NEVRONAS LOVES

Προσβάσιμοι Προορισμοί | Σύρος… η Αρχόντισσα των Κυκλάδων

Η Σύρος, η Αρχόντισσα των Κυκλάδων, με πολυπολιτισμική παρουσία Καθολικών, Ορθόδοξων και Μικρασιατών Ελλήνων, τραβάει τα βλέμματα της χώρας μας αλλά και του υπόλοιπου πλανήτη για την ξεχωριστή ομορφιά της εδώ και πολλά χρόνια. Λογικό είναι λοιπόν να προσελκύσει τα βλέμματα και των ανάπηρων παραθεριστών το καλοκαίρι.

 

της Νάνσυ Παναγουλοπούλου – Δημοσιογράφος

 

Με το νησί να έχει κάνει αξιοσημείωτα βήματα στην βελτίωση της προσβασιμότητάς του, δεν μπορεί παρά να «πέσει» στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τις καλοκαιρινές διακοπές όλων των ατόμων με αναπηρία.

Το Ταξίδι…

Το λιμάνι της Σύρου-Ερμούπολης διαθέτει έως και δύο δρομολόγια την ημέρα για μετακίνηση από και προς τον Πειραιά, τις υπόλοιπες Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, το Βόρειο Αιγαίο και την Καβάλα, με μεταφορά ανθρώπων και των οχημάτων τους. Η μετάβαση στο νησί μπορεί να γίνει και μέσω του Αεροδρομίου Σύρου, με πτήσεις από και προς το Αεροδρόμιο Βενιζέλος στην Αθήνα και το αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης. Η τοπική συγκοινωνία καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του νησιού, ειδικά το καλοκαίρι. Στη Σύρο διατίθενται επίσης υπηρεσίες ταξί, τοπικές εταιρίες ενοικίασης αυτοκινήτων και λοιπών ιδιωτικών οχημάτων, καθώς και ενοικίαση βαρκών και καϊκιών για πρόσβαση σε πιο απομονωμένες παραλίες, αλλά και σε σημεία ιδανικά για κατάδυση.

Όταν οι ανάπηροι αποφασίζουν να πάνε διακοπάρες: Cool Crips on Tour

Όταν οι ανάπηροι αποφασίζουν να πάνε διακοπάρες: Cool Crips on Tour

Παραλίες…

Tο 2017, η Σύρος εντάχθηκε στο πρόγραμμα «Interreg Ελλάδα – Κύπρος» με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν να έρχονται τα πρώτα μηχανήματα αυτόνομης πρόσβασης στη θάλασσα. Σύμφωνα με τον χάρτη του SeaTrac οι παραλίες Αγκαθωπές, Βάρη, Βούλγαρη, Γαλησσάς και Κίνι διαθέτουν το σύστημα αυτόνομης πρόσβασης για άτομα με κινητικά προβλήματα στη θάλασσα. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι προαναφερθείσες παραλίες έχουν εντάξει ξύλινους διαδρόμους που διευκολύνουν τη διάβαση με αναπηρικό αμαξίδιο, WC για ΑμεΑ, θέσεις στάθμευσης για αναπήρους, όπως και ομπρέλες και ξαπλώστρες που μπορούν εύκολα να χρησιμοποιηθούν από ΑμεΑ.

Οι παραλίες χωρίς το σύστημα SeaTrac, συνήθως διαθέτουν ειδικά αμαξίδια που μπορούν να βραχούν για τους επισκέπτες με κινητική αναπηρία.

Διαμονή…

Πολλά ξενοδοχεία, σουίτες και δωμάτια διαμονής έχουν προσαρμοστεί στη νέα, προσβάσιμη πραγματικότητα, διαθέτοντας δωμάτια ειδικά για ΑμεΑ, εξοπλισμένα με τα απαραίτητα εργαλεία προσβασιμότητας. Μια αναζήτηση στο ίντερνετ, ιδιαίτερα σε website για αναζήτηση ξενοδοχείων, με τη φράση κλειδί «προσβάσιμο για ΑμεΑ» δεν θα απογοητεύσει. Συνήθως μάλιστα οι χώροι διαμονής αυτοί βρίσκονται κοντά στην παραλία, σε προσβάσιμο δρόμο ή σε κάποιο κεντρικό σημείο του νησιού, προσφέροντας ιδιωτικό parking.

Τα δωμάτια που διατίθενται σε πλατφόρμες ενοικιάσεως είναι πάντα ένα ρίσκο. Η συμβουλή μας για αυτές της περιπτώσεις είναι η επιλογή σπιτιών με πολλά τετραγωνικά μέτρα, ώστε αν μη τι άλλο να υπάρχει χώρος για μεγάλο εύρος κινήσεων.

Στη Σύρο το πρώτο βραβείο για τον Προσβάσιμο Τουρισμό!

Στη Σύρο το πρώτο βραβείο για τον Προσβάσιμο Τουρισμό!

Διασκέδαση στην πόλη…

Όλα τα Κυκλαδίτικα νησιά είναι γνωστά κυρίως για τα ατελείωτα σκαλιά που διαπερνούν ακόμη και τις κεντρικές τους πόλεις, καθιστώντας τα έτσι απαγορευμένους προορισμούς για τα περισσότερα ΑμεΑ. Το νησί έχει φροντίσει και γι’ αυτό… με τη χρήση ηλεκτροκίνητου φορητού αναβατόριου προσαρμόσιμου σε όλα τα αμαξίδια, μπορείτε να επισκεφθείτε τον μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου, δωρεά της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου. Η χρήση του γίνεται μετά από επικοινωνία με υπάλληλο του δήμου, ο οποίος θα βοηθήσει στην ανάβαση και κατάβαση. «Επίσης υπάρχει και δεύτερο αναβατόριο που πρόκειται τώρα να αρχίσει να χρησιμοποιείται. Εμείς θα προτείνουμε να τοποθετεί στα Βαπόρια, μια γειτονιά που είναι επίσης πολύ τουριστική.», προσθέτει ο Νίκος Λειβαδάρας, (GIS Analyst/COO) της AccessLab.

Μια βόλτα στο παραλιακό μέτωπο της πόλης και στο λιμάνι της Ερμούπολης είναι επίσης απολαυστική και προσβάσιμη για ΑμεΑ. “Επιπλέον, οι εργασίες ανάπλασης και προσβασιμότητας ΑμεΑ στο πρώτο τμήμα της Σταματίου Πρωίου στο πλαίσιο του έργου OpenMall στην Ερμούπολη της Σύρου ολοκληρώθηκαν και μάλιστα παραδόθηκε προς χρήση. Έργο το οποίο αναμένεται να υλοποιηθεί από τον Σεπτέμβρη και μετά, και στο τμήμα του πεζόδρομου της Θυμάτων Σπερχειού και της Πρωτοπαπαδάκη.”, λέει ο  Αντιδήμαρχος Τουρισμού της Ερμούπολης, Παναγιώτης Κουταβάς.

“Το όλο εγχείρημα στηρίζουν και οι επιχειρηματίες του νησιού, ξενοδοχεία και εστιατόρια, κάνοντας προσβάσιμες τις επιχειρήσεις τους σε άτομα με αναπηρία.” 

Οι κάτοικοι σέβονται τις ειδικές ράμπες, τους διαδρόμους για οπτική αναπηρία που υπάρχουν σχεδόν παντού στο νησί, όπως και τις θέσεις parking για ΑμεΑ.

«Τα δικαιώματα του ταξιδιού και της αναψυχής, είναι δικαιώματα για όλους»!

«Τα δικαιώματα του ταξιδιού και της αναψυχής, είναι δικαιώματα για όλους»!

Επιπλέον ο δήμος Σύρου διαθέτει ηλεκτροκίνητα scooter, συστήματα καθοδήγησης ατόμων με προβλήματα όρασης, και άλλο εξοπλισμό, τον οποίο φρόντισε να έχει τοποθετήσει από την προηγούμενη καλοκαιρινή σεζόν. Στο δημαρχείο της Σύρου, όπως αναφέρει και ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού, “Θέλουμε να κάνουμε τη Σύρο προσβάσιμη και σε άτομα με προβλήματα όρασης. Σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αρωγή έλαβε χώρα μια δράση για να ευαισθητοποιήσουμε την τοπική κοινωνία και τους επιχειρηματίες ώστε να προσαρμόσουν τις υπηρεσίες τους ανάλογα.”

Πολιτισμός και Αθλητισμός…

Το Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης, που αναδεικνύει την πλούσια ιστορία του τόπου αλλά και ολόκληρης της χώρας με τον εξοπλισμό του, είναι προσβάσιμο για άτομα με κινητικά προβλήματα. Το κεντρικό θέατρο του νησιού, το Θέατρο Απόλλων, είναι επίσης προσβάσιμο με ειδικές ράμπες, και δέχεται πολλές παραστάσεις σε περιοδεία στη νησιωτική Ελλάδα. Αναβατήρας έχει προστεθεί και στο Δημαρχιακό Μέγαρο Ποσειδωνείας, ένα πανέμορφο δείγμα αρχιτεκτονικής και στον Ιερό Μητροπολητικό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου, που ξεχωρίζει στην ελληνική Ορθοδοξία. 

Αξιοσημείωτα: Κατασκευάζεται ένα εργαλείο που θα επιτρέπει την εικονική περιήγηση στα ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία του νησιού, με στόχο την προώθηση της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς σε όλους, ανεξαρτήτως της απόστασης. 

Σε αυτό το βίντεο παρουσιάζονται οι υποδομές της Σύρου και οι δραστηριότητες στις οποίες μπορούν να λάβουν μέρος τα ανάπηρα άτομα

Όπως αναφέρεται και στο παραπάνω βίντεο, υπάρχει επιπλέον προσβασιμότητα σε σπορ όπως η ιππασία, διάφορα σπορ του νερού όπως water-ski που διεξάγονται σε συνεννόηση με τοπική επιχείρηση.

«Επίσης, κάθε χρόνο στις αρχές Ιουλίου που γίνεται το Aegean Ball Festival στη Σύρο, ένα φεστιβάλ που αφορά το μπάσκετ, στο οποίο λαμβάνουν μέρος και πολλοί αθλητές με αμαξίδιο.», αναφέρει ο Νίκος Λειβαδάρας.

Επιπλέον πληροφορίες για την προσβασιμότητα μπορείτε να βρείτε σε σχετικές ενημερωτικές πινακίδες στην Άνω Σύρο, στο Δημαρχείο και στην ιστοσελίδα του δήμου για τη χρήση των αναβατήρων, ενώ με τη δωρεάν εφαρμογή για το κινητό Syros Access Point μπορείτε να ανακαλύψετε όλα τα σημεία ενδιαφέροντος του νησιού, τα καταλύματα και τα εστιατόρια που είναι προσβάσιμα σε ΑμεΑ.

“Όραμά μας είναι το νησί μας να διασφαλίσει την δυνατότητα αυτών των μελών της κοινωνίας μας να απολαμβάνουν υπηρεσίες στη βάση της ίσης μεταχείρισης, των ίσων ευκαιριών και της αποφυγής οποιουδήποτε είδους περιορισμού και κοινωνικού αποκλεισμού τους.” -Αντιδήμαρχος Τουρισμού.

Γράφει: η Νάνσυ Παναγουλοπούλου – Δημοσιογράφος

Επιμέλεια: Πόπη Μάλεση – B.A, M.A Psychology

Πηγές:

https://www.travel.gr/how_to_travel/i-syros-ginetai-prosvasimi-se-oloys-xy/

https://www.koinignomi.gr/news/politiki/politiki-syros/2022/03/21/exoplizetai-egkairos-i-syros-gia-tin-prosvasimotita.html

https://nevronas.gr/synenteyxeis/ta-dikaiomata-toy-taxidioy-kai-tis-anapsychis-einai-dikaiomata-gia-oloys/

https://www.grtimes.gr/ellada/syros-ena-nisi-filiko-gia-ta-atoma-me

https://www.syrosisland.gr/syros-transport/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *