ΑΡΘΡΑ

1η φορά ΑμεΑ πρωταγωνίστρια σε ελληνική ταινία: Η Ζωγραφιά του Θεού

Έφτασε η στιγμή επιτέλους να δούμε στους κινηματογράφους, πρωταγωνίστρια άτομο με αναπηρία σε ελληνική ταινία μεγάλου μήκους!

 

του Βαγγέλη Καρατζά – Πατέρας παιδιού στο Φάσμα του Αυτισμού

 

Η ταινία που οραματίστηκε ο γνωστός θεατρικός συγγραφέας, σκηνοθέτης και ηθοποιός Ιάκωβος Μυλωνάς είναι «Η Ζωγραφιά του Θεού» του σκηνοθέτη Γιάννη Καλογερόπουλου με πρωταγωνίστρια την Νανά Τζαβάρα και κάνει πρεμίερα την Παρασκευή 5 Μαΐου, στον Κινηματογράφο Αμαρυλλίς στις 20.30.

Είχα τη χαρά να μιλήσω με τον Iάκωβο Mυλωνά σεναριογράφο αλλά και πρωταγωνιστή της ταινίας, που βασίστηκε στο ομώνυμο θεατρικό του έργο.

Ένα χαμόγελο γεμίζει την οθόνη…

Η ταινία ξεκίνα με τον Δημήτρη, που τον υποδύεται ο Ιάκωβος Μυλωνάς, που μετά από πολλά χρόνια επιστρέφει στην Ελλάδα λόγω του θανάτου της μητέρας του. Αυτό που τον βαραίνει περισσότερο ακόμη και από την απώλεια της όμως, είναι οι αντιλήψεις του για την αναπηρία της αδερφής του.

Σιγά-σιγά, η Θεοδώρα, που υποδύεται η Νανά Τζαβάρα, με την προσωπικότητά της, το χαμόγελο που γεμίζει την οθόνη αλλά και ένας έρωτας που έρχεται να μπερδέψει ή να ξεκαθαρίσει τα πράγματα (ανάλογα πως το βλέπει κανείς) κάνει τον  Δημήτρη να αλλάξει, να μάθει περισσότερα για τον εαυτό του και το σημαντικότερο να αποδεχτεί τι είναι σημαντικό όχι μόνο για την αναπηρία, αλλά για τη ζωή γενικότερα.

Η ταινία ενώ συγκινεί είναι ξεκάθαρα κωμωδία, με τη χαρακτηριστική θεατρικότητά του αρχικού έργου, με ατάκες και καταστάσεις που βγάζουν αβίαστο γέλιο. Τις δυο γυναίκες που αντιπροσωπεύουν τις διαφορετικές φάσεις της ζωής του Δημήτρη, υποδύονται η Εύη Καραδήμα και η  Στεφανία Γκουρνέλου δίνοντας έναν άλλο τόνο στην ταινία.

Ιάκωβος Μυλωνάς σεναριογράφος και πρωταγωνιστής…

Θεατρικό έργο, βιβλίο και τέλος ένα σενάριο που έγινε η πρώτη ταινία μυθοπλασίας μεγάλου μήκους στην Ελλάδα με πρωταγωνίστρια μια ηθοποιό ΑμεΑ. Τι είναι για σας η ζωγραφιά του Θεού κύριε Μυλωνά και τι θα θέλατε να δει σε αυτήν ο θεατής;

Ήθελα να γράψω ένα έργο για να θαυμάζουν αυτά τα παιδιά και όχι να τα λυπούνται. Ήθελα να το γράψω για να δείξω ότι το να είσαι διαφορετικός τις περισσότερες φορές είναι πλεονέκτημα. Οι χαρές που μπορεί να σου φέρει ένα παιδάκι με αναπηρία είναι ακριβώς ίδιες με τις χαρές που θα σου φέρει ένα παιδάκι χωρίς αναπηρία. Αρκεί να είσαι δίπλα του και να το βοηθήσεις να ανοίξει τα φτερά του. Δε χρειάζεται να καταλάβεις. Χρειάζεται να αποδεχτείς και να προχωρήσεις. Η απόφαση μου να παίξει τον πρωταγωνιστικό ρόλο ένα κορίτσι με αναπηρία ήταν κάτι πολύ φυσικό για μένα. Δεν το θεώρησα ποτέ ρίσκο. Ναι είχε μεγάλο βαθμό δυσκολίας αλλά πιστεύω αυτό είναι ακριβώς που κάνει κάτι αριστουργηματικό.

Ιάκωβος Μυλωνάς

Μέσα από ένα ταξίδι αυτογνωσίας ο χαρακτήρας που υποδύεται ο Δημήτρης, αλλάζει ριζικά την άποψή του για την αναπηρία.
Πιστεύετε ότι κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει και με την κοινωνία μας;

Είναι πολύ δύσκολο γιατί όλοι είναι κλεισμένοι στον μικρόκοσμο τους και δεν κοιτάνε τον συνάνθρωπο τους. Πρέπει να φερόμαστε όπως ακριβώς θέλουμε να μας φέρονται. Με σεβασμό και ενσυναίσθηση. Τα προβλήματα όταν τα αντιμετωπίζουμε όλοι μαζί λύνονται πολύ πιο εύκολα. Πρέπει να νοιαστούμε για να μπορέσουμε να έρθουμε κοντά σ’ αυτά τα παιδιά. Στην αρχή θα είναι περίεργα μέχρι να βρούμε και να μάθουμε τους τρόπους προσέγγισης. Μετά όμως αυτή η άδολη και αγνή αγάπη που θα εισπράξουμε θα είναι σα να πέφτει νέκταρ απ’ τον ουρανό και να μας λούζει. Σα να υπάρχει ένα ουράνιο τόξο που ξεκινάει απ’ αυτά τα παιδιά και γεμίζει με απίστευτα χρώματα τη ζωή μας.

Η χημεία σας με την συμπρωταγωνίστρια σας Νανά Τζαβάρα στην ταινία είναι ολοφάνερη. Μιλήστε μας για την συνεργασία σας τόσο στο θέατρο όσο και στην ταινία.

Με την Νανά έχουμε δουλέψει πάρα πολύ και πλέον έχουμε βρει κώδικες να επικοινωνούμε πάρα πολύ γρήγορα. Ήθελα απ’ την αρχή να μη την ξεχωρίσω απ’ τους άλλους ηθοποιούς κι αυτό έκανα. Όπως θα συμπεριφερόμουν σε κάποιον άλλο ηθοποιό θα συμπεριφερόμουν και στη Νανά έστω κι αν αυτό εμπεριείχε αυστηρότητα μέσα. Ήξερα πως μόλις θα τη διαφοροποιήσω θα πουν “αχ μωρέ το καημένο το ανάπηρο”. Όχι έπρεπε η αντιμετώπιση μου να είναι ίδια με τους άλλους. Έτσι φτιάξαμε μια ισότιμη σχέση με αλληλοσεβασμό και αγάπη. Τώρα τα πειράγματα, οι αγκαλιές, τα αστεία που κάνουμε ο ένας στον άλλο είναι φυσικό επακόλουθο. Τα αδέλφια παίζουμε, σαν αδέλφια συμπεριφερόμαστε.

Η καλλιτεχνική αυτή συνύπαρξη σας έκανε να βιώσετε έστω και έμμεσα τη δυσκολία, του να ζει κάποιος σε μία χώρα με τέτοια έλλειψη προσβασιμότητας όπως η Ελλάδα;

Όλα είναι θέμα παιδείας. Πρέπει να μεγαλώνουμε τα παιδιά μας και τις νέες γενιές με αισθήματα σεβασμού και αλληλοβοήθειας για τον συνάνθρωπο. Αν το πρόβλημα είναι κοινό θα λυθεί πιο εύκολα. Πρέπει να βλέπουμε τους άλλους σαν μια προέκταση του εαυτού μας. Σαν ένας κοινός νους που φροντίζει για όλα τα θέματα. Τα προβλήματα είναι πολλά γιατί τα αφήνουμε στους άλλους.

Η ταινία δεν είναι όμως το τέλος της ιστορίας σας; Τι  ακολουθεί μετά;

Η παράδοση πλέον λέει ότι πρώτα γράφτηκε “Η Ζωγραφιά του Θεού” Νο 1 που βραβεύτηκε και πήρε εξαιρετικές κριτικές, μετά έγινε μια καταπληκτική ταινία και τώρα γράφτηκε το Νο2 θεατρικό για να δούμε τι απέγινε η αγαπημένη παρέα που γνωρίσαμε και σε ποιες καινούριες περιπέτειες μπήκε. Το Νο 2 παίζεται ήδη στο Μέγαρο Μουσικής. Έχουν μείνει τρεις παραστάσεις ακόμα και εισιτήρια υπάρχουν στο Ticketservises.gr. Δεν έχει σημασία ποιο θα δείτε πρώτο. Σημασία έχει πως θα γνωρίσετε μια παρέα που θα την αγαπήσετε γιατί θα έχει σημαία τη διαφορετικότητα. Είναι καλύτερα να είσαι διαφορετικός παρά ίδιος με τους άλλους.

Πρέπει να μεγαλώνουμε τα παιδιά μας και τις νέες γενιές με αισθήματα σεβασμού και αλληλοβοήθειας για τον συνάνθρωπο.

Στην ταινία χρησιμοποιείτε την πρόκληση, τη συγκίνηση αλλά κατά βάση το χιούμορ για να θίξετε πάρα πολύ σοβαρά ζητήματα.
Το θεωρείτε καλύτερο εκφραστικό μέσο ή είναι και μία στάση ζωής για εσάς;

Με το χιούμορ τα σοβαρά πράγματα επικοινωνούνται πιο εύκολα. Ένα τόσο σοβαρό θέμα αν το δίναμε σοβαρά θα ήταν πολύ στενάχωρο και οι θεατές θα το απέρριπταν από άμυνα. Με την κωμωδία όμως έρχονται πολύ κοντά του και ταυτίζονται σε διάφορα επίπεδα μαζί του. Είναι ωραίο να βλέπουμε τους θεατές να γελάνε και να κλαίνε συγχρόνως. Έτσι είναι και η ζωή. Είμαι πολύ τυχερός που έχω μια καταπληκτική ομάδα δίπλα μου που το όνειρό μου το έκανε πραγματικότητα. Ευχαριστώ μέσα απ’ την καρδιά μου όλους τους συνεργάτες μου και όλους εσάς που επικοινωνείτε την προσπάθεια που κάνουμε για να φτιάξουμε μια κοινωνία πιο ανθρώπινη.

Σας εύχομαι η ζωγραφιά του Θεού να ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα και γιατί όχι ακόμη και πιο μακριά. Σας ευχαριστώ πολύ!

Στο nevronas.gr θεωρούμε επιτακτική και απαραίτητη την εκπροσώπηση των ανάπηρων καλλιτεχνών και στις παραστατικές τέχνες για αυτό και διοργανώνουμε το 2o Nevronas FESTival.

Είναι σημαντική η αρχή που έγινε στη συγκεκριμένη ταινία και μάλιστα σε μία ανεξάρτητη παραγωγή και πρέπει να στηριχθεί από το κοινό, ώστε να ακολουθήσουν και άλλες συμπεριληπτικές δημιουργικές προσπάθειες.

Κινηματογράφος Αμαρυλλίς, Αγίου Ιωάννου 2, Αγία Παρασκευή
Προβολές:
Παρασκευή 5 Μαΐου, 20.30
Σάββατο 6 Μαΐου, 20.30
Κυριακή 7 Μαΐου, 20.30

Δείτε το trailer και λεπτομέρειες εδώ…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *