ΑΡΘΡΑ

Μην υπογράψετε Δήλωση Συναίνεσης για τη μεταβίβαση της αρμοδιότητας παροχής του Προνοιακού σας Επιδόματος στον ΟΠΕΚΑ

Έχει τεκμηριωθεί σε πλήθος άρθρων του ιστολογίου (takisalexandrakis.blogspot.com/), και έχει πλέον γίνει συνείδηση στον ορθά ενημερωμένο Άνθρωπο με αναπηρία ο οποίος εξετάζει την πραγματικότητα με κριτική σκέψη, πως η σφαγιαστική δράση του ΚΕΠΑ έχει ένα στόχο. Αυτόν της δραματικής μείωσης των δικαιούχων προνοιακών παροχών, της μείωσης δηλαδή των κονδυλίων για την κοινωνική πρόνοια. Ιδιαιτέρως όμως στις μέρες της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, η αυξανόμενη πίεση επίτευξης πρωτογενών πλεονασμάτων σε βάρος όλων των Ελλήνων πολιτών έχει ως θύματα κυρίως τους αδυνάτους, εκείνους που δεν έχουν εναλλακτικές. Οι νέες μειώσεις ύψους 900 εκατομμυρίων ευρώ σε ετήσια βάση που επιβάλλονται από το μνημόνιο – αυτό που εξαγγέλθηκε ότι έληξε – θα επιτευχθούν με την απομείωση των κονδυλίων για την κοινωνική πρόνοια.

 

του Τάκη Αλεξανδράκη – Νομικός

 

Μοναδικός ίσως ανασταλτικός παράγοντας στα σχέδια της Κυβέρνησης και της Τρόικας αποτελεί το ισχυρό νομικό πλέγμα προστασίας της προνοιακής μέριμνας του Ελληνικού Κράτους, όπως αυτό έχει κατοχυρωθεί διαχρονικά με το Ελληνικό Σύνταγμα και βασική πάγια νομοθεσία. Και επειδή είναι εξαιρετικά δύσκολο αυτές οι πρόνοιες δεκαετιών να εξαϋλωθούν σε μία στιγμή, αναζητείτο ένας εύσχημος τρόπος παράκαμψης του τείχους προστασίας της εννόμου τάξης. Πράγματι εφαρμόστηκε ένα σχέδιο που μπορούσε να σπάσει τις δικλείδες ασφαλείας που το Σύνταγμα και οι νόμοι είχαν θέσει για να πετύχουν τη δημιουργία του προστατευτικού κελύφους της κοινωνικής πρόνοιας για τη διασφάλιση των Ανθρώπων που έχουν την ανάγκη της. Αυτό της μεταβίβασης της αρμοδιότητας της παροχής των προνοιακών επιδομάτων σε ένα νέο φορέα, τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων & Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Στο άρθρο με τίτλο Η διάσωση του προνοιακού σας επιδόματος είναι στο χέρι σας σημειώναμε πως ο ΟΠΕΚΑ δεν έχει καμιά νομική δέσμευση από την έννομη τάξη της Ελλάδας ώστε να προστατεύει τα προνοιακά επιδόματα και την διαρκή απρόσκοπτη καταβολή τους. Μάλιστα στα μέσα Μαρτίου αρνητική εντύπωση προκάλεσε η στάση της ΕΣΑΜΕΑ όταν σε συνάντηση στελεχών της με τον Διοικητή του ΟΠΕΚΑ κ. Στυλιανό Πλιάκη, δεν εξέφρασε καμιά επιφύλαξη για τους κινδύνους στους οποίους εκτίθενται τα προνοιακά επιδόματα εξαιτίας της μεταβίβασης, η οποία προκαλεί την απώλεια του συνταγματικά κατοχυρωμένου, προστατευτικού νομικού κελύφους της εννόμου τάξης.

 

Η επιβεβαίωση της ανάλυσης που είχε δημοσιοποιηθεί με το άρθρο αυτό ήρθε δυστυχώς με τον προϋπολογισμό του 2019, ο οποίος αναφέρει πως τα προνοιακά επιδόματα αλλάζουν κωδικό και ανήκουν πλέον σε αυτόν των χρηματοδοτήσεων των νομικών προσώπων, όπως και ο ΟΠΕΚΑ, και εντάσσονται πλέον στις ονομαζόμενες “Μεταβιβάσεις”. Με την εξέλιξη αυτή η χρηματοδότηση των κοινωνικών επιδομάτων παύει να αποτελεί υποχρέωση του ελληνικού κράτους και πλέον εντάσσεται στο ρευστό και κυμαινόμενο πλαίσιο χρηματοδότησης των φορέων ορισμένης αρμοδιότητας, πιο συγκεκριμένα των νομικών προσώπων και για τη διαμόρφωση του θα λαμβάνονται υπόψιν και οικονομικά κριτήρια. Το Κράτος θα διαθέτει ένα ποσό στο κοινό ταμείο και οι δικαιούχοι όλων των εντασσόμενων στο νέο οργανισμό κατηγοριών, θα το μοιράζονται με τρόπο που αυτός θα επιβάλει. Υπ’ αυτή την έννοια η απελευθέρωση κονδυλίων για την κάλυψη του ποσού για την καταβολή των προνοιακών επιδομάτων δεν αποτελεί ξεχωριστή διαδικασία την οποία υποχρεωνόταν να ολοκληρώσει το Υπουργείο Εργασίας, μεταφέροντας κονδύλια από ειδικό για το σκοπό αυτό λογαριασμό σε άλλον, ειδικό λογαριασμό των Δήμων που αναλάμβαναν την διανομή στους δικαιούχους μέσω των υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης. Στον προϋπολογισμό του 2019 σημειώνεται μάλιστα πως το ποσό που διατίθεται έχει ήδη υποστεί μείωση ύψους 96 εκατ. Ευρώ.

Είναι φανερό πως με τον σχεδιασμό της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ απομειώνεται ή και μηδενίζεται η νομική προστασία για τα προνοιακά επιδόματα. Εφεξής μια απόφαση ενός κρατικού οργάνου, μια μικρή δημοσιονομική κρίση ή ένα άλλο μικρής ή μεγαλύτερης κλίμακας γεγονός μπορεί να οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη περικοπή ή και διακοπή τους. Καλούμε το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και την αρμόδια υπουργό κα Αχτσιόγλου να διαψεύσει αυτή μας την πρόβλεψη, και να διαβεβαιώσει για το αντίθετο, με εμπεριστατωμένη απάντηση.

 

 

opeka-logo

 

 

Μοναδική αχτίδα φωτός για να ανατρέψουμε τα σχέδια εξαθλίωσης μας είναι η έννομη τάξη της Ελλάδας, την οποία όπως πάντα θα επικαλούμαστε. Για την μεταβίβαση της αρμοδιότητας παροχής των προνοιακών επιδομάτων στον ΟΠΕΚΑ απαιτείται η συναίνεση του Ανθρώπου με Ειδικές Ανάγκες και σας καλούμε να μην την παρέχετε. Μην υπογράψετε κανένα έγγραφο στην κοινωνική πρόνοια, μην συναινέσετε στην δημιουργία του «ψηφιακού αποτυπώματος» του ηλεκτρονικού φακέλου σας το οποίο μάλιστα είναι και παράνομο καθώς δεν διασφαλίζει τα προσωπικά σας δεδομένα με τρόπο που ορίζουν οι πρόνοιες του Ευρωπαϊκού Κανονισμού για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

 

Στο άρθρο με τίτλο Η διάσωση του προνοιακού σας επιδόματος είναι στο χέρι σας επισημάναμε πως σε δήλωσή του ο διοικητής του ΟΠΕΚΑ Στέλιος Πλιάκης κάλεσε όλους τους Ανθρώπους με Ειδικές Ανάγκες από όλη την Ελλάδα, να εμπιστευτούν το πρόγραμμα και να υποβάλουν αιτήσεις.

Και τότε προτείναμε να μη συναινέσει κανένας Άνθρωπος με Ειδικές Ανάγκες υπογράφοντας την σχετική αίτηση. Η σύμφωνη γνώμη σας, η οποία θα εκφραστεί με την υπογραφή που θα θέσετε στα διάφορα έγγραφα που θα σας προτείνουν να υπογράψετε, αποτελεί προϋπόθεση για την μεταβίβαση της αρμοδιότητας του προνοιακού σας επιδόματος στον ΟΠΕΚΑ. Γι’ αυτό σας προτρέπουμε να μην υπογράψετε καμιά δήλωση συναίνεσης, ώστε να μην μπορεί να μεταβιβαστεί η αρμοδιότητα στον ΟΠΕΚΑ, αναγκάζοντας το Υπουργείο Εργασίας να διατηρήσει την τωρινή διαδικασία την οποία προστατεύει η έννομη τάξη.

 

Διαβάστε ακόμη…

Στο Επίκεντρο ο Άνθρωπος με Αναπηρία και όχι οι… Αριθμοί

 

Ευχαριστούμε τον Νομικό ΕΚΠΑ Τάκη Αλεξανδράκη για την αναδημοσίευση του άρθρου

 

Πηγή: takisalexandrakis.blogspot.com/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *