινής περιόδου και να απεγκατασταθεί στο τέλος της (δεν έχει μόνιμο χαρακτήρα). Αυτό σημαίνει ότι δεν επιφέρει αλλοιώσεις ούτε έχει μόνιμες επιπτώσεις στο περιβάλλον. Όταν εγκατασταθεί ένα Seatrac σε μια παραλία παράλληλα δημιουργούνται και ορισμένες συνοδευτικές εγκαταστάσεις όπως τουαλέτες ΑμεΑ και ντουζιέρες.

Με μια επίσκεψη στην ιστοσελίδα www.seatrac.gr θα διαπιστώσουμε ότι 165 παράλιες σε όλη την Ελλάδα έχουν εγκαταστημένο μηχανισμό. Στα Χανιά έχουν τρεις, στο Ρέθυμνο έναν, Ηράκλειο έναν, σε παραλία της Ιεράπετρας έναν, ενώ πρόσφατα τοποθετήθηκε ένας στα Μάταλα. Την ιστοσελίδα αυτή την συμβουλεύονται όλα τα άτομα με αναπηρία πριν ξεκινήσουν να σχεδιάζουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Είναι λοιπόν αυτονόητο ότι οι επισκέπτες με αναπηρία δεν θα επιλέξουν να έλθουν στον Άγιο Νικόλαο όταν δεν θα τους προσφέρουμε καν τη δυνατότητα να κολυμπήσουν με αυτονομία. Όσο για τους δημότες με αναπηρία η πλειονότητα τους πηγαίνουν για κολύμπι ελάχιστες φορές γιατί δε θέλουν να επιβαρύνουν το ήδη φορτωμένο και κουραστικό πρόγραμμα των οικογενειών του. Δεν είναι λίγες οι φορές που νιώθουμε ότι εκείνοι που παίρνουν αποφάσεις για τον Δήμο μας αντιμετωπίζουν σαν δημότες δεύτερης κατηγόριας. Με θλίψη διαπιστώνουμε σχεδόν καθημερινά ότι είμαστε αόρατοι. Αυτό τουλάχιστον το μήνυμα μεταφέρεται σε εμάς με την εικόνα που έχει ο Δήμος ως προς την προσβασιμότητα γενικότερα και ειδικότερα ως προς την πρόσβαση στις παραλίες του.

Ένα ενδεικτικό παράδειγμα σεβασμού του δικαιώματος για αυτόνομη πρόσβαση στην θάλασσα των κατοίκων και των τουριστών είναι η Σύρος. Ένα νησί με λιγότερο πληθυσμό και μικρότερης έκτασης από το δήμο Άγιου Νικολάου έχει 4 μηχανισμούς Seatrac σε αντίστοιχες 4 παραλίες! Ένας δήμος πρέπει να μεριμνά για την βελτίωση ποιότητας ζωής όλων των κατοίκων. Και αυτό γίνεται μόνο με έργα! H τοποθέτηση μηχανισμού Seatrac τουλάχιστον σε μια παραλία του δήμου Άγιου Νικολάου θα αποτελέσει ένα τέτοιο έργο, έστω για αρχή.

Περισσότερα νέα Συλλόγων – Φορέων – ΜΚΟ

Πηγή: www.anatolh.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *