«EXODUS»
Σε σύλληψη-χορογραφία Γιώργου Χρηστάκη
Επειδή…. Η τέχνη και η δημιουργία μπορούν να κάνουν Πολιτική για την Αναπηρία.
Επειδή σπάμε «ταμπού», και δημιουργούμε ρωγμές σε σκληρά στερεότυπα.
Επειδή κάνουμε ανατροπές, και ανοίγουμε δρόμους…
Επειδή….
«Τα πάντα ρει και ουδέν μένει»
Για τις μεγάλες εξόδους που περιμένουν, για ότι καταπιέζει και βαραίνει την ανάσα του ανθρώπου, για όλα τα βάρη που σε έμαθαν να κουβαλάς, για ότι εγκλωβίζει την καρδιά το νου και το σώμα, για την ελευθερία τη ψυχής και του ονείρου.
«Το σώμα δεν είναι ωμή, ανέκφραστη, ακατέργαστη ύλη.
Η ψυχή το διαπερνάει και του δίνει φως.
Αν το αφήσεις ελεύθερο είναι άξιο να πάρει το δρόμο που εκείνο έχει αποφασίσει χωρίς την επέμβαση κανενός.
Πολλές φορές ο άνθρωπος θέλει να απαλλαγεί μια απ’ την ψυχή και μια απ’ το σώμα του.. Του πέφτει πολύ βάρος να τα χαίρεται και τα δυο.
Όταν ο άνθρωπος βρει τον τρόπο να κάνει τα δυο αυτά αιώνια στοιχεία να φιλιώσουν, ν’ αγαπηθούν, τότε μπορεί να ζει και να πορεύεται ακέραιος»
Η DAGIPOLIDANCECo είναι μια ομάδα σύγχρονου χορού, ο πυρήνας της οποίας αποτελείται από ανάπηρα άτομα.«Μια σκηνή πεδίο σύγκρουσης με τον εαυτό, με τους δαίμονές μας, με τους άλλους, με τους δαίμονες των άλλων. Μια σκηνή κόλαση… φωτιά, ένα “πύρινο αλώνι”. Αλλά και μια σκηνή που μεταμορφώνεται τελικά σε ολάνθιστο κήπο με τα πιο όμορφα λουλούδια… που δεν θα είχαν γίνει ποτέ τόσο όμορφα, τόσο ευωδιαστά, τόσο μοναδικά, αν πρώτα δεν είχαν περάσει από όλο αυτό το μακελειό».
Το έργο μας στο σύνολό του είναι ένα συγκρουσιακό παιχνίδι που επιβάλει στον θεατή να βγει απ’ την βολική θέση του παθητικού παρατηρητή, να δοκιμάσει τα όρια και τις αντοχές του και να παλέψει με τα στερεότυπα και τους δαίμονές του.
«Λυγίσαμε τα πόδια για να δούμε τον κόσμο από χαμηλά, όπως τον βλέπουν τα φυτά, τα ζώα και τα παιδιά. Σκόπιμα παραμορφώσαμε το πρόσωπο, απωθώντας τη φυσική τάση για ορθή έκφραση. Όταν το σώμα απελευθερώνεται από τα κοινωνικά δεσμά, εκπληκτικά πράγματα αρχίζουν να συμβαίνουν»…
Tatsumi Hijikata
Συντελεστες
Σύλληψη-Χορογραφία: Γιώργος Χρηστάκης
Πιάνο: Χρήστος Καρνάβας
Φωτισμοί: Γιώργος Καρακουλάκης
Χορεύουν: Ειρήνη Μαυροματάκη, Φαίη Μάλαμα, Κλητώ Τσίγκρη, Ελένη Κόντζιλα, Ελίνα Τζαβάρα, Μαρία-Ζωή Τερζοπούλου, Ιόλη Σπηλιοπούλου, Σωτήρης Ταχτσόγλου, Αλέκος Μπλάτζε, και Γιώργος Χρηστάκης.
Χρησιμα
Θέατρο Ανατολικής Τάφρου
Κυριακή, 11 Σεπτεμβρίου 2022, Ώρα: 21.00
Γενική είσοδος : 12 €
«Exodus» στο θέατρο Αλκμήνη από τη συμπεριληπτική ομάδα σύγχρονου χορού DAGIPOLI DANCE Co
«Exodus» στο θέατρο Αλκμήνη από τη συμπεριληπτική ομάδα σύγχρονου χορού DAGIPOLI DANCE Co
«Διά πυρός»
Τα κοινά στοιχεία που συνθέτουν τον πυρήνα του έργου, είναι η σχέση ανάμεσα στην αναπηρία και την προσφυγιά, μέσα από τις επίκαιρες διαστάσεις των φαινομένων, αναφορικά με την καταπίεση που βιώνουν, τον χώρο που τους δίνουν οι κοινωνίες να δράσουν, και την ενσωμάτωσή τους στον κοινωνικό ιστό.
Λαμβάνοντας υπ’ όψη κοινωνικές, οικονομικές, ταξικές, εθνικές, ψυχολογικές παραμέτρους και επιρροές, ερευνούμε το φάσμα και τις διαδικασίες ενσωμάτωσης και αποδοχής αυτών των πληθυσμών, μέσα από αυθεντικές αφηγήσεις, και τον ρόλο τους στην εξέλιξη των κοινωνιών και του πολιτισμού.
Ένας επαναπροσδιορισμός της τέχνης, του «διαφορετικού άλλου», του πρόσφυγα, του ανάπηρου, της ίδιας της ζωής, του ίδιου του εαυτού, των συναισθημάτων, της σχέσης με το σώμα, το νου και την ψυχή.
Η πεποίθηση πως η επαφή μεταξύ δύο πληθυσμών κάτω από προϋποθέσεις ισότιμης, ποιοτικής συνεργασίας, συνθηκών συχνής επαφής και ουσιαστικής γνωριμίας, μπορεί να έχει θετικό πρόσημο και εντυπωσιακά αποτελέσματα. Μπορεί να σταματήσει την άγνοια και να αυξήσει την γνώση ανάμεσα στους πληθυσμούς και να οδηγήσει σε ανάλογη διαφοροποίηση της μεταξύ τους στάσης.
Η βέλτιστη επαφή οδηγεί στην δημιουργία συναισθηματικών δεσμών και σε επαναξιολόγηση των ομάδων των πληθυσμών, με την έννοια ότι η πολιτισμική ανταλλαγή αλλάζει τις «παρωχημένες» απόψεις και συνδέεται με μειωμένο εθνοκεντρισμό. Δημιουργούνται νέες κοινωνικές ταυτότητες, που αμβλύνουν τις κοινωνικές κατηγοριοποιήσεις αποτρέποντας έτσι τις κοινωνικές διακρίσεις.
Η παραγωγή πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος 2022, του θεσμού “Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός” του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και είναι συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης.
Αναλυτικές πληροφορίες και προκρατήσεις θέσεων στο digitalculture.gov.gr
ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 21:00
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ: 1 ώρα και 15’
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Σύλληψη-Χορογραφία: Γιώργος Χρηστάκης
Σκηνοθεσία – Κείμενα – Δραματουργία : Τζένη Αρσένη
Σύνθεση μουσικής – Πιάνο: Κώστας Λειβαδάς
Τραγούδι: Ελένη Τσαλιγοπούλου
Αφήγηση: Αναστάσης Κολοβός – Σωτήρης Ταχτσόγλου
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Σαντούρι: Στέλλα Βαλάση
Ηλεκτρική κιθάρα: Σπύρος Χατζηκωνσταντίνου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Γιώργος Μαντζούκης
Χορεύουν: Φαίη Μάλαμα, Ελένη Κόντζιλα, Μαρία-Ζωή Τερζοπούλου, Ιόλη Σπηλιοπούλου, Γιάννης Χαλδαίος, Αλέκος Μπλάτζε, Σωτήρης Ταχτσόγλου, Τζένη Αρσένη και Γιώργος Χρηστάκης
*Στην παράσταση ακούγονται αποσπάσματα από την ηχογραφημένη μαρτυρία της Λουκίας Κοτζαϊβάζογλου, γιαγιάς της Τζένης Αρσένη, η οποία βίωσε ως παιδί την Καταστροφή της Σμύρνης. Ευχαριστούμε την Πελίνα Ευαγγέλου, επίσης εγγονή της, για την παραχώρηση του υλικού.