Οι οργανισμοί Alzheimer’s Research UK και Alzheimer’s Society υπολογίζουν ότι 720,000 περίπου ασθενείς στην Αγγλία πληρούν τα χαρακτηριστικά χορήγησης των ουσιών που εξετάστηκαν στις κλινικές δοκιμές. Όμως αυτό απαιτεί ένα διαγνωστικό έλεγχο που το Σύστημα Υγείας της Αγγλίας -πόσο μάλλον της Ελλάδας- αδυνατεί να φέρει εις πέρας…
της Νάνσυ Παναγουλοπούλου – Δημοσιογράφος
Συγκεκριμένα, οι ουσίες lecanemab και donanemab λειτουργούν καλύτερα όταν χορηγούνται στα πρώτα στάδια της νόσου ή και ακόμα πιο νωρίς, όταν οι ασθενείς αντιμετωπίζουν αυτό που οι γιατροί ονομάζουν «Ήπια Γνωστική Διαταραχή».
Όμως αυτό απαιτεί ένα διαγνωστικό έλεγχο που το Σύστημα Υγείας της Αγγλίας -ποσό μάλλον της Ελλάδας- αδυνατεί να φέρει εις πέρας.
Οι προαναφερθείσες φαρμακευτικές ουσίες, είναι ιδιαίτερα ισχυρές με σχετικό ρίσκο εγκεφαλικού οιδήματος ή εγκεφαλικής αιμορραγίας.
Άρα πρέπει να είστε απόλυτα σίγουροι ότι συμπτώματα όπως brain fog (η λεγόμενη «ομίχλη εγκεφάλου»), προβλήματα στη μνήμη και μειωμένες δεξιότητες σκέψης οφείλονται όντως στη νόσο Αλτσχάιμερ, προτού ξεκινήσετε θεραπεία. Αλλιώς ρισκάρετε να υποφέρετε μόνον από τις παρενέργειες χωρίς να λάβετε κανένα όφελος.
Όμως η αμυλοειδής πρωτεΐνη, η οποία συσσωρεύεται στον εγκέφαλο των ατόμων με Αλτσχάιμερ, μπορεί να εντοπιστεί με βεβαιότητα μόνο με τη βοήθεια μιας ειδικής (PET) τομογραφίας ή με τη λήψη δείγματος εγκεφαλονωτιαίου υγρού.
Υπάρχουν μόνο 69 PET τομογράφοι σε ολόκληρη την Αγγλία, με ελάχιστους επίσης στη Σκωτία. Παρόλα αυτά μόνο το 10% της χρήσης τους αφιερώνεται στη διάγνωση του Αλτσχάιμερ – η χρήση τους περιορίζεται κυρίως στον καρκίνο.
Επίσης, δεν υπάρχουν αρκετές κλινικές στο Ηνωμένο Βασίλειο να κάνουν την οσφυονωτιαία παρακέντηση για τη λήψη δείγματος εγκεφαλονωτιαίου υγρού.
Τι γίνεται στην Ελλάδα;
Η έγκαιρη και σωστή διάγνωση είναι το σημαντικότερο βήμα για την αντιμετώπιση κάποιας νόσου, όμως στην Ελλάδα δεν φαίνεται να το παίρνουμε τόσο σοβαρά. Με τις κλινικές στην Περιφέρεια να κλείνουν η μία μετά την άλλη και τις τρομερές ελλείψεις σε υλικό και προσωπικό στα νοσοκομεία, η χώρα μας βρίσκεται σε παρόμοια, αν όχι χειρότερη, κατάσταση από την Αγγλία.
Ελπίδα για τη νόσο του Αλτσχάιμερ;
Η πρώτη θεραπευτική ουσία, ονόματι lecanemab, είναι διαθέσιμη για ορισμένους ασθενείς στην Αμερική ήδη από το Γενάρη, με επίσημη αδειοδότηση από τον Οργανισμό Φαρμάκων των ΗΠΑ.
Αλλά ο αντίστοιχος Οργανισμός του Ηνωμένου Βασιλείου θα αποφασίσει αν θα δώσει άδεια στη θεραπεία μετά από το νέο χρόνο. Επιπλέον θα χρειαστεί να λάβει έγκριση από το NICE, το παρατηρητήριο των τιμών φαρμάκων – στις ΗΠΑ το φάρμακο κοστίζει περίπου 23.000 ευρώ ετησίως.
Αυτή η κατάσταση απογοητεύει τους ασθενείς αλλά και τις οικογένειές τους.
Τα φάρμακα αυτά δίνουν κάποια ελπίδα σε μια κατά τα αλλά ζοφερή διάγνωση.
Αλλά δεν διατίθενται στους ασθενείς του Ηνωμένου Βασιλείου – και της Ελλάδας.
Και ώσπου να γίνουν διαθέσιμα εκτός Αμερικής, κάποιοι ασθενείς θα έχουν ήδη προχωρήσει στη νόσο τόσο ώστε να είναι πια πολύ αργά για οποιαδήποτε θεραπεία.
Γράφει: η Νάνσυ Παναγουλοπούλου – Δημοσιογράφος
Επιμέλεια: Πόπη Μάλεση – B.A, M.A Psychology
Πηγή είδησης: https://news.sky.com/