Μια Συνέντευξη του Τάκη Πετρόπουλου (Εκπαιδευτή Σκύλων Βοηθών-για Αυτιστικούς) στον Βασίλη Μπερέτσο (Αυτιστικός που σκέφτεται να σπουδάσει δημοσιογραφία).
«Τον Τάκη Πετρόπουλο τον γνωρίζω χρόνια. Του πήρα συνέντευξη γιατί νιώθω άνετα μαζί του, αφού δεν το έχω ξανακάνει. Σκέφτηκα να του κάνω ερωτήσεις που, τις περισσότερες, δεν είχα ακούσει να του τις ρωτάει κάποιος άλλος. Τον ευχαριστώ πολύ για την ευκαιρία που μου έδωσε».
Ας γνωρίσουμε τον ΤΑΚΗ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟ…
Ονομάζομαι Πετρόπουλος Τάκης απόφοιτος του τμήματος Ζωικής Παραγωγής του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Συμμετείχα και στο πρόγραμμα Erasmus της Κτηνιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Surrey, στην Αγγλία.
Στη συνέχεια δοκίμασα τις γνώσεις μου στην πράξη, ως ασκούμενος, στο Εκπαιδευτήριο «Greek dogs center».
Μετεκπαιδεύτηκα και εξειδικεύτηκα στην εκπαίδευση Σκύλων Βοηθών, στη Μ.Κ.Ο. «My Canine Companion Service Dogs for Children with Autism», στο Cork της Ιρλανδίας, μια οργάνωση με την οποία συνεργάζομαι ακόμα.
Πριν μερικά χρόνια ίδρυσα το «Friends for Life service dogs» Κέντρο Εκπαίδευσης Σκύλων Βοηθών για παιδιά με αυτισμό, στην Ελλάδα.
Ας γνωρίσουμε τον ΒΑΣΙΛΗ ΜΠΕΡΕΤΣΟ…
Ο Βασίλης Μπερέτσος γεννήθηκε το 1997. Είναι αυτιστικός. Φοίτησε σε τυπικά αλλά και ειδικά σχολεία. είναι απόφοιτος Δ.Ι.Ε.Κ.
Κάνει κωπηλασία, περπατάει πολύ, κολυμπάει στην θάλασσα χειμώνα – καλοκαίρι, του αρέσει η μουσική το θέατρο και το διάβασμα.
Σκέφτεται να σπουδάσει δημοσιογραφία.
Η Συνέντευξη…
Β: Να σας γνωρίσω τον Τάκη Πετρόπουλο και την Άριελ (σκύλος βοηθός)…Ο Τάκης είναι εκπαιδευτής σκύλων για άτομα με αυτισμό.
Τάκης: Γεια σου Βασίλη… χαίρομαι πολύ που είμαι μαζί σου.
Β: Πώς γνώρισες για τον αυτισμό;
Τ: Μέσω ενός ΚΔΑΠ μεΑ που ήμουν εθελοντής για δυο χρόνια… ήταν μια
μοναδική εμπειρία διότι δεν έχω στο περιβάλλον μου άτομο με
αυτισμό…άρα για μένα ήταν πρωτόγνωρο.
Β: Σου αρέσει να συνεργάζεσαι με αυτιστικούς;
Τ: Μου άρεσε πάρα πολύ γιατί ακούγοντας την λέξη αυτιστικός δεν μπορείς να περιγράψεις με δυο λόγια τι ακριβώς είναι και αυτό μου κέντρισε το
ενδιαφέρον.
Β: Πιστεύεις ότι όλοι μπορούμε να έχουμε έναν σκύλο βοηθό;
Τ: Πιστεύω ότι θα βοηθήσει όλα τα παιδιά να έχουν ένα σκύλο βοηθό. Το κάθε παιδί ή ενήλικας θα βοηθηθεί με διαφορετικό τρόπο
Β: Θα βοηθήσει και τον έφηβο.
Τ: Φυσικά, Μπορεί να τον βοηθήσει να αποκτήσει αυτοπεποίθηση, να συνεισφέρει στο σπίτι πηγαίνοντας βόλτα τον σκύλο, να φροντίζει για την καθημερινή ρουτίνα του, το χτένισμα, την τροφή κλπ.
Β: Εκτός από τα σκυλιά, έχεις εκπαιδεύσει και τους ιδιοκτήτες; Πώς να τα φροντίζουν;
Τ: Βέβαια…περνούν μια μεγάλη διαδικασία για να μάθουν πώς να φροντίζουν ένα σκύλο βοηθό και γιατί πρέπει να φέρονται σωστά σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, ο σκύλος πρέπει να ξέρει τι να μην κάνει, όπως να μην τρώει (έξω από το σπίτι,από ξένους), να μην κάνει την ανάγκη του σε δημόσιους χώρους κλπ.
Β: Να μην γαβγίζει δυνατά και τρομάζει τον κόσμο…
Τ: Ακριβώς αυτό! η εκπαίδευση (των ιδιοκτητών) διαρκεί ένα μήνα περίπου.
Β: Πώς ξέρεις ότι θα είναι καλή αυτή η οικογένεια, που θα πάρει τον σκύλο;
Τ: Σίγουρα η πρώτη επαφή με την οικογένεια γίνεται με μια συζήτηση, αν όντως χρειάζεται έναν σκύλο βοηθό, αν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες του….Αν μια οικογένεια μου πει: «Τάκη δεν έχω καθόλου χρόνο», προφανώς καταλαβαίνεις ότι αυτή η οικογένεια δεν μπορεί να αντεπεξέλθει.
Β: ΄Η να σου πει ότι δεν έχει τα μέσα και τις ικανότητες…
Τ: Ναι! Επίσης αν βλέπεις ότι δεν σε ακούνε όταν τους εξηγείς και σου λεν «όχι…εγώ ξέρω τον τρόπο να εκπαιδεύσω ένα τέτοιο σκυλί». γιατί το έχω ακούσει και αυτό, καταλαβαίνεις ότι δεν είναι οι κατάλληλοι. Πρέπει να ακούν πολύ καλά τον εκπαιδευτή τους και να ακολουθούν βήμα βήμα την διαδικασία.
Β: Πώς ξέρεις τι ανάγκη έχουν οι αυτιστικοί;… από τους γονείς τους;
Τ: βεβαίως,εδώ έχουμε να κάνουμε με μια συνεργασία του εκπαιδευτή, των γονιών, του σκύλου βοηθού και των θεραπευτών. Όταν αποφασίσουμε για ένα σκύλο θα πρέπει να μιλήσω με όλους και τους ειδικούς που
παρακολουθούν το παιδί και τους ίδιους τους γονείς για να καταλάβω το παιδί και να τους πω πού μπορεί να βοηθήσει ο σκύλος βοηθός.
Β: Πόσο εύκολο είναι να πάρεις έναν σκύλο βοηθό;
Τ: Η αλήθεια είναι πως δεν είναι μια εύκολη διαδικασία. Πρέπει να το θέλεις πάρα πολύ. Όπως είπαμε πρέπει να δούμε αν η οικογένεια μπορεί να αντεπεξέλθει σ’ αυτό το πρότζεκτ, μετά μαζεύουμε τα χρήματα
υπολογίζοντας το κόστος απόκτησης, περίπου 10 χιλ. ευρώ και τότε χρειάζονται διαδικασίες, σχεδόν 2 χρόνων, μέχρι την απόκτησή του.
Β: Τα χρήματα από τις οικογένειες βγαίνουν;
Τ: Όχι, ψάχνουμε χορηγούς, αρχικά για το ποσό απόκτησης αλλά και αργότερα για τα μηνιαία έξοδα του σκύλου…τροφή, εμβόλια κ.α.. Άρα η οικογένεια δεν πληρώνει κάτι από την τσέπη της, αλλά είναι μια διαδικασία η δυσκολία της οποίας είναι να βρει κάποιος τους χορηγούς.
Τάκη ευχαριστώ για την συνέντευξη.