Close Menu
Nevronas

    Subscribe to Updates

    Get the latest creative news from FooBar about art, design and business.

    What's Hot

    Mar Galcerán: Το πρώτο άτομο με σύνδρομο Down σε τοπικό κοινοβούλιο στην Ευρώπη

    July 28, 2026

    Τυφλή έγκυος έχασε το έμβρυο της μετά από ξυλοδαρμό από τον πρώην σύντροφό της

    July 27, 2026

    Χημικά και αστυνομική βία στη μαζική συγκέντρωση στο Άργος για την δολοφονία του Θοδωρή (Βίντεο)

    July 25, 2026
    Facebook X (Twitter) Instagram
    • About Us
    • Αρθρογράφοι
    • Εγγραφή Επαγγελματιών
    • Διαφημιστείτε
    • Επικοινωνία
    • Όροι Χρήσης
    • GDPR
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube
    Nevronas
    Subscribe
    • Home
    • ΑΡΘΡΑ
      1. NEVRONAS LOVES
      2. AUTISM STORIES
      3. ΑΠΟΨΕΙΣ
      4. Η ΤΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
      5. REFRAME
      6. MORE AND MORE
        • ΕΙΔΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
        • ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
        • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
        • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
        • ΕΡΕΥΝΑ
        • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
        • ΙΑΤΡΙΚΑ
        • ΝΟΜΙΚΑ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
        • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
      7. AUTISMAP
      Recent

      REFRAME: «Ποιος αποφασίζει ποια ζωή άξιζει να αναπνέει;»

      July 24, 2026

      «Κι όμως Μπορώ»… να γίνω ένας άνθρωπος που κάνει τον κόσμο λίγο πιο όμορφο

      July 23, 2026

      REFRAME by Nevronas.gr + EVArtist: Eικαστικός διάλογος με την επικαιρότητα και την αναπηρία

      July 22, 2026
    • PROJECTS
      • NEVRONAS FESTIVAL
      • SCHOOLING FOR ALL
      • LIGHTS OUT ALL IN
      • NEVRONAS SCHOOL EDITION
      • ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΨΗ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ
    • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

      Mar Galcerán: Το πρώτο άτομο με σύνδρομο Down σε τοπικό κοινοβούλιο στην Ευρώπη

      July 28, 2026

      Τυφλή έγκυος έχασε το έμβρυο της μετά από ξυλοδαρμό από τον πρώην σύντροφό της

      July 27, 2026

      Χημικά και αστυνομική βία στη μαζική συγκέντρωση στο Άργος για την δολοφονία του Θοδωρή (Βίντεο)

      July 25, 2026

      REFRAME: «Ποιος αποφασίζει ποια ζωή άξιζει να αναπνέει;»

      July 24, 2026

      «Για τον Θοδωρή, για τα παιδιά της γαλαρίας και τις υποτιμημένες ζωές μας»: Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων 73ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών

      July 24, 2026
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
    • ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
      • ΙΑΤΡΟΙ – ΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ
      • ΕΤΑΙΡΙΕΣ
      • ΦΟΡΕΙΣ – ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
      • ΒΙΒΛΙΟΓΩΝΙΑ
      • ΒΙΒΛΙΑ
      • ΕΚΔΟΤΙΚΟΙ ΟΙΚΟΙ
      • ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
    • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
    • SHOP
    • TV
    Nevronas
    • Home
    • ΑΡΘΡΑ
    • PROJECTS
    • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
    • ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
    • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
    • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
    • SHOP
    • TV
    Home » Δημιουργώντας μια… ακόμη πιο Προσβάσιμη και Συμπεριληπτική Τεχνόπολη: Συνέντευξη με τον Διευθύνoντα Σύμβουλο της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων Νίκο Πατρινό
    NEVRONAS LOVES

    Δημιουργώντας μια… ακόμη πιο Προσβάσιμη και Συμπεριληπτική Τεχνόπολη: Συνέντευξη με τον Διευθύνoντα Σύμβουλο της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων Νίκο Πατρινό

    Έχοντας λάβει εκπαίδευση πάνω στη νευροδιαφορετικότητα και νοητική αναπηρία και υπογράφοντας την πρόσληψη υπαλλήλων με νοητική αναπηρία, η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι είναι ένας από τους πιο συμπεριληπτικούς πολυχώρους της πόλης.
    September 26, 2024Updated:June 12, 20265 Mins Read
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr WhatsApp VKontakte Email
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Έχοντας λάβει εκπαίδευση πάνω στη νευροδιαφορετικότητα και νοητική αναπηρία και υπογράφοντας την πρόσληψη υπαλλήλων με νοητική αναπηρία, η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι είναι ένας από τους πιο συμπεριληπτικούς πολυχώρους της πόλης.

    της Νάνσυ Παναγουλοπούλου – Δημοσιογράφος

    Εργαστήριο “Νευροδιαφορετικότητα, Νοητική Αναπηρία & Ενδυνάμωση Εργασιακής Συμπερίληψης” 

    Συγκεκριμένα, τον Ιούνιο o Nevronas οργάνωσε ένα εργαστήριο με τίτλο “Νευροδιαφορετικότητα, Νοητική Αναπηρία & Ενδυνάμωση Εργασιακής Συμπερίληψης” με σκοπό την ενημέρωση, την εκπαίδευση και την ενθάρρυνση για ουσιαστική συμπερίληψη νευροδιαφορετικών εργαζομένων στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων. Μέσω διασκεδαστικών κουιζ και συμμετοχής του κοινού, ο Νίκος Παγίδας, CEO του Nevronas και Εργοθεραπευτής και η Στέλλα Καμπούρη, HR Professional, Ειδική Παιδαγωγός και μέλος στην ομάδα Εργασιακής Συμπερίληψης του Nevronas, ενημέρωσαν τους εργαζομένους της Τεχνόπολης αρχικά για τον ορισμό και τη διάγνωση της εκάστοτε νευροδιαφορετικότητας.

    Σκοπός ήταν να καταρριφθούν τυχόν εσφαλμένες αντιλήψεις και να αναδειχθούν τρόποι διαχείρισης της κάθε νευροδιαφορετικότητας. Με την εργασιακή εμπειρία τους σε συνδυασμό με τις γνώσεις τους, οι εισηγητές του εργαστηρίου ανέδειξαν τα στοιχεία νευροδιαφορετικότητας που πολλοί εργαζόμενοι διαθέτουν και πώς μετατρέπονται σε πλεονεκτήματα και ατού για την κάθε εταιρεία, όταν προσφέρονται οι κατάλληλες προϋποθέσεις και συνθήκες για ομαλή και ουσιαστική συνύπαρξη και συνεργασία.

    Πολλοί από το κοινό μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους με νευροδιαφορετικούς συνεργάτες και ιθύνοντες, βοηθώντας έτσι στο να αφαιρεθεί το στίγμα της διαφορετικότητας και να αποτελέσει απλά μέρος της ανθρώπινης ποικιλομορφίας!

    Κάπως έτσι, σε αυτούς τους θετικούς τόνους έκλεισε το εργαστήριο και συνέχισε η συζήτηση μεταξύ των ανθρώπων της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων και του Nevronas, ώστε η εργασιακή συμπερίληψη να λάβει σάρκα και οστά στον χώρο της Τεχνόπολης. Έγινε συμφωνία για την πρόσληψη 2 υπαλλήλων, ατόμων με νοητική αναπηρία από το καφέ της Τεχνόπολης κατόπιν της εκπαίδευσης και της συνεχούς στήριξής των από τη μεριά της ομάδας εργασιακής συμπερίληψης του Nevronas. Στο επόμενο χρονικό διάστημα, ο Αλέξανδρος και η Βάσω, που έχουν ήδη γνωρίσει τους συναδέλφους τους και ενημερωθεί κατάλληλα για το πόστο που θα αναλάβουν, θα ξεκινήσουν να εργάζονται στο καφέ, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά ότι μέσω της συμπερίληψης και της αποδοχής, όλοι μπορούν να αναδείξουν τις ικανότητες και τα ταλέντα τους στο μέγιστο!

    Συνέντευξη με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Τεχνόπολης

    Παράλληλα, συζήτησα με τον κύριο Πατρινό, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Τεχνόπολης, τις εντυπώσεις του για το εργαστήριο, αλλά και τις βλέψεις του για τη συνέχιση και διεύρυνση της συνεργασίας μεταξύ Τεχνόπολης και Nevronas, μια συνεργασία που ξεκίνησε το 2022 με την διεξαγωγή του Nevronas FESTival.

    “Μια κοινωνία που αγκαλιάζει την νευροδιαφορετικότητα και προάγει την ισότητα και την αποδοχή όλων θα πρέπει να αποτελεί στόχο όλων μας.” Για αυτό και εκτίμησε τόσο, όπως ανέφερε, το ιδιαίτερα χρήσιμο εργαστήριο του Nevronas, στο οποίο μάλιστα “συμμετείχαν με θερμή ανταπόκριση εργαζόμενοι της Τεχνόπολης, με εκπροσώπους από όλους τους τομείς και τα τμήματά της. Ο Νίκος Παγίδας και η Στέλλα Καμπούρη οργάνωσαν μία πολύ επιμορφωτική και διαδραστική παρουσίαση, με πλούσιες και απόλυτα χρήσιμες πληροφορίες τόσο για τον επαγγελματικό χώρο όσο και για την καθημερινότητά μας, κατά τη διάρκεια της οποίας μάθαμε πολλά αλλά και κατανοήσαμε βαθύτερα έννοιες που στο ευρύ κοινό παραμένουν ακόμα μπερδεμένες.”

    Μίλησε επίσης με μεγάλη θέρμη για “την υλοποίηση ενός οργανωμένου προγράμματος βασισμένου στο ευρωπαϊκό πλαίσιο της Κοινωνικής και Εργασιακής Συμπερίληψης των ατόμων με αναπηρία ή/και νευροδιαφορετικότητα, κι έτσι η Τεχνόπολη θα απασχολήσει άμεσα δύο υπαλλήλους με αναπηρία στον τομέα της εστίασης, με απώτερο σκοπό τη σταδιακή ένταξη περισσότερων ΑμεΑ ή/και νευροδιαφορετικών υπαλλήλων και σε άλλες θέσεις απασχόλησης.”

    Την ίδια στιγμή, η Τεχνόπολη δεν ξεχνά τον ήδη υπάρχοντα προσβάσιμο και συμπεριληπτικό χαρακτήρα της, υποστηρίζοντας τη διοργάνωση εκδηλώσεων “όπως το Beat The Barriers Festival των Cool Crips την περασμένη άνοιξη, που αποτέλεσε το πρώτο απόλυτα προσβάσιμο Hip Hop Festival” με όλες τις αναγκαίες υπηρεσίες προσβασιμότητας, “υπηρεσίες προσβασιμότητας περιεχομένου για κωφά και βαρήκοα άτομα, απτική περιήγηση για τυφλά και με μειωμένη όραση άτομα, ασφαλείς χώρους για ανάπηρα άτομα καθώς και safe spot, πλατφόρμα για χρήστες/τριες αμαξιδίου και την παρέα τους, κ.ά.”. “Στόχος μας είναι κάθε μεγάλη μας διοργάνωση να πραγματοποιείται σε μεγάλο της μέρος με παράλληλη απόδοση στην ελληνική νοηματική γλώσσα, και φυσικά χαιρόμαστε πολύ που θα έχουμε στην Τεχνόπολη, για 3η συνεχόμενη χρονιά το μεγαλύτερο Συμπεριληπτικό Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών στην Ελλάδα, το Nevronas FESTival, το φθινόπωρο του 2024.

    Τέλος, το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων διοργανώνει ξεναγήσεις στη νοηματική γλώσσα, έχει εντάξει νέες ηχητικές μαρτυρίες από εργαζόμενους του εργοστασίου στους μουσειακούς χώρους για άτομα με αναπηρία όρασης, πραγματοποιεί ξεναγήσεις και εικαστικά εργαστήρια που δίνουν έμφαση στα αισθητηριακά μέσα που διαθέτει ο χώρος και χρησιμοποιούν αισθητηριακά εργαλεία που βοηθούν άτομα με νοητική αναπηρία, ενώ οι πληροφορίες που βρίσκονται σε μέρη που δεν είναι προσβάσιμα με φυσική παρουσία (πχ Πατάρι Φούρνων), παρέχονται ψηφιακά σε ισόγειο χώρο.”.

    Όσον αφορά την ενίσχυση της δομικής προσβασιμότητας των χώρων της Τεχνόπολης, “οι συνεργάτες του Nevronas από την εταιρεία AccessLab – Mapping Solutions for Disability αναλαμβάνουν να μελετήσουν, να αξιολογήσουν και να προτείνουν τις απαραίτητες προσαρμογές, ώστε η Τεχνόπολη να καταστεί ακόμη περισσότερο φιλική στα εμποδιζόμενα άτομα.”

    Κλείνοντας τη συνέντευξη, ο κύριος Πατρινός μοιράστηκε ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για τον στόχο όλων μας που είναι η ουσιαστική συμπερίληψη ΑμεΑ και Νευροδιαφορετικών. “Το «κλειδί» προς την επίτευξη αυτού του στόχου βρίσκεται στην εκπαίδευση. Σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια η βελτίωση είναι μεγάλη, αλλά ο δρόμος παραμένει μακρύς, είτε μιλάμε για τα σχολεία και τα μικρά παιδιά είτε για τους χώρους εργασίας.”

    Γράφει: η Νάνσυ Παναγουλοπούλου – Δημοσιογράφος

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr WhatsApp Email
    Previous ArticleΝομοθετική ρύθμιση επιτρέπει στους συνταξιούχους αναπηρίας να συνεχίσουν να εργάζονται
    Next Article Make it Work: Εργαστήριο ενημέρωσης για την Υποστηριζόμενη Εργασία για αυτιστικούς ανθρώπους ή με νοητική αναπηρία

    Δειτε και αυτα

    Mar Galcerán: Το πρώτο άτομο με σύνδρομο Down σε τοπικό κοινοβούλιο στην Ευρώπη

    July 28, 2026

    Τυφλή έγκυος έχασε το έμβρυο της μετά από ξυλοδαρμό από τον πρώην σύντροφό της

    July 27, 2026

    Χημικά και αστυνομική βία στη μαζική συγκέντρωση στο Άργος για την δολοφονία του Θοδωρή (Βίντεο)

    July 25, 2026

    REFRAME: «Ποιος αποφασίζει ποια ζωή άξιζει να αναπνέει;»

    July 24, 2026

    «Για τον Θοδωρή, για τα παιδιά της γαλαρίας και τις υποτιμημένες ζωές μας»: Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων 73ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών

    July 24, 2026

    Χανιά: Θέση στάθμευσης ΑμεΑ αλλά όχι με αμαξίδιο

    July 22, 2026
    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

    Mar Galcerán: Το πρώτο άτομο με σύνδρομο Down σε τοπικό κοινοβούλιο στην Ευρώπη

    July 28, 2026

    Τυφλή έγκυος έχασε το έμβρυο της μετά από ξυλοδαρμό από τον πρώην σύντροφό της

    July 27, 2026

    Χημικά και αστυνομική βία στη μαζική συγκέντρωση στο Άργος για την δολοφονία του Θοδωρή (Βίντεο)

    July 25, 2026

    Θέσεις εργασίας μουσικοθεραπευτή/τριας και χοροθεραπευτή/τριας

    July 25, 2026
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    ΑΠΟΨΕΙΣ
    ΑΠΟΨΕΙΣ

    Η Σιωπή του Άργους: Όταν ο Ικανοτισμός Στραγγαλίζει την Ενσυναίσθηση

    July 20, 2026

    Υπάρχει μια τρομακτική στιγμή στην ιστορία των κοινωνιών, όπου οι δομές αποκαλύπτουν το πιο σκληρό…

    Θα χορεύουμε με το καρπούζι στο χέρι

    July 6, 2026

    «Υγιή κτίρια», νευροδιαφορετικότητα και γνωστική λειτουργία: ο ρόλος του εσωτερικού περιβάλλοντος στη μάθηση και την ευεξία

    June 18, 2026

    Όταν το σώμα γίνεται έργο τέχνης: Η αναπηρία ως δημιουργική εμπειρία και όχι ως περιορισμός

    June 15, 2026

    Εγγραφείτε στο Newsletter

    Μείνετε συντονισμένοι με όλα τα τελευταία νέα του Nevronas.

    Εργαζόμαστε με τα ανάπηρα άτομα και όχι για τα ανάπηρα άτομα, με στόχο το δικαίωμα όλων στην ισοτιμία. Γιατί ότι κάνουμε μαζί… το κάνουμε με επιτυχία!

    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

    Mar Galcerán: Το πρώτο άτομο με σύνδρομο Down σε τοπικό κοινοβούλιο στην Ευρώπη

    July 28, 2026

    Τυφλή έγκυος έχασε το έμβρυο της μετά από ξυλοδαρμό από τον πρώην σύντροφό της

    July 27, 2026

    Χημικά και αστυνομική βία στη μαζική συγκέντρωση στο Άργος για την δολοφονία του Θοδωρή (Βίντεο)

    July 25, 2026

    Εγγραφείτε στο Newsletter

    Μείνετε συντονισμένοι με όλα τα τελευταία νέα του Nevronas.

    Facebook YouTube X (Twitter) Instagram
    • Home
    • ΑΡΘΡΑ
    • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
    • ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
    • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ – ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
    • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
    • Buy Now
    © 2026 Nevronas. All Rights Reserved. Designed by LiSolutions.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.