Οργισμένες αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις της τραγουδίστριας Άντζυ Σαμίου για τις εκλογές, όπου χαρακτηριστικά ανέφερε «Είδα μαμάδες να φέρνουν ΑμεΑ και να ψηφίζουν εκείνοι για λογαριασμό τους...».
Αναλυτικά σε τηλεοπτική εκπομπή δήλωσε:
«Εγώ ήμουν και εκλογικός αντιπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και είδα με τα μάτια μου κάποια πράγματα. Είδα μαμάδες να φέρνουν ΑμεΑ και να ψηφίζουν εκείνοι για λογαριασμό τους. Και δεν εννοώ ότι δεν είναι αυτοί οι άνθρωποι ικανοί να ψηφίσουν. Εννοώ, ότι τους πήραν, τους έφεραν, μπήκαν σε όλο αυτό τον κόπο για να υπάρχουν ακόμη περισσότερα ψηφοδέλτια».
Αντιδράσεις
Δημοσιεύτηκαν χιλιάδες tweet και αναρτήσεις στα υπόλοιπα social με βαρείς χαρακτηρισμούς για την κυρία Σαμίου καθώς και καταγγελία των δηλώσεων της για μισαναπηρισμό και έλλειψη ευαισθησίας.
Η σελίδα Cool Crips ανάρτησε το κάτωθι κείμενο:
Δε λέω ότι είπε κάτι υποτιμητικό η Άντζυ, αλλά είπε.
Κυρίως άγγιξε το κομμάτι που αμφισβητεί την αυτοδιάθεση των αναπήρων κι αυτό είναι βαρύ. Γιατί πως ξέρεις αν ο ανάπηρος που πήγε να ψηφίσει με την μάνα του ψήφισε αυτό που ψηφίζει κι η μάνα του; Μήπως τον θεωρείς de facto χειραγωγήσιμο άνθρωπο; Επίσης πώς ξέρεις ότι έχει άλλη επιλογή πέραν του οικογενειακού του κύκλου, ώστε να μετακινηθεί και να ψηφίσει; (Προσωπικός βοηθός στιλ λόουντινγκ)
Για πάμε να δούμε όμως αν και πως ψηφίζουμε τα ανάπηρα άτομα. Αν καταφέρουν να φτάσουν στο εκλογικό κέντρο …
Έστω όμως ότι φτάνουν. Το πιθανότερο φυσικά είναι να μην μπορούν να μπουν στην αίθουσα γιατί είναι στον 3ο χωρίς ασανσέρ οπότε τα στέλνουν σε κάτι ειδικές κάλπες στο ισόγειο που πάλι έχουν σκαλιά. Ή στο προαύλιο
Σε περίπτωση που το άτομο δεν μπορεί να ψηφίσει μόνο του (δεν θα μας χάλαγε μια ηλεκτρονική ψηφος), υπεύθυνος για να το βοηθήσει και να μπει μαζί του στο παραβάν είναι ο δικαστικός αντιπρόσωπος.
Σε περίπτωση που ο δικαστικός αντιπρόσωπος και το άτομο γνωρίζονται μπορεί το άτομο να ζητήσει εξαίρεση.
Κανονικά λοιπόν δεν μπορούν να μπουν γονείς, συγγενείς, φίλοι, βοηθοί κτλ για να διασφαλιστεί η μυστικότητα της ψήφου.
Τα πράγματα όμως γίνονται λίγο πιο περίπλοκα όταν μιλάμε για άτομα με νοητικές βλάβες. Γιατί σε εκείνη την περίπτωση ο δικαστικός αντιπρόσωπος μπορεί να μην επιτρέψει στο άτομο να ψηφίσει. Καλό ε;
Υπάρχει και καλύτερο. Το άτομα στα ιδρύματα που ουτε δικαίωμα ψήφου έχουν ουτε μπορούν να βγουν από κει μέσα …
Υ.Γ Ευχαριστούμε τον @vaggelisavgoulasγια την εποικοδομητική συζήτηση.