Το τμήμα ΑμεΑ της Σχολής «Εν Ωδαίς» παρουσιάζει την Μουσικοθεατρική παράσταση «Χριστούγεννα για όλους», στην οποία, Ύμνοι, Κάλαντα και Παινέματα του Αγίου Δωδεκαημέρου από διάφορες περιοχές της Πατρίδας μας, συμπλέκονται ευρηματικά με Χριστουγεννιάτικα διηγήματα του αγίου των ελληνικών γραμμάτων, Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη.
της Γιώτας Ευσταθίου – Θεατρολόγος – Ηθοποιός
Ημέρα συνάντησης είναι η Δευτέρα 13/12/2021 και ώρα 20:00μμ, στο Συνεδριακό-Πολιτιστικό Κέντρο «Μίκης Θεοδωράκης» (Λεωφόρος Κύπρου 68 Αργυρούπολη).
Σημείωση: Σας παρακαλούμε θερμά να γεμίσετε με το περίσσευμα της αγάπης τον κουμπαρά που θα βρίσκεται στην είσοδο!
Με την κίνηση σας αυτή θα καταφέρουν οι μαθητές μας να ξαναρχίσουν τις δια ζώσης πρόβες τους, καθώς θα μας δώσετε την δυνατότητα να κινήσουμε και πάλι, το ειδικά διαμορφωμένο πουλμανάκι, που εξυπηρετεί τις ανάγκες μεταφοράς τους, προς & από τον χώρο των προβών.
Λίγο καιρό πριν, με κάλεσε η φίλη μου η Σμαράγδα Παξιμαδά και μου ζήτησε να αναλάβω την αφήγηση διηγημάτων του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, ανάμεσα στους ύμνους και τα κάλαντα που θα τραγουδούσε το τμήμα ΑμεΑ της σχολής Εν Ωδαίς – Σχολή Βυζαντινής & Παραδοσιακής Μουσικής, στην οποία είναι υπεύθυνη.
Η χαρά μου ήταν μεγάλη, όμως της είπα ότι θα προτιμούσα να τους απολαύσω, χωρίς να είμαι επί τω έργω.
Έτσι και έγινε, της σύστησα τον φίλο και συνάδελφο Σπύρο Χαϊντούτη να είναι κοντά τους, κι εγώ θα πάω στο κοινό να τους παρακολουθήσω.
Σήμερα όμως, έχω κοντά μου την Σμαράγδα και θα εκμεταλλευτώ την ευκαιρία να την ρωτήσω μερικά πραγματάκια.
Σμαράγδα μου, αρχικά πες μου λίγα λόγια για την σχολή.
Η Σχολή Βυζαντινής & Παραδοσιακής μουσικής “Εν Ωδαίς” ιδρύθηκε το 2008. Στόχος της Σχολής είναι η αξιοποίηση του σημαντικότατου αρχείου που άφησαν ως καρπό του έργου τους οι Μικρασιάτες πρόσφυγες του Βύρωνα – Καισαριανής αλλά και της ευρύτερης περιοχής, καθώς και η ανάπτυξη κάθε δραστηριότητας που προωθεί την έρευνα, την προβολή και τη διδασκαλία της ελληνικής μουσικής, των παραδοσιακών οργάνων, της βυζαντινής – εκκλησιαστικής μουσικής και εν γένει του ελληνικού πολιτισμού, καθώς και τη βιωματική συμμετοχή σε αυτόν.
Από την πρώτη στιγμή παρατηρήσαμε την έλλειψη ενός τέτοιου φορέα ο οποίος θα μεταφέρει μέσα από μία γόνιμη διαλεκτική στην κοινωνία του «σήμερα» ήθη, έθιμα, αξίες και προβληματισμούς του «χθες» με εφαλτήριο τα παραδοσιακά – δημοτικά μας τραγούδια και την εκκλησιαστική – βυζαντινή μουσική.
Το τμήμα για ΑμεΑ πότε δημιουργήθηκε και για ποιον λόγο;
Το τμήμα ΑμεΑ προστέθηκε στην πολυσχιδή δραστηριότητα της Σχολής το 2019, με στόχο την μεταλαμπάδευση του ζείδωρου πλούτου της πατρώας μας μουσικής και του παραδοσιακού μας τραγουδιού και στον χώρο των Ατόμων με βαριά κινητική Αναπηρία, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία που διαθέτουμε και την πολυετή εμπειρία μας στον χώρο της Ειδικής Αγωγής και αποδεικνύοντας έμπρακτα, ότι η απόλαυση της μουσικής δεν γνωρίζει προσκόμματα.
Από πόσα άτομα απαρτίζεται συνολικά;
Αυτή την στιγμή έχουμε 20 άτομα (ενήλικες & ανήλικους), απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη τους στους κόλπους του τμήματος είναι η ιατρικώς αποδεδειγμένη Βαριά Κινητική Αναπηρία, αλλά και συνοδές Νευροαναπτυξιακες & Ψυχοκινητικές διαταραχές.
Η μουσική παράσταση που θα δώσετε, πού θα γίνει, τι περιλαμβάνει και για ποιον σκοπό γίνεται;
Ημέρα συνάντησης είναι η Δευτέρα 13/12/2021 και ώρα 20:00μμ, στο Συνεδριακό-Πολιτιστικό Κέντρο «Μίκης Θεοδωράκης» (Λεωφόρος Κύπρου 68 Αργυρούπολη). Σας περιμένουμε όλους να χειροκροτήσετε & να ενισχύσετε την προσπάθεια των παιδιών, με σκοπό να αποδείξουμε έμπρακτα ότι η γνώση της πατρώας βυζαντινής μας μουσικής και του παραδοσιακού μας τραγουδιού, εξελίσσει ταχύτατα την ψυχοκινητική ανάπτυξη των ατόμων αυτών.
Σύστησέ μας τους συνεργάτες σου, μαζί με τους οποίους κάνετε αυτήν την όμορφη γιορτή.
Δύσκολα βρίσκει κανείς λόγια για να περιγράψει την γεμάτη αγάπη, υπομονή, ανεκτικότητα, μεταδοτικότητα, εμπιστοσύνη, ήθος και μεγαλοπρέπεια καρδιά του πρωτεργάτη της προσπάθειας, Πρωτοψάλτη κ. Γεωργίου Ντόβολου. Είναι ο άνθρωπος που αποτελεί την προέκταση του εαυτού μου στην όλη προσπάθεια.
Όχι μόνο σωματικά (μιας και είναι τα χέρια και τα πόδια μου), μα κυρίως γιατί τις περισσότερες φορές αρκεί ένα βλέμμα μεταξύ μας, για να μιλήσουμε οι ψυχές και να μπουν όλα στον αυτόματο πιλότο. Το γεγονός ότι έχουμε μαθητεύσει για χρόνια μαζί, παρά τους πόδας μεγάλων δασκάλων, είναι το μεγάλο μυστικό.
Παρακολούθησα λίγο από την πρόβα σας και ένιωσα πολύ οικεία. Νοιώθουν το ίδιο και τα μέλη;
Πραγματικά, είμαστε μια μεγάλη οικογένεια – αγκαλιά, μέσα στην οποία δεν ξεχωρίζει ΚΑΝΕΙΣ, είτε έχει δυνατότητες, είτε όχι. Όλοι παίρνουν το χώρο και τον χρόνο που χρειάζονται και καθημερινά αποκαλύπτουμε μικρά θαύματα. Ένα από τα οποία θα παρακολουθήσετε.
Ποια τα οφέλη της μουσικής εκπαίδευσης για τα ΑμεΑ;
Όταν ξεκίνησε αυτή η προσπάθεια, θεωρηθήκαμε ουτοπιστές και αιθεροβάμονες! Τώρα θα αφήσουμε τους μαθητές μας να μιλήσουμε γι’ αυτό…!!
Πώς περιμένεις ότι θα είναι εκείνη η ημέρα;
Στόχος είναι να το χαρούν τα παιδιά & επιπλέον το κοινό να καταλάβει, ότι αυτή η προσπάθεια έχει λόγο ύπαρξης! …Εμείς μιλάμε με τα έργα μας! …Τα συμπεράσματα δικά σας, παρακαλούμε, μετά την παράσταση!
Καλή επιτυχία και θα είμαι από κάτω, να σας χειροκροτήσω.
Συνέντευξη: της Σμαράγδας Παξιμαδά, υπεύθυνη του τμήματος ΑμεΑ της Σχολής «Εν Ωδαίς», στην Γιώτα Ευσταθίου για το nevronas.gr