Η ΤΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Όταν οι ανάπηροι αποφασίζουν να πάνε διακοπάρες: Cool Crips on Tour

Ήρθε ο Σεπτέμβριος ο μήνας που περιμένουν καρτερικά διατροφολόγοi, personal trainer, life coach και λοιποί μύστες της αυτοβελτίωσης, για να μας τραβήξουν μακριά  από τις αμαρτίες του καλοκαιριού.

 

του Βαγγέλη Καρατζά – Πατέρας παιδιού στο Φάσμα του Αυτισμού

 

Οπότε σαν πράξη αντίστασης αποφάσισα αντί για σειρά ή ταινία να παρουσιάσω μια διαδικτυακή ταξιδιωτική εκπομπή το «Cool Crips on Tour» (ναι από την σελίδα Η αναπηρία είναι κουλ)

Είναι ένα συγκινητικό οδοιπορικό δύο νέων μαχητών της ζωής (του Γρηγόρη Χρυσικού και του Σπύρου Νταντανίδη, που μας δίνουν ένα σπουδαίο μάθημα γενναιότητας μπλα μπλα… Όχι  ευτυχώς δεν είναι έτσι τα πράγματα, οι Cool Crips δεν έχουν καμιά σχέση με αυτό το αφήγημα…

Missιοn διακοπάρες…

Ο Γρήγορης και ο Σπυρος συνοδεύονται από τον παρουσιαστή της εκπομπής, κωμικό Χρήστο Πέτρου (που μετατρέπεται σιγά σιγά σε προσωπικό βοηθό) και τον προσωπικό βοηθό Χρήστο Πετσάνη που μετατρέπεται σε κωμικό…

Σκοπός της εκπομπής είναι να δούμε πόσο προσβάσιμα είναι τα νησιά σε χρήστες αναπηρικού αμαξιδίου (καθώς και οι πρωταγωνιστές να κάνουν μπάνια, να τρώνε ανελέητα, να δοκιμάζουν ποτάρες και να λένε περισσότερα μα….α ακόμα και από ήρωα ταινίας του Γιάννη Οικονομίδη).

Το μαγευτικό γκαράζ…

Ο Σπύρος είχε την ευλογία να περάσει το ταξίδι Βόλος-Σκιάθος (αλε ρετούρ εννοείται) στο μαγευτικό γκαράζ του βαποριού, κλεισμένος στο βανάκι της ομάδας. Γιατί; Λεπτομέρειες… Δεν υπήρχε ασανσέρ για το κατάστρωμα. Άλλωστε η θάλασσα είναι υπερτιμημένη και το λέει και το τραγούδι: «στα υπόγεια είναι η θέα…»

Η παρέα αποφασίζει να το ρίξει έξω, γιατί άλλωστε  είναι γνωστό ότι δεν παίζει πάρτι στο νησί αν δεν πας σε μοναστήρι. Μικρή λεπτομέρεια ο δήμαρχοςτου νησιού είχε διαβεβαιώσει ότι η μονή είναι προσβάσιμη, όπως διαπιστώνει η παρέα είναι «παραλίγο προσβάσιμη». Όπως «σχεδόν» προσβάσιμη ήταν και η παραλία που πήγαν (δεν φτάνει μόνο το seatack, νιώστε λίγο πια) Παρόλα αυτά, το νησί όμορφο και σχετικά προσβάσιμο με αρκετές ράμπες.

You have not been to… Syros

Στο ταξίδι προς τη Σύρο, είναι ευκαιρία να δείτε πως ένα απόλυτα προσβάσιμο πλοίο γίνεται προσωρινά μη προσβάσιμο γιατί είμαστε αδάμαστο γένος και δεν ακολουθούμε τις πρέπουσες  διαδικασίες.

Η Σύρος όμως πανέμορφη, σταυροδρόμι πολιτισμών και θρησκειών και ένα από τα πιο προσβάσιμα μέρη στην Ελλάδα. Και όμως ο Γρηγόρης τα κατάφερε και βρήκε ένα καλντερίμι με πλακόστρωτο, σε μια διαδρομή για τα αναπηρικά αμαξίδια ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα λόγω των δονήσεων.

Έχω την εντύπωση ότι το επιτυχημένο μοντέλο προσβασιμότητας της Σύρου το έχουν πάρει δεκάδες δήμαρχοι σε όλη την Ελλάδα, το έχουν μελετήσει πάρα πολύ σχολαστικά, έχουν δει ότι ότι είναι εφαρμόσιμο και αποφασίσαν: «Πού να τρέχεις τώρα άστο, ας κάνουμε καλύτερα καμία 500ριά εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια της ελληνικής επανάστασης, τα 100 χρόνια της Μικρασιατικής καταστροφής, τα 2613 έτη από την αποπλάνηση του Γανυμήδη και άλλα τέτοια ελληνοπρεπή.

Πραγματικότητα και πλάκα…

Σε κανέναν ενήλικα δεν είναι ευχάριστο να πρέπει να αλλάξει πάνα στο καράβι, να προσπαθεί συνέχεια για τα αυτονόητα ή και οι άλλοι να μιλάνε μόνο στον βοηθό του, λες και ο ανάπηρος είναι αόρατος, αλλά όπως βλέπουμε συμβαίνουν και αυτά.

Κι όμως επικρατεί ο χαβαλές: η ηρωική σκηνή που κατεβαίνουν από το πλοίο με το μπαρουτοκαπνισμένο λάβαρο των Cool Crips, η μουσική παραλλαγή του Τιτανικού που συνοδεύει τις πιο άσχετες σκηνές και βέβαια η επική σκηνή στο bonus επεισόδιο με το ηχητικό απόσπασμα από την τουαλέτα…

Καταδικάζω απερίφραστα την εκπομπή…

Εντάξει μπορεί να έμαθα 5 πράγματα, μπορεί να γέλασα, μπορεί να περιμένω εναγωνίως το επόμενο επεισόδιο στη Μύκονοοοοο, αλλά που είναι η μιζέρια και η δυστυχία που ξέρουμε και εμπιστευόμαστε στην Ελλάδα;

Πλατινέ μαλλί, αστεία, πάρτι, memes και τώρα διακοπές; Δεν κάνουμε δουλειά έτσι Cool Crips…

 Αν δεν βάλετε κουστούμια και γραβάτες δεν σας βλέπω… ούτε σε Βουλή ούτε σε ευρωβουλή…

 

Δείτε το trailer και λεπτομέρειες εδώ…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *