ΑΡΘΡΑ

Οι ταινίες που θα δούμε στο 2ο Nevronas FESTival!

Το 2o Nevronas FESTival Φεστιβάλ Συμπεριληπτικών Παραστατικών Τεχνών και Καλλιτεχνικής Διάδρασης ξεκινά την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου και θα έχουμε όλοι μαζί την χαρά, να δούμε ακόμα περισσότερες ταινίες, που μας θυμίζουν όλα αυτά που μας ενώνουν, αλλά και να γνωρίσουμε τους συντελεστές τους!

 

του Βαγγέλη Καρατζά – Πατέρας αυτιστικού παιδιού

 

Το τετραήμερο 5-6-7-8 Οκτωβρίου κάθε απόγευμα στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων θα γίνεται προβολή ταινιών και συζήτηση με τους δημιουργούς αλλά και τους ανθρώπους που έκαναν δυνατή την υλοποίηση τους. Τα πρωινά μέχρι το μεσημέρι οι μικροί μας φίλοι θα “ταξιδέψουν” κινηματογραφικά με το “Παραμύθι Χωρίς Όρια”.

Κλείστε Εισιτήρια εδώ…

Οι Ταινίες του Φεστιβάλ

Πέμπτη 5/10/23 19:30
«Η Ζωγραφιά του Θεού»: Μια τρυφερή κωμωδία για ένα κορίτσι ΑμεΑ που άλλαξε τον κόσμο.

“Η Ζωγραφιά του Θεού” είναι βασισμένη στο βραβευμένο ομότιτλο θεατρικό έργο του Ιάκωβου Μυλωνά.  Μια συγκινητική κωμωδία, που δείχνει τι αλλαγές μπορεί να επιφέρει σε μια οικογένεια, η έλευση ενός παιδιού με αναπηρία και πόσες υπέροχες στιγμές μπορούμε να ζήσουμε μαζί του, αν βάλουμε πάνω απ’ όλα την αγάπη!  Μια διεισδυτική ματιά στον κόσμο των ΑμεΑ και στον περίγυρο τους.  Η ταινία συνδυάζει την κωμωδία, τη συγκίνηση, τον προβληματισμό και την τελική κάθαρση.  Ένα έργο που δείχνει ότι αυτά τα παιδιά δεν είναι παιδιά ενός κατώτερου Θεού.

Ο Δημήτρης γυρνάει στην Ελλάδα μετά το θάνατο της μητέρας του για να βάλει σε ίδρυμα την ανάπηρη αδερφή του,  ώστε να ζήσει τον έρωτα του με τη Στέλλα.  Η ζωή όμως έχει διαφορετική άποψη.  Στο πατρικό τον περιμένουν εκπλήξεις που θα ανατρέψουν ολοκληρωτικά την προσωπική του ζωή και την κοσμοθεωρία του.  Στη συνέχεια κωμικά περιστατικά, εκβιασμοί, ίντριγκες και έρωτες θα συνθέσουν ένα γαϊτανάκι αποκαλύψεων και καταστάσεων που δύσκολα θα ξεμπερδευτούν.

  • Σενάριο: Ιάκωβος Μυλωνάς
  • Σκηνοθεσία-Διευθυντής φωτογραφίας: Γιάννης Καλογερόπουλος
  • Ηθοποιοί: Ιάκωβος Μυλωνάς, Νανά Τζαβάρα, Έυη Καραδήμα, Στεφανία Γκουρνέλου, Σπύρος Μπιμπίλιας, Χρήστος Μπίλιας, Ευτυχία Μελή, Μαίρη Ανανιάδου
  • Παραγωγή: Unreality Pictures.

1η φορά ΑμεΑ πρωταγωνίστρια σε ελληνική ταινία: Η Ζωγραφιά του Θεού

Η προβολή και συζήτηση με τους συντελεστές της ταινίας “Η Ζωγραφιά του Θεού” ξεκινάει στις 19:30.

Υπηρεσίες Προσβασιμότητας από την HandsUp:
με διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα (ΕΝΓ) κατά τη διάρκεια της συζήτησης

Παρασκευή 6/10/23 19:30
«Ένας κόσμος, δύο όψεις»:  Μια μοναδική ταινία για την αναπηρία!

Το «Ένας κόσμος, δύο όψεις» κινείται στα όρια του Κοινωνικού Ντοκυμαντέρ και της αυτοβιογραφίας, με στοιχεία από inspirational and self-improvement movies (self help documentary). Κυρίως, όμως, η ταινία είναι όνειρο και έμπνευση της πρωταγωνίστριας, Παρασκευής Σαλαβγιά.

Γεννημένη πρόωρα με εγκεφαλική παράλυση, αριστερή ημιπληγία λόγω πρόωρου τοκετού, η Παρασκευή έδωσε το δικό της αγώνα μακριά από τα δικά μας μάτια, «τυλιγμένη» από την αγάπη της οικογένειάς της.
Τον έδωσε για χρόνια τόσο επιτυχημένα, που η αναπηρία της σχεδόν πέρασε στην περιοχή του αόρατου, στον κόσμο της «αόρατης» αναπηρίας. Η ίδια δεν ήθελε να μείνει εκεί. Όνειρο της είναι να μιλήσει σε όλους τους ανθρώπους με δυσκολίες και στις οικογένειες τους. Να τους προτρέψει να αναζητήσουν επιλογές, να βρουν τρόπους ενδυνάμωσης και να χαρούν τη ζωή.

  • Σενάριο: Παρασκευή Σαλαβγιά, Ζαχαρίας Σπανός
  • Σκηνοθεσία: Ζαχαρίας Σπανός
  • Παραγωγή: PAOK Action
  • Αφήγηση: Γιώργος Καπουτζίδης

Σε μια μοναδική ταινία για την αναπηρία η Παρασκευή Σαλαβγιά επιλέγει το Μπορώ

Η προβολή και συζήτηση με τους συντελεστές της ταινίας “Η Ζωγραφιά του Θεού” ξεκινάει στις 19:30.

Υπηρεσίες Προσβασιμότητας από την HandsUp:
με διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα (ΕΝΓ) κατά τη διάρκεια της συζήτησης

Σάββατο 7/10/23 19:30
«Η Ρουτίνα»: Η ελληνική ταινία που καταλαβαίνει τον Αυτισμό

«Η ΡΟΥΤΙΝΑ» είναι μια Ελληνική Ταινία μικρού μήκους για τον αυτισμό. Η συμβίωση με τον Βαγγέλη, δεν είναι εύκολη. Η οικογένεια του προσπαθεί να μην διαταράξει την καθημερινότητά του, ώστε να τηρείται το πρόγραμμά του και να μην αλλάζει η ρουτίνα του. Από την άλλη πλευρά, οι έντονοι ρυθμοί της ζωής του Γιάννη δεν του αφήνουν περιθώρια για κατανόηση και ενσυναίσθηση. Ένα ξαφνικό γεγονός θα είναι ο συνδετικός κρίκος που θα ενώσει τους δυο ήρωές μας σε μια ταινία μικρού μήκους, που μας υπενθυμίζει πως όταν η αποδοχή υπερισχύει, η ζωή μπορεί να γίνει ακόμη καλύτερη.
Παίζουν οι: Φωτεινή Ντεμίρη, Τάκης Παπαματθαίου, Ιάσονας Παπαματθαίου, Γιάννης Γρανίδης, Μαρία Τσάκωνα, Κατερίνα Βούρτση & Κωνσταντίνος Σκύλος.
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Άντζους.
Σενάριο / Παραγωγή: Καλλιόπη Βίλλυ Κωτούλα.
Διεύθυνση Φωτογραφίας / Μοντάζ: Νίκος Κακωνάς.
Σκηνογραφία / Ενδυματολογία: Δέσποινα Ράπτη.
Μακιγιάζ/ Special Effects: Ελευθερία Σαββοπούλου, Αγγελική Ξηρού / Δώρα Γαλανού, Στέλλα Μπανάκου.
Ήχος / Sound Design: Ανδρέας Ντρούλιας.
Μουσική: Θέμης Βασιλείου & Φάνης Πρωτοπαπαδάκης. Εκτέλεση Παραγωγής: Greenstudios. Creative Icon Films 2015

Η ελληνική ταινία που καταλαβαίνει τον Αυτισμό: «Η Ρουτίνα»

Κυριακή 8/10/23 19:30
“HANDBRAKE”, μια μικρού μήκους ταινία για την προσβασιμότητα στην Αθήνα

  • Στο HANDBRAKE δύο νέες Αθηναίες από διαφορετικές αφετηρίες και με διαφορετικά μεταφορικά μέσα, εξετάζουν που ξεκινά και που τελειώνει η αναπηρία. Η ανεξαρτησία και η αυτονομία που αισθάνονται μέσα στο σπίτι τους καταρρέει όταν καλούνται να αντιμετωπίσουν μια σχεδόν απροσπέλαστη πόλη και τους ανθρώπους που την αποτελούν.
  • Τι εμπόδια μπορεί να συναντήσει μια ποδηλάτισσα στους αθηναϊκούς δρόμους;
  • Τι πραγματικά συμβαίνει όταν λέμε «για 5’ θα το αφήσω, σιγά μην περάσει κανείς»;
  • Πώς διαχειρίζεται ένα ανάπηρο άτομο μια μη προσβάσιμη πόλη;
  • Είναι η έλλειψη προσβασιμότητας ένα πρόβλημα που αφορά μόνο τους ανάπηρους ανθρώπους;

Σε αυτά τα ερωτήματα επιχειρεί να απαντήσει το HANDBRAKE μέσα από μια σύγχρονη, σύντομη και φρέσκια ιστορία μυθοπλασίας που ακολουθεί τις δύο πρωταγωνίστριες της ιστορίας, τη Σήλια και τη Μελίνα, μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα στην Αθήνα.

To αμαξίδιο ή η comfort zone μας, για μας που το χρησιμοποιούμε, αποτελεί  ένα εργαλείο που μας οδηγεί πιο άμεσα στο δρόμο προς την αυτονομία. Ωστόσο συχνά ξεχνάμε ότι μπορούμε να υπάρξουμε και να αλληλεπιδράσουμε και χωρίς αυτό και πως στο τέλος ταυτιζόμαστε ολοκληρωτικά με αυτή τη συνθήκη. Όμως δεν είμαστε μόνο αυτό. Στο τέλος της κάθε μέρας θα είσαι πάντα εσύ (στο κρεβάτι σου πιθανότατα) χωρίς αυτές τις 4 ρόδες. Γι’ αυτό ας  μάθουμε, πρώτα σε μας και μετά στους άλλους, πως να «φοράμε» το αμαξίδιο και όχι να μας «φοραει» αυτό». -Πατρίτσια Τόσκα

H Πατρίτσια Τόσκα γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από το τμήμα της Φαρμακευτικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι παραολυμπιακή αθλήτρια της ξιφασκίας στην ομάδα του Παναθηναϊκού. Ωστόσο, ως άτομο και με καλλιτεχνική φύση, ασχολήθηκε με το τραγούδι σπουδάζοντας παράλληλα μιούζικαλ. Από τα φοιτητικά της χρόνια ως και σήμερα έχει συμμετάσχει σε ποικίλες εθελοντικές δράσεις όπως το TedX καθώς και στο συμπεριληπτικό project  του “Kyma Project”. Την περίοδο 2022-2023 συνδημιουργεί το “HANDBRAKE”, μια μικρού μήκους ταινία για την προσβασιμότητα στην Αθήνα, στην οποία και πρωταγωνιστεί.

Μια καλοκαιρινή ημέρα δύο άγνωστες μεταξύ τους Αθηναίες διεκδικούν το χώρο τους σε μια μη προσβάσιμη πόλη.

Η Αντιγόνη Καρνεσιώτη γεννήθηκε το 1991 στην Αθήνα. Σπούδασε στο ΦΠΨ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ενώ απασχολούνταν εθελοντικά ως σύμβουλος προσβασιμότητας σε μια μη κυβερνητική οργάνωση και ως βοηθός αναπήρων φοιτητών/ριών στη Μονάδα Προσβασιμότητας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Σήμερα μοιράζει το χρόνο της μεταξύ ενός σχολείου στο οποίο εργάζεται ως ειδική μαθησιακών διαφορών και συμπερίληψης, και ενός φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους, στο οποίο εργάζεται ως υπεύθυνη της ομάδας εθελοντ(ρι)ών. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια σεναρίου και σκηνοθεσίας και ασχολείται με τη φωτογραφία και την κινούμενη εικόνα στον ελεύθερο της χρόνο. Το HANDBRAKE αποτελεί την πρώτη της σκηνοθετική και σεναριακή απόπειρα.

Από 5/10 έως 8/10 κάθε πρωί στις 10:00
«Παραμύθι Χωρίς Όρια» για παιδιά με προβλήματα όρασης από την Αμυμώνη

Η Δράση «Παραμύθι Χωρίς Όρια» αφορά στη δημιουργία μίας ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης παραμυθιών, η οποία απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας με προβλήματα όρασης. Η βιβλιοθήκη αποτελείται από 10 παραμύθια των εκδόσεων Καλειδοσκόπιο, τα οποία αφηγούνται εθελοντές του Διαβάζω για τους Άλλους, ενώ κάποια από αυτά έχουν προσαρμοστεί κατάλληλα οπτικά, υπό τις οδηγίες του προγράμματος της Πρώιμης Παρέμβασης της Αμυμώνης ώστε να γίνονται αντιληπτά από παιδιά με προβλήματα όρασης.

Η βιβλιοθήκη παραμυθιών για παιδιά με προβλήματα όρασης μεγαλώνει!

Προβάλλονται επίσης:

Υβριδικό Ντοκιμαντέρ: “Όριο: διερευνώντας την αισθητική της πρόσβασης”

Από τον Φεβρουάριο έως τον Μάιο του 2022, οι Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο πλαίσιο των δράσεων Όλοι Μαζί Στην Όπερα, που υλοποιείται με την υποστήριξη της Alpha Bank, ανέθεσαν στο ΣΜουΘ δύο κύκλους  εκπαιδευτικών εργαστηρίων με στόχο την ενίσχυση της ενεργού συμμετοχής και ενσωμάτωσης των ατόμων με κινητικές και αισθητηριακές βλάβες στις τέχνες του μουσικού θεάτρου και του χορού:

Σύνθεση και Συμπερίληψη (βιωματικά καλλιτεχνικά εργαστήρια)
Έχοντας ως άξονα τη συμπερίληψη και την προσβασιμότητα, τα εργαστήρια αυτά απευθύνθηκαν σε ενήλικες, με ή χωρίς αναπηρία, που αγαπούν τις παραστατικές τέχνες και αναζητούν την καλλιτεχνική δημιουργία.
Υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτών του ΣΜουΘ (Κώστας Λαμπρούλης, Δέσποινα Μπουνίτση, Φίλιππος Ζούκας), oι συμμετέχοντες κλήθηκαν να αξιοποιήσουν την προσωπική, αυθόρμητη έκφραση και τις εμπειρίες τους, και να αξιοποιήσουν τα εργαλεία έκφρασης και προσβασιμότητας του εργαστηρίου, δημιουργώντας μικρές παραστάσεις για μια νέα αισθητική της πρόσβαση. Το αποτέλεσμα ήταν μια ταινία μικρού μήκους με τίτλο «ΟΡΙΟ», η οποία καταγράφει την δημιουργική διαδικασία ενσωματώνοντας τις παραχθείσες παραστάσεις.
Στα εργαστήρια συμμετείχαν επίσης η Ομάδα ΘΕΑΜΑ και η Exis Dance Company.

Αισθητική της Πρόσβασης (εκπαιδευτικά σεμινάρια)
Οι εκπαιδευτές του ΣΜουΘ υλοποίησαν σεμινάρια για εκπαιδευτικούς καλλιτεχνικής και μη τυπικής εκπαίδευσης, αλλά και για καλλιτέχνες που ενδιαφέρονται να εντάξουν εργαλεία και μεθόδους της συμπερίληψης και της προσβασιμότητας στις πρακτικές σχεδιασμού, οργάνωσης και υλοποίησης εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δράσεων. Κεντρικός στόχος της δράσης ήταν η ανάπτυξη και η διάχυση της απαραίτητης τεχνογνωσίας για ένα περισσότερο συμπεριληπτικό και προσβάσιμο τρόπο ανάπτυξης των καλλιτεχνικών δεξιοτήτων και ενθάρρυνσης της καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Οι δράσεις υλοποιήθηκαν στις εγκαταστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Γυναίκες με αναπηρία και έμφυλη βία: SafeAble το ντοκιμαντέρ

Το SAFEable είναι ένα πλήρως προσβάσιμο ντοκιμαντέρ, που στον σχεδιασμό και την υλοποίηση του συμμετείχαν ενεργά γυναίκες με αισθητηριακή αναπηρία. Μέσα από τις αφηγήσεις τους, αποτυπώνονται οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην προσπάθεια τους να ξεφύγουν από κακοποιητικά περιβάλλοντα, ενώ διερευνάται η σχέση έμφυλης βίας και μισαναπηρισμού.

Στο ντοκιμαντέρ, εξειδικευμένοι σύμβουλοι του Κέντρου Διοτίμα μοιράζονται χρήσιμες πληροφορίες για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των κοινοτήτων, αλλά και του ευρύτερου κοινού, σχετικά με τα σημάδια της έμφυλης βίας και τους τρόπους προστασίας.

Γυναίκες με αναπηρία και έμφυλη βια: SafeAble το ντοκιμαντέρ

Κλείστε εισιτήρια εδώ…

Ολόκληρο το πρόγραμμα του φεστιβάλ εδώ…

Βρείτε τις προτεινόμενες ταινίες του nevronas.gr εδώ…

Γράφει: o Βαγγέλης Καρατζάς – Πατέρας αυτιστικού παιδιού

Επιμέλεια: Νίκος Παγίδας – Εργοθεραπευτής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *