Ο Σύλλογος Φίλων της Κλινικής Αποκατάστασης Ασθενών με Κακώσεις Νωτιαίου Μυελού του Π.Γ.Ν.Π «Δημήτρη και Βέρας Σφήκα» σας προσκαλεί στην κεντρική εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κακώσεων Νωτιαίου Μυελού τη Τρίτη 7 .09.2021 και ώρα 19:30 στην Πλατεία Γεωργίου στην Πάτρα.
Η Παγκόσμια Ημέρα Κακώσεων Νωτιαίου Μυελού τιμάται κάθε χρόνο στις 5/9
Φέτος το μήνυμα της παγκόσμιας ημέρας είναι η αναγκαιότητα χρήσης κάθε διαθέσιμης τεχνολογίας πχ τηλεϊατρική για την ασφαλή παρακολούθηση των ασθενών μας. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον Επίκουρο Καθηγητή Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης Ιωάννη Διονυσιώτη.
Ο Διευθυντής και Καθηγητής Ορθοπαιδικής Πανεπιστημίου Πατρών κος Τυλλιανάκης και ο Επίκουρος Καθηγητής Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης κος Διονυσιώτης από την Κλινική Κακώσεων Νωτιαίου Μυελού του Πανεπιστημίου Πατρών στο μήνυμά τους για την προσεχή 6η ημέρα Κακώσεων Νωτιαίου Μυελού.
Η κέντρική εκδήλωση της Πάτρας θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Γεωργίου την Τρίτη το απόγευμα με την υποστήριξη των κατωθι φορέων και οργανώσεων: Sustain Our Abilities, Κλινική ΦΙΑπ Κακώσεων Νωτιαίου Μυελού Πανεπιστημίου Πατρών, Σύλλογος Φίλοι της Κλινικής ΦΙΑπ, ISCOS, HeSCOS, Αθλητικός Σύλλογος Ήφαιστος.
ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΚΩΣΕΩΝ ΝΩΤΙΑΙΟΥ ΜΥΕΛΟΥ 5/9/21
Tο 15% του πληθυσμού συνοδεύεται από κάποια αναπηρία Από το γενικό πληθυσμό λιγότεροι από το 0,1% έχουν κάκωση νωτιαίου μυελού (ΚΝΜ). Ωστόσο, η βλάβη του νωτιαίου μυελού είναι ιδιαίτερα καταστροφική, για δύο λόγους.
Πρώτον, συχνά είναι μια αιφνίδια κατάσταση που συμβαίνει σε κάποιο άτομο στο άνθος της ηλικίας του και το καθίστα ανάπηρο σε μια μόλις στιγμή. Κανείς από εμάς , λοιπόν ,δεν είναι απόλυτα ασφαλής από ένα τέτοιο κίνδυνο.
Δεύτερον, οι συνέπειες της ΚΝΜ είναι συνήθως είτε πρόωρη θνησιμότητα ή στην καλύτερη περίπτωση κοινωνικός αποκλεισμός.
Το κοινωνικό αντίκτυπο της ΚΝΜ όμως , δεν εξαρτάται τόσο από τη βαρύτητα ή το επίπεδο της βλάβης, όσο
από κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες
Τα συστήματα για την αντιμετώπιση τραύματος είναι συχνά ανεπαρκή.
Για πολλούς, η πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας αποκατάσταση και συσκευές υποστηρικτικής τεχνολογίας είναι μη διαθέσιμη.
Η διαρκής υγειονομική περίθαλψη απουσιάζει, με επακόλουθο ένα άτομο με κάκωση του νωτιαίου μυελού να είναι πιθανό να πεθάνει μέσα σε λίγα χρόνια από επιπλοκές .
Ακόμα και να λάβουν την περίθαλψη και την αποκατάσταση που χρειάζονται, είναι πολύ πιθανό να στερηθούν την πρόσβαση στην εκπαίδευση και στην απασχόληση που θα μπορούσε να τους δώσει τη δυνατότητα να επανακτήσουν την ανεξαρτησία τους και να συνεισφέρουν στις οικογένειές τους και στην κοινωνία.
Καμία από αυτές τις καταστροφικές συνέπειες δεν είναι απαραίτητη.
Μπορούμε να μετατρέψουμε την κάκωση του νωτιαίου μυελού από απειλή σε ευκαιρία και αυτό είναι το μήνυμα αυτής της ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ.
Η κάκωση νωτιαίου μυελού αποτελεί δοκιμασία σχεδόν για κάθε πτυχή του συστήματος υγείας. Χτίζοντας συστήματα υγείας που αντιδρούν αποτελεσματικά στην πρόκληση της βλάβης του νωτιαίου μυελού, σημαίνει ότι θα μπορούν να ανταποκριθούν καλύτερα σε πολλούς άλλους τύπους ασθενειών και τραυματισμών.
Βελτίωση της προσβασιμότητας και μεγαλύτερη διαθεσιμότητα υποστηρικτικών συσκευών, θα βοηθήσει εκατομμύρια ατόμων με αναπηρία και ηλικιωμένων ανθρώπων ανά τον κόσμο.
■ Πρέπει να υπάρχει ταχεία πρόσβαση σε υπηρεσίες φροντίδας υγείας αμέσως μετά την κάκωση.
■ Η πρόσβαση σε αποκατάσταση θα πρέπει να ακολουθεί το συντομότερο δυνατόν.
■ Πρόσβαση σε μεγάλη ποικιλία τεχνολογικών βοηθημάτων θα μεγιστοποιήσει την δυνατότητα για ανεξάρτητη διαβίωση.
■ Τα άτομα με ΚΝΜ χρειάζεται να έχουν πρόσβαση σε γενικές υπηρεσίες υγείας για να αντιμετωπίζονται οξείες και χρόνιες ασθένειες όπως ο γενικός πληθυσμός.
■ Μια συντονισμένη, ολοκληρωμένη και διεπιστημονική προσέγγιση περιλαμβάνει τόσο τους ίδιους τους ασθενείς όσο και τις οικογένειές τους.
■ Θα πρέπει να υπάρχει συνεχής κλινική έρευνα για να προσδιορίζεται η καλύτερη δυνατή τεχνική απο-
κατάστασης για την επαναφορά της.
Πώς όμως συνήθως συμβαίνουν οι Κακώσεις του Νωτιαίου μυελού
Συχνά είναι αποτέλεσμα απρόβλεπτου ατυχήματος με αποτέλεσμα καταστροφή του νωτιαίου μυελού με πιο συχνές αιτίες:
• βίαιη επίθεση είτε με μαχαίρι η με όπλο
• βουτιά σε νερό χωρίς να έχει το κατάλληλο ύψος με αποτέλεσμα να χτυπήσει στο βυθό με τον αυχένα
• τραυματισμός σε τροχαίο που αφορά κυρίως πρόσωπο, κεφάλι, λαιμό, οσφύ ή θώρακα
• πτώση από ύψος
• χτύπημα σε κεφάλι ή σπονδυλική στήλη κατά τη διάρκεια αθλητικών προπονήσεων
• ηλεκτροπληξία
• σοβαρή παραμόρφωση στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης (μη τραυματική)
Τι να κάνετε αν νομίζετε ότι εσείς ή κάποιος άλλος έχει κάκωση νωτιάιου μυελου:
• Καλώ το 166 όσο νωρίτερα φτάσει ιατρική βοήθεια τόσο το καλύτερο.
• ΜΗΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΜΗΝ ΤΑΡΑΚΟΥΝΗΣΕΙΣ τον πάσχοντα με κανένα τρόπο εκτός αν είναι εντελώς απαραίτητο μην αλλάξεις θέση στο κεφάλι του και μην προσπαθήσεις να του βγάλεις, αν φορεί, το κράνος .
• Ενθάρρυνε το άτομο να παραμείνει όσο το δυνατόν ακίνητο ακόμα και αν νοιώθει ότι μπορεί να σηκωθεί και να περπατήσει
• Αν χρειαστεί δώσε το φιλί της ζωής χωρίς όμως να κάνεις υπερέκταση του αυχένα αλλά μετακίνησε προς τα εμπρός την σιαγόνα
Πως μπορώ να εμποδίσω την Κάκωση νωτιαίου μυελού
• Επειδή η κάκωση νωτιαίου μυελού συνήθως οφείλεται σε απρόβλεπτα γεγονότα το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να μειώσεις τον κίνδυνο
• Φόρα κατάλληλη στολή όταν αθλείσαι όπου απαιτείται
• Μην κάνεις βουτιά πριν ελέγξεις το βάθος και την ύπαρξη βράχων στο βυθό
• πάντα φορώ ζώνη και κράνος
Η κάκωση του νωτιαίου μυελού μπορεί να προληφθεί, οι ασθενείς με ΚΝΜ στις μέρες μας μπορεί να επιβιώσουν και μπορεί να διασφαλιστεί η καλή ποιότητα ζωής και η πλήρη συμμετοχή στην κοινωνία.
Περισσότερα νέα Συλλόγων – Φορέων – ΜΚΟ