ΑΡΘΡΑ

Η queer πλευρά της αναπηρίας στην οθόνη

Πριν λίγες μέρες χάζευα στο tiktok και έπεσα σε ένα live όπου μέσα σε δύο λεπτά διάβασα δεκάδες φορές στα σχόλια, τις λέξεις: Θάνατος, κρεμάλα, καρκίνος, ψόφος και ουκ ολίγες φορές το όνομα του δικτάτορα Παπαδόπουλου. Ήταν το live του Athens Pride…

του Βαγγέλη Καρατζά – Πατέρας αυτιστικού παιδιού

 

Special

Η σειρά “Special” είναι μια αμερικανική τηλεοπτική σειρά που βασίζεται στο αυτοβιογραφικό βιβλίο του Ryan O’Connell, με τίτλο “I’m Special: And Other Lies We Tell Ourselves“. Δημιουργός της σειράς είναι ο ίδιος ο O’Connell, ο οποίος επίσης πρωταγωνιστεί. Η πλοκή ακολουθεί τον Ryan Hayes, έναν νεαρό άνδρα με εγκεφαλική παράλυση, ο οποίος αποφασίζει να αλλάξει τη ζωή του και να αποκτήσει ανεξαρτησία.

Η σειρά έκανε πρεμιέρα στο Netflix τον Απρίλιο του 2019 και επαινέθηκε για την αυθεντικότητα της .

Supernova

To Supernova* είναι μια Βρετανική ταινία που εξερευνά τη σχέση ενός γκέι ζευγαριού, ενώ ένας από τους δύο παλεύει με την άνοια.Οι εξαιρετικοί Colin Firth και Stanley Tucci ζωντανεύουν στην οθόνη, μια ιστορία για τη δύναμη της αγάπης, την απώλεια και την αντοχή απέναντι στις δυσκολίες, προσφέροντας μια τρυφερή και συγκινητική αφήγηση.

Margarita with a Straw

Η ταινία “Margarita with a Straw” του 2014 της ινδής σκηνοθέτιδας Shonali Bose σπάει όλα τα στερεότυπα και ασχολείται με θάρρος με θέματα που είναι ταμπού ακόμα και στον δυτικό κινηματογράφο.

Κεντρική ηρωίδα της ταινίας είναι η Λάιλα μία νεαρή Ινδή φοιτήτρια με εγκεφαλική παράλυση που αποφασίζει να σπουδάσει στις Ηνωμένες πολιτείες και ξεκινάει ένα ταξίδι ενηλικίωσης αλλά και συνειδητοποίησης της σεξουαλικής της ταυτότητας.

Διαβάστε περισσότερα για την ταινία εδώ…

The Way He Looks/ Με την πρώτη ματιά

Το “The Way He Looks” (“Hoje Eu Quero Voltar Sozinho“) είναι μία βραζιλιάνικη ταινία του 2014 που αφηγείται ην ιστορία του Λεονάρντο, ενός τυφλού εφήβου που προσπαθεί να αποκτήσει ανεξαρτησία από τους υπερπροστατευτικούς γονείς του. Η ζωή του αλλάζει όταν ο Γκαμπριέλ, ένας νέος μαθητής, έρχεται στο σχολείο τους. Οι δύο νέοι γίνονται φίλοι και η σχέση τους σταδιακά εξελίσσεται σε κάτι πιο βαθύ. Το φιλμ ασχολείται με θέματα όπως η αναπηρία, η φιλία και η ανακάλυψη της σεξουαλικότητας, παρουσιάζοντας μια τρυφερή και συγκινητική ιστορία.

Nanette / Douglas: Hannah Gadsby

Η αυτιστική και λεσβία stand up κωμικός Hannah Gadsby με την παράσταση της Nanette παραγωγής Netflix του 2018, δοκίμασε αλλά και αμφισβήτησε τα όρια της ανεκτικότητας μας, προκάλεσε συζητήσεις και άλλαξε το πρόσωπο της κωμωδίας.

Εάν έχετε ομοφοβικές, ρατσιστικές και σεξιστικές αντιλήψεις μείνετε μακρυά από τα σόου της Gadsby. Αν έχετε μία αποστειρωμένη και μονοδιάστατη εικόνα του αυτισμού, ξεκομμένη από την σύγχρονη πραγματικότητα και την κοινωνία που ολοένα αλλάζει, δεν θα εκτιμήσετε την Ηannah Gadsby. Αλλά αν θέλετε να δείτε ένα αυτιστικό άνθρωπο που βρήκε το θάρρος να μιλήσει για την διαφορετικότητα του σε όλες τις μορφές της, το τραύμα και την ανάγκη να αλλάξουμε τον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα, τότε ναι, θα σας σύστηνα να τα δείτε.

Διαβάστε περισσότερα εδώ…

Yes, We Fuck

Το ντοκιμαντέρ “Yes, We Fuck!” είναι ισπανικό του 2015. Ασχολείται με τη σεξουαλικότητα των ατόμων με αναπηρία και προσπαθεί να αποδομήσει τα ταμπού και τα στερεότυπα που περιβάλλουν το θέμα.

Εξερευνά τη σεξουαλικότητα από την οπτική γωνία των ατόμων με αναπηρία, δείχνοντας ότι έχουν τις ίδιες σεξουαλικές επιθυμίες και ανάγκες όπως και οι υπόλοιποι άνθρωποι. Το ντοκιμαντέρ δίνει φωνή στους ίδιους τους πρωταγωνιστές και προσπαθεί να καταρρίψει τις προκαταλήψεις σχετικά με τη σεξουαλικότητά τους.

Παρουσιάζονται ιστορίες από άτομα που ανήκουν τόσο στην κοινότητα των ατόμων με αναπηρία όσο και στην LGBTQ κοινότητα, διερευνώντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και πώς αυτές οι δύο ταυτότητες διασταυρώνονται. Η προσέγγιση του ντοκιμαντέρ είναι συμπεριληπτική, αναγνωρίζοντας την ποικιλία των εμπειριών και ταυτοτήτων των ατόμων με αναπηρία. Δείτε το τρέιλερ εδώ… (περιέχει γυμνό και σκηνές σεξ)