NEVRONAS LOVES

SEATRAC: Η Τεχνολογία για την Αυτόνομη Πρόσβαση Ατόμων με Αναπηρία στη Θάλασσα

Τα Άτομα με Άναπηρία έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν μέτρα που θα εξασφαλίζουν την αυτονομία τους και την ισότιμη συμμετοχή στη ζωή. Αποτελεί επιταγή του Συντάγματος, και είναι δείγμα πολιτισμού για μια κοινωνία να μεριμνά για όλους τους πολίτες.

Το να απολαμβάνουμε την θάλασσα είναι κάτι σημαντικό και σίγουρα αναγκαίο, τόσο για την ψυχική όσο και την σωματική μας υγεία.

Για κάποιους αυτή η μικρή απόλαυση προϋποθέτει μια ολόκληρη διαδικασία οργάνωσης και για να πραγματοποιηθεί χρειάζεται η βοήθεια τρίτων.

 

Η ΤΟΒΕΑ είναι μια εταιρεία που ιδρύθηκε το 2012 με δραστηριότητα στο σχεδιασμό και την παραγωγή ειδικών κατασκευών που στοχεύουν στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των κινητικά ανάπηρων.

Πρόκειται για έναν “τεχνοβλαστό” του Πανεπιστημίου Πατρών και προέκυψε από προϊόν έρευνας που διενεργήθηκε στο Εργαστήριο Τεχνικής Μηχανικής και Ταλαντώσεων, το 2009. Το πρόγραμμα περιελάμβανε το σχεδιασμό και την κατασκευή μιας συσκευής που θα παρείχε την δυνατότητα στους κινητικά ανάπηρους να αποκτήσουν πρόσβαση στη θάλασσα. Το πρόγραμμα ανατέθηκε από την Περιφέρεια Αχαΐας.

Ύστερα από την επιτυχή έκβαση του προγράμματος, η δουλειά συνεχίστηκε και η συσκευή εξελίχθηκε στο προϊόν SEATRAC έτοιμο για εμπορική χρήση.

Παράλληλα, η ανάγκη για άλλες συσκευές και προϊόντα, τα οποία σχετίζονται με το θέμα της βελτίωσης της ζωής των αναπήρων διαρκώς μεγάλωνε και έτσι ήρθε η ίδρυση της εταιρείας, οι δραστηριότητες της οποίας είναι εκτός των δραστηριοτήτων του Εργαστηρίου και του Πανεπιστημίου γενικότερα.

 

Ιδρυτές της ΤΟΒΕΑ είναι ο Ιγνάτιος Φωτίου και ο Γιώργος Σωτηριάδης…

 

“Ξεκίνησε όταν ήμασταν παιδιά. Σε όλους μας άρεσε να διαλύουμε και να συναρμολογούμε πράγματα, παρόλες τις αντιρρήσεις των γονιών μας. Ευτυχώς υπήρχε ένα επάγγελμα που βοηθούσε να διοχετεύσουμε τις εγγενείς τάσεις μας, η μηχανολογία.

Δεν μας αρκούσε να φτιάχνουμε πράγματα. Θέλαμε να είναι κάτι πιο χρήσιμο. Θέλαμε να είναι κάτι που αλλάζει ζωές. Αρχικά αναπηδούσαμε από τη μία ιδέα στην άλλη ώσπου βλέποντας έναν φίλο συνέβη. Βρήκαμε τον σκοπό που εκπλήρωνε όλες τις προσδοκίες μας. Ο φίλος μας είναι όπως εμείς, απλά χρησιμοποιεί ένα διαφορετικό τρόπο να κινείται. Χρησιμοποιεί αναπηρική καρέκλα. Όπως όλοι μας αγαπάει τα ελληνικά καλοκαίρια και αυτά πάντα περιλαμβάνουν την θάλασσα.

Μοιράστηκε την εμπειρία του μαζί μας, καθώς είχε κουραστεί να ζητάει βοήθεια για να μπει και να βγει από τη θάλασσα. Έπειτα από την αρχική έκπληξη πως δεν υπάρχει τίποτα στην αγορά που μπορεί να τον βοηθήσει, αρχίσαμε την προσπάθεια να δημιουργήσουμε κάτι που θα βοηθούσε.

Με τη βοήθεια του Βασίλη Κωστόπουλου και του εμπνευστή Γεράσιμου Φεσσιάν, τέως αντινομάρχη της Περιφέρειας Αχαΐας, εξασφαλίσαμε την πρώτη τοποθεσία για εγκατάσταση και όταν το προϊόν ήταν έτοιμο για εμπορική χρήση ιδρύσαμε την ΤΟΒΕΑ το 2012 ώστε να συνεχίσει την εξέλιξη και ανάπτυξη περισσοτέρων προϊόντων.”

sea track tobea

 

 

Το καινοτόμο έργο SEATRAC στοχεύει στην υλοποίηση μιας διάταξης που δίνει τη δυνατότητα σε άτομα με κινητικά προβλήματα στα κάτω άκρα να εισέρχονται στη θάλασσα χωρίς τη βοήθεια άλλου ατόμου.

 

 

 

Τα χαρακτηριστικά του SEATRAC είναι:

 

  • Παροχή πλήρους αυτονομίας σε ΑμεΑ για την πρόσβαση τους στη θάλασσα
  • Ασφαλές για χρήστες και άλλους λουόμενους
  • Χωρίς αλλοιώσεις στο φυσικό περιβάλλον
  • Φιλικό προς το περιβάλλον, ενεργειακά αυτόνομο (ηλιακή ενέργεια)
  • Ευκολία στην μεταφορά και στην αποθήκευση (3m2 χρειάζονται για να αποθηκευτεί ένα SEATRAC).

Βρείτε ένα SEATRAC κοντά σας…

 

 

Με πληροφορίες από: https://tobea.gr/

Επιμέλεια – Παρουσίαση: Νίκος Παγίδας – Εργοθεραπευτής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *