Ο Λεωνίδας Κουρσούμης μαζί με μερικούς του φίλους, άνοιξαν το Παλαιοβιβλιοπωλείο «Ο Ανέστιος» στην Αθήνα με διπλό στόχο:να δημιουργήσουν ένα όμορφο παλαιοβιβλιοπωλείο, γεμάτο αξιόλογα λογοτεχνικά έργα, δίνοντας παράλληλα εργασία σε κάποιους από τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας – σε αυτούς που κινδυνεύουν από την αστεγία.
της Νάνσυ Παναγουλοπούλου – Δημοσιογράφος
Το Παλαιοβιβλιοπωλείο των Αστέγων έχει δυο σπίτια:
🏠μια τεράστια αποθήκη βιβλίων επί της οδού Πειραιώς 132 στον Ταύρο, εκεί όπου μπορείτε να αγοράσετε όποιο βιβλίο θελήσετε για 2 ευρώ, Τρίτη έως Σάββατο 10.00 π.μ.-18.00 μ.μ.
🏠τον καινούριο, εκθεσιακό χώρο στην οδό Γραβιάς 9-11 κοντά στην Πλατεία Κάνιγγος όπου μέχρι την Πρωτοχρονιά μπορείτε να δώσετε 3 ευρώ το βιβλίο, Καθημερινές 10.00 π.μ.-18.00 μ.μ.
Επισκεφθείτε το και απολαύστε το δώρο της λογοτεχνίας σε απόλυτα προσιτές τιμές γνωρίζοντας ότι συνδράμετε σε μια αξιόλογη προσπάθεια: να βοηθήσετε όσους βρίσκονται στη δύσκολη θέση να μην έχουν στέγη, να βρουν διέξοδο μέσα από την εργασία.
Η αστεγία όμως είναι στα αλήθεια τόσο μεγάλο πρόβλημα;
Η αστεγία
Παγκοσμίως υπολογίζεται ότι περίπου 1,6 δισεκατομμύριο άνθρωποι ζουν σε αβέβαιες συνθήκες διαβίωσης και στέγασης, ενώ πάνω από 100 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν σε κατάσταση πλήρους αστεγίας.
Στην Ελλάδα, η αστεγία έχει ανάλογα ανησυχητικά ποσοστά που συνεχώς ανεβαίνουν λόγω της κλιμακούμενης οικονομικής κρίσης. Σύμφωνα με έρευνα του 2017, σημειώνονται περίπου 21,216 περιπτώσεις ανθρώπων που δεν έχουν κατοικία, ό,τι και να σημαίνει αυτό (μένουν στο δρόμο, φιλοξενούνται από φίλους, κοιμούνται σε δομές αστέγων κ.α.) στη χώρα μας.
Αυτό το νούμερο όμως είναι μόνο μια εκτίμηση -στην αστεγία, όπως και σε πολλά άλλα κοινωνικά φαινόμενα ένα μεγάλο ποσοστό παραμένει αόρατο. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως υπάρχουν πολλοί περισσότεροι άνθρωποι που μάχονται την αστεγία, οι οποίοι είτε δεν δηλώνουν επίσημα ότι είναι άστεγοι, είτε δεν προσεγγίζονται από τους ερευνητές που ψάχνουν τον αριθμό των αστέγων σε μια περιοχή.
Άρα ο πραγματικός αριθμός των αστέγων είναι πολύ μεγαλύτερος, ειδικά μετά από την πανδημία και την πρόσφατη ενεργειακή κρίση που περνά η χώρα μας μαζί με τον υπόλοιπο κόσμο.
«Το παλαιοβιβλιοπωλείο των Αστέγων»
Ο Λεωνίδας είναι ένας από αυτούς που προσπαθούν να δώσουν μια πρακτική λύση στο πρόβλημα αυτό. Μέσω του “Παλαιοβιβλιοπωλείου των αστέγων”-“Ανέστιος” ο Λεωνίδας πουλάει βιβλία, δίνοντας παράλληλα εργασία σε ανθρώπους που βρίσκονται αντιμέτωποι με την αστεγία – μια μάχη στην οποία όπως ξέρει πολύ καλά και ο ίδιας, μπορεί να κληθεί ο καθένας μας. Πάλεψε την αστεγία το 2014, την περίοδο της μεγάλης οικονομικής ύφεσης αφού έχασε τη δουλειά του.
Ο Λεωνίδας τελικά βγήκε νικητής σε αυτή τη μάχη, με τα βιβλία να στέκονται σύμμαχοί του. «Αυτή η ιδέα ξεκίνησε όταν, μαζί με δυο άλλους φίλους [είμασταν άστεγοι και οι τρεις τότε] σκεφτήκαμε να μαζεύουμε βιβλία και αντί να πάμε στο Μοναστηράκι να τα πουλάμε οι ίδιοι τα βιβλία, να φτιάξουμε μια αποθήκη και να δουλεύουμε για εμάς- να κάνουμε ένα δικό μας Παλαιοβιβλιοπωλείο. Δεν ήταν δύσκολο να το αποφασίσουμε απλά χρειαζόταν μεθόδευση».
Την ιδέα αυτή την έκανε πράξη, και όταν βγήκε ο ίδιος από αυτήν την κατάσταση ξεκίνησε να βοηθά άλλους να βρουν στέγη, προσφέροντάς τους εργασία. «Και οι τρεις άνθρωποι που εργάζονται εδώ τώρα, και όσοι έχουν περάσει, ήταν άστεγοι – ευτυχώς όσοι δεν είναι πλέον υπάλληλοι του καταστήματος δεν είναι πια άστεγοι».
Η ευγενής αυτή προσπάθεια όμως σταμάτησε στην πανδημία, καθώς η επίσκεψη στο Παλαιοβιβλιοπωλείο δεν ήταν δυνατή. «Ήταν δύσκολο για εμάς, μάς επηρέασε πάρα πολύ.» Ίσως και η πανδημία να ήταν η αφορμή για το επόμενό τους εγχείρημα- ένα από τα πολλά.
Το παλαιοβιβλιοπωλείο «Ο Ανέστιος» κοιτάει μπροστά
«Ελπίζουμε ότι σιγά σιγά θα μαζέψουμε αρκετά χρήματα για να δημιουργηθεί ένα ηλεκτρονικό κατάστημα»- κάτι απαραίτητο στη σημερινή εποχή αλλά και ιδιαίτερα κερδοφόρο, αφού χιλιάδες άνθρωποι, ακόμη και εκτός Αθηνών θα μπορέσουν με αυτόν τον τρόπο να υποστηρίξουν την επιχείρηση. Παράλληλα, θέλουν να αρχίσουν τη συντήρηση κάποιων πολύ παλιών τους τίτλων και κάποια στιγμή να δημιουργήσουν ένα αναγνωστήριο-έναν χώρο δηλαδή όπου θα μπορούν όσοι επιθυμούν να αγοράσουν κάποιο βιβλίο, να τα διαβάσουν και για λίγο. «Αλλά αυτά θα γίνουν εν καιρό, πρώτα θέλουμε να εξασφαλίσουμε τα μεροκάματα των εργαζομένων».
«Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να έρχονται οι επισκέπτες και να αγοράζουν βιβλία από το κατάστημά μας»
Σε τίτλους…
- Βιβλία για όλες τις ηλικίες
- Βιβλία σε διάφορες γλώσσες – κυρίως ελληνικά
- Πάνω από 40.000 τόμους βιβλίων
- Μεταξύ άλλων, βιβλία ηλικίας 200 ετών και άνω
- Σχεδόν 4 χρόνια λειτουργίας!
Εικόνες:
Facebook/Παλαιοβιβλιοπωλείο των Αστέγων
https://www.kathimerini.gr/society/561864241/palaiovivliopoleio-ton-astegon-nea-stegi-nea-oneira/
Γράφει: η Νάνσυ Παναγουλοπούλου – Δημοσιογράφος
Επιμέλεια: Πόπη Μάλεση – B.A, M.A Psychology