Εμείς, οι ανάπηροι καλλιτέχνες στεκόμαστε στο πλευρό όλων των καλλιτεχνών στον αγώνα που δίνουμε για τη στήριξη των εργαζομένων στις τέχνες από την κυβέρνηση, με όρους αξιοπρέπειας και συμπερίληψης δίχως να αποκλείουμε από τη διεκδίκησή μας τους εργαζομένους που δεν ανήκουν στην κατηγορία των καλλιτεχνών.
1. Δηλώνουμε την αντίδρασή μας στην απαξίωση των εργαζόμενων του πολιτισμού και στην απουσία οποιουδήποτε κυβερνητικού σχεδίου για τους χιλιάδες ανθρώπους που απασχολούνται και προσφέρουν στον χώρο αυτό, συμπεριλαμβανομένων και των ανάπηρων καλλιτεχνών και όσων ανήκουν στις «ευπαθείς ομάδες».
2. Δηλώνουμε πως καταδικάζουμε τη διαρκή απαξίωση των ανάπηρων καλλιτεχνών και τη στρατηγική απομάκρυνση και παρεμπόδισή τους να εργάζονται και να εκπαιδεύονται στις τέχνες του πολιτισμού, με τη χρήση του αναχρονιστικού όρου περί αρτιμέλειας σε προεδρικά διατάγματα που τους αφορούν, και απαιτούμε την άμεση απαλοιφή του ρατσιστικού όρου αυτού από όλα τα σχετικά διατάγματα που αφορούν την τέχνη και τον πολιτισμό.
3. Δηλώνουμε την επιτακτική ανάγκη συμμετοχής μας στα καλλιτεχνικά σωματεία και συλλόγους που αφορούν την τέχνη μας (Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, Σκηνοθετών, Χορευτών-Χορογράφων, Σεναριογράφων, Πανελλήνιο Μουσικό σύλλογο, Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος κ.α.) και για το λόγο αυτό απαιτούμε την άμεση χρηματοδότησή τους από το κράτος για τη δημιουργία συνθηκών προσβασιμότητας για όλα τα ανάπηρα και εμποδιζόμενα μέλη τους, προκειμένου να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη συμμετοχή μας σε αυτά.
4. Επισημαίνουμε ότι για τους καλλιτέχνες που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως έχουν οριστεί από τη διεθνή και εγχώρια ιατρική κοινότητα ως ομάδες υψηλού κινδύνου, ο αποκλεισμός τους θα συνεχίσει να υφίσταται ωσότου δοθεί οριστική λύση αντιμετώπισης της πανδημίας από τον ιό COVID-19, πράγμα που καθιστά αβέβαιο το χρονικό διάστημα του αποκλεισμού τους. Κατά συνέπεια ορίζουμε ως «σημείο άρσης των περιοριστικών μέτρων», την επιστροφή των εργαζομένων στην τέχνη και τον πολιτισμό με τη διασφάλιση των προ πανδημίας συνθηκών εργασίας, αντιστοίχως και των πολιτιστικών χώρων (χωρίς μέτρα αποστασιοποίησης, πλήρης λειτουργία όλων των χώρων). Ενώ προτείνουμε διάρκεια στήριξης των εργαζομένων στις τέχνες, από 1η Μαΐου μέχρι το σημείο «άρσης των περιοριστικών μέτρων» όπως έχει οριστεί άνωθεν.
5. Με δεδομένες τις διατυπώσεις από το Υπουργείο ότι καταρτίζεται πλάνο πραγματοποίησης κάποιων πολιτιστικών γεγονότων εντός του καλοκαιριού και όσα προαναφέρθηκαν στο χωρίο [4] εκφράζουμε τη βαθιά ανησυχία μας για τις επιπτώσεις που θα έχει μια τέτοια κίνηση στους καλλιτέχνες που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί το πλάνο αυτό:
Α) καθίσταται ριψοκίνδυνη για τη ζωή των ανθρώπων αυτών η συμμετοχή τους στα πολιτιστικά αυτά γεγονότα.
Β) η οποιαδήποτε διαλογή ή αντικατάσταση καλλιτεχνών με γνώμονα την ευπάθεια δεν θα λειτουργήσει προστατευτικά για εκείνους, αλλά ως κατάφορη διάκριση σε βάρος τους. Κάτι τέτοιο μάλιστα, θα οδηγούσε την τέχνη και τον πολιτισμό σε σκοταδιστικές λογικές από τις οποίες με αγώνα οι ανάπηροι καλλιτέχνες προσπαθούν να απαλλάξουν την τέχνη και τον πολιτισμό.
6. Προτείνουμε τη συμπερίληψη των ανάπηρων καλλιτεχνών και όσων ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες στο επίδομα στήριξης εργαζομένων στις τέχνες (επί τη βάσει των 800 ευρώ για 45 ημέρες, άρα μηνιαία 533 ευρώ) με προσαύξησή του ανά τέκνο. Το επίδομα αυτό δεν θα πρέπει να επηρεάζει οποιαδήποτε αναπηρική σύνταξη ή επίδομα που τυχόν λαμβάνει το άτομο, καθώς τα επιδόματα και οι συντάξεις αναπηρίας δίνονται με τη λογική ότι το κόστος διαβίωσης του ανάπηρου ατόμου είναι τριπλάσιο αυτού του μη αναπήρου.
7. Τονίζουμε ότι βάσει των όσων αναφέρονται στο χωρίο [2], είναι απειροελάχιστοι οι ανάπηροι καλλιτέχνες που έχουν στην κατοχή τους τίτλους κτήσης που να αποδεικνύουν την ενασχόλησή τους με την τέχνη που υπηρετούν. Επιπροσθέτως, λόγω της πολυπλοκότητας στον χώρο του πολιτισμού ελάχιστοι είναι επίσης αυτοί που μπορούν να αποδείξουν την εργασία τους με ένσημα. Συνεπώς, προτείνουμε για την ένταξη στα μέτρα στήριξης για τους ανάπηρους καλλιτέχνες και όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες να πληρούν ένα από τα παρακάτω κριτήρια: είτε να είναι απόφοιτοι αναγνωρισμένων καλλιτεχνικών σχολών Ελλάδας και εξωτερικού, είτε να μπορούν να αποδείξουν την εργασία τους με προγράμματα (αφίσες, δημοσιεύματα κ.α), είτε με την εγγραφή τους στα αντίστοιχα σωματεία, είτε στον ΟΑΕΔ να αναφέρεται ως κύρια εργασία τους, χωρίς να είναι κριτήριο τα ένσημα, αλλά όταν αυτά υπάρχουν να λειτουργούν ως κριτήριο από το πρώτο ένσημο. Ειδικά για το 2020, να αρκεί η ανακοίνωση ένταξης σε καλλιτεχνική παραγωγή (δελτία τύπου, αναρτημένα προγράμματα, ηλεκτρονική αλληλογραφία κ.α.).
8. Αιτούμαστε την οικονομική διάσωση θεατρικών χώρων αναπήρων (πχ. του Θεάτρου Κωφών Ελλάδος) που είναι καταδικασμένα σε λουκέτο.
9. Αιτούμαστε τη στήριξη των καλλιτεχνικών ομάδων αναπήρων με το ελάχιστο ποσό των 800 ευρώ.
10. Αιτούμαστε πάγιες, τακτικές ετήσιες επιχορηγήσεις των καλλιτεχνικών ομάδων αναπήρων ώστε να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη λειτουργία τους ακόμη και σε καιρούς έκτακτης ανάγκης.
11. Αιτούμαστε τη στήριξη των καλλιτεχνικών εργαστηρίων αναπήρων και των καθηγητών, καθώς όπως αναφέρουμε στο χωρίο [4] θα είναι επικίνδυνη η επιστροφή των ανάπηρων μαθητών ή καθηγητών και όσων μαθητών ή καθηγητών ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
Έπειτα από 45 ημέρες αποκλεισμού όλων μας, εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19, διαπιστώνουμε ότι η κοινωνική αποστασιοποίηση, γνωστή διαχρονικά σε εμάς, αφορά τελικά πολύ μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας μας. Η λεγόμενη ευπαθής ομάδα αφορά μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού το οποίο βίωσε και απ’ ό,τι φαίνεται θα συνεχίσει να βιώνει κοινωνικό αποκλεισμό, αν συνεχίσουμε με τις προ κορωνοϊού υπάρχουσες λογικές.
Η άρση των περιοριστικών μέτρων σε συνδυασμό με την «ανοσία της αγέλης» οδηγούν στην άγρια δαρβινική λογική «Ο θάνατός σου, η ζωή μου».
Οι ζωές των αναπήρων καλλιτεχνών μετράνε.
ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, ΟΛΕΣ, ΟΛΑ!
Το κείμενο συνέταξαν από κοινού: Θέατρο Κωφών Ελλάδος, DAGIPOLI Dance co, Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών, ΘΕΑΜΑ, ΙΣΟΝ, Exis Dance Company.
Όσες/οι ανάπηρες/οι καλλιτέχνες ή ομάδες επιθυμούν να συνυπογράψουν να αποστείλουν τα στοιχεία τους στο mail: disartuniongr@gmail.com.