Η πλαγιοκεφαλία υφίσταται όταν το σχήμα της κεφαλής του βρέφους αλλάζει και γίνεται πιο επίπεδο συνήθως στο πίσω και πλάι μέρος του κεφαλιού, προκαλώντας ασυμμετρία. Κάποιες φορές μπορεί να συνδιάζεται και με ασυμμετρία στο πρόσωπο.
της Κλέλιας Νικολοπούλου – Παιδιατρική Φυσικοθεραπεύτρια
Η πλαγιοκεφαλία θέσεως είναι η πιο γνωστή μορφή πλαγιοκεφαλίας και δημιουργείται όταν ασκείται παρατεταμένη πίεση σε ένα συγκεκριμένο σημείο του κεφαλιού. Τις περισσότερες φορές αυτό συμβαίνει επειδή μέσα στην ημέρα το μωρό παραμένει αρκετή ώρα ανάσκελα, ξαπλωμένο στην πλάτη του. Πιο σπάνια δημιουργείτε μέσα στην μήτρα ή κατά τον τοκετό λόγω των πιέσεων που δέχετε το κρανίο την ώρα της εξώθησης. Αυτό συμβαίνει επειδή το κρανίο του νεογέννητου είναι πολύ εύπλαστο ιδιαίτερα τους πρώτους 9-10 μήνες.
Τι περιλαμβάνει η φυσικοθεραπευτική παρέμβαση:
- Αξιολόγηση του σχήματος της κεφαλής.
- Συμβουλευτική γονέων.
- Ενδυνάμωση και επιμήκυνση των μυικών ομάδων στον λαιμό.
- Ειδικός εξοπλισμός όπως νάρθηκες/ βρεφικό κράνος και μαξιλάρια πλαγιοκεφαλίας.
Πότε πρέπει να ξεκινήσω φυσικοθεραπεία:
Έρευνες δείχνουν ότι μπορούμε να επιτεύξουμε πιο γρήγορα και καλύτερα αποτελέσματα διόρθωσης της πλαγιοκεφαλίας από τους πρώτους 2 μήνες έως και τον 9-10 μήνα. Μετά από αυτό το διάστημα υπάρχει ακόμα περιθώριο για διόρθωση αλλά τα αποτελέσματα είναι πιο αργά και δύσκολα. Αυτό οφείλεται στις ενώσεις του κρανίου που ονομάζονται ραφές και οι οποίες αρχίζουν να συνενώνονται περισσότερο μετά τους 10 μήνες μειώνοντας την ελαστικότητα του κρανίου.
Επομένως, θα πρέπει να απευθυνθείτε στον παιδίατρο σας αμέσως μόλις παρατηρήσετε αλλαγές στο σχήμα του κεφαλιού του μωρού σας. Ο παιδίατρος θα σας παροτρύνει να συμβουλευθείτε ένα εξειδικευμένο παιδιατρικό φυσικοθεραπευτή εάν κρίνει ότι το μωρό σας θα επωφεληθεί από περαιτέρω θεραπευτική παρέμβαση.
Συμβουλές για να διορθώσω την πλαγιοκεφαλία θέσεως:
- Προσπαθήστε να μειώσετε το χρόνο που περνάει το μωρό σας ξαπλωμένο στην πλάτη του (ύπτια θέση).
- Κατά την διάρκεια της ημέρα και μόνο όταν το μωρό σας είναι ξύπνιο, βάλτε το μωρό σας να περνάει όσο τον δυνατόν περισσότερο χρόνο ξαπλωμένο στην κοιλιά του (μπρούμυτα θέση).
- Μειώστε τον χρόνο που περνάει το μωρό σας ξαπλωμένο στο κάθισμα αυτοκινήτου.
- Χρησιμοποιήστε το μαξιλάρι πλαγιοκεφαλίας για το διάστημα που το μωρό σας βρίσκετε στην ύπτια θέση.
- Εφόσον δεν διαταράσσεται τον ύπνο του μωρού, προσπαθείστε να τοποθετείτε το κεφαλάκι του μωρού σας στραμμένο προς την πλευρά που δεν είναι πιο επίπεδη.
- Τοποθετήστε μία πετσέτα τυλιγμένη κάτω από το στρώμα του κρεβατιού του μωρού σας στο σημείο που βρίσκεται το κεφάλι του μωρού ώστε το στρώμα να είναι σε κλίση περίπου 45 μοιρών. Προσοχή! Μην τοποθετείτε πετσέτες, μαξιλάρια ή λούτρινα πάνω στο στρώμα καθώς υπάρχει ο κίνδυνος ασφυξίας.
- Βάλτε το μωρό σας να περνάει χρόνο ξαπλωμένο στο πλάι όταν παίζει.
- Υπάρχουν ειδικές ασκήσεις που μπορεί να σας δείξει ένας εξειδικευμένος παιδιατρικός φυσικοθεραπευτής και που μπορείτε να κάνετε χρησιμοποιώντας έναν καθρέφτη ή μια μπάλα πιλάτες.
Διαβάστε ακόμη…
Σε ποιά ηλικία περπατούν τα μωρά;
Γράφει: η Κλέλια Νικολοπούλου – Παιδιατρική Φυσικοθεραπεύτρια