ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

JU DO (Τζούντο)… Η οδός της Ηπιότητας και της Ευγένειας!

Το τζούντο γράφεται με δύο Ιαπωνικούς χαρακτήρες, το JU είναι η ηπιότητα και το DO η οδός (δρόμος), δηλαδή η οδός της ηπιότητας – ευγένειας. Το Τζούντο είναι κάτι παραπάνω από μια τέχνη επίθεσης και άμυνας. Είναι ένας τρόπος ζωής!

 

του Μηνά Φιλίππου – Γυμναστής – Προπονητής Τζούντο

 

Προκειμένου να γίνει κατανοητή η σημασία της ηπιότητας- ευγένειας, στο τζούντο, ας πούμε ότι μπροστά μου στέκεται ένας άνθρωπος με δύναμη <δέκα> και ότι η δική μου δύναμη είναι μόνον <επτά>. Αν με σπρώξει όσο πιο δυνατά μπορεί, είναι βέβαιο ότι θα υποχωρήσω ή θα πέσω κάτω, ακόμα και αν αντισταθώ με όλη μου την δύναμη. Αν όμως, αντί να του αντισταθώ, υποχωρήσω μέχρι του σημείου που με έχει σπρώξει, αποτραβώντας το σώμα μου και διατηρώντας την ισορροπία μου, ο αντίπαλός μου χάνει τη δική του ισορροπία. Αδύναμος πλέον από την έλλειψη ισορροπίας, δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει όλη του την δύναμη που από το <δέκα> θα έχει πέσει στο <τρία>. Επειδή εγώ θα έχω την ισορροπία μου, η δύναμη μου παραμένει στο <επτά>. Τώρα είμαι πλέον δυνατότερος από αυτόν και μπορώ να τον νικήσω χρησιμοποιώντας μόνον τη μισή από την δική μου δύναμη.

Ακόμα και αν είστε δυνατότερος από τον αντίπαλο σας, είναι καλύτερα πρώτα να υποχωρήσετε. Αν το κάνετε, διατηρείτε την ενέργεια σας, ενώ παράλληλα εξουθενώνετε τον αντίπαλο σας.

Υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι είναι από την φύση τους ευερέθιστοι και επιτρέπουν στον εαυτό τους να εξαγριωθεί ακόμα και για τους πιο ασήμαντους λόγους. Το Τζούντο μπορεί να βοηθήσει τέτοιους ανθρώπους να μάθουν να ελέγχουν τον εαυτό τους. Μέσω της άσκησης, σύντομα συνειδητοποιούν ότι ο θυμός είναι σπατάλη ενέργειας και ότι έχει μόνο αρνητικά αποτελέσματα στον εαυτό τους.

 

 

Άλλοι άνθρωποι, έχουν έλλειψη εμπιστοσύνης στον εαυτό τους λόγω αποτυχιών του παρελθόντος. Το Τζούντο μας διδάσκει  να αναζητούμε την καλύτερη οδό δράσης, ανεξάρτητα των συνθηκών και ότι η ανησυχία είναι σπατάλη ενέργειας. Ένας άνθρωπος ο οποίος έχει αποτύχει και ένας ο οποίος βρίσκεται στην επιτυχία βρίσκονται ακριβώς στην ίδια θέση. Πρέπει και οι δύο να αποφασίσουν την επόμενη κίνηση τους, να επιλέξουν την πορεία που θα τους οδηγήσει στο μέλλον.

Άλλοι που μπορούν να ωφεληθούν από την άσκηση στο τζούντο, είναι οι χρονίως ανικανοποίητοι, που μέμφονται τους συνανθρώπους τους για πράγματα τα οποία είναι στην ουσία δικά τους ελαττώματα. Οι άνθρωποι αυτοί, συνειδητοποιούν ότι η αρνητική αντίληψη λειτουργεί αντίθετα προς την αρχή της μέγιστης αποτελεσματικότητας.

 

Το Τζούντο είναι μια πνευματική και σωματική πειθαρχία, τα μαθήματα της οποίας είναι άμεσα εφαρμόσιμα στη διαχείριση των καθημερινών μας υποθέσεων. Η βασική αρχή του Τζούντο είναι η αρχή της μέγιστης αποτελεσματικότητας στην χρήση ισχύος. Αρχή, η οποία (όσο περίεργο κι αν φαίνεται) οδηγεί σε μία πιο ευγενή ζωή!!!

 

Βρείτε Αθλητικούς Συλλόγους που λειτουργούν τμήματα πολεμικών τεχνών εδώ…

 

Γράφει: ο Μηνάς Φιλίππου – Γυμναστής – Προπονητής Τζούντο

Επιμέλεια: Πόπη Μάλεση – B.A, M.A Psychology

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *