ΘΗΛΑΣΜΟΣ: “ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ” ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ 6 ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ
Έχω αρκετό γάλα;
Η πιο συχνή απορία που έχουν οι νέες μητέρες, είναι πώς μπορούν να σιγουρευτούν ότι το μωρό τους παίρνει αρκετό γάλα. Ως νέα μητέρα που επιλέξατε να θηλάσετε, μπορεί να μη ῾βλέπετε῾ τα ml που πίνει το μωρό σας, υπάρχουν ωστόσο πολλοί τρόποι για να γνωρίζετε ότι η παραγωγή σας καλύπτει τις ανάγκες του νεογέννητου.
της Κορίνας Μουζάκη – Σύμβουλος Θηλασμού
-
Είναι σημαντικό τον πρώτο καιρό, αλλά και αργότερα, να θηλάζετε το μωρό ελεύθερα και απεριόριστα, τόσο σε διάρκεια, όσο και σε συχνότητα. Τα βρέφη έχουν ανάγκη να θηλάζουν πολύ συχνά προκειμένου να εγκατασταθεί μια καλή παραγωγή γάλακτος. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αποφεύγετε τον προγραμματισμό των γευμάτων του μωρού σας, καθώς επίσης και να ξυπνάτε, ενδεχομένως, το μωρό για να τρώει τακτικά, ιδίως αν δεν το κάνει από μόνο του π.χ αν έχει ίκτερο.
-
Το μωρό που τρέφεται επαρκώς έχει μια καλή ανάπτυξη. Όλα σχεδόν τα μωράκια χάνουν βάρος τις πρώτες μέρες μετά τη γέννησή τους, το οποίο συνήθως το ανακτούν μέσα στις πρώτες 15 μέρες. Για το πρώτο εξάμηνο ένα μωρό παίρνει συνήθως 120γρ και περισσότερο, την εβδομάδα, ενώ το δεύτερο εξάμηνο ο ρυθμός της πρόσληψης βάρους επιβραδύνεται.
-
Μια ακόμα ένδειξη καλής παραγωγής γάλακτος είναι οι βρεγμένες πάνες που έχει ένα μωρό το 24ωρο. Από την 5η, περίπου, μέρα της ζωής του και μετά, θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 6 βρεγμένες πάνες.
Βασιζόμενες στα παραπάνω μπορείτε να είστε απόλυτα ήσυχη για την παραγωγή σας. Το πόσο συχνά θέλει το μωρό να θηλάσει, το πόση ώρα μένει στο στήθος, ακόμα και το ότι ψάχνει να θηλάσει πάλι, λίγα λεπτά αφού το αφήσετε κάτω, δεν αποτελούν ενδείξεις μιας μειωμένης παραγωγής, ή ενός μωρού που πεινάει, και πολλές φορές μπορεί να οδηγήσουν τους γονείς σε λανθασμένα συμπεράσματα.
Ένα ή δύο στήθη σε κάθε γεύμα;
-
Είναι σημαντικό να μην διακόπτετε το μωρό όταν θηλάζει για να του προσφέρετε το άλλο στήθος. Του επιτρέπετε να θηλάσει για όση ώρα θέλει από το πρώτο, μέχρι να το αφήσει μόνο του, ή να αποκοιμηθεί. Στη συνέχεια του προσφέρετε και το δεύτερο στήθος. Σε κάποια γεύματα μπορεί το μωρό να θηλάσει και από το δεύτερο στήθος, σε κάποια άλλα, όχι. Είναι και τα δύο εξίσου φυσιολογικά.
-
Τα περισσότερα μωρά διανύουν περιόδους που θέλουν να θηλάζουν πολύ συχνά, ή για πολλή ώρα. Σε τέτοια διαστήματα μπορεί να μην είστε καν σε θέση να υπολογίσετε πόσες φορές ή για πόση ώρα θηλάζει το μωρό. Αυτό είναι πιο σύνηθες κατά τις βραδινές ώρες, αλλά μπορεί να συμβεί και οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Είναι πολύ σημαντικό να επιτρέψετε στο μωρό σας να θηλάζει όσο συχνά το έχει ανάγκη: Το μωρό μεγαλώνει, οι ανάγκες του σε γάλα αυξάνονται και ο μόνος τρόπος να έχει περισσότερο γάλα, είναι να θηλάζει συχνότερα. Συνήθως όσο το μωρό μεγαλώνει, θηλάζει για μικρότερα διαστήματα, γιατί γίνεται πιο αποτελεσματικό, αλλά μέχρι να συμβεί αυτό, είναι απαραίτητο να διαμορφώσει την παραγωγή της μητέρας του σύμφωνα με τις δικές του ανάγκες.
-
Η κάθε μητέρα θα πρέπει να θυμάται ότι το κάθε μωρό είναι διαφορετικό και μεγαλώνει με το δικό του μοναδικό τρόπο. Όσο βλέπετε ότι το μωρό σας παίρνει βάρος και αναπτύσσεται, συνεχίζετε να ακολουθείτε τη δική του ρουτίνα και τις δικές του συνήθειες στο θηλασμό.
Να δώσω πιπίλα ή όχι;
-
Οι πιπίλες αποτελούν ένα υποκατάστατο του στήθους. Όταν ένα μωρό τρέφεται με μπουκάλι, συχνά χρειάζεται επιπλέον παρηγοριά και πιπίλισμα ανάμεσα στα γεύματα ή για να αποκοιμηθεί. Το μωρό που θηλάζει έχει ανάγκη από συχνά γεύματα, ώστε να εγκαταστήσει μια καλή παραγωγή γάλακτος. Όταν παρηγοριέται και ανακουφίζεται με την πιπίλα, μπορεί να χάσει γεύματα στο στήθος και πριν καλά καλά το αντιληφθείτε, να έχει επίπτωση στην ανάπτυξη του μωρού.
-
Η χρήση πιπίλας έχει συνδεθεί με πρόωρο αποθηλασμό, χωρίς να γνωρίζουμε απόλυτα για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό. Ίσως να συνδέεται με προβλήματα στη θηλαστική κίνηση. Η πιπίλα, όπως και όλες οι τεχνητές θηλές, αποτελεί ένα έντονο ερέθισμα στον ουρανίσκο του μωρού και πολλά μωρά μπορεί να προτιμούν αυτή την αίσθηση, σε σχέση με το μαλακό δέρμα της θηλής της μητέρας τους.
-
Τα μωρά που χρησιμοποιούν πιπίλα κινδυνεύουν περισσότερο από μυκητιάσεις και ωτίτιδες. Επιπλέον, η παρατεταμένη χρήση της πιπίλας μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη της στοματικής κοιλότητας και των δοντιών, διαμορφώνει τον ουρανίσκο των μωρών πιο ψηλά, απ’ ότι στα μωρά που δεν χρησιμοποιούν τεχνητές θηλές, περιορίζοντας τους αεραγωγούς της μύτης και αυξάνοντας τον κίνδυνο για άπνοιες και μετέπειτα προβλήματα στην άρθρωση.
Γιατί κλαίει το μωρό μου;
Λίγα πράγματα προκαλούν μεγαλύτερο στρες στη νέα μητέρα από το να ακούει το μωρό της να κλαίει και να μην γνωρίζει γιατί συμβαίνει αυτό, καθώς και πώς μπορεί να το βοηθήσει. Ο πιο συχνός λόγος για τον οποίο κλαίει ένα μωρό, είναι επειδή του λείπει η μητέρα του. Γι αυτό και τα μωρά που δεν τα κρατούν αγκαλιά, κλαίνε αρκετά περισσότερο από τα μωρά που τα κρατούν. (Hunziker 1986. Σύμφωνα με αυτήν την έρευνα, ένα μωρό 4 εβδομάδων που το κρατάνε αγκαλιά για 3 επιπλέον ώρες την ημέρα, μειώνει το χρόνο που κλαίει κατά 45%)
Άλλοι λόγοι για τους οποίους μπορεί να κλαίει ένα μωρό είναι κούραση, πολλά ερεθίσματα, παλινδρόμηση, δυσφορία. Επίσης το κάθε μωρό έχει διαφορετικό ταπεραμέντο: άλλα είναι πολύ ευαίσθητα στις αλλαγές και στα ερεθίσματα κι άλλα προσαρμόζονται πιο εύκολα. Αν το μωρό σας δεν δείχνει να ηρεμεί με το θηλασμό, θα μπορούσατε να δοκιμάσετε κάτι από τα παρακάτω:
-
Να ρέψετε το μωρό
-
Να του αλλάξετε την πάνα
-
Να κάνετε ένα μπάνιο μαζί με το μωρό
-
Να του κάνετε μασάζ
-
Να το βάλετε σε μάρσιππο αγκαλιάς και να περπατήσετε μέσα στο σπίτι ή έξω
-
Να μειώσετε τα ερεθίσματα (ήχους, φώτα κλπ.) στο χώρο
-
Να το κουνήσετε σε κουνιστή καρέκλα ή σε μπάλα άσκησης
-
Να του βγάλετε τα ρούχα και να το τοποθετήσετε πάνω σας σε άμεση επαφή με το δέρμα σας
-
Να το τοποθετήσετε στη θέση κατά των κολικών (ξαπλωμένο μπρούμυτα πάνω στον πήχη σας)
Τι να κάνω με τους νυχτερινούς θηλασμούς;
Τα νυχτερινά γεύματα του μωρού είναι πολύ σημαντικά για την παραγωγή της μητέρας. Τα περισσότερα μωρά ξυπνούν αρκετά συχνά για να θηλάσουν και μάλιστα πολλές μαμάδες διαπιστώνουν ότι τα μωρά τους τρώνε καλύτερα τη νύχτα. Γι’ αυτούς τους λόγους οι μητέρες αντιλαμβάνονται σύντομα, ότι τις διευκολύνει ιδιαίτερα να έχουν το μωρό κοντά τους κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Η ίδια η μητέρα κοιμάται περισσότερο και δε χρειάζεται να σηκωθεί για να πάρει το μωρό της να το θηλάσει. Επίσης είναι πιο ήσυχη γιατί ξέρει ότι έχει το μωρό κοντά της. Το μωρό επίσης συνήθως αποκοιμιέται πιο εύκολα, μιας και μπαίνει στο στήθος άμεσα, πριν καλοξυπνήσει και αναστατωθεί. Ο ύπνος του μωρού στο κρεβάτι των γονιών, μπορεί να μην είναι κάτι που ταιριάζει σε όλες τις οικογένειες. Κάποιοι γονείς νιώθουν πιο ασφαλείς, όταν το μωρό κοιμάται με την κούνια ενωμένη με το κρεβάτι και το κάγκελο κατεβασμένο, ώστε το μωρό να θηλάζει και η μητέρα να το ´γλιστράει´ και πάλι στη θέση του όταν αποκοιμηθεί, ενώ κάποιοι άλλοι προτιμούν τις ειδικές κούνιες που διευκολύνουν τη συγκοίμηση. Όποιος τρόπος σας βοηθάει να θηλάζετε και βοηθάει όλη την οικογένεια να ξεκουράζεται και να λειτουργεί καλύτερα είναι και ο σωστός.
Ωστόσο, οι ακόλουθες προϋποθέσεις για ασφαλή συγκοίμηση θα πρέπει να πληρούνται κάθε φορά που ένα μωρό μοιράζεται το κρεβάτι των γονιών του:
-
Το μωρό δεν θα πρέπει να κοιμάται στο κρεβάτι μαζί με κάποιον γονιό που καπνίζει, έχει πιει αλκοόλ, έχει πάρει φάρμακα που τον κάνουν να κοιμάται πιο βαριά, είναι τόσο κουρασμένος, ή άρρωστος που μπορεί να επηρεαστεί η φυσιολογική του συμπεριφορά απέναντι στο μωρό.
-
Η συγκοίμηση θα πρέπει να γίνεται σε σκληρό στρώμα, κι όχι σε καναπέ ή πολυθρόνα.
-
Δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται χοντρό πάπλωμα και το κεφάλι του μωρού να είναι πάντα ξεσκέπαστο. Το ίδιο το μωρό δεν θα πρέπει να είναι πολύ ζεστά ντυμένο.
-
Το κεφάλι του μωρού δεν θα πρέπει να τοποθετείται πάνω σε μαξιλάρι.
-
Οι γονείς θα πρέπει να σιγουρεύονται ότι δεν υπάρχουν κενά ανάμεσα στο στρώμα και στο πλαίσιο του κρεβατιού, ή τον τοίχο, που το μωρό θα κινδυνεύει να παγιδευτεί.
-
Αν υπάρχουν στο σπίτι κατοικίδια, δεν θα πρέπει να ανεβαίνουν στο κρεβάτι, ενώ αν έρχονται στο κρεβάτι και μεγαλύτερα αδελφάκια, πάντα θα πρέπει να παρεμβάλλεται το σώμα ενός ενήλικα ανάμεσα στο βρέφος και το μεγαλύτερο παιδί
-
Το μωρό δεν θα πρέπει να παραμένει ποτέ μόνο του στο κρεβάτι και οι γονείς θα πρέπει να σιγουρεύονται ανά πάσα στιγμή ότι το μωρό δεν μπορεί να πέσει.
Τι μπορεί να κάνει το περιβάλλον μου για να με βοηθήσει τις πρώτες εβδομάδες;
Δεν είναι λίγοι οι μπαμπάδες που αισθάνονται ότι ο δικός τους ρόλος περιττεύει, όταν υπάρχει ένα θηλάζον μωρό στην οικογένεια κι ότι δεν υπάρχουν και πολλά πράγματα που να μπορούν να κάνουν για να διευκολύνουν τη σύντροφό τους, τις πρώτες δύσκολες μέρες και νύχτες. Αυτό απέχει πάρα πολύ από την πραγματικότητα!
Ο ρόλος του μπαμπά είναι μοναδικός και πολύ σημαντικός. Τι μπορείτε λοιπόν να κάνετε ως νέος μπαμπάς για τη σύντροφο και το μωρό σας:
-
Μπορείτε να κάνετε τα πάντα, εκτός από το να θηλάσετε. Μπορείτε να φέρετε το μωρό στη μαμά για να το ταΐσει, και να το πάρετε μετά, να το κρατήσετε για να ρευτεί
-
Μπορείτε να το “φορέσετε” σε μάρσιππο, και να το πάτε βόλτα, να το ηρεμήσετε ή να το κοιμίσετε.
-
Να του αλλάξετε πάνα και να το πλύνετε.
-
Να του κάνετε μασάζ
-
Να του τραγουδήσετε, να του μιλήσετε ή να παίξετε μαζί του
-
Μπορείτε επίσης να φροντίσετε τη μαμά, ώστε να μπορεί κι εκείνη να φροντίσει το μωρό σας
-
Και κυρίως να την προστατέψετε από την κριτική
Και λίγα λόγια για τις γιαγιάδες…
Πολλά από τα πράγματα που βλέπετε να κάνει σήμερα η κόρη ή η νύφη σας, μπορεί να είναι εντελώς διαφορετικά από όσα μάθατε ή κάνετε εσείς με τα δικά σας μωρά. Ίσως με κάποια από αυτά να συμφωνείτε κι άλλα να σας φαίνονται πρωτόγνωρα κι ασυνήθιστα.
Ωστόσο κάποια πράγματα δεν έχουν αλλάξει, παραμένουν τα ίδια.
Οι νέες μητέρες ακόμη χρειάζονται πολλή βοήθεια, πολλή υποστήριξη και πρόθυμα μέλη της οικογένειας που θα ετοιμάσουν ένα φαγητό, θα βάλουν ένα πλυντήριο ή θα ασχοληθούν με τα μεγαλύτερα παιδιά. Κυρίως όμως χρειάζονται υπομονετικούς ανθρώπους γύρω τους, καθώς και οι ίδιες ανακαλύπτουν το θηλασμό και τη μητρότητα.
Διαβάστε ακόμη…
«Θηλασμός… Αυτό το ανεκτίμητο δώρο!»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ | Μητρικός Θηλασμός
Το Οδοιπορικό ενός Μακροχρόνιου Θηλασμού…
Γράφει: η Κορίνα Μουζάκη – Σύμβουλος Θηλασμού